Sposojeni Miklavž

Mojca Škrinjar.

Sedela sem v naročju dedka Mraza, štiriletnica. Prišel je kar v mamino službo, bilo je toplo in gorele so vse luči. Imel je  prelep siv krznen plašč in prav tako kučmo. Bela brada mu je segala do gumbov na plašču, košati brki so mu zakrivali pol obraza. Pogledal me je v oči in nekaj spraševal, jaz pa nisem mogla poslušati. Te oči, te iskrice v očeh … kje sem jih že videla, kje, kje … poznam jih … Prav nič nisem odgovorila dedku Mrazu. Mama me je dvignila in vzela še lepo zavito škatlo, darilo je, je rekla. Očeta ni bilo nikjer.

Doma sem odvila darilo, bila je igrača, celulojdna punčka, taka, kot so jih imeli v vrtcu premalo, tako da smo otroci čakali v vrsti, kdaj se bomo igrali z njimi. Čisto nekaj drugega kot pomaranča in  par orehov ter  nogavice, ki mi jih je prinesel Miklavž. Sploh pa so hodili ob njem  tisti zlobni parklji in mrzlo je bilo v cerkvi.

V dobršnem delu katoliške srednje Evrope je Miklavž najbolj priljubljen svetnik in eden najbolj čaščenih svetnikov v vzhodni in zahodni Cerkvi že od 11. stoletja dalje. Priljubljen je med otroki, ker naj bi po legendi rešil sramotne usode tri hčere siromašnega moža, ki jim je ponoči skozi okno porinil tri kepe zlata in jim tako priskrbel doto. Po drugi legendi pa je obudil v življenje tri študente, ki jih je umoril zlobni gostilničar, zato je tudi zavetnik študentov. Tako Niko Kuret v Prazničnem letu Slovencev.

Zimski čas je bil  še iz poganskih časov poln  legend o strahovih. Preganjali so jih tudi s kresovi  pred božičem,  v topli hiši pa so se otroci znali stisniti v kot na peči, kaj veš, morda se prikažejo tudi v izbi. Božič je bil čas očiščenja hiše pa tudi čas obdarovanja. Med poslušanjem o božjem detecu se je mati odtihotapila z zapečka in kmalu zatem so se odprla vrata sobe in na tla so tresnili orehi in lešniki. Otroci so jih  pohiteli pobirati, nato pa so ob mizi čakali na polnoč. Na Notranjskem so tako poznali Božiča, ki darove nosi. Pustil jih je v čevljih, ki so jih otroci nastavili ob peči. V drugih delih Slovenije pa je Jezušček darove nosil.

Božiček v  rdečem plašču se je vtihotapil v Slovenijo  malo  pred osamosvojitvijo, v trgovinah pa zavladal kmalu po njej. Njegovo podobo so oblikovali za reklamo za Coca Colo. Tudi ta je prišla k nam že v sedemdesetih letih, skupaj z viskijem. Oboje je bilo manj znano ljudskim množicam, bolj pa eliti, ki so jo sestavljali partijci in njihove družine.

Zadnje čase se starodavne šege obujajo, celo po prestolnici se sprehodi Miklavž s svojimi parklji. Bleščeč  in hrupen dogodek v bogato in lepo okrašeni prestolnici poživi mrzlo temo decembra kakor svilen bleščeč papir, v katerega so zavita darila. Toda  letos so v škatli parklji namesto darila. Videz vara, blišč in kuhano vino, zlajnane angleške božične pesmi, ki donijo iz megamarketov, zakrivajo bistvo: praznik v Sloveniji ni praznik in veselje je ponarejeno.

Hannah Arendt v svoji knjigi Izvori totalitarizma pravi, da je uspešnost totalitarne propagande v tem, da množice ne verjamejo v nobeno vidno stvar, v resničnost svojih lastnih izkušenj, ne zaupajo lastnim očem in ušesom, temveč samo svoji imaginaciji, ki jo lahko očara karkoli, kar je hkrati univerzalno in samo v sebi trdno. Kar množice prepriča, niso dejstva niti izmišljotine, temveč trdnost sistema, v katerega domnevno spadajo. Ponavljanje, po pomembnosti nekoliko precenjeno zaradi običajnega prepričanja v omejeno sposobnost množic, da bi dojele in si zapomnile, je pomembno le zato, ker jih pravočasno prepriča v gotovost. Česar množice nočejo priznati, je naključnost, ki prežema resničnost, nadaljuje Arendtova, množice so predisponirane  za vse ideologije, kajti te razlagajo dejstva zgolj kot primere zakonov in odpravljajo naključja z iznajdbo vseobsegajoče vsemogočnosti, ki naj bi tičala v jedru vsakega naključja. Totalitarna propaganda uspeva v tem pobegu iz realnosti v fikcijo, iz naključnosti v gotovost.

Lepo vzdrževano in okrašeno središče prestolnice omogoča delitev te fikcije, moderno povedano, druženje. Vodilne medijske hiše vzdržujejo fikcijo z resničnostnimi šovi in zabavljaštvom, brž pa, ko ugotovijo, da bi se gledalci in poslušalci utegnili naveličati in se vprašati po smislu vsega, jih nadomestijo z novimi. Čiščenje greznic v predmestjih Ljubljane se zgodi večinoma največ enkrat na leto, spomin se hitro izbriše in  velika predstava gre naprej.

Letos bodo izbrani otroci dobili med Miklavževimi darili tudi položnico, zato da bodo lahko dobili učno pomoč, da bodo smeli biti skupaj s svojimi neoporečnimi sošolci pri interesni dejavnosti modelarstva ali pri pevskem zboru in da bodo lahko v popoldanskem varstvu v šoli, ker so njihovi starši še v službi. Nekateri menijo, da se je nadškof oglasil prepozno na totalitaristične poteze večine v Državnem zboru, ki hoče na vsak način ponižati starše in otroke v šolah v zasebni lasti. Ne, oglasil se je ravno v pravem trenutku. Pustil je, da izjemni umazani dogodek odzveni v svoji popolnosti, da je vest o tem dosegla vsakega Slovenca in mu dala priložnost, da se zbudi iz varljive namišljene gotovosti v resničen svet. Svet, ki ga ne obvladujejo izmišljeni duhovi iz poganske preteklosti ali parkeljci, temveč utelešeno zlo, ki ima namen zlomiti duha Slovencev, tako da jim ubija starodavne simbole. Poskus spreminjanja in izigravanja ustave ni zgolj udarec za drugorazredne otroke v šolah v zasebni lasti z javnoveljavnim programom, temveč vzorčen uboj vsakega samostojnega mišljenja, poniževanje duha. Da se pripravimo na tisto, kar šele prihaja in je veliko hujše od tega, kar smo videli. Na to, da se ne bomo  upirali  koncu tranzicije, ki se bo končala z ubojem in ropom, tako kot se je v zgodnjih štiridesetih letih prejšnjega stoletja začela. Nazorne fotografije trupelc v Hudi jami, Iški, ne ganejo totalitaristično zavedenih množic. Jingle bells, jingle bells, jingle bells – so zadostili verskemu čutu in prazniku … pa tisti drugorazredni otroci in nekaj preventivno pobitih ciganov pa le niso v večini …

Ampak kmetje nekoč so morali po prečuti noči tudi pozimi naslednjega dne vstati in kaj narediti, sicer bi jim pocrkala živina in propadel gozd. Zato jim totalitaristična propaganda ni mogla toliko do živega, in tistim, katerih delo je merljivo in se morajo meriti na trgu, ravno tako ne. Kljub vsemu je treba stopiti iz fikcije, sicer nas čaka kruta usoda sužnjev v totalitarističnem sistemu. Pri čemer je socialistično komunistični svet samo drug obraz ene same globalne velike, recimo Sorosove, organizacije, ki milostno dopušča nekaj slovenskih sprijenih tajkunov.

A ja,  realnost morda  zmaga – sem vedela, da ga od nekod poznam, mojega očeta, čeprav skritega pod kučmo in brado. Tudi te igre je bilo nekoč konec. Vesela sem, da je v komunistični noriji sodeloval zgolj z enkratno vlogo dedka Mraza.

Mojca Škrinjar

 • društvo sv. Miklavža Tesle

  Sokrat Praljak je spil strup.Je še v nebesa? Ne vem, sem pa prepričan, da noben turški paša ni šel v Haag, čeprav je s svojo kruto okupatorsko vojsko, nabadal ljudi na kole, sekal glave, ugrabljal dojenčke in posiljeval ženske.
  Poleg tega zagotovo nihče pred Wikileaksom ni preiskal trgovine s človeškimi organi na Kosovu in nikomur ni bilo mar, da se je Osama bin Laden srečal z Alijo Izetbegovićem, v času, ko je bila vojska v Bosni.
  Potem so bili pa seveda dokazi pridobljeni na nezakonit način. Ni kaj? Nihče ni odgovarjal niti za genocid na Armenci, nihče ni odgovarjal (in najbrž tudi ne bo) za vojne zločine nad Jazidi, Kopti, Asirskimi kristjani. Nikomur ni mar (razen Putinu, ki bo obnovil cerkve), da so v Siriji požgali vse krščanske cerkve, nikomur ni mar, da so požigali budistične templje (razen Putinu, ki je oborožil budistične menihe).
  In jaz osebno mislim, da je velika verjetnost, da bi na z naftnimi dolarji podmazanem korupcijskem sodišču obsodili tudi Karađorđeviće ali Španske kralje, ki so zapodili muslimane v Afriko. Dejstvo je tudi, da se naša politika, kakršno imamo ne bi branila dati v Haag junakov tipa Andrej Turjaški. To je z naftnim denarjem podmazano sodišče.
  Ker samo tako si lahko predstavljam njihova dvojna merila. Kaj dvojna, trojna merila. Ker če bi bili zločini strojeni nad muslimani bi bili seveda dokazi od Juliana Assangea dobrodošli. Tako pa ne, seveda muslimani lahko kradejo in prodajajo ljudi, po delih ali cele.
  V Nišu lahko stoji Čelekula in seveda je dovoljeno v državi priznani od EPP prodajali človeške organe. Je to svet v katerem želite, da živijo vaši otroci in vnuki?
  Nedotakljiva je samo naftna mafija, ki je podkupila ves svet, da so vsi narodi genocidni in da preganjajo muslimane. Zdaj so krivi že budisti, da so napadli Rohinge, toda budisti in predvsem konfucionisti so nagnjeni k miru. Na prvem mestu imajo prepoved ubijanja in morajo se izobraževati. Izvajati jogo in v miru živeti, ter ne smejo naredi drugim ničesar kar sami ne bi želeli, da drug naredi njim. Na enkrat pa genocid.
  Kupili so nogometno prvenstvo in Indijski, Nepalski in ostali delavci migranti umirajo na njihovih gradbiščih. V Libiji brez Gadafija pa prodajajo ljudi. Mislim, da bomo tudi mi ali naši vnuki nekoč na prodaj. To je naftna mafija, ki je skrila izume sv. Miklavža Tesle, ki ga je svetniku dal sam gospod Bog, da bi z njim vrgel nafto na smetišče zgodovine. Toda svetnika so povozili in zastrupili, tako da nam ostane samo molitev k sv. Miklavžu Tesli, lahko mu tudi darujemo cigare, kadilo, cvetje, sadje, alkoholne pijače in sveče.
  V zameno za vero lahko dobimo odlične ocene pri nekaterih tehničnih predmetih, električni aparati nam bolje in dlje služijo, na cesti se nam ne naredi nesreča, v tem nas lahko varuje pred napadalci, …

 • tone

  Danes zjutraj na radiu RTV 1, je bilo govora o Adventu….”adventni venec so pri nas privzeli tudi neverujoči”.
  Aha, a res, pa velikonočno šunko, pa božično večerjo tudi, kaj pa če niso “neverujoči”, potem niso naši, mi jim samo povemo, da oni nas samo volijo…Kdaj bo ukinjen prispevek za politično agitiranje po javnem mediju??

  • tarantela

   Krščanske praznike so kristjani povzeli po poganih, samo preimenovali so jih po svoje. Če pobrskaš po zgodovini, lahko vidiš, da so si božanstva po značajih in časovno prilagojenosti precej podobna. Pomlad so včasih praznovali po svoje, kristjani z veliko nočjo. Še prej je bil to judovski praznik. Tudi božič pomeni obrat – zimski solsticij, podobno kot Janez Krstnik – letni solsticij. Da bi pa pri nas pred desetletji praznovali božička, ki naj bi nosil darove, pa menim, da ni ravno tako. Ta “praznik” oz. božička si je izmislila povojna potrošniška družba.

 • Janez

  Jaa !
  LEP !
  Prispevek cenjene gospe Mojce Š. ,
  ADVENT !
  Se je prijel ! Hvala Bogu.
  Božička
  so dolgo zatirali
  in nam vsiljevali ruskega komunističnega Dedka Mraza.
  Ki bo najbrž počasi zamrl.
  Spomnim se,,
  DA SO TEGA DEDKA MRAZA V MOJIH OTROŠKIH LETIH FORSIRALI ZLASTI !
  Komunisti,
  npr. oficirji JNA , ki so bili večinoma z juga ex YU.
  V
  Kranju so imeli v 1950.in 1960. letih organizirane “URE PRAVLJIC”
  v Prešernovem gledališču – OB 10H DOPOLDNE – ISTOČASNO Z RKC MAŠO.
  Zato,
  DA BI KAKŠNEGA OTROKA
  – LE ODTEGNILI OD RKC CERKVE.
  Dedek Mraz ?
  Kaj posebno priljubljen ni bil – ni bil tes slovenski.
  In
  V OZADJU
  – RUSKEGA DEDKA MRAZA – NI BILO !
  – VERE, CERKVE, STARŠEV, STARIH STARŠEV ITD.
  ZA
  DEDKOM MRAZOM STA BILI LE
  KOMUNISTIČNA PARTIJA IN KOMUNISTIČNA ŠOLA.
  K
  SREČI SO BILE V ŠOLAH,
  V KATERE SEM HODIL JAZ. – NEKOMUNISTIČNE UČITELJICE. L.r. J. KOMENDA

 • RATATA

  Ni šans, da bi kakšen komentar napisal tu spodaj!!!

 • Lokomotivführer

  Pred nekaj urami sem videl še en komentar, ki je sedaj izbrisan. Zakaj? Res ,da je bil pisan z neregistriranim imenom, ni pa bil čisto mimo (Sv.Miklavž Tesla, če se prav spomnim)

 • dob

  Če imaš samomorilca na oblasti, ta ne bo opazil, da so okrog njega tudi ljudje, ki si želijo živeti. Ne bo opazil, da nekateri ne razmišljajo kot on.
  Za merilo mu je večina, ki ga je izvolila, ki misli enako kot on sam.
  Kdor želi živeti, je sovražnik.

 • učko

  Jest navijam za dedka Mraza !

 • freedomfighter

  Dedek mraz ga zmaga ceprov tut miklavz ni slab bozicek je pa cisti fake

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!