Šest smrtnih grehov Mira Cerarja

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

Tisti, ki smo hodili k verouku, smo morali sedem smrtnih grehov povedati na pamet, mislim, da pred prvim obhajilom … torej v prvem ali drugem razredu osnovne šole. Z  leti smo nanje pozabili, vsaj našteti jih je že kar težko. Pa vendar so ostali zakodirani v naših možganih in bolj ali manj se ravnamo v skladu s tem, kar so nam vcepili starši, okolica in nenazadnje velikokrat tudi neprijetni kateheti. Naj vam osvežim spomin, kot sem ga tudi sebi.

1) NAPUH je prvi od šestih smrtnih grehov, ki smo jih zdrdrali katehetu. O napuhu niti nismo vedeli veliko. Kaj je to? Kako se kaže? Kot domišljavost, o tem ni dvoma.

In kako lahko ta greh povežemo s predsednikom vlade Mirom Cerarjem? Že s svojimi nastopi v predvolilni bitki, v času soočenj, je domišljavo zavrnil vsakršno možnost, da je kaj narobe s kazenskim postopkom zoper Janeza Janšo, pri tem pa celo praznoglavo povedal, da sodb ni niti prebral. Če ne prej, sem takrat zastrigla z ušesi. Sodbo bi moral prebrati ne samo zato, ker je bil več kot očitno nastavljen, že pred tem večkrat ponuden kot “neodvisen” kandidat za predsednika neke tehnične vlade, ampak tudi kot kandidat, ki ima ne samo najresnejšega tekmeca, temveč tako rekoč zmagovalca volitev na poti v zapor. Če k tej politični sliki kandidata dodamo še, da naj bi bil t. i. ustavni pravnik, ki je zaslužil velike zneske kot strokovnjak za etiko in moralo in, gorje, tudi pravo, bi moral te sodbe prebrati. Sodbe bi moral prebrati tudi kot svetovalec Državnega zbora v zakonodajnopravni službi! Prebrali so jih pravniki in nepravniki, politiki in nepolitiki, ljudje različnih izobrazb, s političnimi ambicijami ali brez njih, tisti, ki so bili kdaj na sodišču, in oni, ki so se mu do tedaj še uspešno izogibali. Iz sladostrastja ali iz firbca, iz strahu ali nejevere. Le kandidat, ki so mu na novo ustanovili neko stranko brez imena, te sodbe ni prebral, niti kot politik niti kot profesor pravne fakultete.

Do zadnje eskapade, ki jo je imel v teh dneh: “Če SMC ne bo vodilna stranka, tudi slovenska družba ne bo uspešna.” Nekoč smo že slišali nekaj podobnega: “Vsem mora biti jasno, da smo pri nas na oblasti mi, komunisti, kajti če ne bi bili mi, bi bil kdo drug, vendar temu ni tako in nikoli ne bo.” Duh Dolanca očitno živi v Cerarju naprej. Takšno obnašanje in mišljenje sta napuh. Ta napuh ga spremlja ves čas, mi pa smo ga spoznali šele, odkar je predsednik vlade.

Če je njegovega očeta vsaj navzven odlikovala skromnost, mamo odločnost in ostrost, njega brez dvoma zaznamuje napuh.

2) POHOTA, mu lahko pripišemo ta greh? Očitno je, da ženske z njim ne zdržijo prav dolgo. Da bi kak predsednik vlade med mandatom zamenjal svojo partnerico, pa smo tokrat doživeli prvič. Ali smo morebiti zasledili kakšen večji medijski odziv? Nikakor ne, vsaj takšnega ne, da bi državljani, ki ne beremo revij, katerih imen več niti ne poznamo, to zaznali. Menjava partnerice ni razburkala novinark in novinarjev niti približno toliko kot domnevno nezakonski sin nadškofa Rodeta ali kot domnevno nasilje Janeza Janše nad svojo ženo. Da je predsednik vlade eno postavil pred vrata, druga pa je že skozi okno lezla v hišo, očitno Slovencev ne moti kaj dosti. Srečni, da se zanima za ženske in ne moške, pri tem dobrohotno spregledamo, da kandidatka ni edina in da vrstnega reda izbire ne poznamo. Prva možnost je, da jih izbira kar med zaposlenimi v svojem kabinetu. Ali jih najprej izbere in zaposli, ali jih zaposli in osreči kasneje, ne vem. Pohota pa je brez dvoma greh, ki mu ga lahko mirno pripišemo. O medsebojnem poljubljanju z Junckerjem bi sicer človek pomislil, da je bil žrtev spolnega nasilja, vendar je bilo na njegovem obrazu preveč zadovoljstva, da bi s tem lahko koga prepričal.

3) JEZA je tretji smrtni greh. Oooo, zna biti jezen, zna. Najprej smo brali, da ena izmed bivših zanika vztrajne govorice, da jo je pretepal. Nato smo prebrali v eni redkih novic, da so prejšnjo spremljevalko pričakali kovčki kar na pragu prej skupnega doma. In da jeza ni doma samo v Murglah, temveč tudi v službi, je znano njegovim sodelavcem. Da se omejim samo  na zadnjo »hudo uro« med njim in Brglezom, ko je zahteval, da ta odstopi z mesta podpredsednika stranke, ker je nasprotoval Zakonu o tujcih. Brez dvoma pa se še najdejo trenutki, ko mu jeza zamrači pogled in ko se njegova deškost, poudarjena s prečko, umakne z obraza.

4) POŽREŠNOST, greh, ki bi mu ga poleg napuha sicer sama najprej očitala. Požrešnost je znana še iz časa, ko je menjal svoj podjetniški status in se izogibal plačilu DDV, ali iz časov dvojnih kilometrin. Sedaj pa izvemo, da je v Državno volilno komisijo vključil formalno šefico svoje nove partnerke in da ji je preko takih ali drugačnih povezav omogočil za odvetnika res bajen posel. Gre za vlaganje izvršilnih predlogov, kar sicer opravljajo v odvetniških pisarnah pripravniki ali dobre tajnice, zaposleni na Telekomu pa se s tem očitno nimajo časa ukvarjati. In zaslužek naj bi bil … 1,5 milijona evrov letno! Bravo! Več kot očitno je, da se novi obrazi ne pogovarjajo več o deset tisočih evrov niti o sto tisočih, temveč segajo proti zvezdam, kajti zapomnili so si: »Lepo je biti milijonar.«

Pri tem mu napuh omogoča, da brez slabe vesti pozabi na vso etiko in moralo. Predsednik vlade je človek, ki je v slovenščini uspel spremeniti pomen besed etika in morala.

5) ZAVIST, ja, v povezavi s požrešnostjo je verjetno tudi zavist. Če žena ministra za pravosodje samo s Factor banko zasluži preko 800 tisoč evrov, bo njegova s Telekomom 1,5 milijona evrov! In ne samo zaradi zavisti, tudi zaradi tekme. Tekma, v kateri smo kmetje, ki se jih žrtvuje, davkoplačevalci. Katera ženska je več vredna, kateremu fantu dlje nese?

6) LENOBA. Ali mu lahko očitamo tudi zadnjega od smrtnih grehov? Podobnost z likom Oblomova vsekakor obstaja, zunanji svet in kruta realnost mu grozita vsak dan znova, ima pa spretnost, da se je obdal z ljudmi, s katerimi deli enake cilje in enake vrednote. Ti ga bodo zaradi sebe obvarovali pred soočenjem z realnostjo, ki bi njegovo idilo porušila. Je torej len? Po tem, da nas je nekaj časa osrečeval z napisom “Slovenec sem. Ne jamram, ampak iščem rešitve”, mislim, da se svoje neučinkovitosti in lenobe bolj zaveda, kot si želi. In bolj, kot želi, da bi se je zavedali mi. Predsednik vlade kot žrtev motivacijskega trenerja in hkrati kot pridigar kakšne ameriške TV-postaje. Da je Slovenec, je res. To je pohvalno, vendar si težko pripiše zasluge. Da ne jamra, nam je napisal. Pri tem ga seveda zaradi napuha ne zanima, ali jamra ljudstvo. In da dela! Išče rešitve! Rešitve za koga in kje jih išče? Predsednik vlade je človek, od katerega se pričakuje, da je rešitve našel oz. jih najde hitro. Videti pa je, da išče predvsem probleme, rešitve bodo za njim iskali drugi. Ko si moraš na papir napisati, da delaš in kaj delaš, kar potem bereš najprej sam in se v to prepričuješ, nato v to poskušaš prepričati tudi državljane, je pa že znak, da mu lenoba ni tuja. Še huje, da sploh ne ve, kaj je delo in kaj vse morajo drugi narediti za denar, ki ga »zasluži« on, njegova primarna, sekundarna, terciarna in kdo bi štel katera po vrsti družina.

Ja, na srečo je predsednik vlade len. Vedno sem govorila, raje imam neumnega in lenega kot neumnega in pridnega. Od prvega je manj škode.

Lucija Šikovec Ušaj

 

 • Nejc Ornik

  Pa na pohlep ne pozabimo: zase, za svoje in “prave” druge je pohlepen po davkoplačevalskem denarju. #2TDK

 • Fogglof Tunnek

  Veste ka je najbolj ironično pri fsej toti stvari? Da lahko fseh teh šest smrtnih grehof pripišemo ravno Janezu Janši…njega še bolj najdemo fteh grehih kot Cmerota!!!

  • Nata

   No, če pa v tem vidiš ironijo ?? Tako dobro je napisala, da ti je ” zmanjkalo” ??

 • Demonkrat

  Tipičen liberalec

 • Majda

  Hm, znate jih nasteti, …v praksi pa…, hm, ponovno.

  • Nata

   Kako hm ?
   Dobro jih je naštela in jih tudi zelo praktično prikazala na premieru

   • karlina

    TOČNOOOO

   • Majda

    Jo poznam tudi drugacno, zato “hm” v praksi.

    • Nata

     Verjamem. Saj človeka ne spoznamo samo iz njegovega pisanja ( no, piše dobro !! ), ampak tudi iz njegovega ravnanja.

 • Demonkrat

  “Če država greši, opravljajo pokoro njeni državljani.”

 • antimur

  Temu odvratnemu Cerarju, (mimogrede, kaj ženščine sploh vidijo na njem, razen razdrapanega zobovja in materialne koristi, bolje bi bilo, če bi imel protezo) bi lahko pripisali še mnogo več kot teh šest grehov. On sam je en velik greh, obenem pa za Slovence kot apokalipsa.

  • Nata

   Ja, ti pa tudi nič ne razumeš, no?
   Ženske smo usmiljena, občutljiva bitja, veš! ON je pa včasih tako prikupno zmeden, da ga je potrebno prijeti za roko in mu pomagati, no. .
   Saj v začetku imamo kakšno boniteto !! Potem pa. . . eh, potem pa ni važno.
   Apokalipsa. . ja, tu pa nimam pripomb.

   • karpelec

    Bolj kot prikupno zmeden=neumno zmrden.

    • Nata

     + + + + + ja, že, že !! Ampak te njegove ženske v začetku ne mislijo tako .

     • karpelec

      Verjetno jih ta zmedenost ravno privlači, da se nalepijo nanj; kaj pa od nje ostane, pa ne more biti dosti za kaj več.

     • karlina

      Njegove zenske so z namenom, oz. za to, da so ob njemu, jih on mastno plača, tako ali drugače.

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • karlina

    Nata, da bi morala imeti takšnega moza, kot je Cmerko, sem rajši celo zivljenje sama, resnično. Ni čudno, da mu vse zenske pobegnejo

    • Nata

     Jaz tudi. Je pa zanimivo, kako videz vara !!

   • tohuvabohu

    Zmeden je pa res. Vedno reče “moja žal že pokojna mama”. Brez tega “žal” bi kdo še utegnil pomisliti, da mu ni žal zanjo?!

    • Nata

     Moram priznati, da ta – žal – tudi jaz večkrat uporabljam.
     Strela no! Kako smo površni .
     Ne bom več. Obljubim.

  • karlina

   PODPIS, on sam ne mara zensk, ima jih le za krinko in maskoto, nič drugega

 • Nata

  +++++ ga. Ušaj, tole je pa dobro branje! Kar na nekaj izjav in ravnanj doticnega, ste me zopet spomnili. Pri nas še toliko dogaja, da je res dobro, da nas spominjate.
  Ja, nadutost je pa grda navada. O, pardon, grd, neprijeten greh – za nas, državljane.Saj mož ne bo odnehal. . . . ON? Premier ??Da bo priznal kakšno napako – no, greh ?

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Kosobrin

   Dobro branje za primitivce.

   • Nata

    No, hvala za naziv.
    Pa, vendar lahko malo več razložiš ? Zakaj pa ?
    Aja, seveda. . . . . . sedem grehov diši po Cerkvi in Veri . To pa je zate nazadnjaštvo. Vi- ateisti ste pač vzor vsega naj. . . . . naj. . . . ..naj !?
    Torej, ti nimaš nobene od naštetih slabosti ?
    Blagor ti ! VEŠ, KAJ JE TO – BLAGOR.??

   • Nata

    Da si ne boš kaj naredil ?
    In ti drugim očitaš nestrpnost ??
    Napiši svoje in ne žali. Vemo, kam pes taco moli. Ker se omenja grehe, ki so ” domena ” Cerkve si skočil pokonci ? Kaj ti nimaš nobenega od teh ?
    Aja, ker si ateist, seveda ne priznaš nič, kar diši po krščanskih naukih. Pa niso slabi, veš ? In, prav gotovo bi kakšen ustrezal. Po tvojem pisanju sodeč.

   • Nata

    kaj se dogaja z mojimi komentarji ne vem . Že dvakrat sem ti nekaj odgovorila. Ne da se mi več !!
    Samo upam, da si še na kakšnem drugem portalu tako ” kritičen “.
    Pa, saj to ni kritika, ampak žalitev.

 • BLEDBLED

  C ERAR JEVA ANO REKSI JA JENA GLAVNI GREH POŽREŠ NOSTI.

 • komar

  Lucidno našteti grehi veljajo za kar za večino levičarjev pa tudi na desni se najde kakšen preoblečen, ki mu niso tuji. Sedmi greh v naslednjo kolumno ali na twiter!

  • karlina

   Itak, to izhaja iz tega, da ne vedo, kaj je morala,poštenje, skromnost…..tega jih njihovi starši niso naučili

 • mirodel

  Oblast res kvari in to absolutno. Ampak sem spoznal, da se za oblast borijo večinoma pokvarjenci. Poznate kakega pokvarjenca, ki se je prerinil na oblast in postal pošten? V resnici, ne le za medije, kar delajo vsi.

  • luckyss

   Ta relacija iz pokvarjenca v poštenjaka ni možna…
   Teoretično je sicer možno, da iz poštenega politika postane pokvarjenec med vzpenjanjem po lestvici…teh bi znalo biti nekaj ;)

 • totex39

  Res so težko “prebavljivi” ljudje, ki govorijo vedno drugače kot mislijo, takih je danes vedno več in zaradi tega imamo to agonijo in lažnivo sliko tistih, ki bi morali ustvarjati lepšo prihodnost Slovenije.
  Vsemu temu se pri nas ne bo več dalo odrečti in lahko pljujejo drug po drugem in se bomo s težavo rešili vsega tega pokvarjenega bremena, ki nam ga nalagajo iz leta v leto.

 • luckyss

  Vsak politik, ki daleč prileze je pokvarjen…to je osnovno dejstvo politike – poštenjaki ne prilezejo visoko..
  Nekateri le 2m pod zemljo kot umorjeni Ivan Kramberger..
  Zato so takšni bebavi članki odvečni, ker izpostavljajo le eno osebo..Politike je treba ocenjevati po gospodarski rasti in splošnem stanju v državi…Cerarju dajem oceno 3-
  To je sicer ena izmed boljših ocen glede na ostale vlade..:)

  Sicer pa bi takšen butast članek lahko napisali na račun katerega koli politika…vzemimo za primer JJ-a kot se za te strani spodobi..
  -Napuh…………edini kandidat za predsednika stranke.
  -Pohota………..;) o tem znajo baje veliko povedati njegove sodelavke (mene to ne moti, dec, kot dec;))
  – Jeza…………..Njegovo Twitanje, ko mu “poči film” in ima zaradi tega probleme…pa tudi Urška bi lahko kaj povedala kaj na to temo…
  -Požrešnost…….Uradno mu je na to temo težko kaj očitati, neuradno pa veliko..Kje so
  vsi milijoni mark, ki so se v kešu nosili njemu osebno za orožje, ki smo ga TO ubranili pred JLA ?!
  -Zavist………nekdo se iz največjega komunista obrne za 180 stopinj, ker ne dobi vidne funkcije v CK KPS..
  -Lenoba….Kdaj pa kdaj je treba tudi v službo ;))

  • rrrrr

   Tvoj komentar šestletnika raje preberi somišljenikom, ko te bo sin jutri spet pripeljal v dnevno varstvo Spominčica. Pa hitro, da ga ne pozabiš!

   • luckyss

    A boli ?!
    Resnica namreč;))

    • rrrrr

     Resnična dementnost ne boli, je pa neprijetna za bližnje.

     • luckyss

      Sožalje tvojim bližnjim..

   • Kosobrin

    rrrrr, le pazi, da ne boš ti že jutri pristal v varstvu Spominčice, ti sam ali kdo od tvojih. Čedalje več je ljudi, ki jo potrebujejo in hvala Bogu, da jo imamo! Je pa zelo grdo, da se delaš norca iz te bolezni in hkrati tudi bolnikov. Verjemi, v življenju ni nikomur nič prizanešeno, tudi tebi ne bo! Dobro se vrača z dobrim, grdo pa z grdim!

    • karlina

     Dobro se vrača z dobrim, grdo pa z grdim! S tem se strinjam in upam, da bo tudi Cmerko to poplačal, čeprav verjetno on misli, kot je njegova mama, da vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje

     • Kosobrin

      Tudi na tvoji strani je nekdo, ki bo dobil za grdo poplačano z grdim. Vse se vrača, vse se plača ….

  • Lustrator

   Ti je te floskule spacal centralkomite, da jih potem širiš v nekritične glave nizkointeligentnih komunopitekov ali si se jih spomnil nekje iz podzavesti kamor jih je centralkomite preko svojih medijev vcepil nizkointeligentnim komunopitekov? Prav vse od napisanega smo ti namreč tukaj že n-krat zdemolirali, pa se še kar ponavljaš kot kakšna travmatizirana papiga.

   “Vsak politik, ki daleč prileze je pokvarjen…to je osnovno dejstvo politike – poštenjaki ne prilezejo visoko..”

   To je osnovno dejstvo politike, ki jo SAM podpiraš, ne širi zdaj svoje političnointeligenčne prikrajšanosti na druge forumaše. Tvoj glas je tvoja odgovornost. Kriminalna dejanja tvojega kandidata pa so stvar tvoje in ne moje vesti in odgovornosti. čeprav moram žal zanje tudi sam plačevati rdeči “harač” – davek dejstva, da sem se rodil v tej rdeči greznici postavljeni na truplih visokoomikanega, ponosnega in duhovno čvrstega naroda.

  • Tačka

   Aaaa Luuuucky aaaa hov hov vuuuf vuuuf hooov hoooov aaaa

 • TOML

  Lucija odlično!
  Torej imamo za predsednika vlade navadnega klošarja, ki nam prazni račun.
  Slovenci ne volte socialistov!

  • karlina

   TOČNOOOOO, za svetovalca pa ima-FRIZERJA, za crkniti res

 • karpelec

  Tisto, kaj je delo, je neznanka na Cerarjevem političnem pohodu. Te opcije ne pozna, ker je vse bolj preroško.

  • Kosobrin

   ?????

 • Ryuk

  Odlična kolumna, kot vedno.
  Le pod četrto točko: tisto ni požrešnost, temveč pohlep. Še vedno smrtni greh.

 • Kosobrin

  Tale gospa “novinarka” je pokazala svojo nrav s svojim pisanjem nekaj tednov nazaj, ko je opisala svoje sovraštvo do predsednika DZ in ga primerjala z meduzo. Neizmerna žlehnoba veje iz njenega pisanja, neizmerno ponižujoč odnos do človeka, ki ga v bistvu niti ne pozna in ga primerja z nagnusno živaljo. Sicer pa je tale portal in tudi vaša TV “v službi resnice” (bolj v službi neresnice in žlehnobe) ena velika sramota za Slovenijo. Pravijo, da lahko vsakega človeka primerjaš z neko živaljo. Mene tale gospa spominja na lisico zvitorepko.

  • Olga

   Resnica! Resnica! Resnica…. Boli!

   • Kosobrin

    Se strinjam. Resnica boli. Vsak ima svojo. Katera je prava, bo pokazal čas! Tako kot vedno.

    • Mantadea

     Dragi Kosobrin, resnica boli, vendar samo nas domoljube. Resnica je samo ena in edina. Verjamem, da je veliko ljudi zavedenih zaradi neobjektivnega porocanja rezimskih medijev, vendar z razmisljanjem z lastno glavo si lahko vsaj priblizno ustvarimo podobo dejanske stvarnosti. Gospa Lucija je za g. Brgleza uporabila zelo ljubkovalno ime, sama ga imenujem “Pogrebnik”.

     • Kosobrin

      Pogrebnikov v Sloveniji je več. Tudi tisti, ki ga najbolj obožuješ! In ta pogreb traja že 27 let.

     • tohuvabohu

      Blablabla. Tukaj imamo odsluženega totengrobarja po imenu FT. Očitno ga obožuješ (to je priljubljen izraz vseh rdečkarjev). In ta pogreb v Sloveniji ne traja 27 let, ampak 75 let. Očitno si prespal novejšo zgodovino.

     • Kosobrin

      Nikoli ne bomo prišli na isto valovno dolžino, zato mi je izpod časti pričkati se z vami. Lepo živite v svojem namišljenem in izmišljenem svetu še naprej, jaz pa v svojem resničnem!

     • tohuvabohu

      Seveda ne bomo prišli. Kajti vi komunajzarji imate take gromozanske zasluge za Narod, da imate pravico in resnico v zakupu. S takimi je težko. Vsak kdor misli drugače, je za vas ovca, opranoglavec, fašist, izdajalec, prodana duša, vernik, ritoliznik in še marsikaj. Porka mizerija boljševistična.

     • Kosobrin

      Jaz pa nisem domoljub, kajne? Samo ti si! Glej ga, šmenta! G. Lucijo pa je lahko sram!

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • antimur

   Kreten kučanističen, iz koga veje žlehtnoba, iz barabinskega Brgleza, ali iz omenjene gospe. Če ne znaš tega razbrati, ne gobcaj več na portalu, ker temu nisi dorasel.

   • Kosobrin

    Antimur, saj s takimi kot si ti niti ne mislim razprvljati. Toda, če mački stopiš na rep – zacvili!

    • karlina

     Cviliš edino ti, mar ne

     • Kosobrin

      Ha, ha, še kar cviliš? Vendar vam je danes nekdo nekaj povedal, kar vam gre.

  • FUCK COMMUNISM

   Kakorkoli bi rad obracal, Lucija ima prav!

   • Kosobrin

    Nisem govoril o današnji temi, temveč nekaj dni nazaj. Teh šest smrtnih grehov bi lahko pripisali še marsikomu. Tudi tistemu, ki ga večina tukaj na tem portalu obožuje, pa še kakšnega bi lahko dopisali. Nisem pristaš nobene stranke, ne levih, ne desnih, kaj šele, da bi kakšnega politika koval v zvezde! Sem rojen po vojni in me predvsem zanima, kakšno bo naše življenje v prihodnosti, kako bo z našimi potomci, ne pa, kaj se je dogajalo v štiridesetih letih. Bilo je grdo, vsi so delali napake in zločine, največji zločin pa je zame izdaja lastnega naroda, lastne krvi. Tako med vojno in po vojni.

   • Kosobrin

    Lucija ima svoj prav. Resnic je lahko več.

    • KIKI

     Ja v socialistično-komunajzerski ureditvi si resnico prirejate
     iz dneva v dan, tako, da že sami verjamete v to godljo!

     • Kosobrin

      Ha, ha, jaz pa mislim, da je ravno obratno.

    • Lustrator

     prav zaradi te “logike” se dogajajo vsa zla dela in zločini. Vsak, ki jih zagreši, ima namreč zanje dobro opravičilo – “svojo resnico”.

     • Kosobrin

      Prav zaradi tega, ja! Ti misliš, da imaš prav, jaz mislim, da imam prav. Slovenci nikoli ne bomo enotni. Zaradi tistih, ki že skoraj 80 let po vojni še kar o tem razpravljajo in izgubljajo ter trošijo svoje moči za nepomembne zadeve, ki so se zgodile, ne briga pa jih, kakšna bo prihodnost.

     • Lustrator

      Resnica je ena sama in dokler se glede nje ne zedinimo znotraj države, si ne moremo reči niti narod, saj nimamo razčiščenih temeljnih skupnih točk. Razpravljanje in torošenje energije o dogodkih, ki so nas Slovence razdelile, uničile, ponižale, bi morala biti prva prioriteta vsakega zavednega državljana, saj brez tega ne bomo nikoli mogli skupaj sodelovati v projektu imenovanem – prihodnost.

  • Lustrator

   Ne bi raje napisal KAJ konkretno je tisto v čemer se Lucija moti? V pravi demokraciji reči meduzi meduza ni le pravica, prač pa dolžnost, sploh ko gre za javno od ljudstva izvoljeno osebnost, ki deluje IZKLJUČNO za interes sebe in svoje ozke politične elite ter tistih, ki so te no-name “pravnike” in “fdv-akademike” sploh spravili v parlament 2 tedna po ustanovitvi “stranke”. Sramota v Sloveniji je to, da se več ne sme reči bobu bob in je postala ljudem embalaža pomembnejša od vsebine.

   • karlina

    podpis

   • Kosobrin

    Veste kaj, še vedno bolje en Cerar, kot deset Janezov!

    • stajerc5

     Meni je tudi ta Zemljaric najmanj desekrat prevec, saj si njega mislil, nje?
     Ramadan je jebena stvar, nje, zivcki- pa tak…!?

     • Kosobrin

      Dobro veste, koga sem misli. Kaj me briga Zemljarič in zgodovina štiridesetih! To je bilo, tega se ne da popraviti, takrat tudi mene še ni bilo. Živim tukaj, zdaj, in zdaj me zanima, kako bom živel, kaj bom dal v lonec, kako bom preživel družino in kako bodo živeli moji potomci! Capljati na mestu, osredotočati se na obdodje, ki ga že zdavnaj ni več, je po moje nazadnjaško, primitivno in seveda ne prinese nobenega napredka.

  • Mojca pokraculja

   Jdtna, jdtna, mene pa ti niti slučajno ne spominjaš na Kosobrina ! Lucija je očitno svetlobna leta pred tabo. A da je več resnic? Zate očitno, ker si vseglihar.

   • Kosobrin

    Seveda ne, saj me ne poznaš! In res je – ona je svetlobna leta pred mano – v primitivnosti.

    • Mojca pokraculja

     Jdtna, jdtna, a Foglov Tunek je pa očitno presežek vljudnosti ! Temu najprej nalij čistega vina, saj je iz iste jate kot ti. Mislim, da si zgrešil portal, itak nimaš kaj povedati , torej nasvidenjeee !

     • Kosobrin

      Foglov Tunek ima v marsičem prav. Saj bom šel s tega portala, ker s takimi ljudmi res ne mislim komentirati. Sem povedal svoje in resnica boli, kajne?

     • Mojca pokraculja

      Kaj ima prav ? Da poziva k uboju, da zmerja, da zaničuje, žali, seje sovraštvo !
      Vse kar mu nizkotnega pade na pamet lahko po tvoje očitno govori, ker ima pa prav – v marsičem ?! In ti si zamišljaš, da je to resnica ?! Ne vem kaj te moti in žuli, očitno bi rad na vsak način prodajal svojo “resnico”. Tudi to je nevljudno in žaljivo do sogovornika. Navedi argumente, polemiziraj, kakorkoli opraviči svoja stališča, ampak tega očitno ne zmoreš.

     • Kosobrin

      Svoje argumente in mišljenje sem tukaj že nekajkrat napisal. Preberite vse. Prav tako kot vsi komentatorji tukaj dobesedno žalite neprestano, lahko tudi jaz vsaj enkrat povem svoje mnenje. Svoje mnenje – žalim pa ne nikoli!

     • Mojca pokraculja

      Iluzorno je pričakovati kaj drugega od tebe. Najprej počisti pri Foglovemu Tuneku, potem pa nadaljuj. Ni ga komentatorja na tem portalu, ki bi se mu ne obračalo ob nenehnem izražanju zaničevanja , nestrpnosti, sle po likvidaciji, vseh tistih, ki ne mislijo kot on. Zato prosim, ne se tukaj predstavljati z neko “polite” pozo, kot da si angleški lord.

     • Kosobrin

      Te motim, kaj? Vendar eden, ki vam je povedal, kar vam gre!

     • Mojca pokraculja

      Niti malo ne motiš, ker nisi nič novega povedal. Samo mantraš eno te isto pri čemer uporabljaš sintagmo mi in vi !!!! Zame zadostuje.

  • karlina

   A bejz no, a res.

   • Kosobrin

    Res.

  • stajerc5

   Nisem zasledil- meduza!? Tako nezno ga se nihce imenoval. Mi ga klicemo Nosferato! Google ti bo pomagal!

 • Olga

  ++++++++++ bravo! Zadeli ste žebljico na glavico!

  • karlina

   TOČNOOOO !!!!!!!

 • tasilo

  O križana gora, spet ljudje pišejo o stvareh, ki jih ne poznajo ali ne razumejo.

  Pri vsej veleglobokoumni analizi je tale Lučka Šikovec Ušaj na enega najgrših Cerarjevih grehov, na POHLEP, čisto pozabila. In najbrž vsi dobro vemo, da je Cerar strašansko pohlepen!

  Aja, Lučka je pohlep sicer nekako stlačila pod POŽREŠNOST, vendar pod POŽREŠNOST (lat. gula, ang gluttony https://en.wikipedia.org/wiki/Gluttony) je mišljena izključno požrešnost po HRANI in PIJAČI. — Požrešnost ni pohlep, poklep ni požrešnost.

  O vsem tem so pisali Sv. Tomaž Akvinski, pa Sv. Alfonz Liguoari, pa papež Gregor I. Veliki, …

  Skaratka, Lučka, kar nazaj k verouku.

  • antimur

   Tasiću, ne jebaj nas Slovencev, ni zdravo.

   • tasilo

    Kaj te moti? Vse, kar sem napisal, drži.

    • Viktorh

     stopi v farno cerkev, povej kaplanu in se pogovorita, da jo pokličeta na odgovornost, pametnjakovič

 • dob

  Krasno.

 • rrrrr

  Spet pohvaliti odlično kolumno gospe Lucije bi bilo že dolgočasno. Vsak torek njene intelektualne granate, polnjene z duhovitostjo, ironijo, predvsem pa z neizpodbitnimi dejstvi, zadevajo s kirurško natančnostjo.
  Doslej sem zelo pogrešal prispevke k novi slovenski blaznosti g. Vinka Vsleta, še nedavno glosista No1 v Reporterju. A sem si ob pojavi nove avtorice takih zvrsti oddahnil.
  Ne, da je g.. Vinko dobil konkurenco, ampak čudovito dopolnilo, morda celo nadgradnjo. Tam kjer je on nehal(upam da se kot avtor znova povrne), g. Lucija prevzema pobudo in nadaljuje. Njena duhovitost je na prvi pogled manj ostra in po izrazoslovju manj ,,moška”, a s svojo žensko milino in spretnostjo morda celo bolj učinkovita . Iz ženskih ust pa gotovo bolje ,,rukne in zadane”. (Dejstva, ki so prikazana duhovito, molče podzavestno nehote laže sprejmejo tudi ljudje, ki jim mainstream lažnivci niso že popolnoma scvrli možganov.)

  Pravo nasprotje gospe Maje Sunčić (Reporter), ki je svojo nadarjenost , novinarsko kritičnost , zlasti pa človeško polkončnost povsem obrnila in prodala za nekaj cenenih slaščic na ponedljkovi mizici v kotu Kučanove slaščičarne Zvezda.

  • Kosobrin

   Vaša visoko opevana gospa Lucija predvsem žali. Ni ga časopisa, portala, TV, ki bi tako neokusno žalil vse okrog sebe! Žalostno, da obstajajo taki ljudje, da Slovenci ne moremo spoštovati eden drugega, da ne znamo vreči preteklost in zgodovino preko rame in iti naprej. Toda, razumem, da prihaja komanda od nekod …. Škoda, pa samo dva milijona nas je.

   • Lustrator

    Žalitev je lahko edino laž. Resnica je lahko neprijetna ali boleča, nikakor pa ne more biti žalitev. V Sloveniji je zadnje kar nam manjka leporečje oziroma politična korektnost – prav omenjeni metodi sta glavni krivec da smo kjer smo in to, da pravzaprav večina naroda še vedno niti ne ve kako globoko smo – ker pač zaupajo le praznemu leporečju režimskih PR služb, ob tem pa ignorirajo tehtne kritike in opomine tistih, ki družbi zgolj kažejo ogledalo.

    Žaljiva je torej edino realnost odnosa komunističnega režima do domoljubnih demokratičnih Slovencev in slovenstva. Kdor izbira lepe besede za grde dogodke in grde besede za lepe, pa že 70 let vodi državo. Samo, da smo politično korektni in nas nihče ne muči z neprijetno resnico v našem milnem mehurčku, kajne?

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • Kosobrin

      Človek ne more verjeti, da ravno na tem portalu nekdo govori o politični korektnosti, lepih besedah ….

   • karlina

    Kar se tiče zaljenja, ti svetujem , da greš brati na 24 ur komentatorje in tudi medijske lazi.

    • Kosobrin

     Ne govorim o komentatorjih, o vsebini tega portala in Nova TV! Eno samo strašenje, negativizem, zdraharstvo, obtoževanje!

   • Nata

    Pa je res škoda !!

  • KIKI

   Ne gre za slaščice, gre za kič, ki si ga obeša na vsako izboklino telesa…to
   pa v Ljubljani “košta”…Gotovo požira “knedle”, ko mora pisat po diktatu velikega
   Slovenskega diktatorja, Kučana!

  • Kosobrin

   Res ne vem, kaj je narobe s to slaščičarno. Zvezda kot zvezda na nebu – kaj je tukaj tako groznega?

   • rrrrr

    Ne samo s to slaščičarno. Ti ne veš paravzapran nič, kar je v dolini Šentflorjanski narobe. Želim ti dober dopust v Dalmaciji pa kune dobro zamenjaj!

    • Kosobrin

     O, še presneto dobro vem, kaj je v dolini Šentflorjanski narobe – tale portal in Nora TV!

     • rrrrr

      Če pa to veš, nikomur tega ne zaupaj. Naj to ostane tvoja intimna norost.

 • vsemojebabe

  Pohlep je prvi greh, ki mu ga lahko očitamo, torej ima tip vseh sedem naglavnih grehov.

  Njegov divji pohlep se je najbolj pokazal pri škodljivih političnih “meštarjenjih” z drugim tirom, denarno podprto univerzitetno profesorsko pripravljenostjo, Magno in skrivno lobiranje zanjo, prikrivanje kraje v NLB, in tudi pohlepa po lažni morali ni za izuzeti.

  Bravo Lucija, razsvetljuješ.

  • tasilo

   Khm … Lucija je malo pomešala stvari. Če si opazil, je analiza greha pohlepa pod številko 4, kjer piše kakor o grehu požrešnosti. To se zgodi, ker Lucija ne ve, da pohlep ni požrešnost in požrešnost ni pohlep. Požrešnost (lat. gula) je požrešnost po hrani in pijači, ne po denarju ali materialnih dobrinah (čemur pa res rečemo pohlep).

   Ker torej pod požrešnostjo ni pisala o tem, kar pod požrešnost spada, en glavni greh manjka. Manjaka namreč prava požrešnost. Ko pogledamo Cerarjevo klavrno kreaturo, se mi ne zdi kaj prida niti ješč, kaj šele požrešen. Alzo majner majnung nah, enega glavnega greha nima in torej tudi nima vseh sedem.

   • Viktorh

    A ti jeclaš ali pa delaš v mlinu.
    Zakaj se ponavljaš. Že iz tvojega prvega prispevka je razvidno, da nočeš razumeti poante, teslo.

    • tasilo

     Tebi lahko povem še desetkrat, pa še vedno ne boš zapopadel bistva. Boš sicer, Lucidni, tudi vsebinsko kaj pripomnil h glavnim grehom ali boš le zmerjal? Tvoja popizdevica je namreč tudi smrtni greh, jeza. Pač, brzdaj se malo; drugega ti ne znam svetovati.

     • Viktorh

      Teslo, pač.

     • FORT WORTH

      Tudi, ce si rokodelec, kot si ze omenil bi to, kar ti skusa tasilo prijazno dotupiti, pa ze moral razumeti…

     • Nata

      Pa napuh tudi,! Mislim, da imaš ti malo težav s tem .

     • tasilo

      Ampak jaz zase vendar ne pravim, da sem moralno, etično, nravno, filozofsko, teološko itn. neoporečen. Jaz se ne sklicujem na Sveto pismo in katekizem. Jaz nisem zgleden krščanski človek (kljub vsem zakramentom razen, khm, zadnjega). Kje pa! Sem iz krvi in mesa, krvav pod kožo, sem prah in v prah se bom povrnil. Priznam, mea culpa, mea maxima culpa, ob dobri hrani imam težave s požrešnostjo, ob fejst pupi imam težave s pohoto in kadar zabušavam, z lenobo. V bes me ponavadi spravijo vse državne monade, birokracija, vsaka krivica, svinjarija, hudobija … Tudi intelektualni napuh priznam. Pa ta napuh sploh ni tako slaba reč in se zavoljo njega ne žrem kaj dosti. Od njega ima marsikdo tudi kaj koristnega. Vem, zakaj ga imam in do katere mere (predolga debata). Pred večjimi od sebe znam biti tudi hudo ponižen in skromen. Vse te reči so relativne.

      Alora, grem prec jutri k spovedi in bo za nekaj cajta spet dobro. Saj menda vsi tako počnejo. Pred vestjo pa, če si vsaj malo božji, itak nikoli ne pobegneš.

     • Nata

      No, tole si se pa dobro opisal. Tako, iskreno zveni. Dokler te spet kakšna ne uščipne !

      Oh, saj k spovedi ti ni treba hoditi. Zaradi tehle tvojih grehov ne bo nihče nastradal. O spovedi ne bi pisala, ker imam posebno, prav nič krščansko mnenje. . . . . .
      Zaradi kiksov našega premiera – in to je želela ga. Ušaj napisati – pa ja kar nekaj škode narejene.
      Mislim, da je kar dobro merila in še bolje zadela.
      Vest imamo pa vsi. Božji in oni drugi ! Eni priznamo, drugi pa ne – ker jim je to najlažja pot

   • vsemojebabe

    Luciji v prvi vrsti čestitke za napisano. Pohlep in požrešnost ljudje večkrat mešajo. Požrešnost v današnjem času nima več samo prehranjevalnega pomena, temveč lahko pomeni tudi recimo “požrešnost po zemlji”, ” tako je požrešen, da bi ves denar, kar sam pograbil” itd.

    Tudi požrešen v čistem pomenu te besede po moje je. Tudi prenajedanje in bruhanje torej bulimija sodi med požrešnost in ne anoreksija, kot je nekdo spodaj zmotno napisal. Cmerar se najprej prenažre vsega, potem pa vse skozla na druge, da sam ostane “moralen”.

    • tasilo

     Okej, tvoje videnje kupim. Čeprav se mi zdi, da kdor je hodil k verouku in v slovenske šole k slovenščini ter sem ter tja prebral kakšno knjigo, pač mora razlikovati med požrešnostjo in pohlepom. Oba pojma sta semantično in “teološko” dovolj različna in dovolj defenirana, da ju ne moremo in ne smemo zamenjevati. Med sedmimi grehi je med njima razlika, najbrž tudi z nekim namenom. drugače bi lahko ob greha združili v enega (in bi tako ostali prikrajšani za en cel greh, ter jih imeli samo šest).

     V Lucijino psihološko profiliranje se pa ne bi spuščal (razen da ga vidim kot nekakšno morfogenetsko disonanco ali cilj o-/upravičuje sredstva, hm). Takole reč namreč lahko sestaviš za malodane vsakega slovenskega politika; princip je enak, razlika pa v niansah.

     • rrrrr

      Fulminantne kulminacije bi rekel Iztok Mlakar. Ma uoštja, Tasilo, va fan cullo, ma te ne zastopem prou neč…

     • tasilo

      Eh, namenoma sem an mlčk zapletel, saj če bi vsi razumeli, bi verjetno še bolj padalo po meni. Tako sem pa sebi dal duška in se hkrati izognil plazu žaljivk, saj marsikdo tu ne zna razpravljati brez njih.

      **sindrom kognitivne disonance je pri nas na kmetih rek kaj se babi htilo, to se babi snilo

     • Nata

      Jojmene tasilo ? Rad se obesiš prav na vsako besedo ??
      Pa kaj misliš, da gospa ni pismena ? Saj je čisto enostavno. Pogledaš na Google, pa je .
      Je že namenoma napisala, kot je pač napisala.
      Požrešnost je sijajna oznaka vladajočih.
      Barabe hudirjeve.

    • karlina

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • Jovo Jamnica

    Najlepša hvala za to pojasnilo. Po prebranem sem dobil motiv, da članek preberem. Vmes sem pokukal še na Wikija in glej ga zlomka, pohlep je na drugem mestu, požrešnost pa na petem.

    https://www.youtube.com/watch?v=xV-5NSbIqpM

    • tasilo

     Zdaj pa le še počakajmo, ali bo naša Lučka napako opazila, priznala se opravičila bralcem in jo popravila, emm, recimo v slogu “errata”. — Ja gvišn, ejga.

     • Jovo Jamnica

      Mogoče bode napisala “nov” članek… :-)
      ————-

      ..ja sam uočivši ovu tiskarsku omašku to ispravio i u nekoliko kasnijih izdanja sam popravio. To je uobičajeni način na koji radimo, svi koji su radili u tiskarstvu znaju koliko je puta dio teksta izostao iz novina ili bilo koje druge tiskovine.

      Zašto to niste ispravili u prvom izdanju? Ono još uvijek stoji na internetu i netko tko će se poslužiti vašim tekstom također možda neće navesti autora.

      Zato što imaju sva druga izdanja kojima se mogu poslužiti.

      Ali ukoliko netko dođe do tog prvog, tamo stoji bez potpisanog citata.

      To preuzimanje je tek nedavno bilo, jer nije više uobičajen način da se rade errata corrige, ispravke. Ja doista mislim da je to jedna dobra metoda, kojom su se ranija izdanja služila.

     • KIKI

      Ali poznaš zgodbo: Butec in Butec ? Beri jo tako dolgo, da boš
      razumel poanto!

    • Nata

     Ja. . . . . .in ???? Uh, Jovo .

     • Jovo Jamnica

      Nisem versko vzgojen in nisem hodil niti v cerkev, niti obiskoval veronauk. Šest smrtnih grehov iz naslova mi ni pomenilo nič. Ko pa sem prebral prispevek @tasila, mi je malo vzbudilo radovednost in sem o zadevi pobrskal po spletu. Zdaj vsaj vem, da se imenuje ena od glasbenih skupin po latinskih začetnicah sedmih smrtnih grehov.
      S.A.L.I.G.I.A. potem sem se spomnil na naše Laibach/NSK in njihove jezdece apokalipse… Eber-Saliger-Keller-Dachauer

      https://issuu.com/hakobo/docs/ausstelung-laibach-kunst-recapitulation-2009/158

     • Nata

      Na ! Kakašne povezave. In različna gledanja, videnja, mnenja. Samo o eni in isti zadevi.
      Mejdun, lahko bi celi dan razpravljali.

     • Nata

      Danes pa imam težave. Preveč hitim, pa izgleda, ko napišem ne ” oddam “?
      Zanimiva priponka. Se nisem vsega prebrala.
      A, samo pripomba. . . praviš, ne hodiš v cerkev, nisi vzgojen v tem duhu. Nič hudega!
      Se mi pa zdi , da ti nauki ( 10 Božjih zapovedi, 7 smrtnih grehov. . . ) paše k eni splosni izobrazbi! Prav nič ne bi škodovalo!Zato sem mnenja, da v šole sodi predmet – Verstva sveta! Veliko nesporazumov bi lahko rešili.

     • Jovo Jamnica

      Saj paše. Sam na pamet dudlat pa mi glih ne leži. Normalno, da bi to snov osnovna šola mogla met v programu. Mi v Jugi smo bli prikrajšani.

     • Nata

      Seveda ne mislim na dudlanje. Ampak samo – v vednost !

     • KIKI

      Tako kot smo gulili partizanščino in velike “uspehe” NOB v šolah vsako
      leto posebej tja do konca osemletke, tako bi v predmet zgodovine lahko
      vključili še vedenje o verstvih tega sveta, Danes otroci prihajajo na srednje
      šole napol pismeni, nevedni in nezainteresirani. Redki so (to jim daje
      predvsem družinsko okolje), ki poleg vse šolske predmetne navlake
      razmišljajo širše in poglobljeno. Program predmetov se že pol stoletja
      ni spremenil, obračajo se le besede in strani – ostalo je enako prejšnjemu.
      Učitelji bi lahko imeli vsaj tako moč pri izbiri tematike, da bi zahtevali od
      države vsaj predmet “splošna razgledanost”, kjer bi lahko premleli
      vsaj 1x na teden vse pomembne dogodke doma in po svetu! Vendar so
      tudi učitelji “zaostali” na nivoju učenja po liniji najmanjšega odpora…in
      posledica temu so rezultati znanja dijakov obvezne devetletke katastrofalni!

     • Nata

      + ++ + + + + Tako je. Vedenje še nikoli ni škodilo ( razen, če človek ni zadrt komunist ), do marsikaterega nesporazuma sploh ne bi prišlo.
      Vendar tudi to lahko samo sanjamo.

   • Hun

    pozresna je Lucija k je znala bit kr dobr okrogla

  • karlina

   TOČNO

  • Kosobrin

   Razsvetljuje napačno razsvetljene.

 • Fogglof Tunnek

  Veste ka je najbolj ironično pri fsej toti stvari? Da lahko fseh teh šest smrtnih grehof pripišemo ravno Janezu Janši…njega še bolj najdemo fteh grehih kot Cmerota!!!

  • Kosobrin

   LAŽ je tudi smrtni greh. Ne mislim, da bi lagal Cerar, IJJ pa prav gotovo, že s tisto izjavo, da ni našel pošte med reklamami. Dajte no, če ne najdeš odrezka s priporočene pošte z vročilnico, jo poštar dostavi še enkrat in še tretjič ….

   • Iva

    Bi šla stavit da si najprej svojemu FT komentarju dal točko, nato pa si še sam sebi (FT-ju) repliciral! Bolano!

    • Kosobrin

     Res je bolano, če lažeš!

   • tramal

    Sedaj bodo komunajzerji pa poštarj linčali zato ker so sami nesposobni.

   • tohuvabohu

    Cmerar ne laže. On misli, da je vse res, kar mu rečejo svetovalci.

  • tramal

   Ti si še eden ki vidi bele miši in ki ga Janša pregana v spanju cele noči.Ni čudno da potem napišeš toliko bedarij ,ko si nenaspan

 • Viktorh

  Rojen z grehi, torej ima prirojeno napako.
  Nikoli se ne bo spremenil, gre za gensko…

  • Hun

   vseen je nekaj dosegel v svojem zivlenju…

 • KIKI

  Prvi greh je on sam, vendar kot za ostale, ne odgovarja in nikoli ne bo!
  Genetika je res strašna stvar; mimogrede dobiš NIČ!…

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Janez

  BRAVO – CENJENA GOSPA !
  Verjetno ?
  Gre pr
  ( seveda kardelj dr.) Cerarju ?
  – bolj za – “usodo” – kot za zavestno , namerno delanje “grehov”

  Malo za šalo, malo zares !?
  Sem
  ŽE OPOZORIL, DA SE JE PRI NAS KAR POGOST
  PRIIMEK – CERAR !
  Da se je ta priimek zagotovo razvil iz nemščine. V nemščini je kontekstni pomen besed

  – ZEHRER, ZEHREN ! namreč tak !

  Zlohotni oz. zlovešči besedi
  V nemščini pomenita : ZAPRAVLJIVEC, “POGUBLJIVEC” .
  Pomenita nekoga, ki vse zapravi in zapelje – v pogubo !
  Na
  Gorenjskem se reče za koga, ki je obupal in se – OBESIL, NAREDIL SAMOMOR, SE ZAPIL itd.
  Da
  “TA ČLOVEK JE PA “SCERAL, SCIRAL” – SKRATKA : OBUPAL, PROPADEL.
  Naj
  KAKŠNI BOLJŠI POZNAVALCI NEMŠČINE OD MENE
  – RAZLOŽIJO NASTANEK PRIIMKA “CERAR” V SLOVENŠČINI !
  In?
  Če ima nošenje takega priimka kake posledice
  – za človeka, ki tak “zlovešč” priimek – pač – ima, ga nosi, uporablja. L.r. Janez KOMENDA

 • karlina

  Dobro in predvsem resnično napisano, ni kaj dodati, kot, sramota, da se ima ta napuhljiv Cmerko za kristjana, resnično.

 • Vlado77

  Slovenija gre is slabega na slabše. Cerar je dno vseh šefov vlad ,ki jim je edini cilj kljubovati Janši. Bratuškova je profesorica glede financ vsaj za njega. Vendar če malo pogledamo imeli smo Drnovška ,ki je bil vsaj normalen razen zadnjih dveh let pa ni imel kakšnih blestečih uspehov glede gospodarstva. Ropa nima smisla omenjati. Pahor katastrofa – takrat sem mislil da smo dosegli dno . Nazadujemo proti primerljivim državam in danes nas je Češka že prehitela. Potem Bratuškova ,ki je reševala državo ,ki jo je zapufal Pahor s dragimi krediti – ni želela denarja EU , ker bi to pomenilo strašno “trojko” – raje plačamo držaje kredit!. No ta napuhli ,leni ,požrešni, jezni in pohotni si očitno privošči vse pa ga nihče ne obdeluje v dominatnih medijih. Ni nobenih strukturnih reform in jih očitno ne bo. Na hitro vsiljuje dragi projekt 2.tir in investicije MAGNA in Yaskawa vse podmazane s državnim denarjem zadnje leto vladanja . Upam , da ga v naslednjih volitvah ne bo več nikjer ! Če bo narod toliko neumen pa se nam piše še nadaljnje nazadovanje na pram primerljivim državam. Mediji pa prikazujejo delne rezultate neprimerljive s konkretnimi državami , ki seveda kot take zgledajo v redu. Igra statistike pač.

 • radames

  “…ki so mu na novo ustanovili neko stranko brez imena…”

  V tem primeru bi sam besedo stranka postavil med narekovaje. To ni nobena prava stranka!!!! Je le “stranka”.

 • sunday

  vse je res, kar je napisano!!!

  • Kosobrin

   Za vas je res, za druge ni. Vse že ne.

  • Kosobrin

   Kaj pa, če vse ni res?

   • tramal

    Okomunajzerjah lahko napišeš še tako slabo .pa se izkaže da so v resnici še slabši

    • Hun

     Cerar je po tvoje komunist

     • Kosobrin

      Cerar ni bil nikoli, IJJ je seveda bil.

     • tohuvabohu

      IJJ je bil komunist (nekaj mesecev, dokler ga niste izključili), Cmerar je pa komunajzar, se pravi najslabše, kar se lahko pove o človeku.

     • Kosobrin

      Enkrat komunist – vedno komunist.

     • tohuvabohu

      Torej so po tvojem vsi komunisti ničvredneži in zločinci? Zanimiva logika.

     • Hun

      to je po vaši logiki kaj se sprenevedas

     • tohuvabohu

      Kakšen kreten. Po kakšni logiki? Kdo stalno pogreva, da je Janša komunist, čeprav je to bilo že pred davnimi 30 leti in še to samo par mesecev, ko je bil še mladinec? Mar jaz? In kaj bi radi s tem dokazali, bebci?

     • Hun

      js resnica boli…najbl ste glasni ko oznacujete ljudi s komunisti ki nimajo promil veze s komunizmom…sledite pa bivsemu komunistu…kaj se tolazis da je bil pred 30leti sj takrat je bil komunisticn sistem in on je bil del organizacije…moji starsi miso mel problema z vprasanjem biti ali ne biti…oče je rekel da za boljso mesto v sluzbi ne misli ovajat druge….to je dejstvo in resnica…Jansa je bil komunust.. opranoglavci sistema- enkrat komunjara večno komunjara

     • Kosobrin

      Bravo, Hun!

     • Hun

      nekaj mesecev je bil komunist al nekaj let? on se je odlicil za partijo ker je bil oportunisticnega karakterja…, mi nismo nikol stopil v partijo ker v partijo stopajo tisti ki se zavedajo da bodo za clanstvo moral ovajat..jst se s to napako v karakterju nism rodil

     • tohuvabohu

      V partiji je bilo 100.000 ljudi. Torej so vsi ti ovaduhi, oportunisti, skratka deformiranci? Ne ne, taka sta samo Janša in Gorenak, kajne? Mater ste komunajzarji ubrisani.

     • Hun

      dejstvo je da sta bila komunista…sploh Gorenjak ki ma ze faco ovaduha.. kaj se rempencis priznaj da sledis bivsim komunistom bedak blesav..ti si komunist tepček

     • tohuvabohu

      Dejstvo je, da si zahojen rdečkarski kreten. Komu jaz sledim, o tem ti nimaš “blage veze” in se te tudi ne tiče.

     • Hun

      sledis bivsemu komunistu im ti si vecja komunjara kot on…smrad komunisticni

     • tohuvabohu

      In kaj je na meni rdečkarskega? Ti si totalen imbecil.

     • tramal

      Mati in oče trda komunajzerja on pa gre kdaj v cerkev da zavaja kristjane in kaj misliš da je?.Eno veliko brezčastno budalo ki zavaja narod.

     • Hun

      njegov oce je bil znan in uspesen sportnik…garac to se vidi na njegovem telesu…mama je umrla z rakom to pomeni da je custveno sprejemala odgovorno sluzbo…da te ni sram da pljuvas po ljudeh ki jih ne poznas…mj spostovanje do umrlih…pezde gnilo
      kaj je bil tvoj vodja …zagrizen partijc …danes pa hodi v cerkev..
      spucaj najprej pred svojim pragom in potem tros svije frustracije v eter…zahojenc

     • tramal

      Imam spoštovanje do ljudi ,komunisti pa nikoli niso bili ljudje,temveč mrhovina.Čas pa je da se tudi ti pomalem rasviješ iz opice v neko pametno žival.

     • Hun

      s tabo se je treba primitivno zgovarjat ker intelegentne diskusije nis zmozn…zato te je treba jebat v usta in zravn pleskat po gobcu

     • tramal

      Vzemi pomirjevalo opičjak.

     • Kosobrin

      Strašno spoštovanje imaš, ja! Se vidi po tvojem pisanju! Sramoto trosiš po vseh portalih! Tudi s tem znakom kažeš, kdo si.

     • tramal

      Prvič nikoli nebom imel spoštovanja do morilcev žensk in otrok,kar komunajzerji ste.Drugič pa nikoli ne hodim na komunistične portale,ker mi nova 24 tv nudi vse kar hočem in kar me zanima.

     • Kosobrin

      Enoumje.

     • Kosobrin

      Seveda, misliti tako, kot ukaže vodja, nikoli ne s svojo glavo!

     • tramal

      Meni ni nobeden opral možganov ,kot tebi komunajzerji.

     • Kosobrin

      Bravo, Hun, se strinjam, toda ne bomo dočakali dne, da bodo razumeli!

     • Nata

      Etika in morala . . . mejdun, kakšen nateg !!

     • KIKI

      Cerar je komunistični kapitalist, tako kot striček Kučan, Janković
      in vsa nam dobro znana rdeča bagra…S seboj kot rep vlečejo
      prekletstvo prejšnjega sistema in “podizvajalce”, zakrnjene Titoiste!

     • Hun

      pod Titovo vladavino so bili pridni delavci placani…zato ga ne primerjaj z Jankovicem in vladavino levakov in desnakov

     • KIKI

      Gospod (a) Hun! Pod Titovo vladavino so bili delavci reveži, živeli so
      v barakah, potikali po samskih domovih, in “fušali” popoldne, da so
      lažje preživeli…Vprašaj se raje, koliko “Titovih” delavcev je šlo s trebuhom
      za kruhom, družine so razpadale, ob vrnitvi domov pa so bili
      najpogosteje ozmerjani z “gastarbajterji” , nemškutarji i, pd. Tu v Titovini
      ni bilo dela za vse , oziroma je bilo tako mizerno plačano (ne glede na
      vloženo delo) – in danes nam vi, idioti pripovedujete, kako je vsak imel službo
      in dobro plačo in stanovanja in dopuste in sindikalne popuste….
      Eno je laž, drugo pa je tale resnica: Iz Yugoslavije je v osovražene kapitalistične
      države odšlo na delo preko milijon delavcev; to je bila tako imenovana
      “zaposlenost” za lažnive propagandiste. Danes se zgodba ponavlja, vlada se hvali
      o zmanjšanju brezposelnosti…ali mogoče veš, da je že danes v Avstriji, Nemčiji,
      Švici, pa tudi v Italiji zaposlenih več kot 20% t.i. “brezposelnih”. Komu mar!!
      Tudi Titu se je gladko “jebalo” za ljudstvo, glavno da je s svojo Liško pastirico
      plul v exotične dežele! Ko bi vsaj kaj prinesel od tam za svoje ljudstvo, ki so
      mu te razkošne navade financirali ! Fuj in fej ! kako si zaveden(/a)!

     • Nata

      ++++++++++++

     • Jovo Jamnica

      Kr neki… Leta 1975 je bilo v Zahodni Nemčiji več kakor 4 milijone gastarbajterov. Tri četrtine vseh je prišlo iz šestih držav. Največ iz Turčije – 1,200.000, sledijo Jugoslovani – 630.000, Italjani – 570.000, Grki – 330.000, Španci – 200.000 in Portugalci – 110.000. Že bežen pogled na te cifre nam kaže, da je bila glede na število prebivalstva, odstotkovna zastopanost gastarbajterov iz kapitalistične Grčije višja, kakor iz Titove Jugoslavije.

     • KIKI

      Zelo natančno prešteto, ni kaj! Zdaj pa prištej še vse reveže iz Juge,
      ki so pridrveli v Slovenijo, se tu namestili in nam solijo pamet še danes,
      tako kot ti, n,pr,

     • Kosobrin

      Kot da je danes kaj drugače! Je še veliko slabše.

     • Nata

      No, potem pa takrat še nisi delal!

     • Hun

      ti pa verjetno pred rezimom Tita ne da lahko primerjamo mizerijo delavstva

     • Nata

      No, pred režimom Tita me še ni bilo na svetu! Te primerjave ne bi delala. Bi pa primerjala Titovo Jugo z ostalimi našimi sosedami! Kako so nastale take razlike ? Saj smo kdaj pa kdaj pokukali k sosedom in primerjali?
      Kiki je sijajno napisala.

 • Hun

  Lucija tole pisanje tračev ti pa ne ratuje neki. .

  • Nata

   Kaj pa je trač ?

   • Hun

    babje opravljanje

 • von Rhein

  Največji smrtni greh je obravnavana oseba sama.

 • domovina mili dom

  Skratka vse točke združimo v eno: komunist

  • luckyss

   Ja, vsi so komunisti razen vašega pastirja..
   Ups..on je bil ekstremni komunist…preveč celo za Kučana ;)

   • domovina mili dom

    Ne moreš oprostiti svojmu rdečemu pastirčku, da je zamrznil komunistično knjižico. Nič bat, čudi ni menjal.

    • Kosobrin

     Ti to govoriš o IJJ?

   • Nata

    Ti si pa res še otrok! Kakšna primerjava?!?

 • Kosobrin

  “Obstaja samo eno pravilo, ki si ga morate zapomniti: smej se vsemu in pozabi na druge. Sliši se zelo egoistično, ampak to je pravzaprav edino zdravilo za samopomilovanje.”

  “Res je čudno, da nisem opustila vseh svojih idealov, ker so tako nemogoči in absurdni. Vendar nad njimi ne bom obupala, saj kljub vsemu verjamem, da so ljudje dobri.”

  “Ljudje ti lahko rečejo, da utihni, ampak to ne preprečuje dejstva, da imate svoje mnenje.”

  “Spomini mi pomenijo več kot obleka.”

  “Zapomni si vso lepoto, ki te obkroža in bodi srečen.”

  “Veličina človeka ne leži v bogastvu in moči, ampak v značaju in dobroti. Ljudje so samo ljudje in vsi imajo napake ter pomanjkljivosti, vendar se vsi rodimo dobri po srcu.” (ANA FRANK)

 • Get Smart

  NI RES, da je Slovenec.
  .

  “Laž je nesmrtna duša KOMUNIZMA”.

  Murglsrbski itd., skratka JUGOKOMUNISTIČNI KOMUNIZEM je KOMUNIZEM.
  .
  Tovariš Cerar je bastard (izrodek) podpredsednice LDS (je novo-obrazna maska SKOJ-a, je SAVEZ KOMUNISTIČKE OMLADINE JUGOSLAVIJE) in člana FORUMA 21 (JUGOKOMUNISTIČNI kakor gospodarski, torej PRIHVATIzacijski oddelek KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji)
  in DELA ZA (tovariš Cerar namreč) KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
  Torej,
  kot lahko vidimo, ni kriterija, po katerem naj bi bil Slovenec,
  pač pa je KOMINTERNACIONALAC, JUGOSLOVAN, MURGLJČAN,

  lahko tudi židovskovelikosrbska kominternistična lutka, toda
  NI in NE MORE BITI Slovenec.
  Tovariš je torej de iure in de facto MURGLSRBSKA JUGOKOMUNISTIČNA pussi, lutka, ki jo je CENTRALNI KOMITE KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji “nastopil” na mesto piarovca (kakor premierja) natanko 40 dni pred volitvami, kot je “nastopil” pred njim “najboljš meneđerja na svet de” retardirano sereorsko opico 40 dni pred volitvami, ter povsem enako pred njim BARBIE lutko oziroma Boruta Pahorja, prav tako 40 dni pred volitvami — zgodovinsko NAJMLAJŠEGA ČLANA PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji.
  Lahko pa je tovariš LDS Cerar državljan države Slovenije, ampak to ni isto, kot je biti Slovenec.
  In čeprav je kakor državljan države Slovenije,
  NE DELA ZA državo Slovenijo, ampak za državo JUGOSLAVIJO.
  .
  Vzemimo prebivalca mesta “Roma”. Živi v mestu “Roma”, toda “igra za” LAZIO.
  Kako mu bomo rekli?
  Romano? Igralec Rome?
  .

  Ljudje ne smete nasedati na KOMINTERNISTIČNE in JUGOKOMUNISTIČNE trike.

  Tisti napis, ki so mu ga dali,
  da vas farbajo,

  dejansko skoraj v celoti in od pamtiveka velja za vsakega Slovenca,
  čeprav seveda v celoti ne drži, da ne bi čisto nič jamrali, saj vsaj za hipec tudi pojamramo, ko se urežemo ali smo soočeni s kakršnimkoli problemom, toda takoj za tem se lotimo reševanja problema in seveda ne jamramo več,
  za razliko

  od JUGOKOMUNISTIČNIH pussik, ki v garažah nastavljajo gazdam tazadno, jamrajo (jao njega, kuku njega, kukuriku, bole ga dupe, jao jao …), toda MURGLSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE garaže ne zapustijo,
  ker SERBUS je za SERBUSA rojen, biča vajen in željan,
  gospodar

  (TUREK, KOMINTERNA … btw, Turek je podjemnik kaviaržidoKOMINTERNE od pamtiveka)
  se menja,
  bič pa ostane in ostal bo vekomaj.
  SERBUS pač.

  .
  SLOVENEC pomeni PRIPADNIK NARODA SLOVENCEV,
  stopnjo družbenega razvoja, ki je ljudem sveta dala SVOBODO.
  Pojem SLOVENEC je sinonim za ČLOVEKOLJUBJE, za poštenost, za pravičnost, za RESNICOLJUBNOST.
  Vse to smo podarili svetu vsaj tisoč lel preden je kaviar židovstvo ali pač nekaviar židovstvo izdelalo in razširilo svojo pravljico o odrešeniku,
  ki so ga ti judeži sami (ko će koga, ako neće svoj svoga) pribili na križ,
  kar sedaj podtikajo ljudem po svetu, češ da ste ga vi pribili,
  da ste taki in taki, blablabla,

  kar sicer vse do pike velja za kaviaržidovstvo in derivate.
  SO brezvestni lažnivci, lopovi, morilci, pri čemer za potrebe očuvanja tekovina revolucije zlahka pokoljejo tudi svoje, kaj šele tiste svoje, kot je kakor Odrešenik, ki naznanja resnico o njihovih zločinih.
  “Po njihovih delih jih boste prepoznali.”
  “In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.”

  SLOVENIJA je OKUPIRANA.
  Okupator je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA z vso podporo KOMINTERNE.
  Prej se dejstev oveste, prej se lahko OKUPACIJE OSVOBODIMO.

 • samsara

  Kri ni voda ja.
  Pa še nastopaštvo, glumaštvo…

 • cosmosjasnovidec

  Če bi se njegovi grehi nadaljevali bi bil 7. istospolno usmerjeni buzerantski psihopatski iztirjenec kateri poriva ženske samo v rit zato ga vsaka tudi zapusti.
  Sicer so pa levaki tako ali tako istospolno nekateri tudi dvospolno usmerjeni bedaki.
  Držijo se načel kakršna so imeli komunajzerji iz vojnega časa,ko so naskakovali in porivali v rit vojne ujetnike od švabov naprej.Najbolj so jim pri srcu bili ustaši in četniki,ker nemško niso razumeli in te so tudi po opravljenem sexu pobili,da jih ne bi izdali.Švabe so pa po dogovoru izpustili,ker so med 1 in 2 vojno sodelovali z njimi.

 • Fenix Ariel

  Hm, komaj čakam, da bodo naslednje državnozborske državnoszborske volitve in obljubim, da vam SDS dam glas. Moram vam dati glas, ker obljubljate poštenje, pravičnost, izobilje… Še enkrat dal vam bom glas, ćeprav vem, da se eni in drugi isti drek, le druge barve. Samo upam, da ko vam bom dal glas, mi ne bo treba se spet krstiti v rimokatoliško sekto, ker sem se pred leti izpisal….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!