Slovenija na listi podpornikov terorizma, novi slogan: Slovenija, moja pralnica

Miro Petek (foto: MP)

Pranje iranskega denarja v NLB v višini milijarde dolarjev bo počasi postala ena največjih afer v zgodovini samostojne Slovenije, zaenkrat jo osrednji mediji še potiskajo na margino, vendar to dolgo ne bo več mogoče, saj je za pralnico denarja v NLB tudi veliko zanimanje tuje javnosti. Zanimanje kažejo države in njihovi varnostni organi v Evropski uniji in drugod, kajti to je tudi prvovrstno varnostno vprašanje. Posamezne obveščevalne službe in uradi za preprečevanje pranja denarja so vedeli in se zanimali za posamezne primere, nihče pa ni vedel za razsežnosti v višini milijarde dolarjev, kar se razkriva danes.

Danilo Türk mirno opazoval kršenje resolucij OZN
Za mednarodno skupnost, ki se bori proti terorizmu, bo osrednje vprašanje, kaj vse se je financiralo iz banke Export Development Bank of Iran (EDBI), ki je prek NLB nakazovala denar na več kot 9000 različnih računov. Katere organizacije in kateri posamezniki so prejemali denar, koliko je med njimi takšnih, ki so osumljeni terorizma ali sodelovanja s teroristi, tistih, ki so morebiti kar neposredno povezani s terorističnimi akcijami po Evropi in drugod, kdo in za koga je s tem denarjem kupoval orožje, sestavne dele za iranski vojaški jedrski program, ko je bila ta država pod embargom mednarodne skupnosti? Slovenija je s svojo banko, ki je bila v večinski državni lasti, takšno početje tudi omogočila. In za to dogajanje je vedel slovenski politični vrh. Danilo Türk je 13 let preživel v OZN, kot predsednik države pa je opazoval, kako slovenska banka krši resolucije OZN, nato pa brez sramu ob pomoči Cerarja in Erjavca kandidiral še za mesto generalnega sekretarja OZN. Imel je srečo, da ni bil izvoljen, Sloveniji pa je prihranil vsaj eno novo blamažo.

Iran v Sloveniji našel nišo za pranje denarja
Zaenkrat je okrog pranja denarja v NLB še vedno več vprašanj kot odgovorov, toda, ko se bo vsak od teh 9000 računov in njihovih lastnikov dobro pretresel, bo dovolj tudi odgovorov. Seveda bomo v prihodnje lahko slišali tudi razlage, da ne gre za klasično pranje denarja, da je za pranje denarja potreben umazan denar, ki izvira iz različnih kaznivih dejanj, utaj davkov in podobno,  ki ga prek bančnih in drugih institucij nekdo opere, tu pa je bil denar iz državne banke. To drži, vendar je vprašanje namena teh transakcij, Iran je bil pod embargom, ta banka je bila na črni listi, in resne banke na svetu z njo niso poslovale. Iračani so tržno nišo našli v Sloveniji. Če se bo izkazalo, da so bili s teh računov plačani tudi teroristi, potem je šlo za državni terorizem, z državnim denarjem, velikih razsežnosti, pri čemer so imeli veliko vlogo tudi Slovenija in njeni takratni politiki, ki so za to dogajanje vedeli in ga dopuščali. Da ne bo šlo prehitro v pozabo: Sova je 24. 11. 2010 o sumu kršenja embarga, financiranja terorizma, prolifareciji (to je nedovoljeni trgovini z orožjem) in pranju denarja velikih količin obvestila takratni slovenski državni vrh, to je predsednika države dr. Danila Türka, predsednika vlade Boruta Pahorja, zunanjega ministra Samuela Žbogarja, finančnega ministra Francija Križaniča, notranjo ministrico Katarino Kresal, direktorja policije Janka Gorška ter svetovalca pri predsedniku RS Darka Lubija.

Plačilo za molk, smetano je pobralo omrežje
Vložek v to dogajanje tako s strani iranskih akterjev kot s strani slovenske politike in njenega omrežja je velikanski in seveda se bo poskušalo narediti vse, da se ne bi naredilo nič. To pa bo precej težko, ker je zadeva ušla v javnost. Dokler je bila v razmeroma ozkih krogih, ki so od tega pranja imeli velike koristi, je še šlo, zdaj pa bo vprašanj vedno več. Tudi mediji bodo slej ko prej uvideli, da ni mogoče ignorirati milijarde dolarjev opranega denarja in da z medijskim molkom ne bo mogoče v nedogled ščititi njihovih političnih mentorjev in finančnih botrov.

Da je vložek velik in da so bile nagrade za to početje velike, kaže tudi to, da je pranje denarja tako dolgo ostalo prikrito – skorajda desetletje je minilo od začetka pranja denarja – in da informacije niso curljale v javnost, kar je pri nas res redko. Z velikim kupom denarja je bilo mogoče plačati tako zavezo k molku in hkrati bogato nagraditi vse tiste, ki so prižgali zeleno luč. Smetano tega posla je seveda pobralo omrežje, ki vlada v tej državi. Poznavalci tega področja pravijo, da v takšnih primerih nelegalnega in nelegitimnega početja provizija znaša tudi 30 odstotkov in več. Potemtakem je pri milijardi dolarjev opranega denarja lahko bilo razdeljenih tudi do 300 milijonov dolarjev. Seveda pa ne vemo, ali je bila ta razkrita pralnica denarja edina in največja. Glede na vse roparske pohode in ves kriminal, ki se je dogajal v tej in drugih slovenskih bankah, je seveda velika verjetnost, da to ni edini in osamljeni primer.

Slovenija, moja pralnica!
Pred več kot poldrugim desetletjem sem pisal o pranju denarja v dravograjski podružnici NKBM, kmalu za tem je koroško gospodarsko-kriminalno podzemlje naročilo mojo likvidacijo. Sodnega epiloga pranja denarja na tej banki ni bilo, saj se postopek niti ni začel, na parlamentarni preiskovalni komisiji je takratni direktor banke Jože Glogovšek bleknil, da novinarje naj ne briga pranje denarja v bankah. In tako se je tudi končalo. Bačniki in gospodarska mafija so ostali nedotaknjeni. V javnost pa je bilo poslano sporočilo, da se ne bo nikomur nič zgodilo in da se pranje denarja in ropanje gospodarske in politične elite lahko nekaznovano nadaljuje. In to ropanje bank je terjalo ponovne milijarde evrov za sanacijo bank, ki jih plačujemo vsi davkoplačevalci. Namesto drugega tira in tretje razvoje osi plačujemo za krajo slovenske tajkunsko-politične elite.

Kot poslanec sem spraševal Drnovškovo vlado o pranju denarja v LHB Frankfurt, kjer je Janko Zakeršnik za svoje podjetje brez evra na računu in brez enega zaposlenega v nekaj dneh dobil 30 milijonov evrov kredita. Na Banki Slovenije so iz mene brili norce, češ, kako ta model ne ve, da je za to institucijo pristojna nemška narodna banka, ne pa Banka Slovenije. Toda ena od revizij, ko jo je opravila tuja revizijska hiša in je pod oznako zaupno pod ključem v trezorju Banke Slovenije, kaže na to, da je šlo v LHB Frankfurt za pranje denarja, seveda z vedenjem Banke Slovenije, matične banke, nadzornikov in še koga iz slovenske politike, ki se redi ob kriminalu in plenjenju te države.

In samo še retorično vprašanje: Smo v Sloveniji sposobni temu narediti konec?

Miro Petek

 • soc

  Prvič, kam so izginili dosedanji komentarji današnje (odlične) Petkove kolumne?

  Drugič, še vedno me zanima odkod Petku beseda “proliferacija” predstavlja pranje denarja?

  • slosin

   celo to je narobe zapisal ..proliferEciji …, prolifereciji (to je nedovoljeni trgovini z orožjem) ….

   Mogoče ga bo Tasilo vzel v roke…

  • radames

   “prolifareciji”
   Na daleč se vidi, da je tipkovna napaka.

 • Bogomir Senekovič

  Ne samo, da so prali denar, ga perejo in ga bodo prali, perejo nam tudi možgane, (meni na srečo ne!), ker sem že leta ’93, postavil težo osamosvojitve na pravo mesto, kljub temu, da sem bil prepričan, da gremo po pravi poti. Toda balkanske manire imajo globoke korenine!

  • črnaovca

   Evropska pravila na balkansko miselnost. Najhujša možna kombinacija

   • karlina

    TOČNO-če mene vprašate, so to res balkanska posla, itak pa je v teh barabinstvih omenjeno zelo, zelo veliko neslovenskih priimkov, to pove vse.

  • karlina

   TOČNO !!!!

 • karpelec

  Zato smo pa zapisali v ustavo pravico do vode, je veliko porabimo za pranje vsakršnega denarja in ostalega umazanega perila.
  Na retorično vprašanje, če smo v Sloveniji sposobni temu narediti konec, je odgovor samo; s pravim orodjem.

 • Burek Burecki

  Kaksen gospodar, taksen hlapec. Nas ameriski gospodar teroriste oblaci, hrani in oborizuje metem ko nasi hlapci perejo za teroriste denar…
  Skratka vse banke perejo denar ne samo nova lopovska banka tako da…

  • radames

   Pral se je iranski denar, Iran pa je bil pod embargom. Po tvoje so vsi kršili embargo in prali denar.
   Daj, za zagovarjanje slovenskih rdečih zločincev poišči boljši izgovor.

 • črnaovca

  Kaj pa angleške volitve kjer so konservativci popušili. Nič?

  • tramal

   Z butastami angleži se kar ti sam ukvarjaj bedak

 • Olga

  Komunisti so tatovi, lažnivci in morilci! Zdaj vidimo, zakaj hočejo z za lasje izvlečenimi aferami utišati Janšo!
  Podprimo Janšo in SDS in naredimo konec kriminalu in komunističnim zločincem!
  Pahor je kot predsednik vlade vedel in zdaj je predsednik države?!!!! Zdaj gre lahko pred volitvami prat denar v NLB, da bo še o bolj verodostojen!!!!??
  Sramota!!
  Volimo DESNEGA predsednika!!

  • radames

   In Pahor je dosegel vsa najvišja državna mesta:
   1. predsednik stranke
   2. predsednik parlamenta
   3. predsednik vlade
   4. predsednik države

   Do zdaj ni to še nobenemu uspelo. Zdaj se vidi, kaj pri nas pomeni – biti komunist, biti na “pravi strani”.

 • Ryuk

  Da nas ne bodo diplomatsko izolirali zaradi podpiranja terorizma…tako kot so Katar.

  • karlina

   Itak, da nas bodo izolirali, slej, ko prej, mislim, da nas tudi več ne bodo zalagali s krediti, v vsakem primeru je z našo drzavo konec-ukradli so nam jo ti barabini in jo bodo spravili tudi na koleno, oz. so jo ze. !!!!!

 • Antonius

  Res smo čista država! V NLB perejo umazani denar, na krivosodju perejo umazane obsodbe, Tosić je pa denar pral prek blagajn v “svojih” lokalih.
  Zanimivo bi bilo zvedeti, zakaj svoj denar Kučan pere v tujini. Eni trdijo da so v igri španske pralnice, drugi se pa nagibajo k mehiškim.

  • soc

   Glede Kučana ne verjamem, da mu je do denarja. Je tip psihopata, ki mu gre za moč per se, ne za vse tisto drugo v življenju, kar nudi denar. Mislim, da je osebno zelo skromen. Z jahto za nekaj dni na morje? Pokličeš Mermala ali koga drugega iz Foruma, pa si vabljeni (in ljubljeni) gost. Rabiš urediti življenje otrokom? Pokličeš ustrezne osebe v Stranki Naslednici (točneje Strankah Naslednicah), pa se stvari takoj uredijo. Verjamem, da si ne želi naklopičiti premoženja za vnuke.

   Koliko denarja pa je sebi in sinovoma nakradel morilski Maček? Nič. Kaj je zapustil nekoliko manj morilski Gobar iz Martuljka svojemu sinu poleg pozicije v UDBI? Nič. Capo di tutti capi v mafijski komunistični državi Sloveniji je lahko samo nekdo, ki mu ni do denarja. Zato je seveda Janković hitro odpadel v boju za nasledstvo zlobnega škrata.

   Mislim, da je bonsai neranljiv na področju osebne porabe in osebnih materialnih potreb. Z gotovostjo prepričan pa seveda ne morem biti.

   • radames

    V tem življenju se vse plača. Prej ali slej. Dolančevemu sinu je bilo poplačano s smrtjo sina. Ravno tako je bilo poplačano Gorencu za vse udbovske zločine s prerano smrtjo prvorojene hčerke.
    Bog ve, kje je treba udariti.

   • Antonius

    Ko je Mačka pobiralo je k sebi poklical Župnika. Informacija iz prve roke!
    Dolanc je svojemu sinu Igorju zapustil udbovske povezave, kaj več pa ni šlo, ker se je Dolancu socializem prehitro sfižil, pa še pocukrana se je močno lotila njegovega zdravja.
    O veleizdajalcu in njegovi prividni komunistični skromnosti in kapitalistični revščini je zgovorno povedal nedolžen a procesiran Elanov finančnik Koder.
    O španskih, oziroma mehiških pralnicah se pa informacije zelo počasi zbirajo.
    Seveda postaran ne rabi veliko, saj tudi jaz, njegovih let, enkrat na dan jem, pa sem dva dni sit.
    V letih odhajanja človek misli na svoje otroke, da prek njih poskrbi za prihodnost svojih vnukov.

    Lopovsko pridobitna žilica, kdor jo ima, je zadnja žila, ki se posuši v starem človeku.

   • tramal

    Če bi bandit kučan bil skromen in ne požrešen bi lepo rekel da ima tisoč šesto evrov penzije dovolj ne pa da si je podvojil na tritisoč dvesto

    • soc

     Govora je o milijonih, ne tisočih. S 1600 penzije tudi sam ne vem, kako bom preživel.

     • tramal

      Na mesec ima 3200 evrov penzije in kot nekdanji predsednik vse zastonj kamor gre.

   • MižekFiga

    Kako mu narediti življenje nelagodno ??? Sežig Repetove knjige je dobra smer, vendar premalo. Zaleglo bi neprekinjeno zborovanje kakor je pred “Hišo sramote”.

 • karlina

  In samo še retorično vprašanje: Smo v Sloveniji sposobni temu narediti konec?

  Nismo, ker je ta komunistična mafija premočna, zal. Če bi leta 1991 izvedli lustracijo, se to ne bi niti slučajno, res, niti slučajno dogajalo. Sigurna sem, da bi danes pisali, kako je Slovenija uspešna, močna, vredna zaupanja, spoštovana s strani tujih drzav, tako pa-škoda besed !!!!!

  • totex39

   Vse to je resnica in komunistična mafija nima niti namena, da bi kaj izboljšala, ampak nas še namenoma pelje v pogubo.

  • radames

   “Preko mojega trupla”, je rekel France Bučar. Zdaj lahko to izvedemo. Bučar je umrl.

   PS
   Razen, seveda, če ne bodo “ugotovili”, da je za vse kriv Janša.

  • Norm Kinley

   Ko se bo nekdo dejansko našel, in začel dejansko to sodrgo pobijat, takrat in edinole takrat imamo pogoje, da rdečo drhal pooolnoma iztrebimo, in nič bat, ko bo recimo nekdo na ulici prefukal kakšnega kučana, al pa kakšno polpusmeno opico čefursko ala makarović al pa tomić, se bo natod hitro zganil in poklal vso to parazitsko izdajalsko pročefursko drhal…. Saj bo počasi, folku je začelo vret….

   • radames

    Natančno tako so delali komunisti. Bi rad izpadel komunist? Bi rad sprožil državljansko vojno?
    Poleg tega se zavedaj, da imajo udbovci in ostale tajne organizacije shranjenega ogromno orožja. Tudi težkega. Za take, ki se jim bo “utrgalo”.

   • MižekFiga

    Dovolj je dobiti parlamentarno, še boljše ustavno, večino v Državnem zboru. Pobijanje bi pomenilo vračanje z isto mero kot so jo uporabili primitivci komunisti med in po 2WW proti večini ljudstva. Enaki pač nismo, čeprav me včasih prime da bi vzkliknil:”Dajte nam “h(r/p)uške”.

  • tramal

   Na žalost nismo mogli narediti lustracije ,ker je bilo v desne stranke vrinjenih preveč levičarjev z udbovcem bučarjem na čelu ki je dejal da samo preko njegovega trupla

  • MižekFiga

   Ti si pa rdeča peta kolona!
   Preberi kaj pišeš.
   Tvoje pisanje je prikrito vnašanje obupa !!!

 • dbitls

  Niti slučajno ne smemo prodati NLB. Kako pa bodo potem elite, tajkuni, napredne levičarske stranke prišli do svežega kapitala????
  KAKO???? Razen če potem uvedemo nek novi davek, recimo DZE – davek za elite. Ne smemo biti taki.

  Ti ljudje so navajeni na jahte, vile, drage avtomobile, luksus….., kako naj potem vse to vzdržujejo in živijo, če jim vzamemo NLB????

  A se zavedate kakšen stres je lahko to za ubogega prvorazredneža, ki je navajen na ves ta luksuz, da potem ostane brez vsega….. malo pa ja moramo biti solidarni z njimi ……

  • radames

   Čim so začeli palamuditi, da bodo zadnji poskus prodaje NLB izvedli v dveh obrokih, je bilo jasno, da je ne nameravajo prodali. To so bili izgovori za naiven folk. Njim pa je glavna misel: nikoli prodati NLB.
   Pri prodaji bi morali kupcem pokazati večino dokumentacije. na dan bi prišle take lumparije, da bi se folku utrgalo.

 • Norm Kinley

  Odkar so po vojni pobili vse sposobne, poštene, domoljube so ostali večinoma degeneriranci, pijanci, hlapci, proletarci, čefurji, hrbtoštihači… Povedano drugače, s selekcijo se je filtrirala družba v navadno zabito lopovsko nategunsko polcivilizirano pročefursko nategunsko lopovsko družbo, podprto še danes celo s šolstvom,mediji in drugimi orodji masivnega pranja možganov. To je rdeča zvezda, pobit pridne delavne poštene, da lahko kriminalci družbenega dna nadaljujeo svoje rabote, v tem primeru pranja denarja. Levičar je dihur, je egoistični pezde, lažnjivec in lopov. Kar sr mene tiče, za normalno družbo, vse iztrebit.

  • Nata

   + + + + + + + +

 • radames

  “In samo še retorično vprašanje: Smo v Sloveniji sposobni temu narediti konec?”

  Gospod Petek. To ne bo možno. Poseči moramo v zgodovino. Za množične poboje ni odgovarjal niti eden. Če so že koga ovadili (Ribičič), je pravosodje doseglo, da “ni dovolj dokazov”. In ovadbo zavrglo.
  Pri nas tako hud kriminal, kot so množični poboji, ni doživel sodnega epiloga. Torej je pri nas kriminal dovoljen!!! Zlasti kriminal malenkost nižje ravni od pobojev, kot je pranje denarja ali prisvajanje milijard. Dobro se zavedajo, da nikoli ne bodo sodno odgovarjali, saj množični morilci tudi niso!!! In se spuščajo v kriminal najhujše vrste.
  Pri nas moramo posthumno obsoditi VSE odgovorne za množične poboje, začenši s titom in Kardeljem. Jasno moramo pokazati, da kriminal ni dovoljen, da se gre za krajo milijard in za mednarodne škandale pranja denarja, v ječo.
  Če je dovoljeno (množično) pobijanje, je potem dovoljeno VSE!
  Začeti moramo od začetka, od množičnega pobijanja. Pa še tako bo trajalo nekaj generacij, da bodo ljudje “prišli k sebi”.

  • Nata

   + + + + + + + + +

  • MižekFiga

   Vrniti si moramo pqarlamentarno večino, pa jim bomo zapirali denarne pipice in izbirali svoje ljudi za odgovorne pri vodenju in predstavljanju države.

 • xtc

  Kučanova druščina ne počne nič drugega ;kot tisto;kar je počelaTitova vYugi;popolnoma identično in država je v enakem d****;kot Yuga:

 • Morala

  Jaz se ne strinjam, da je Slovenija na listi podpornikov terorizma!! To pomeni, da vsi podpiramo, kar ni res!
  Naj se jih imenuje in po uradni dolžnosti preganja!

  • Nata

   Vendar, kot vidimo, jih kar precej podpira levakarje. Saj ljudje ne gredo volit !?

  • Kosobrin

   Na tem portalu je vse mogoče.

  • MižekFiga

   Izvoljeni v Parlament so legalni predstavniki IN TI SO PODPORNIKI TERORIZMA.

 • Nata

  Nismo !! Ker preveč ljudem dobro gre ! Se bojijo, da bodo potem morali delati. . . . . . ne krasti !

 • Franjo Trojner

  Kumunisti=politična levica je zaradi svojega političnega preživetja preprečila LUSTRACIJO! Neizvedena LUSTRACIJA je omogočila NELUSTRIRANCEM, da so znatno zavrli DEMOKRATIZACIJO! Neizvedena DEMOKRATIZACIJA je preprečila vzpostavitev PRAVNE DRŽAVE! Nedelujoča PRAVNA DRŽAVA je TRANZICIJSKI LEVICI OMOGOČILA DRŽAVNO SREBRNINO V KUP RJAVEČEGA ŽELEZA SPREMENITI IN TAKO ZMINIRATI, ZAFURATI TRANZICIJO! Da je temu res tako se vidi med vsem ostalim tudi V TEJ DRŽAVNI NELEGALNI PRALNICI DENARJA za katero je vedel ves represivni državni aparat z vsemi levimi vladajočimi politiki vred, a ni ukrepal! Vsi državljani smo ujetniki te zblojene kumunistične=leve oblasti, ki nam je odtujila/ukradla državo in se dela norca iz državljanov in države. IN RES JE, v tej državi se država z vsemi svojim represivnimi organi zelo ostro in zavzeto loti preganjanja samo drugorazrednih državljanov, leve politične elite in njihovi poporniki so pa zaščiteni, kot severni medvedi in za njih pravna država praviloma ne velja. Kako dolgo bomo še trpeli to idiotsko/nesposobno, samo za kumuniste=levosučne koristno levo vlado in njeno ignoriranje pravne države, etike, morale itd. ?? Če so kumuniste=levičarje celo v Venezueli začeli metati iz oblasti, ni hudič, da v kratkem dokončno enkrat to ne bi uspelo tudi nam v Sloveniji! Naslednje predsedniške in parlamentarne volitve so prva prava prilika, da kumunistom=levičarjem pokažemo vraga in jih za vedno pošljemo na smetišče zgodovine, kjer bi resnici na ljubo že vsaj 25 let in dlako čez prav vsi že morali biti!

 • Jovo Jamnica

  Ker ni nič zanimivega, sem skočil v zgodovino in bral v Mladini članek, katerega posvečam predvsem Romanu Leljaku, ki je bojda Hudo jamo odkril.

  22. 10. 2001 | Mladina 42 | Politika

  “Treba je priznati smrt”

  Zakaj 56 let po vojni še vedno nimamo urejenih množičnih grobišč

  ———————————-

  Tik pred Barbarinim rovom, starim rudniškim jaškom, je na tisti deževni
  dan, ko sva s fotografom iz Laškega zapeljala po makadamski cesti iz
  Celja v Hudo jamo, vladalo za množično povojno grobišče ustrezno
  mračnjaško razpoloženje. Pogled na stare sveče in uvele rože ter na
  oskrunjeno kapelico, ki je bila, kot priča tabla v njej, postavljena
  leta 1997, občutek le še globlje zasidra. “Dan, preden je Društvo za
  ureditev zamolčanih grobov priredilo slovesnost ob odprtju kapele, so
  bili okrog razmetani lepaki, češ izdajalci bodo dobili svoje,”
  je dejal bivši rudar, danes že upokojen domačin, ki z družino živi le nekaj metrov stran od kapele. “Po
  blagoslovitvi je nekdo kapelo polil z rjavo barvo in nanjo napisal
  ‘Smrt fašizmu’ in podobno. Barve so pustili kar pri kapeli. Še danes ne
  vemo, kdo naj bi bil to storil.”
  “Okrašeno” kapelo so po pričevanju
  domačinov posneli hrvaški novinarji, hrvaški svojci ležečih v rovu pa z
  leti vse bolj poredko zahajajo v Hudo jamo, ki so jo tako baje
  poimenovali sami rudarji, ker je bilo v njej daleč naokrog najteže
  delati. “Preden so jamo dokončno zaprli, so v njej pred območjem,
  kjer so bila trupla, tla posipali z belim peskom, tako da se je videlo,
  ali je kdo šel na prepovedano območje,”
  je povedal isti domačin, prebivalec večnadstropne hiše, ki so jo revirji nekdaj uporabljali kot pisarno in slačilnico. “Ko sem bil še župan, smo na občini podprli postavitev kapele,” je dejal Peter Hrastelj. “Mojega
  16-letnega brata so po vojni mobilizirali partizani. Pred vhodom v
  rudnik je bil postavljen na stražo in je videl, kako ljudi peljejo v
  jašek. Spomnim se, kako je pritekel domov in jokal, ker ni mogel
  prenesti tega, kar je videl,”
  je povedal Hrastelj, ki je še kot
  oblastnik predlagal prenovitev kapele na občinske stroške, toda Društvo
  za ureditev zamolčanih grobov je predlog zavrnilo. Predsednik društva Franc Perme je pojasnil: “Dobili smo telefonski klic, da bodo kapelo razstrelil ali ponovno oskrunili. Zato ni smiselno, da jo prenavljamo.” Društvo,
  ki je bilo ustanovljeno po osamosvojitvi Slovenije in deluje v javnem
  interesu, je postavilo štiri kapele (od tega tri povojnim žrtvam), 18
  znamenj in 58 farnih spominskih plošč ter izdalo dve knjigi z naslovom “Tudi mi smo umrli za domovino”. “Za en križ potrebuješ toliko soglasij kot za hotel,” se je pritožil Perme….

 • samotoje

  Vprašanje na koncu je menda le retorično, kali? Ker v Odmevih se Bergant še kar afna z izgovorjavo besede brexit, požar v Ljutomeru je enak kurjenju polen, neškodljiv, na Vrhniki razpravljajo o pomanjkanju vode zaradi podnebnih sprememb. In Maraton Franja. Udarna novica. Čisti brezup.

  • Kosobrin

   Niste gledali od začetka.

 • tramal

  Kot vedno super članek od Petka.

 • Kosobrin

  Pa kaj je vam, ste čisto za luno? Kakšni podporniki terorizma smo Slovenci? Je prevroče zadnje dni, kajne? Sram vas bodi!

 • Kosobrin

  Prosim, g. Petek, imena povejte. Kar takole počez obsojati ne gre. Saj smo se že naučili, da brez dokazov ni nič ….Slovenija sem tudi jaz in nisem podpornik terorizma.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!