Slovenski dominantni mediji: do vlade servilni, nad opozicijo s kulturo laži in kulturo škandala

Želja po oblasti in vladanju Cerarjeve vlade in aktualne vladajoče koalicije je v obratnem sorazmerju z njihovo sposobnostjo. Se pravi, velika želja, že skorajda patološki pohlep po oblasti na eni in skromen domet ter zelo skromna sposobnost upravljanja z državo na drugi strani.

Zaradi razmeroma ugodnih gospodarskih razmer v Evropski uniji in drugih državah, s katerimi sodeluje slovensko gospodarstvo, se po neki inerciji in brez zaslug vladajoče politike naša ekonomija vendarle vrti. Z nobeno reformo in nobenim zakonskim ukrepom pa ta oblast doslej ni zmogla ustvariti pogojev in sistemskih ukrepov, ki bi državi zagotovili vsaj srednjeročno stabilnost. Gasilsko, velikokrat tudi panično reševanje problemov kaže na nesposobnost vladanja.

Sam sicer verjamem, da predsednik vlade Miro Cerar ni tako pokvarjen, kot je pokvarjeno okolje, v katerem deluje, čeprav njegovi bližnji spremljevalci pravijo, da se zelo hitro uči. Njegova naivnost pa ga ne obvezuje odgovornosti, da se je obdal z ljudmi, ki so mojstri roparske in kleptomanske obrti, na drugi strani pa s povsem nekompetentnimi kadri, vse od ministrov navzdol. Ceneni humoristični vložki Karla Erjavca, ki brije norce iz Cerarja in vseh nas, sploh niso več smešni, so pa lepa ilustracija funkcioniranja vladajoče politike. Seveda pa državo in igro vodijo drugi, ne predsednik Miro Cerar in njegova vlada.

Luka Koper je zadnji, še zdaleč pa ne edini primer, ko vlada ne ve, kako bi se lotila problema. To nas po teh dveh letih, ko jih spremljamo, kako se mučijo na oblasti, sicer ne bi smelo več čuditi, vendar smo kljub temu vedno znova presenečeni, ker smo v dobri veri prepričani, da nižje pač ne gre.

Integracija medijev v upravičevanje nesposobnosti vlade
Vložki pri Luki Koper so tako veliki, da so predsednici nadzornega sveta Alenki Žnidaršič Kranjc celo grozili s smrtjo. Prava zgodba te njene izpovedi pa bi bila, kdo ji je grozil, kdo ji je rekel, da na avtomobilih pokajo gume in kdo ji je predlagal, da se sama pobere z mesta prve nadzornice Luke Koper. O tem jo je na seji parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ spraševal predsednik SDS Janez Janša, vendar se je Kranjčeva izmotavala. Sama imen ni navajala, novinarje pa ime in priimek tistega, ki je grozil, tudi ni pretirano zanimal.

Pri Alenki Žnidaršič Kranjc bi mediji morali po poti razkrivanja imen in povezav ali pa ugotoviti, ali je s to izjavo prva nadzornica Luke Koper hotela narediti le spektakel, da bi postala žrtev in se ohranila na položaju. Hkrati pa raziskati njene povezave ter interese v Luki Koper. Omrežje, ki mu pripada ali mu je naklonjena, ni težko identificirati. Nič od tega nismo slišali, videli ali prebrali. Če vemo, da je dandanes pojem preiskovalnega novinarstva postalo vreščeče senzacionalistično delo Eugenije Carl, potem se tej medijski impotenci tudi ne moremo čuditi. Na drugi strani pa je treba priznati, da je integracija medijev in novinarjev v upravičevanje nesposobnosti Cerarjeve in vseh prejšnjih levih vlad naravnost fascinantna.

Družba brez svobodnih medijev ne more preživeti
Ob takšni zlizanosti dominantnih medijev in vseh dosedanjih levih vlad v zgodovini samostojne Slovenije bi bila zelo težka odločitev, če bi moral izbirati med slovensko vlado brez medijev ali o medijih brez vlade, če parafraziram znan Jeffersonov citat. Thomas Jefferson je že dve stoletji nazaj hotel povedati, da družba brez vlade lahko preživi, brez svobodnih medijev pa ne; skratka, da so svobodni mediji pomembnejši od vlade.

Pri nas mediji niso svobodni, ker so v službi neke politike, ker podpirajo, namesto da bi kontrolirali ljudi, ki so prišli na oblast. Jeffersonove dileme v Sloveniji ni, imamo vlado z mediji in medije z vlado. Z roko v roki. Svojega poslanstva ne vidijo v tem, da bi ljudem ponudili več različnih stališč, pogledov, komentarjev, bogastvo različnih informacij in s tem prispevali k boljšemu stanju demokracije. Zaradi lenobe, ideološke zaslepljenosti ali neprofesionalnosti vzdržujejo stanje, ki je naklonjeno vladajoči politični eliti in njenim satelitom, za večino državljanov pa je takšno stanje škodljivo.

Kmalu ponovni izbris, tokrat politični
Glede opozicije in medijev pa je zgodba seveda drugačna. Tu mediji gojijo medijsko kulturo škandala in kulturo laži. Čeprav je nek dogodek ali pojav povsem obroben, nepomemben, daleč od tega, da bi imel značilnosti škandala, pa mediji s svojim pristopom škandal ustvarjajo. Kot stara lajna se nekatere zgodbe ponavljajo znova in znova in se dodajajo izmišljeni elementi, da bi se upravičila kultura škandala, ki je v Sloveniji tesno povezana z dominantno kulturo medijske laži. SDS kot največja opozicijska stranka, ki predstavlja edini resen upor zoper (post)komunistično kontinuiteto, je deležna te sprevržene medijske kulture, kjer se v zadnjem času kot asistent režije podpisuje s frustracijami majhnosti in nepomembnosti prizadeta invalidna politična opcija, ki s svojim početjem drsi z aktualnega političnega parketa proti dokončnemu izbrisu in pozabi.

Miro Petek

 • kuskus

  Hja, takle pa mamo v Sloveniji.

 • Okra tatoo

  Mediji so toliko dominantni, kolikor jih ljudje berejo. Da pa jih ljudje berejo, pa morajo bralcu nekaj dati. Najprvo je to tako branje, ko ima bralec nekaj od tistih občutkov, ki ga spravijo na višje obrate. Saj za to časopis se tudi je razvil, tam nekoč v Ameriki, da vpliva na javno mnenje. Tak cajteng, ki ni vedno za dlako pred kofetarskimi novicami, je rumeni tisk. Tudi tega radi prebiramo, posebno, če je Petek. Pa tudi če udari mimo, še toliko bolj. Udarne novice je pa treba znati izbirati. Ni vsaka ista novica vsak dan udarna. Najbolj udarna je, če je prva in sveža. Temu se sicer reče nekaj drugega in je za bolj posvečene. Petek je, a ne. Zakaj po ni Petek na sporedu tudi ko se kaj svežega zgodi.
  Pregled tedna. Nič posebnega se ni zgodilo. Tiste ‘proteste’ nisem gledal, ker to niso in jih je treba ignorirati. Debele prisklednike, kar zaposleni v luki so, tudi ne gledam. Če pa ena cela pokrajina stoji, je pa treba organizatorje pozapreti. Pa stavka gor ali dol. Z zanimanjem bom pa gledal zamenjavo aktivistov, skupaj z vodilnimi, ki delajo škodo. Izgleda, če lahko podatke frizirajo, lahko tudi delajo. Strošek na zaposlenega pa pokaže tudi lenobo. Dali jim bomo tir, pogačo bodo pa rezali po svoje in tudi delati hočejo po svoje. Hočejo samo naš denar. Koncesijo imajo, vendar ne za večno. Če bi bila vlada resna, bi jo že odvzela.

 • dež

  Da Mirko ni pokvarjen ? No, ta je pa lovska.

  • kuskus

   V katero lovsko družino si včlanjen ?

 • dr Janez Sveti

  Hvala Bogu, da je Petek.
  Dr Janez Sveti vesoljc

  • indijanka

   Izjemna kolumna.

   • Peter

    Ja. Problem je samo v tem, da jo bo prebralo max 5% dolinčkov, no.
    Osrednjim medijem je uspelo tudi tako zdemonizirati desne medije, da njihovi odvisniki kar zadrgetajo, ko slišjio Nova, Reporter, Demokracija. In jih ne pripraviš, da bi vsaj enkrat prebrali kaj tam piše, ker vnaprej vejo, da gre za janševo propagando.
    Žalostno, ampak tako je, no.

  • kuskus

   ha, ha, … da nisi ti dr. Janez Sveti Petek ?

   • dr Janez Sveti

    Lahko me imenuješ kakorkoli želiš, samo, da ti prinesem smeh na obraz in veselje v duš.
    Dr Janez Sveti Petek vesoljski

 • AlojzZ

  Pa to je znano že tričetrt stoletja. No, bomo končno kaj ukrenili? Recimo sloviti vodja JJ? Pa sloviti Tonin?

  • Olga

   Vseglihar!

  • Ruggedplant

   Predlagaš torej oborežen državni udar ali kaj drugega? Vse drugo je bilo namreč že neuspešno preizkušeno. ne sprašuj se kaj bo ukrenil JJ, ki je celo svoje življenje posvetil reševanju Slovenije iz tega gnoja, raje se vprašaj kaj boš sam ukrenil. Če bi vsak demokratični posameznik sam v celotnem življenju odprl oči vsaj 2 slovenceljskima opranoglavcema, v parlamentu kmalu ne bi imeli niti ene same komunistične stranke več, kot recimo na Poljskem.

 • fireblade

  FDV friziranje povprečnežev, ki nimajo idej za življenje. Mega Dolančev eksperiment deluje odlično.

 • janez zorman

  Slovenski primorci so itak brez identitete. Odkar sta jih je Titej in slovenska partija pomešala z jugovino, je situacija še slabša. Lep primer takega reptila je Pierazzi. Nekaterim “našim” primorcem celo ugaja, da posle luke koper prevzema Trst.

 • indijanka

  No, končno se je nekdo ustavil ob grožnji s smrtjo na katero se je odločna ženska nenavadno odzvala. Brez ukrepanja. Pritiski, da bi se oči celotne države obrnile k Luki pa so se zaključili s stavko. Zanimivo stopnjevanje. Koliko različnih interesov je v tej igri zaradi gradnje drugega tira? Naše največje investicije v prihodnjih letih.

  • Novakec1

   Investicije ki jo bodo izvjali “tujci” in tudi pokasirali bojo tujci. Narejeno bo pa tko kot IC Rudnik. Jučer čuvao ovce i svirao mi tranzistor, danas gradim prugu u slolandiji.

 • Olga

  Poleg vsega je najhuje, da imamo ljudi, ki ne znajo misliti s svojo glavo! Verjamejo vsem medijskim lažem na račun opozicije! Tisočkrat se dokaže in izkaže, da nekaj ni resnica, vendar nejeverni slovenski Tomaži še vedno verno nasedajo medijskim lažem! Padajo na limanice levice! Že to, da namesto da se mediji ukvarjajo z vlado, se ukvarjajo z opozicijo, bi nam moralo biti sumljivo!

 • Veritas

  Stopnja opranoglavosti je enostavno prevelika… velik problem spomina človeške ribice, velik problem funkcionalne nepismenosti in še večji problem stockholmskega sindroma… ko žrtev enostavno ne more več brez rablja…

 • moat

  Se strinjam, da je ta vlada za en .rek! Verjetno ima tudi “že skorajda patološki pohlep po oblasti”. Hja, bi se strinjal. Toda nič manj ga nima Janša in njegova SDS. Zlasti Janša, ki pač niti malo ni imun na to vrsto “patologije”. Glede svobode medijev pa tole. Se strinjam, da so mediji naklonjeni levici, tako kot so tudi mediji, ki so naklonjeni desnici. Torej, tudi desnica ima svoje medije, problem pri tem pa je, ker jih ima manj kot levica in jih ljudje tudi manj berejo.

  • kuskus

   Saj res, tudi moat je zdaj nekaj napisal pa čeprav vsi še kako poznamo pravo resnico.
   Drugič se potrudi napisati nekaj bolj prepričljivega ! ;)

   • moat

    Hja,hvala enako; ti tudi. kakšen (proti)argument bi prišel prav, res.

  • Duhec

   Ne laži… desnica se z levico po pohlepu ne more primerjat.

   • moat

    Ok, morebiti imaš celo prav. Torej, patološki pa so tudi desničarji?

  • dež

   Besedna zveza “patološki pohlep po oblasti” je navadna floskula, ki jo lahko prilepiš vsakomur, od Sadama Huseina, Dalajlame, do papeža, skratka komurkoli. Se ga ne da dokazati oziroma zavreči, je pa zelo priročen v političnih debatah.
   Če so vsi isti, kot praviš, predlagam, da na naslednjih volitvah volimo tiste, ki so za državo manj škodljivi pa če začnemo kar pri zadolževanju. Če si pošten do samega sebe in svojega intelekta, levica to zagotovo ni, se da dokazati s številkami.

   • moat

    Se strinjam. Toda moje mnenje je, da v Sloveniji ni prave politične alternative. In to je problem; vsaj zame.

    • Ruggedplant

     Zanimivo, na našem političnem prostoru imaš dobesedno 50 odtenkov rdeče in stranko z načeli diametralno nasprotnimi zgoraj omenjenim, pa še vedno ne najdeš svoje stranke? Znaš konkretizirati kaj v SDSovem programu, viziji Slovenije te tako moti, da si jo poveznil v isto malho z rdečimi zločinci?

     • moat

      Vse te stranke, leve in desne, so že pokazale kaj znajo in zmorejo. In to je tisto o čemer govorim, da pač ni politične alternative. Seveda je tudi SDS med njimi. Sem že rekel, da bi kdaj celo (v prihodnosti) lahko volil SDS, toda ne z Janezom Janšo kot liderjem in ožjim vodstvom stranke. Ko se bodo v njej zgodile demokratične spremembe, pa bi takšna možnost lahko obstajala. Čeprav ni politične alternative se mi v tem trenutku najbližje zdi NSi. Seveda je to samo moje mnenje.

     • Ruggedplant

      Odgovor kakršnega sem predvideval, a še vedno nisi odgovoril na zelo preprosto vprašanje.

     • moat

      Glej, lahko bi zdaj vprašal strica googla, pa ga ne bom. Sem napisal, da dokler je Janez Janša lider stranke, itak ne pride v poštev, da bi stranko volil. Pa lahko ima ne vem kako dober in napreden program, ker eno je program, drugo je resničnost. Velja za vse stranke do zdaj, za Janšo pa še posebej, ker zanj je dejansko značilna samo destruktivnost. Tega pa ne maram, res.

     • Ruggedplant

      Ne zanima me mnenje strica Googla, ker on pač ne ve kaj v SDSovem programu te moti, to veš ali pa ne veš edino ti. Stric Google ti sicer lahko pokaže rekordne rezultate takorekoč v vseh makroekonomskih kazalcih, ki jih je Slovenija beležila v letih Janševega prvega vladnega mandata (ne le v primerjavi s preteklostjo in prihodnostjo, ampak s povprečjem EU v tistem času), ko si že omenil resničnost. Prav tako lahko preveriš koliko konstruktivnih predlogov je doslej SDS v parlamentu sprožil iz vrst opozicije v primerjavi z vsemi ostalimi strankami, ko že govoriš o destruktivnosti. Vse ostalo je plod tvojih subjektivnih simpatij/antipatij do Janše, ki nimajo nikakršne zveze z objektivno resnico. Razen, če voliš po kriteriju recimo barve srajce, retorike, dolžine brkov ali širine bokov. Potem je najina debate brezplodna, ker mene pri politikih zanimajo izključno vrednote in gospodarski kazalci s katerimi se lahko pohvalijo (ali skrijejo).

     • moat

      Ugodni gospodarski kazalniki v času, ko je bil Janša predsednik, so temeljili izključno na rasti v gradbeni dejavnosti, ki pa je kmalu zatem klavrno propadla, kot celotna panoga. Tako se zdaj kiti z ugodnimi rezultati v gospodarstvu in zmanjšanju brezposelnosti tudi sedanja vlada, ki pa na to rast pač ni imela nobenega vpliva. Res je, da je najina debata brezplodna, saj sva oba prepričana v svoj prav. Destruktivnosti Janše v politiki pa si nisem sam izmislil. Med drugim jo vidijo tudi na desnici. In to je realnost, res.

  • Peter

   Medijski vsegliharji nečesa ne razumete.
   … problem pri tem pa je, ker jih ima manj kot levica in jih ljudje tudi manj berejo …
   Problem je v tem, da desne medije spremljajo samo ljudje, ki hočejo zvedeti kaj več, ki so že kdaj v življenju pomislili, da tisto, s čimer jih filajo RTV Slo in PooP Tv pa mogoče le ne drži čisto. Vsi drugi pa bulijo v tiste laži in jim verjamejo.
   Ne vem, če boš malo pomislil, boš mogoče uvidel razliko in ne boš več trobil, da ima tudi desnica svoje medije. Ceneno, no.

   • moat

    Potem imate pa smolo, res, če je teh, ki spremljajo desne medije, malo.

    • Peter

     Ni stvar v smoli, stvar je v tem, da so osrednje mediji prevzeli levičarji. Je to res tako težko razumeti?

     • moat

      Lej, ni problema, če tako misliš. Naj te medije pač prevzamejo desničarji, pa jih bo bralo več ljudi. Saj so mediji na trgu in tržno blago. Osrednji medij RTV pa itak ne spremlja veliko ljudi, vsaj takšno je moje mnenje. Zakodirajmo signal in ga naj plačujejo samo tisti, ki ga res želijo gledati in poslušati. Peticijo sem podpisal tudi sam. A je kaj več desničarjev spremljalo RTV SLO, ko je bil Janša na oblasti? Na RTV SLO je postavil svoje ljudi, toda gledanosti verjetno ni dvignil, ali pač?

  • pajot

   vsakomur,ki kandidira na volitvah,gre za oblast.Pa naj se piše kućan ali Janša. Vic pa je v tem,kaj namerava početi,ko se zavihti v sedlo. Nekateri bi reševali državo,nekateri pa bi kradli.
   Po njih delih jih boste spoznali.

   • moat

    Kar si napisal glede sladkosti oblasti se popolnoma strinjam. Je pa vprašljivo, da bi nekateri radi kradli, drugi pa reševali državo. Slednjih, torej teh, ki bi radi kaj napravili za ljudi in državo, pa še nisem srečal, žal.

 • karpelec

  Največja želja slehernika je svoboden zapis, opis nečesa, ki ne obremenjuje in pritiska. Z avtonomnim zapisom ni težko doseči smisel in celoto stvari. Če bi vlada imela kaj več za pokazat kot samo gasilsko reševanje problemov, ne bi rabila servilne medije . Tako pa rabi v njih krepko orodje za utišanje pozitivnih nasprotnih mnenj.Brez njih je lahko samo manj kot 0.

  • kuskus

   To je vsa Resnica. Do kdaj še tako ?

   • Duhec

    Do konca.

   • karpelec

    Dokler ne bo glava in tisto, kar je v njej samostojnega , služila svojemu namenu.

 • Duhec

  Super opis stanja… Petek bi lohk pisu še vse ostale dneve in ne sam v petek.

 • althar

  T.i. dominantni mediji so relevantni samo še za ljudi, starejše od 60 let. Drugi dobivamo svoje informacije na svetovnem spletu, kjer pa ni urednikov z direktnimi poezavami do CK.

  • Novakec1

   Kdo pa še čita naše zblojene cajtenge?

   • Ruggedplant

    Poglej rezultate recimo zadnjih parlamentarnih volitev in si odgovori sam.

  • dež

   Problem je v tem, da na rezultate volitev najbolj vplivajo ravno ti 60 letniki.

   • Ruggedplant

    Žal je ravno obratno. Volitve pri nas odločajo “neopredeljenI”, torej po veliki večini politično apatični mladi, ki se zaradi nezainteresiranosti zua politiko in neinformiranosti povečini lepijo na populizme – zaradi njih je prag parlamenta prestopil PS, ZL, množično so volili tudi SMC. Med starejšimi (60+) je sicer kar nekaj starih “borcev”, a ti volijo večinoma DESUS in SD (skupaj največ 25%), ostalo je povečini pomladna opcija. Med mladimi pa je pomladnikov zanemarljivo malo. Kdaj si nazadnje na domoljubnem dogodku videl množice mladih?

    • komar marko

     Ni neopredeljenih. Podporniki levakov so vzgojeni, da hodijo na volitve (delegatski sistem). Na volitve ne hodijo po prepričanju desni volilci. Ti ostajajo doma, tako mladi kot stari!

     • Ruggedplant

      Če z “desnimi volivci” misliš na demokrate in domoljube, potem je tvoja trditev kontradiktorna. Pravemu demokratu predstavljajo volitve največji praznik demokracije, sveti dan v letu in jih z anič na svetu ne zamudi, pri domoljubu pa je na tem mestu usoda Slovenije – ker med demokratom in domoljubom pri nas ločnice pravzaprav ni, je torej trditev, da demokrati in domoljubi (desni volivci) ne hodijo na volitve, živo protislovje. Če pa imaš ti za “desne” ljudi, ki se volitev ne udeležujejo, pa gre za tvojo napačno percepcijo, saj niso s svojim bojkotom orodja demokracije prav nič bolj desni od skrajnih anarhistov,ki se volitev prav tako ne udeležujejo.

      Ni vsak, ki ne prebavlja Kučana desen – politični stav se preizkuša na dejanjih (volitve), ne na besedah.

    • dež

     Načeloma se je s teboj mogoče strinjati, nikakor pa ne drži, da je pri mladih problem neinformiranost. Kdor želi informacije, jih z lahkoto pridobi.
     Se bojim, da ima pokojni Franci Slak s svojo Butnskalo precej večji vpliv na razmerje političnih sil v SI, kot si mi vsi skupaj upamo priznati.

     • Ruggedplant

      Nisem napisal, da je pri mladih problem nedosegljivost informacij, pač pa neinformiranost. Lahko imaš na dosegu roke informacije o vseh skrivnostih sveta, a če te te ne zanimajo, je rezultat popolnoma isto kot če jih ne bi imel. Razlika je edino v tem, da imaš v enem primeru za svojo neinformiranost izgovor, v drugem pač ne. Slovenska mladina ga v dobi interneta seveda ne more imeti.

     • dob

      Ruggedplant, zelo lepo si tole napisal!
      Sam si pojav “obsevanja” z informacijami zelo podobno predstavljam kot takšnega, kot si ga opisal.
      Recimo, če vzamemo rastlino. Sonce sije nanjo, rastlina pa za svoje življenje svetlobo absorbira. Njena sposobnost živeti je torej popolnoma v odvisnosti od njene sposobnosti asimilacije svetlobe, torej zanjo prave informacije! Sončni žarek je zanjo prava informacija.
      Naredi jo za uporabno, kot je to v primeru fotosinteze.

      Človek pa se obnaša kot kromirana krogla, zglajena do perfektnosti, od katere se vsak žarek, ne le sončni, preprosto odbije. Kromasti krogli je samo do tega, da zgleda dobro in zato o sebi misli, da čim manj bo absorbirala, lepša in popolnejša bo videti. Zato nič ne absorbira in VSE od sebe odbije. Vsa ponujena ji Luč gre samo za lepoto. Nič pa v vsebino.

      Človek sodobnega sveta torej informacij ne absorbira, kaj šele, da bi jih delal uporabne. Kromasta krogla dela na tem, da vse odbija od sebe. Ne obnaša se kot rastlina, in ne absorbira, nato pa dela uporabno. Prej bi lahko rekli, da se obnaša kot mrtev predmet ali kot spomenik sam sebi.

     • Ruggedplant

      Strinjati se ne morem edino s tvojo oznako “človek”. Za vsa živa bitja, za človeka pa še posebej, je namreč značilno, da s svojim delovanjem spreminjajo svet okoli sebe, torej input ni enak outputu. Ljudje imamo dušo in razum prav zato da se, za razliko od nagonsko motiviranih živih bitij in nežive narave, učimo, kopičimo znanje, ga uporabljamo in dobre prakse prenašamo naprej. In taki ljudje dejansko obstajajo v razvitih družbah, ki to kulturo namensko gojijo, pri nas pa lahko govorimo kvečjemu o “človeku podobnem slovenclju”, ki deformiran od 7 desetletij možganopralnice in ubijanje zadnjih ostankov humanosti, počne točno nasprotno od tega za kar je bil ustvarjen. Ne rečem, da imamo samo moderni Slovenci tako spačeno sliko o poslanstvu, trdim pa, da smo med najbolj radikalno čudnimi na celem svetu – vsaj kolikor sem ga doslej imel možnost spoznati.

     • dob

      :))
      moja oznaka “človeka” temelji izključno na upanju, da se bo to bitje nekoč pa le zbudilo.

  • Ruggedplant

   Kar si napisal morda velja za kakšno lustrirano Poljsko, Češko, Slovaško, Madžarsko, za Slovenijo pa še zdaleč ne. Pri nas so politično daleč najbolj zavedeni prav mladi (proti vsej logiki) zaradi svoje neinformiranosti (prav tako proti vsej logiki informacijske dobe), saj so s strani družbe in staršev vzgajani tako, da je politika nekaj slabega, nesmiselnega, prav tako kot vrednote vere, domoljubja in podobno. če bi imeli volilno pravico samo mladi do npr. 35 leta, bi imela najbrž ZL v parlamentu 30%, SMC 30%, PS 20%,… SDS največ 20%. Poglej si malo demografsko sestavo ZL-ovih volivcev in na drugi strani SDS-ovih. Poglej koliko mladih vidiš pred vrhovnim sodiščem in na Zborih za republiko, pa boš videl realno sliko današnje slovenske mladine.

  • sumljivislon

   @.ko boš ti tolk star – še za fehtat ne boš dober…nasvidenje čez 25 let..!!:)

   • if

    althat je povedal dejstvo, ki ga dopolnjujem le z odstopkoma let “plus/minus 10”, odvisno od volje, izobraženosti in razgledanosti iskalca vesti, ki niso prirejene režimu.

 • Duhec

  Kaj ste pripravljeni nardit za dnar??? Levica ma svojo hobotnico, ki ma povsod lovke…. mediji so odigrali in igrajo svojo vlogo…. da je bv scat proti vetru.

  • macon

   Vprašanje je, kaj je kdo pripravljen naredit prostovoljno, brez denarja. Sistem se namreč ne bo spremenil od znotraj.

 • komar marko

  En tak tipičen primer je današnje DELo! Očitno so volitve na pragu! Slućaj? Kante že pošiljajo cmerkota po cigarete. Spet slučaj?

 • garfi

  Pljuvaški in murgelski mediji se bodo aktivirali ko levaki
  ne bodo na oblasti.

 • tarantela

  Zmir so pa drug krivi za naš neuspeh!

  • Peter

   Misliš opozicijo, ki meče polena pod noge odlični vladi?

 • mirodel

  Spet se bom spet malo ponavljal na aktualno temo – tile naši mainstream režimski mediji in njihovi pisuni se obnašajo kot mrhovinarji, če trupla ni, se ga pač naredi …..

 • Nata

  Ja, g. Petek , če bi gospa povedala imena , bi to res bila prava zgodba !!
  Saj je tudi že kakšen minister v odstopu povedal o pritiskih iz ozadja .
  Ni pa , do sedaj še nihče povedal , kdo pritiska ??In ti ” pritiskači ” so glavni tatovi
  Prva dolžnost premiera , bi bila , da od ženske zahteva imena , ali pa jo prijavi policiji , da skriva podatke !! Pa nič od niča ?
  Zanimivo , a ne ?

  Tu se vidi , kje pravzaprav smo !!
  Ne glede na medije , ki se ” prodajajo ” !
  Saj v Sloveniji pa je še kakšen medij , ki si upa ……….??

 • Olga

  Ta trobila je treba izklopiti! Hanzi odstaviti od državnih jasli in naj zakodirajo svoj program, saj ga ne rabimo! Ostale medije bojkotirati in smo že skoraj zmagali! Ko ne bo dnarcev, bo tudi profesionalnost priradila, saj se bodo morali boriti za gledalce in bralce!

 • Peter

  Osrednji mediji nosijo enako odgovornost za stanje, v katerem je danes Slovenija, kot politika.
  Če ne še večje, no.

 • baubau

  Če laž poimenujete kultura,ste že njena žrtev.

 • karlina

  Z našo drzavo je konec, to je dejstvo.

 • sprehajalec

  Hanzi RTV portal takole poroča. Zadnjič je bila v rubriki obletnice opisana bitka pri Kursku, II vojna. Kot prelomnica. Vse v redu in prav in lep namen.
  Piše: V njej so Nemci izgubili 70.000 mož, 1500 tankov in 1000 letal. Bitka
  pri Kursku velja za pomemben preobrat v drugi svetovni vojni. Končala se
  je 15. julija. To je vse.

  Sovjetskih izgub ne omenja. In sovjetske izgube pripiše Nemcem. Prava slika je Nemci 57.000 mož in 300 tankov ter 159 letal. Sovjeti 177.000 mož, 1500 tankov in 1000 letal.

  Tako bralec z nekaj zanimanja za zgodovino, prav veliko jih ni, dobi povsem popačeno in enostransko sliko tega za tisoče mož usodnega dogodka. Ker so po vseh portalih izgube navedene za obe strani, je jasno, da je pisec članka namerno priredil podatke tako, da zavede bralca in je vključil le podatke, ki mu ustrezajo, iz takšnih ali drugačnih vzrokov. Tudi predstavo imam zakaj je to storil.

  • Peter

   Hanzi portal, Hanzi TV, Poop TV in ostali NE poročajo, no.

   • kuskus

    šparajo

 • anonimnez42

  Zakaj imajo upokojenci sploh volilno pravico? Imajo namrec z odlocbo zagotovljene nedotakljive pravice in po mojem menju nimajo kaj iskati pri dolocanju pravic drugim. Vsakokratna vlada mora namrec to odlocbo spostovati in izvajati … ne glede na barvo.
  Naj imajo jaca in se odpovejo volilni pravici v dobro populaciji, ki ustvarja in nima ze v naprej zagotovljenih pravic! Pri nas stoji in pade vsaka vlada zaradi stranke, ki zastopa pravice, ki so ze dolocene z odlocbo … ??
  Kdor ima dokoncno odlocbo, nima pravice vec odlocati o drugih.

  • dob

   S tem, da vladajo upokojenci, se samo kaže, da v tej družbi prevladuje popolno nezaupanje med generacijami. Nihče ga ni gradil, zgradil, ga negoval. Zato ga ni.
   Samo prepisal ga je in zdaj nas vse izsiljuje.

  • Peter

   Narobe ni to, da imajo upokojenci volilno pravico.
   Narobe je to, da imajo kao svojo stranko.
   Da o volilnem sistemu sploh ne govorimo, no.

  • baubau

   …in potem,ko jim boste odvzeli volilno pravico,jih boste še anonimizirali in evtanizirali ali kaj?anonimnez42?!

   • anonimnez42

    Premik generacij, kjer smo mi premladi, da bi odlocali (pri 40-ih), saj se vendar nismo borili, nam je vzel vse vzvode.
    Na zalost je tudi res, da smo mi tisti, ki se bomo morali nasim pokojninam odpovedati v celoti, da bodo nasi otroci lahko preziveli in pomagali tudi nam. Zato, ce se bom lahko, se bom takrat odpovedal volilni pravici in zaupal otroku, da se bo odlocil pravilno.
    Ker pa je stanje tako, da NAM sedaj pomagajo nasi ocetje, da prezivimo, pridemo do nesposobnosti nase generacije pri odlocitvah, saj se zopet odlocajo nasi starsi.
    Smo izgubljena generacija, ki bo zivela slabse od svojih starsev.

  • Unikatna

   Saj niso vsi upokojenci v DESUS stranki!!! Potem tudi vsi, ki so starejši od 60. let nimajo kaj iskati v politiki!! Zakaj pa imajo mladi sploh volilno pravico? Zakaj imajo revni sploh otroke? Kakšne bebavosti imate anonimnež42!!

  • Ruggedplant

   Glede na politični IQ in razgledanost mlajših generacij, bi razmišljal kvečjemu v obratno smer – volilna pravica od 30 leta dalje, pa še to najbrž ne bi bilo dovolj. Naše izobraževanje v kombinaciji z mediji (predvsem TV, ostalih mladi itak ne opazijo) namreč iz mladih generacij dela prvovrstne politične idiote, nekritično, na populistične klišeje padajočo rajo, popolnoma nezainteresirano za politiko in dobrobit lastne domovine = najhvaležnejše, najlaže kupljivo volilno telo. Med starejšimi je resda kar precej partijcev, udbovcev in najrazličnejših državosesnikov, a je nekako toliko tudi takih, ki so na drugi strani puškine cevi, drugorazredni državljani, ki so bili v življenju kaznovani zaradi svojega neposlušnega političnega prepričanja.
   Med mladimi te pluralnosti ni, razen morda na kakšni Škofijski gimnaziji, a takrat volilna pravica še ne prične veljati, kasneje pa jih v parklje dobijo mediji in prekvasijo kolikor se pač da…

  • Nata

   ? ? ? ? ? ? Spodaj so ti dobro odgovorili !!

 • Shalalabayzer

  G. Petek, Luka Koper je zaenkrat samo pesek v oči, da se odvrne pozornost od Cimosa.
  P.S.: Nova24, včeraj je bila zelo zanimiva 40. izredna seja odbora za familije in ostale stvari, kjer se na hitro krpa napako birokratov…dobra zgodba

 • Franjo Trojner

  Izgleda, da je tako naša država, kot tudi sama EU zaradi razkroja vrednot, morale, nesposobne in podkupljive oblasti, ponavljajočih se gospodarskih kriz, nabijanja vedno višjih davkov in vedno bolj vseprisotne anarhije prav na vseh področjih obsojena na propad, škoda, da se nismo čisto nič naučili iz propada rimskega imperija in se nam danes ponavlja ta isti vzorec, ki je dotolkel tako mogočno civilizacijo. Ja vedno se vse začne in konča pri etiki in morali, mar ne? Prav iz tega razloga se moramo vrniti k koreninam in ravnati in živeti po načelih katere so krasile in bile na teh prostorih značilne za naše prednike. Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji! Ne ubijaj! Ne nečistuj! Ne kradi! Ne pričaj po krivem! Ne želi svojega bližnjega žene! Ne želi svojega bližnjega blaga! In to je to, mar ne?

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + +

  • Ivan Friderik Novak

   Tega bi se morali zavedati tudi člani SDS.

 • Ivan Friderik Novak

  Škoda je, da je avtor sestavka zajadral med piarovce in da piše po piarovsko.
  Njegovi raziskovalno-analitični članki iz novinarskega obdobja so razsvetlili marsikatero afero, ki je bila do takrat prikrita in marsikomu trn v peti (zaradi tega je doživel brutalni napad).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!