Slovenski narod se bo po velikem petku trpljenja očistil in pomladil, kljub Kučanovem držanju rok v žepih

Franci Donko (Foto: STA)

Leto 1990. V Kočevskem Rogu, pri breznu Pod Krenom poteka maša za žrtve komunistične revolucije. Nekateri ji zmotno rečejo “spravna maša”, ker je prišlo do stiska roke med takratnim predsednikom predsedstva Milanom Kučanom na eni strani, na drugi pa je bil takratni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. Najbrž so imeli ljudje, ki so se udeležili pogrebne svete maše, velika pričakovanja, ki pa se do danes niso uresničila. Kolikšna je bila želja po spravi na strani “zmagovalcev”, pove drobna, a zgovorna gesta Milana Kučana. Zadnji predsednik zveze komunistov je imel tistega julijskega dne med mašo roke namreč globoko v žepih.

Po 27. letih od simbolnega pokopa v Kočevskem Rogu, so spregovorile kosti žrtev. Z razkritjem Barbarinega rova, Teharij, Macesnove gorice, tankovskega jarka pri Teznem, Hrastniškega hriba in tisočev drugih krajev trpljenja je prišla na plano narava strašnega časa narodove zgodovine. Ob slikah nepredstavljivega trpljenja se je v narodu nekaj pomembnega premaknilo in med nami je nastalo stanje, v katerem smo začutili človeka, ki trpi Kristusove muke, človeka, ki je umiral in bil zabetoniran globoko v jami.

Dolgoletna pregrada molka, skoraj še hujša od onih betonskih, je končno padla. Prepoved govorjenja o dogodkih, ki so se dogajali med in po drugi svetovni vojni, je končno nehala veljati in vsak izmed nas, ki smo začutili povojno trpljenje slovenskega naroda, je poklican k temu, da se aktivno vključi v razpravo o teh vprašanjih. Naloga zgodovine, prava in civilizacije pa je, da nam pri tem pomaga.

Molk je poraz!
Priznani zgodovinar Stane Granda je na temo sprave leta 2012 povedal naslednje: “Le s tem, ko bomo te stvari povedali in pojasnili, da so bili oboji žrtve teh peklenskih načrtov, potem se bo slovenski narod očistil in pomladil. Šele takrat, ko bomo spoznali svojo tragedijo, bomo lahko zares začeli živeti v samostojni Sloveniji, do takrat pa bomo prikrajšani.”

A prikrajšanost, ki jo na različne načine občutimo, se zgodi, ko zavržemo etične standarde, med katerimi je najvišje prav spoštovanje življenja, od spočetja do naravne smrti. Ko narod ta etični standard zavrže, to po mnenju pokojnega akademika, Jožeta Trontlja, ne pomeni nič drugega kot postopen razpad človeške družbe. To je njegova  dragocena duhovna oporoka Slovencem.

Čas po osamosvojitvi je prinesel ničelno toleranco do fizičnega nasilja, a je poln duhovnega in simbolnega nasilja
Breme neuresničene sprave se počasi prelaga na mlajše generacije, a jih na to lahko pripravimo z zgledom odgovornosti, ki jo imamo do države kot državljani in kristjani. Slovenija je po osamosvojitvi prevzela demokratičen model urejanja družbenih odnosov, kjer vladata spoštovanje in pravičnost, za razliko od fizičnega nasilja, s katerim je družbo ustrahoval komunistični režim.

Častilca krvi in pobojev Milan Kučan ter Janez Stanovnik (foto: Urban Cerjak)

Danes prevladujoča levičarska oblast še vedno izvaja nasilje nad pomembnimi družbenimi skupinami, kot smo kristjani in drugače misleči. O tem pričajo vsiljevanje protidružinskih zakonov, socialna zakonodaja, ki jemlje denar družinam in dela berače iz starejših ljudi, ter ustvarjanje drugorazrednih državljanov. To pa pomeni, da je tudi čas po osamosvojitvi še vedno čas na neki ravni tudi duhovnega in pa simbolnega nasilja. Oboje poteka prek različnih sistemov za prikrivanje, ustrahovanje in pa manipuliranje, je že leta 2012 opozoril bioetik dr. Tadej Strehovec.

Je mogoča sprava, ki bo potekala samo na eni strani?
Travme pobojev, molka, zaprtosti arhivov, strahu in groze pred storilci se prenašajo na prihodnje generacije, iz česar se razvije temeljno nezaupanje do sveta. Zato je treba raziskovalcem omogočiti dostop do arhivov doma in v tujini. Povsem mogoče je, da bo sprava še naprej v srcu enim, drugim pa morda le na ustnicah ali še to ne in bo šele naslednja generacija sposobna kritičnega odnosa do resnice polpretekle zgodovine.

Tako v družinah kot v narodu se velikokrat dogaja, da bremena, ki so pravzaprav naša, prelagamo na prihodnje rodove. Zato je trebanarediti vse, kar je v naši moči, da bosta resnica in pravičnost spoštovani. Ob trenutnem razpoloženju vladajočega duha v državi to pomeni plavati proti toku, se ob tem potolči in polomiti, a bolje, da pridemo kruljavi v nebesa k vstalemu Kristusu, kot da smo celi vrženi v peklenski ogenj. V velikonočnem jutru bo naše zavzemanje za brezpogojno spoštovanje življenja morda edini dar, ki ga bomo položili pred Jezusa.

Franci Donko

 • VERZIFIKATOR

  Še pomnite tovariša?

  Jani Kocmančič

  ŽEPAR JANEZ KOCINA

  Pravijo od nekdaj mu Kocina,
  je doma z gorenjskega Škocjana,
  dom mu zdavnaj dala je Ljubljana,
  odlikuje žepna ga brzina.

  Janez je Kocina žepar znani,
  takšen bil že v fari je škocjanski,
  rad pozneje bil bi svetovljanski,
  rokohitrec v športu pa priznani.

  Njega glavna športna disciplina,
  vredna vsakršne olimpijade,
  žéparstvo je, znanje, da ukrade,
  žepar temu pravi trgovina.

  Letal svojčas s športnimi letali,
  koliko je kart končalo v žepu,
  bil je spredaj, níkdar kje na repu,
  še na čelo flote so ga dali.

  Žéparstvo Kocini je sploh v krvi,
  je že oče kradel stare slike
  elementov buržoazne klike,
  ni sicér bil oče žepar prvi.

  Žeparski so znani rod Kocine,
  to družinska stara je obrt,
  njih značaj je izklesano trd,
  sega še v obdobje pradavnine.

  Ded učitelj menda po poklicu,
  a ga Janez lažno je predstavljal,
  z njim kot proletarcem se postavljal,
  ko lagal je, trenil ni na licu.

  Ko režim se menja, z njim Kocina
  predrugači žeparske veščine,
  v športu komaj kaj brez njega mine,
  je povsod prisoten kot sivina.

  Ga krasijo tam kocine kratke,
  kakor maslo pleša je na glavi,
  znajde Janez se na strani pravi,
  češe mož kocinice si gladke.

  Tisto še o žepih naj povemo,
  vanje vedno vse stvari je vtikal
  in po žepih družbenih rad stikal,
  piskal nerazločno: »Fantje, gremo.«

  Saj momljanje njega je vrlina,
  jezik žeparjev nam neumljiv,
  družbi Janezovi razumljiv,
  ni zastonj priimek mu Kocina.

  In da žepar je od nog do glave,
  to že zdavnaj je potrdil javno,
  ko prevzel bil funkcijo je slavno,
  vodstvo združbe žeparske je prave.

  Kot pri šahu vodil je partíjo,
  saj je tudi šah nekakšen šport,
  kot nalašč primeren za eksport,
  Janez vedno je imel vizijo.

  Se z nasprotnikom je prvi spravil,
  češ, pozabimo na kriminal,
  mislil je, to družba je budal,
  z njimi bom po žeparsko opravil.

  Ko se spravljal z njimi je »pro forma«,
  roke vtikal v žepe je globoko,
  pred gomilo stal prav na široko,
  kazal vsem, kaj žeparska je norma.

  Oh, Kocina, kratka osivela,
  kje spravljivi so že tisti časi,
  danes žeparček si zgolj na vasi,
  duša razprodana otopela.

  Žeparska zdaj tvoja vsa je baza,
  ki kot stroj pokvarjen le še kima,
  in zgolj ena stvar jo še zanima,
  ali varna davčna je oaza.

 • Aron

  Sprava med ljudstvom je dosežena, edino desna politika s ključno podporo RKC vzdržuje večno iluzijo razdeljenosti ljudstva skoraj po polovici. Če bi poražena stran res želela spravo, bi storila prvi korak in priznala vse svoje zmote, grehe in zločine proti lastnemu narodu, ko je le ta najbolj trpel.

  • Mariborske ulice

   Ojojoj! Če ne bi bilo desne politike, za nekatere stvari sploh ne bi vedeli. Narod so razdelili komunisti s svojim nasiljem. Prava sprava ni mogoča, dokler se to javno ne pove in razjasni, ne pa da se kar naprej nekaj prikriva in potvarja. Kopiram komentar od zgoraj: Sprevračanje resnice in laž sta nesmrtni duši komunizma.

   • Aron

    Sprava je dvostranska, dokler se zahteva opravičilo samo s strani zmagovalne strani, to ni sprava ampak spreminjanje zgodovine. Jasno?

    • Mariborske ulice

     Nobenega spreminjanja ne bo, samo pravilno se bo napisalo, tako kot je res bilo. Nek zani zgodovinar je zapisal, da bi vsaka generacija morala preveriti, kaj ji je prejšnja “natvezila” o sebi … Logično, a ne?

     • Aron

      Vlak je zamujen, sprijazniti se bo treba z dejstvi in iti naprej in ne kriviti drugih za lastne frustracije.

     • novaknovak

      ko zmanjka argumentov se pač spreneveda..in za resnico ni nikoli zamujeno. je pa huda ja, ko prihaja na dan…

     • Aron

      In, kaksne spremembe se dogajajo ko prihaja alternativna resnica na dan? Nobene, ljudi vase intrige vec ne zanimajo in prav je tako.

     • Nejc Ornik

      Preverili smo! In našii toliko boljševiških laži, da glava boli. Čas je za resnico in pravico.

    • novaknovak

     model, kaj je zate spreminjanje zgodovine? aja, po tvojem je resnica sam tisto, kar bluzite skoraj 70 let. kje je zaslediti sledeče, kar bom naštel?
     1. prvi so se uprli nemcem kraljeva vojska Jugoslavije z dražo
     2. prvi so se borili s fašisti tigr-ovci
     3. ko so prišli nemci na slo ozemlje, so jih komunisti v trbovlju in še kje pozdravljali in jim mahali
     4. komunisti, ki so zlorabili večino partizanov so do 22. junija sodeloval z nacisti
     5. stalin, katerega so komunisti občudoval s titekom in še kom na čelu, je prebegle žide pred pogromom vračal nazaj v nemčijo
     6. zakaj judov skoraj ni več v slo?
     7. že cankar je povedal, da je nevarno razglašat se za slovenca v ljubljani, ker jih boš dobil po betic, pa ne od nemcev, temveč Jugoslovanov…in jih je tudi dobil, ker je bil politično dejaven slovenec, in sicer toliko, da je za posledicami tega tudi umrl.
     8. znaš povedat, kdaj je nastalo domobranstvo?
     9. vaške straže ipd so bile ustanovljene šele potem, ko so komunistični morilci pobil ogromno uglednih slovenskih politikov, kmetov, gospodarstvenikov
     10. če je bilo vse tako čisto in jasno, zakaj se še sedaj molči in ščiti morilce, kot npr tiste od hribarjev?
     11. vrhovno partizansko oz bolje komunistično vodstvo se je šlo pogajat, oz nudit pomoč nemcem v zagreb, v primeru, da bi se zavezniki izkrcal v Dalmaciji..

     in še in še..in boste bluzil, da ste se oz so se boril za slovenski narod…
     kako že reče Balašević? odjebite…

     • Aron

      12. Domobranska zalega je prisegla Hitlerju, da bi sodelovala pri pokolu svojih bratov in sester.

      Izgubili ste, get over it. Za cel svet ste izdajalci.

     • Hribouc

      Idiot total.

     • Hribouc

      ad 7:
      Četitam, da poveč resnico o Cankarjevi smrti.Potolkli so ga, pišejo, edini, v Misterijih, Srbijanci ali Jugoslovanarji-se res ni nikoli točno vedelo kdo?

      ad 9:
      Vaške straže so bile spontano ustanovljene po Notranjskem in po Dolenjskem kot odgovor na komunistični brezobzirni masaker 1941 – 1942, ko je že bilo pobitih
      skoraj 2.000(dva tisoč) neoboroženih, nedolžnih Slovenk in Slovencev vseh starosti, vključno veliko otrok na najbolj krute načine!

    • Hribouc

     Mi smo spravljeni že od 1945, ko se naši niti ohladili niso.
     Smo odpustili totalno. Vemo, da so rablji reveži in so nadrljali stokrat več kot nj.žrtve in nikoli se ne bodo losali neozdravljenih in neodpuščenih grehov in traum-ubogi tudi njihovi potomci.
     A ti je so sosledje vsaj malo jasno?
     A ti je jasna odgovornost za vsako Misel, za vsako Besedo, kaj šele za Zločin?
     ————————————————————————————————-
     Ti in tvoji, pa se najprej spravite sami s seboj, šele potem se javite kaj rabite, če vas bo kdo hotel poslušati.

  • Borut Stari

   Arona za precednika. Če so Rimljani imeli konja za senatorja bomo mi imeli osla za precednika.

   • Aron

    Politika ni zame.

 • Nejc Ornik

  Sprevračanje resnice in laž sta nesmrtni duši komunizma.

 • Borut Stari

  Danes kristjani proslavljamo zmago življenja nad smrtjo. Oba častilca zločinske komunistične partije pa s svojimi somišljeniki in zavedenimi Slovenci proslavljata zmago smrti nad življenjem.

  • stajerc5

   To je beseda, bravo!!!

   • Borut Stari

    In glasno bom vzkliknil aleluja, ko bo Slovenija postala svobodna država in ne bo več teh danes še vedno vplivnih kreatur.

  • Hribouc

   Dobro, stari, zelo dobro!

 • Hribouc

  Odlično, g.Donko.
  Sami veste, g.Donko, če si član tropa volkov ali podgan, oboji so turbo inteligentna živalska bitja, da je relativno enostavno slediti nagonu tropa po ohranitvi. Temu služijo mučeniški kraji Slovenije. Kaj ni to ubijalski paradoks blaznosti, da rdeči trop svoje ubijalskoboljševiške mrhovinarske, neetične, nekulturne in necivilizacijske orgije počenja ravno na kraju mučeništva premnogih popolnoma nedolžnih Slovenk in Slovencev, otrok, starih očetov in starih mam in ne starcev in stark. Torej roditeljev, staršev, garačev kmetov, delavcev dninarjev in hlapcev. LJUDI TOREJ.
  LAŽGOŠE IN GRAHOVO, po novem, sta dva kraja slovenceljanske rdečuhaste nabojne bolane bizarnosti in popolne puhlosti in gnilobe človečnosti, usmiljenja in spravljenja. Predstavi niča za prazen ničasti nič!
  Da, kazanje mišic in ustrahovanje v neminovnem razpadu skoraj popolnoma vseh pozitivnih vrednot mitske in zlagane narodnoosvobodilnosti !
  SPRAVA
  Politikantsko orodje in orožje.
  Puhlica.
  Vrednota z rokami do komolcev v žepih ob nabuhlih diktatorsko našobljenih ustnicah, polnih mržnje, posmeha in sovraštva? Kučan in Kocjančič in še trop drugih pribočnikov je kazal takrat ravno to, kar je potem 25let, do dandanes, počenjal!

  Mi smo že davno odpustili skupaj z starši in skupaj z starimi starši, kolikor jih je bilo sploh še živih.
  Mi smo spravljeni sami s seboj in z svojim mirom v Božji nirvani večnosti.
  Če se bo kdorkoli, kdajkoli od krvnikovih potomcev slučajno dokopal do potrebe po svoji sopravi ali , celo, po spravi rdečega tropa, se bo že zjasnil, povedal, mogoče bo celo deklamiral in pel.

  MI IMAMO ČASA NA PRETEK ZA UŽIVANJE SVOJEGA MIRU IN SPRAVE , TAKO ,KOT SMO NAVAJENI DESETLETJA, DRUGO-TRETJERAZREDNO, ZAPOSTAVLJENO, RAZČLOVEČENO, IZIGRANO IN NIČVREDNO V VAŠIH OČEH.
  Ne veste pa, da smo se dvignili in , da dihamo in, da živimo na polna pljuča in z bistrimi mislimi in hvalimo Edinega, Pravičnega,Usmiljenega, da je tako.Včasih odžebram kak Očenaš tudi za okoličane, ki so svet zapustili s težkimi kvihti svojih revolucij v soju pogrebnih visokobrnečih govorov čistega Niča.Ne vem, če sem s tem malo hinavca, ampak, vsaj poiskušam.
  HVALA VAM g.DONKO, VELIKA BISTRINA PRIHAJA Z VAMI ZA TA NAROD.

 • tasilo

  Franci, a sklanjati še znamo?
  (X) kljub Kučanovem držanju rok v žepih
  (>) kljub Kučanovem-U držanju rok v žepih

  LP. Hanibal Lector

 • karpelec

  Ne smemo se slepiti. Drevo, ki je dolgo raslo, ima korenine in koreninice.Trenutno odstranjujemo koreninice in glejmo, da nam ne zmanjka moči za korenine, ki so grda zaraščene v naš sistem.

 • Janko Gedlička

  Dokaj dobro in poglobljeno besedilo tudi z duhovnega vidika. Spominjam se, da je “spravna maša” leta 1990 takrat – vsaj meni – delovala kot pozitiven šok, da so se stvari krepko začele spreminjati na bolje, vendar je očitno bil ta šok brez dejanske podlage. O tem je veliko pisala in objavljala fotografije takratna Mladina, ki je takrat še bila eden od generatorjev družbenih sprememb, v nasprotju z njeno sedanjo vlogo. Spominjam se, fotografije Janeza Kocijančiča, kako je ob priliki spravne maše globoko tiščal roke v žepe, ne pa tudi tovrstne Kučanove fotografije. Po vsebini njegovega govora, kakor ga je prinašala Mladina, pa tudi iz televizijskih in radijskih poročil, je deloval z vidika njegove pozicije in interesov, ki jih brani, dokaj preračunljivo in premeteno. Kakor se spominjam teh poročil je svetoval odločujočim osebam ob pobojih, naj prosijo odpuščanja, saj da je on premlad, da bi lahko imel pri tem kakšno vlogo.

  • Hribouc

   Spošt.Janko, saj poznaš tisto staro:
   “Vse se vrača, vse se plača.”
   “Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.”
   “Za vsako rit se palca najde.”

   Kučan ni nikakršna izjema. Malo, je fanta , pri sedemnajstih zaneslo, pa ga odnaša, že dolgo.
   Vendar, na koncu se bo fantiču zabliskala edina, unikatna, nedeljiva, kristana Resnica.
   Kocijančiču velja isto.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!