Še dva razloga, zakaj Klemenčič ne more postati komisar za človekove pravice EU

Goran Klemenčič (Foto: epa)

Implementacija ali bolj po slovensko prenos evropskega pravnega reda v nacionalno zakonodajo, je načeloma precej enostavno delo vsakega ministra, tudi Klemenčiča. Ko na nivoju EU sprejmejo določeno »direktivo«, kot temu učeno rečejo, nastopi določeno časovno obdobje, ko morajo vse države članice EU to preprosto prenesti v svoj pravni red, točneje povedano, vsebino direktiv morajo poenostavljeno povedano »prepisati« v nacionalne zakone. Kar se tiče postopka v Državnem zboru RS je običajno precej enostaven. Čim Vlada RS zapiše, da gre pri noveli zakona za prenos direktiv v naš pravni red, je postopek precej enostaven. Načeloma temu ne nasprotuje niti opozicija, zato govorim o precej enostavnem delu ministrov. Če država članica EU v določenem roku tega ne opravi, jo čaka tožba pred Sodiščem EU in običajno tudi kazen.

Direktiva 2014/41/EU o evropskem preiskovalnem nalogu je bila sprejeta 3. aprila 2014, države članice pa so imele čas do 22. maja 2017, da jo prenesejo v svoj pravni red. Direktiva je namenjena čezmejnim zahtevam za vse preiskovalne ukrepe med državami članicami, torej za vse oblike čezmejnega pridobivanja dokazov v EU in za vsa kazniva dejanja. No, rok za njen prenos v naš pravni red je torej potekel 22. maja 2017 – minister Klemenčič pa nič.

Z nepravočasnim prenosom je postavljeno pod vprašaj celotno slovensko sodelovanje v čezmejnem pravosodnem sodelovanju. Če pomislimo na kazniva dejanja s področja terorizma ali kazniva dejanja s področja finančne in bančne kriminalitete, lahko zaključimo, da je zato Slovenija otok znotraj EU, ki na tem področju ne more sodelovati z drugimi državami članicami EU.

Direktiva za žrtve kaznivih dejanj bi morala biti prenesena v slovenski pravni red, Klemenčič pa nič
Komisija EU lahko zoper Slovenijo že sproži postopke pred Sodiščem EU, ki lahko Sloveniji naloži plačilo kazni. Za prenos direktive je bilo tri in pol leta časa, pa se ni zgodilo nič. Direktiva 2012/29/EU z dne 25. oktobra 2012 o določitvi minimalnih standardov na področju pravic, podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj bi morala biti prenesena v slovenski pravni red do 16. novembra 2015. Direktiva uvaja vrsto dodatnih pravic za žrtve kaznivih dejanj. Tudi ta direktiva ni prenesena v naš pravni red – minister Klemenčič pa nič.

To postavlja žrtve kaznivih dejanj v položaj, kjer bi se lahko teoretično sklicevale na direktivo pred slovenskimi organi pregona in pravosodnimi organi. S tem se zadevne organe postavlja v situacijo, kjer bodo morali diskrecijsko (brez zakonske podlage in kot kršitev načela enakosti) odločati o priznavanju teh pravic. Seveda pod pogojem, da žrtev direktivo sploh pozna. V večini primerov gre šteti, da verjetno žrtve kaznivih dejanj (brez izrecne zakonske podlage in prenosa direktive v slovenski pravni red) svojih pravic sploh ne bodo poznale niti jih bodo na te pravice opozorili pristojni organi.

Komisija EU lahko zoper Slovenijo tudi v tem primeru sproži postopke pred Sodiščem EU, ki Sloveniji lahko naloži plačilo kazni. Za prenos direktive je bilo tri in pol leta časa, pa se ni zgodilo nič. Odgovornost za nastalo situacijo je izključno na strani ministra Klemenčiča, ki želi postati komisar za človekove pravice EU. Upam in pričakujem, da bodo odločevalci o njegovi kandidaturi pravočasno izvedeli tudi to.

Vinko Gorenak

 • Slovenec 33

  To zmene ne more postati komisar za človekove pravice, ker ne ve kaj je to in ker ne premore občutka osebne odgovornosti za opravljeno delo.
  Ono je tipični produkt usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma.

  • Milan Muhič

   Sprašujem se leta gospodovega 2017, do kdaj ta narod Slovenski bo po Cankarju še; Za hlapca si rojen, hlapec si in, hlapec (komunizma) boš ostal. Narod Kranjski, zbudi se, vsaj kod kralj Matjaž iz pod Pece. Imej ponos, da slovenska mati te rodila je in, spoštuj vero in vrednote tvojih prednikov

 • Stajerka

  “je zato Slovenija otok znotraj EU, ki na tem področju ne more sodelovati z drugimi državami članicami EU”

  spoštovani dr. Gorenak, v tej trditvi se vam je malo zareklo….ne da NE more, ampak NOČE…..in za to dejstvo je toliko vzrokov kolikor je grehov, umorov in milijonov na računih “slovenskih” kosmatih duš…..na račun preteklosti, sedanjosti in prihodnosti……

 • Viktorh

  Za tovariša Hika je še to pretežko….

 • PLavi-mil

  Upam, da bodo uspešni, tako kot pri Betetovi, se pravi, da bo pogorel, se že veselim.

 • Olga_10

  Vseh teh direktiv pa ne sprejmejo, ker ščitijo komunistične teroriste, s Kučanom in Zemljaričem na čelu! Zato tudi zločini v Butalah zastarajo….
  Upam, da mu bo opozicija krepko podkurila, tako kot prejšnji krivosodki…

 • Jure kavčičeu

  Zanimivo. Sedaj naredite pa še članek z naslovom Zakaj Nika Janša in Tadej Tanko ne bi smela biti na svojih položajih. Ali pa Kako Janez rihta svojim sorodnikom službe. Nekaj v tem stilu bi prosil, ker me stvar zelo zanima. Hvala

  • Janez

   Prav..
   Sem za to. Potem, ko bova prodala škodljivo NLB banko. L.r. Janez K. KOMENDA

  • cosmosjasnovidec

   Ja in?
   Take zadeve tudi,če so resnica so le pljunek v morje proti temu kar dela čefutarska levaško komunajzerska drhal.
   In ne vidim bilo kakšnega razloga,da nekdo ne bi svojim sorodnikom zrihtal službe,če lahko saj bi jim tudi jaz.
   Ali si pa seveda mnenja,da je bolje lenuhariti biti brez službe in vleči socialo na račun tistih kateri delajo tako kot to počneš ti?

   • Jure kavčičeu

    Torej ne zdi se ti sporno to, da nekdo svojemu otroku zrihta službo? Zanimivo. Pa te nekaj vprašam sedaj. Nekdo se 6 ali več let izobražuje, trdo dela, hodi na predavanja, se trudi za desetke na faksu, je zagret in sposoben človek. Vendar mesto, ki bi ga ta človek lahko dobil, zasede nekdo, ki se mu morda jebe za vse, je pa pač sin enga politika in je zato avtomatično izbran. In potem gre ta naš ubogi študent na zavod za zaposlovanje z bolj malo vrednim doktoratom v žepu in prejema nekaj denarja, da lahko preživi skoraj brez pomoči staršev. Nič krivega, ga taki kreteni kot si ti kličejo lenuh in menijo, da je ok, če starši otrokom rihtajo službe, ki si jih le ti ne zaslužijo. Nepotizem se temu reče in ni v praktično nobenem primeru dober. Amen

   • Jana učak

    Kar konkretno razloži,!!! in odgovori

 • rrrrr

  Varovanje človekovih pravic ni najbolj posrečen termin. Slovenski varuh Hanžek je (bil) redkokdaj trezen, nič slabši ni njegov današnji evropski kandidat mag. Klemenčič. Slovenija naj z izkušnjami na tem področju v EU predlaga zamenjavo naziva v Varuha alkoholikovih pravic (podprl ga bo J.C.Junker, če ga bodo dovolj močno podprli na njegovi poti do mikrofona.)
  http://www.mojvideo.com/video-pijancek/a7377eb3a4c55234c6a4

  • Janez

   Aja !
   A med človekove pravice spada tudi to, da si pijan .
   V Parlamentu ?
   V službi. Luko MESCA SEM VIDEL PITI PIVO.. a ZL Hanžek tudi pije? L.r. J. KOMENDA

   • Milan Muhič

    Torej, če pa bo tov. Klemenčič, ki vseskozi zagovarja komunistično enoumje, kršitev človekovih pravic, da se ne omenja sumljivo lastninjenje Kersnikovega premoženja v Lukovici postal le teh evropski varuh takih pravic, pa nam raja Slovenska preostane edino še imigracijo v Severno Korejo in to brez ministrskega predsednika dr. M. Cerarja

 • sodnikisozločinci

  Zakaj Klemenčič ne more postati komisar za človekove pravice EU, Saudova Arabija pa lahko predseduje odboru za človekove pravice pri Organizaciji Združenih Narodov?

  Odgovor je enostaven, de. Zato, ker ni še nobenega pedra vrgel s stolpnice. Lahko začne kar s Cerarjem in Brglezom. Boli me đoko, bi rekel Karl.

 • cosmosjasnovidec

  Korist od njega bi bila,če bi mu na to plešasto betico vtetovirali Aerodrom,da bi muhe imele kje pristajati.
  Gnečo bi imel neprestano,ker muhe seveda z veseljem lezejo po dreku.

 • Jana učak

  Vinko je res enostaven suženj svoje stranke in njenega heroj!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!