Slike laži: Novi praznik “Dan razsvetljenja velike zmede”

(Foto: iStock)

Dež neusmiljeno moči okenska stekla, še dobro, da jih nisem pomila – neka gospodinjska obsedenost je to pred praznikom ali pa zgolj relaksacija, kot pospravljanje in likanje. Vrt v letu nikoli ne bo več tako zelen in skuštran kot zdaj, konec aprila. Na moji hiši visi zastava leto in dan, razmišljala sem, da jo danes snamem, ker je 27. april, dan Velike zmote, premislila sem si – danes je praznik, 27. april bomo v prihodnje praznovali kot dan razsvetljenja velike zmede, v kateri smo živele vse povojne generacije.

Še zoprna smrklja, kot sem bila, z večnimi vprašanji, ko nečesa nisem razumela, vsi ostali pa so bili videti vsevedni, na koncu v zadregi obstanem, odložim dilemo, toliko je drugih … Pa kako vendar naj gimnazijka kljubuje brezizraznemu pogledu učiteljice, ko jo vpraša, kaj je zdaj s tem 27. aprilom in kako je lahko protiimperialistična fronta hkrati še osvobodilna fronta, če pa nastopajo povsem različne združbe? Ampak šolski zvonec zazvoni, naslednjič je druga zgodovinska lekcija, ura se začne drugače, ni vprašanj, gremo na drugo snov. Pa smo opravili z dilemami, smrklje naj se raje naučijo vse potrebne datume, brez njih ni mogoče živeti, kaj šele dobiti dobro oceno iz zgodovine.

Jezik me je tepel, na maturi sem dobila kombinirano vprašanje iz sociologije in zgodovine – dva odlična odgovora iz sociologije nista mogla odtehtati ocene dobro iz zgodovine, skupna ocena je bila zgolj prav dobra. Ker sem za en dan zgrešila tisti strel v Tacnu med NOB. Moji trojki se je uprl občudovani profesor fizike, član komisije, pa je dobil po nosu od zgodovinske avtoritete, Bog ji daj mirno starost ali mir in pokoj, kaj vem – Vi pa tiho bodite, ne veste, kako je to pomemben datum! Sovražim datume. Sovražim zgodovino. Pa ne zaradi nje same, ampak zato, ker vem, kdaj me ljudje plahtajo. Briga me, da nimam petice za tako zgodovino!

Mojca Škrinjar (foto: STA).

Včasih so v šolah učili po zgledu današnjih “fake news”
Obtožujem! Vse učitelje zgodovine, ki so zamolčali resnična dejstva. Denimo dejstvo, da je 27.  april pravzaprav obeležitev kolaboracije med komunisti in nacisti, ko so naklepali sovraštvo proti zaveznikom, Angležem in Američanom. Če smo povsem pošteni, niso zamolčali tega, preprosto so zadevo predstavili kot današnji “fake news” mediji. Malo na pol, malo zamegljeno, malo sitno – saj o tem smo govorili … A je še treba kaj, saj se razume …

Obtožujem! Vse nas, ki smo popustili in nismo še naprej težili učiteljem, naj nam povedo za božjo voljo, kakšna je razlika med protiimperialistično in osvobodilno fronto! Vse nas, ki smo kadarkoli sprejeli karkoli, česar nismo razumeli, zgolj zaradi videza, da ne bi bili tako drugačni črni rački. Saj sprejmem, da so bili eni tako brezbrižni, tem lahko celo odpustim ali pa ne – za nagrado za svojo indolenco so danes lahko nekateri na vplivnih in dobro plačanih mestih.

Čas je za popravni izpit. Popravni izpit iz zgodovine.
Zbrati bo treba te zdrobljene koščke hrbtenice in narediti popravni izpit. Povedati zgodovino, kot je v resnici bila in to tolikokrat, da bo segla do vseh Slovencev! V zgodovinskih učbenikih to tolikokrat ponoviti na veliko straneh in ne v eni “fusnoti”! Postaviti to v številnih vprašanjih na maturi in predvsem preveriti, kako to učitelji v šolah poučujejo. Niso dovolj le prenovljeni učni načrti, če jih učitelji izvedejo tako, da  učencem in dijakom ni nič jasno.

Naša šola potrebuje prenovo. Pa ne že spet organizacijsko, čeprav tudi to ne bi škodilo, ampak predvsem vsebinsko. Ko bodi učenci in dijaki lahko dovolj samozavestni, da bodo do konca, dokler ne razumejo, spraševali in dobili odgovore na svoja vprašanja, ne da bi bili zaradi tega stigmatizirani.

Starši šolajočih potrebujejo razmislek o tem, kaj je res bistveno. Koliko staršev pride v šole in vpraša, kakšne ocene ima njihov otrok in zakaj nima boljših? In koliko staršev pride v šolo in vpraša učitelje, ali mislijo, da njihov otrok vse razume v šoli? Kaj, če bi starši izbirali med tem, kaj je bolj pomembno, ali ima otrok dobro oceno in ali je dobil vse odgovore na svoja vprašanja? In zakaj se ure namesto s klasično uvodno motivacijo in razlago, vajo in utrjevanjem, raje ne spremenijo v ure, kjer učenci in dijaki nekaj preberejo in nato postavijo vprašanja, učitelj pa jih oceni glede na izvirnost, pronicljivost in poglobljenost njihovih vprašanj namesto glede na to, kako dobro so ponovili tisto, kar jim je on poprej povedal, izpredaval.

Nekoč mi je nek uradnik rekel – veste, vse je stvar interpretacije zakona. Ja, sem se prepričala. Za prvorazredne velja takšna interpretacija, za drugorazredne pa drugačna. Eni so za isto stvar nagrajeni, drugi pa so lahko za to eksistencialno ogroženi  in tretji gredo v arest “kar tako”. Vaje Akademije Džerdžinski.

Danes je sijalo sonce. Pa sem vas! Res je – kakšnih 30 sekund, ostali čas je deževalo. Fake news, fake zgodovina, fake direktorji, fake napredek. Čas je, da 27. april postane dan resnicoljubne zgodovine.

Pa je vseeno bolje kot lani, ko je snežilo tega dne. In bolje od takrat, ko so konec osemdesetih končno izbrisali z zvonika prelepe Plečnikove cerkve v Šiški ogromen napis OF (grafiti in vandali so obstajali že takrat, samo da so se slednji imenovali družbeno politični aktivisti). Še najbolj prav je imela moja babica, ko sem jo šestletnica vprašala, kaj ta napis pomeni, in je odvrnila – eh, nič in je še naprej v pomladanski čistilni vnemi drgnila okenska stekla pred Veliko nočjo. April izvira iz rimske besede aperire – odpreti. Res je čas, da odpremo okna in spravimo to zatohlost ven iz Slovenije.

Mojca Škrinjar

[Kolumna je bila napisana dne 27. 4. 2017.]

 • Olga

  Komunisti so zasejali z nasiljem strah, da lahko vladajo! Enako delajo danes tudi Islamisti! Sejejo terorizirajo in ustrahujejo! Uprimo se in jim pokažimo, da nas ni strah, da se jih ne bojimo in pojdimo vsi na volitve! Domovina potrebuje naš glas!

 • Slovenec 33

  Nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih oziroma moralnih norm in tudi v Slovenjiji je tako.
  Vse veje okupatorsko izdajalske oblasti delujejo v smer ropanja in zatiranja slovenskega naroda.
  Zato nikakor ne smete in ne morete pričakovati, da bo ta okupatorsko izdajalska oblast, ki temelji na laži, prevari, prikrivanju nad 600 morišč slovenskih rodoljubov, uničenju slovenskega materialnega in narodovega potenciala naredila eno samo potezo v korist slovenskega naroda.

 • Franc Šink

  Problem je v tem, da so tudi učitelji zgodovine zavedeni, oz.tako vzgojeni.Če hočeš zgodovinsko resnico, jo moraš najti sam.

  • šmentanamuha

   Tudi to je res.

 • tasilo

  “… smrklje naj se raje naučijo vse potrebne datume, …”

  Eh, če so taprave smrklje, se takrat učijo česa drugega. Aja, pa smrkovci tudi. Se učijo skupaj … pa to …

 • tasilo

  Joj, ti aktivistka Škrinjarjeva, mulariji pri teh letih totalno dol visi za vaše sedemindvajsetič sedemindvajsete aprile. Zanima jih kvečjemu še slovenska klasična poezija, recimo tale od Fritza:

  POMLAD
  Nenadoma v deželo je prišla
  in brezice že kuštra kuštrav jug,
  na strehi vrabci: vsi po dva in dva,
  dekliške sobe: polne nežnih muk.
  Še mene, zrelega moža, ima,
  da bi na zid skrivaj napisal: fuk.

  • RATATA

   Da ni to napisal tist Frtz, ki je lani imel probleme s seštevanjem oziroma z ženskami.

   • tasilo

    Povej kaj več, ker ne vem dobro, o čem govoriš …

    • RATATA

     Fritza so zjebale ene babnce “umetnice”, ko je bil predsednik nekega umetniškega (pisateljskega?) združenja, ravno zaradi “žaljivega” pisanja, da se je moral zaradi nekih moralistk pobrati s funkcije.
     Mene je pa to takrat jezilo, saj so posegle v svobodo izražanja.

     • primsek

      Žaljivo pisanje in hujskaštvo je iz pisateljskega združenja odneslo le avtorja trilogije Noriško kraljestvo

     • RATATA

      Kje si pa to definicijo prebral?
      A ne znaš nič sam razmišljat, pa tako fejst fant bi lahko bil.
      Res te je škoda za vlogo butla, ki ga igraš!

     • pajot

      Da ni bil to Evald Flisar?

     • RATATA

      Končno je nekdo povedal skisanemu revolverašu, da je bil zmeden. Tasilu zato ni šlo skupaj! Hvala.

 • Triple6

  In kaj se je zgodilo potem, ko je v Tacnu počila prva puška? Nič, hitro so pobrali vse in odhiteli v Vodice, tam je bil en kovač, pa je del puške, ki je počil, zašvasal nazaj. To pomeni, da je že takrat navaden narod podpiral uporniško gibanje.

 • Jurij Musar

  Očitno je tale Mojca tako pametna, da je kar sama ugotovila, da so pravzaprav zmagovalci tisti, ki so prisegli Hitlerju. Meni pa nikakor ni razumljivo, kako je Hitler izgubil, naši vrli domobranci pa so zmagali.

 • šmentanamuha

  “Čas je za popravni izpit iz zgodovine!” To je bistvo.

  • primsek

   Domobranci in podobni klerodrajski lahko po tej logiki premislijo, ali bi se še enkrat dvignili z italijanskim in nemškim orožjem in MVAC izkaznicami proti svojemu narodu, ovajali domoljube in z RKC na čelu stopili v kolaboracijo,najbolj izvržno dejanje med vsemi. To je bistvo te kolumne, poziv k premisleku, ki naj rezultira v kesanju za nazaj

   • učko

    Komunisti, Hitlerjevi sodelavci in Stalinovi hlapci !!!!

 • šmentanamuha

  Danes, ko lahko vojno dobesedno spremljamo iz naslonjača in imamo priložnost “v živo” gledati spletke in nakane velikih, ki ustvarjajo te vojne, se sprašujem, kakšno zgodovino se bodo nekoč učili npr. otroci iz Sirije, kdo bo good guy in kdo bad guy. Zato salonski NOB jurišniki raje bodite tiho in upoštevajte nasvet Franca Šinka spodaj: “Če hočeš zgodovinsko resnico, jo moraš najti sam.”

 • samotoje

  Kako prenoviti slovenskega človeka, da se bo zravnal in pogledal okrog sebe? Kako dopovedati slovenskemu učitelju, da je najboljši učni načrt tisti, ki sledi resnici in zdravi pameti? Popravni izpit, se strinjam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!