Štartaj Slovenija: Od partizanskih mesarjev uničene družbe do inovativnega in vizionarskega preporoda

Mitja Iršič.

Nekoč je živel gospod Lee. Skoraj stoletje nazaj je kupil staro, opuščeno skladišče, ga preuredil v trgovino in ustanovil skromno družinsko trgovsko podjetje, ki se je ukvarjalo s preprodajo riževih rezancev in drugih suhih prehrambnih izdelkov. Kar dobro mu je šlo od rok, dokler se niso začeli pojavljati tekmeci, ki so vsi ponujali skoraj iste storitve za manj denarja. Zato je začel trgovati še s sladkorjem in tekstilnimi izdelki. Ko se je širil, so se za vsak izdelek, ki ga je ponujal, pojavljali tekmeci, ki so vztrajno nižali preprodajno ceno. Namesto, da bi začel žicati vladarje, naj mu dajo kakšno subvencijo in namesto, da bi zakupil kak butast rasističen plakat, na katerem bi pisalo: »Te rezance je pridelal Kim, ne James, Hitoši ali Janez«, je ugotovil, da družba v globalnem svetu ne more preživeti le s trgovino. Zato se je preizkusil v celem naboru različnih dejavnosti, celo bančništvu, zavarovalništvu in ladjedelništvu. Ravno ladjedelništvo mu je prva desetletja prinašalo najvišje dobičke. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je najel kup diplomantov s področja elektrike, se podal v takrat eksotične vode potrošniške elektronike in začel izumljati. Najprej črno-belo televizijo. Nato preproste tranzistorje. Pa gramofone. Kasetnike. V osemdesetih je s prevzemom manjšega izdelovalca telefonov vstopil na trg telekomunikacij, ki je takrat bil še v globalnih povojih, in začel razvijati fakse ter prve mobilne telefone, velike kot star poslovni kovček. Skoraj ni bilo dejavnosti, ki se je ne bi lotil. Nekaterih uspešno, nekaterih malce manj. A nikoli ni nehal eksperimentirati. Na koncu se je izplačalo. Ko je gospod Lee leta 1987 umrl, je sinu zapustil enega največjih svetovnih konglomeratov na svetu – 三星, iz korejščine prevedeno kot “Tri Zvezde” – Sam Sung, danes komercialno imenovan Samsung. Sin je iz industrijskega konglomerata na stopinjah, ki jih je začrtal oče, naredil svetovno največjo znamko potrošniške elektronike, ki je lani proizvedla skoraj dvakrat več televizijskih aparatov kot vsi drugi proizvajalci skupaj in prodala več kot 300 milijonov pametnih telefonov. Vsi poznamo le del družbe, ki proizvaja zabavno elektroniko (Samsung Electronics), a konglomerat je veliko, veliko večji. Med drugim so zgradili najvišji stolp na svetu – Burj Khalifa v Dubaju. Proizvajajo helikopterje, medicinske pripomočke, avtomobile in celo vojaško opremo. Če bi celoten konglomerat bil država, bi njen promet bil višji od belgijskega BDP-ja. Kako jim je uspelo? S prilagajanjem. Z nenehnimi investicijami v razvoj, ki so bile pogosto višje od dobička družbe. Z zaposlovanjem najbolj nadarjenih inženirjev. Z zapiranjem neprofitabilnih dejavnosti. S tveganim razvojem novih tehnologij. Z inovativnostjo in vizionarstvom. Vse v duhu, ki ga je družbi kot korporacijski zeitgeist vlil gospod Lee. Izvirni vizionar.

Če bi gospod Lee bil Slovenec, ki mu je uspelo v tranzicijski Sloveniji, bi morebiti še danes vodil srednje-uspešno prodajalno rezancev, morda z novim prodajnim hitom TURBO-EKO domači, genetsko nespremenjeni rezanci, katerih se ni dotaknila tuja roka, medtem ko bi se z bankami pogajal za reprogramiranje zapadlih kreditov, z državo pa za subvencije. A prepričan sem, da je tudi med Slovenci kak gospod Lee, ki bi naredil spremembo in Slovenijo ponesel na piedestal visokotehnološke družbe.

Slovenci smo tako majhna etnična skupina, da je pravi čudež, kako smo preživeli besneče oceane zgodovine, ki so nas premetavali sem ter tja. Od tega, da nam je grozilo stapljanje z drugimi južnoslovanskimi plemeni na Balkanu, do tega, da nas pogoltne kateri od zahodnih imperijev in nas spremeni v ljudstvo brez naroda, kot so danes Lužiški Srbi. Očitno so trdoživost, prilagodljivost, delavnost in inovativnost del slovenske entitete. Težko bi si drugače razložili, kako je skupina ljudi, ki je od nekdaj štela manj ljudi kot eno konkretno mesto, preživela toliko nadvlad in sistemov, kot jih je naša. Preveč drugih skupin se je asimiliralo, povsem izginilo iz zgodovine ali pa balkaniziralo, da bi bilo naše preživetje le zgodovinsko naključje.

Morda so nas tako odporne naredile preizkušnje stoletij. Morda optimalna mešanica slovanskih in germanskih genov, ki si jih delimo s Čehi, Slovaki in severnimi Hrvati. Karkoli je že razlog, zgodovina slovenstva kaže, da smo nekoč že bili podjetniki, inovatorji in vizionarji.

Bili so časi, ko smo Slovenci tekmovali z najboljšimi
Danes, ko hlepeče pričakujemo Magmo, da nam prinese kakšno prepotrebno delovno mesto, malokdo ve, da so izvirni začetki graškega dela avstrijsko-kanadskega koncerna delo slovenskega mehanika in podjetnika Janeza Puha, ki je v Gradcu ustanovil Erste Steiermärkische Fahrradfabrik AG (Prva štajerska tovarna koles, d. d.), ki se je kasneje preimenovala v Puch AG. V majhni delavnici je izdeloval kolesa (ki so takrat veljala za visokotehnološki čudež), nato pa tudi mopede in avtomobile. Družba Puch je ob času njegove upokojitve na leto izdelala 600 vozil in 16.000 koles. Puhov avto Voiturette je leta 1909 s 130 kilometri na uro podrl tedanji svetovni hitrostni rekord. Družba se je po njegovi smrti združila z Austro-Daimlerjem, kasneje še s Steyrjem ter postala Steyr-Daimler-Puch, katere avtomobilski del je nato izdeloval različna vozila vse do združitve s kanadsko Magmo. Prvi motorji na notranje izgorevanje so začeli s proizvodnega traku tovarne Einser-Werke prihajati leta 1901, še danes pa tam proizvaja Magma, le da se danes linija imenuje Puch-Werke.

Ko se danes peljemo mimo skoraj opustelega mariborskega letališča, se skoraj nihče ne spomni na pionirja slovenskega letalstva, po katerem je poimenovano, Edvarda Rusjana. Svoje prvo revolucionarno letalo, poimenovano EDO1, je z bratom zgradil leta 1909 in še istega leta z njim kot prvi Slovenec tudi poletel, tako da je bil hkrati tudi prvi slovenski pilot – le 6 let za bratoma Wright. Če se ne bi leta 1911 tragično ponesrečil med demonstracijo prototipa EDO VI, bi morda postavil podobne temelje za slovensko letalstvo, kot sta jih William Boeing (Boeing Inc) in Glenn L. Martin (Lockheed-Martin) v ZDA.

Peter Kozina je v Tržiču leta 1906 ustanovil družbo za izdelavo in prodajo čevljev Peter Kozina & Co, ki jo je leta 1917 preimenoval v Peko. Izdelava čevljev ni bila sama po sebi nobena revolucija, izvirnost njegove inovacije so bile prodajalne, kjer je izdelke po sodobnem veleblagovniškem sistemu prodajal. Komunisti, ki so prevzeli njegove obrate, so potem desetletja životarili z nespremenjenim konceptom, brez prave vizije, tudi ko proizvodnja plebejskih čevljev v globalnem svetu že davno ni bila več finančno vzdržna, razen za butične italijanske in francoske proizvajalce z milijardami reklamnega kapitala za sabo. Bi se danes potomci inovatorja Kozine še zmeraj mučili z neprofitabilno panogo ali bi šli po poteh gospoda Leeja in denar naložili v kaj bolj vizionarskega?

Partizanski psihopati so pobili najbolj ustvarjalen del družbe
V Nemčiji sta ekscentrična zakonca poskrbela za enega izmed delov najstarejše avtomobilske družbe na svetu, Daimler AG, ki proizvaja avtomobile, tovornjake in avtobuse znamke Mercedes Benz. Karl in Berta Benz sta z zlatimi črkami zapisana v zgodovino avtomobilizma. Karl kot inovator, ki je kot prvi zgradil koncept kočije brez konja, iz katere je nastal avto. Berta kot hči bogatega industrialca, ki je Karlove podvige sponzorirala in mu omogočila, da je začel z industrijsko proizvodnjo svojega izuma. Nihče pa ne ve, da smo tudi Slovenci imeli ekscentričen bogat par, ki bi morda prav tako spremenil svet, če ne bi zgodbe nasilno prekinili partizanski psihopati. Zakonca Rado in Ksenija Hribar sta bila slovenska različica bogate industrijske gospode, ki bi podobno kot zakonca Benz lahko začela zgodbo, ki bi morda Slovenijo postavila na zemljevid svetovne aviacije. Ksenja je bila prva Slovenka s pilotskim izpitom, oba sta imela tudi svoje letalo. Bogataša in meščanska razsvetljenca z izrazitim veseljem za tehniko, lastnika gradu Strmol ter tovarn Šumi in Pletenina, ki so jih po vojni “osvobodili” komunisti, sta bila tudi velika navdušenca nad letalstvom in sta pred tragičnim koncem skupaj z Radovimi brati načrtovala proizvodnjo majhnih letal – v času, ko je bila ta industrija na eksperimentalno-tehnološki ravni današnje vesoljske. Nato so prišli partizani, izropali grad Strmol, Ksenijo skupinsko posilili, nato pa oba zverinsko razčetverili.

In res je videti, da je ravno izvirni boljševiški greh kriv za zaton slovenske inovativnosti. Komunisti so prekinili našo civilizacijsko povezanost z napredno germansko kulturo. Na oblast so prišli ljudje, ki niso prej imeli nobene veze s proizvodnimi procesi tovarn, katerih tradicija sega nazaj vsaj do Avstro-ogrske, če ne že Notranje Avstrije. Nastopil je mračni vek našega naroda. V planskem gospodarstvu, kjer nihče ni zaslužil pretirano več kot kdorkoli drug, ni bilo motivacije. Gospodarske družbe so vodili zasluženi partizanski poveljniki brez končane osnovne šole – po navadi taki, ki so se po vojni izkazali še za posebej krvoločne pri pobijanju razlastninjenih razrednih sovražnikov. Ti ekonomski in gospodarski ignoramusi niso vedeli, kaj si v takšnih gospodarskih sistemih začeti, niti jim ni bilo potrebno, saj so v imenu samoupravljanja o pomembnih odločitvah uradno itak odločali delavci sami. Slovenija kot daleč najbolj razvita od jugoslovanskih republik se je skozi prvi dve petletki pogrezala v balkansko povprečje in se oddaljevala od naravnega prostora zahodne Evrope, kamor je od nekdaj spadala. Nekoč inovativen narod, katerega sin Herman Potočnik je že leta 1928 sanjal o vesoljskih poletih na raketni pogon, geostacionarnih satelitih in umetno-gravitacijskih komorah, je bil po novem povsem zadovoljen, da je gradil reciklirane različice zahodnih izdelkov, ki so jih v razvitem svetu zaradi zastarelosti že opustili. Kot socialisti smo bili ponosni na TAM, ki je vse do bridkega konca izdeloval vozila na osnovi zračno hlajene mehanike Klöckner Humboldt Deutz, ki so jo komunisti ukradli Nemcem, ki so tam za potrebe svojih oboroženih sil leta 1941 postavili tovarno. Višek napredka so nam predstavljali mopedi Tomos, proizvedeni po licenci predvojnega enovaljnega mopeda Steyr-Daimler-Puch – ironično družbe, ki jo je ustanovil zgoraj omenjeni Janez Puh. Čas se je ustavil. Jugoslavija je živela v vakuumu socialistične povprečnosti, Slovenija pa z njo. Svet pa je šel naprej. Ko smo se leta 1991 prebudili iz omotice planskega samoupravljanja, socialističnega životarjenja in zagotovljenega 20-milijonskega trga, je bilo že prepozno. Če smo bili še leta 1939 na industrijski ravni Avstrije, smo zdaj postali tretji svet. 46 izgubljenih let, ki se ne bodo vrnila nikoli. Še hujše kot dejstvo, da smo zaostali v življenjskem standardu, je dejstvo, da smo zaostali v duhu. Socializem pohablja slo po uspehu. In to se pozna še danes.

Pri nas še vedno tekmujemo s preživetimi izdelki – razen redkih izjem
Enostavno ne morem verjeti, da bi Slovenija brez boljševiškega posilstva bila ista država, kot je danes. Država, kjer na ProPlusovem kickstart projektu Štartaj Slovenija zmagujejo podjetniške ekipe, ki tržijo kreme s polžjo slino, čili omake in pasje piškote. Država, ki proizvaja jugonostalgične, potrošniško nategunske izdelke, kot sta novi poni in že neštetokrat reciklirani Puchovi, pardon, Tomosovi mopedi. To niso izdelki tipa Fiat 500 in Mini Cooper, ki osnovno zgodovinsko idejo tako predelajo, da od nje ostane res le še ideja, nadgrajena s sodobno tehnologijo. Slovenski podjetniki leta 2018 prodajajo izdelke, ki so tehnološko in funkcionalno na sumljivo podobni ravni kot tisti izpred pol stoletja. Danes v Sloveniji velja balkansko načelo “Poglej, kaj sem jim uspel prodati, bedakom …”, ne pa: “S tem izdelkom bom spremenil svet.” Zato se podjetnica na pogorišču Peka želi 100 let za Petrom Kozino še naprej šlepati na obuvalih in upati, da bodo kupci za dobrih 250 evrov razgrabili njene odurne ženske čevlje s fluorescentno peto, hkrati pa se čudi, zakaj ne more dobiti nobenega investitorja s “socialnim čutom”, kateremu bi bilo vseeno za dobičke, ker bi ga bolj zanimala “človeška komponenta”.

Seveda nismo čez noč postali neumni. Gotovo so ljudje v osnovi ostali isti. To dokazujejo redke svetle izjeme, za katere pa kaže, da kar nekako ne spadajo v sivo povprečje slovenskega vsakdana. Igor Akrapovič je s svojimi svetovno uspešnimi izpušnimi sistemi ustvaril mikroimperij, a je na koncu skoraj obupal, preden je zgradil tovarno v Črnomlju. Letalec Ivo Boscarol je obupal in raje šel graditi v Italijo. Govoreča mačka sta se preselila na Ciper in se bogato prodala Kitajcem, namesto, da bi bila v Sloveniji del zgodbe o novi Silicijevi dolini pod Alpami. Mariborčan Robert Lešnik, danes vodja dizajna pri Daimler AG, se je trikrat neuspešno vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, preden je odšel v Nemčijo po posredovanju slovenskega oblikovalca Georga Gedla. Bi se drugače izgubil v slovenskem povprečju? Kdo ve. Volkswagen, Kia in Daimler so v njem spoznali kvalitete, ki jih Slovenija ni.

Na žalost je Slovenija 21. stoletja dežela povprečnežev, stagnatorjev in odvisnikov od državnih subvencij
Nekoč v ne tako daljni prihodnosti bomo tudi mi spoznali bridko lekcijo, da je na daljši rok nevzdržno, če želimo plačo 1000 evrov za proizvodnjo izdelka, ki ga povprečen Azijec naredi bolj učinkovito in hitreje za 300. Jokanje o krivicah globalizacije ne bo pomagalo. Betežni metuzalemi v Dražgošah ne bodo s puškami odgnali ekonomske resničnosti, ki nam strmi v oči. Globalizacija je že dejstvo, s katerim se mora spopadati vsa Evropa, majhne države, kot je naša, pa še posebej. Če ne bomo uspeli sistemsko prodreti v svet visoke tehnologije, bo zgodba iz leta 1945 dobila tragičen zaključek s popolno sovjetizacijo družbe. Še je čas, da zgodbo obrnemo sebi v prid. Naši nekdanji bratranci v zahodnem civilizacijskem kontinuumu naj nam bodo vzor. Daimler bo zmeraj izdeloval svoje najbolj prestižne modele v Stuttgartu, BMW pa v Munchnu. Boeing bo delavcem v svoji tovarni letal v Everettu v zvezni državi Washington raje plačeval dvakrat višje plače, kot da celotno proizvodnjo preseli na Kitajsko. Apple res izdeluje telefone na Kitajskem, a vsa dobro plačana delovna mesta so v Silicijevi dolini v Kaliforniji. Tudi Samsung ogromno ljudi zaposluje prav v Silicijevi dolini in v svojih R&D centrih v Gangamu kljub ogromnim plačam. Zakaj? Ker okrog takih visokotehnoloških industrijskih grozdov nastanejo celotni rodovi, ki znanje prenašajo iz generacije v generacijo. Ekspertiza takšnih delavcev je vredna milijarde dolarjev. Če ljudje učinkovito in hitro proizvajajo izdelke z dovolj veliko dodano vrednostjo, potem enostavno ni razloga za izvoz delovne sile. To lekcijo je bridko spoznal Boeing, ko je proizvodnjo skoraj vseh sestavnih delov novega projekta 787 zaupal tujcem, domačo proizvodno linijo pa hotel spremeniti v navadno končno sestavljalnico. Pomanjkljiva kakovost neizkušenih tujih partnerjev jih je na koncu stala neverjetnih 20 milijard dolarjev čiste ekonomske škode. Naslednji projekt, ki se ga bodo lotili, bo spet razvit in po večini izdelan doma v ZDA. V to jih je prisilila industrijska resničnost, ne kak ameriški Dušan Semolič. V Sloveniji takšnih grozdov, ki bi bili neodtujljivo vezani na domače znanje, nimamo in ga z bio paradižniki, predvojnimi bicikli, enovaljnimi mopedi in pasjimi piškoti tudi ne bomo imeli. To znajo tudi drugi – a bolje in ceneje. Na žalost je Slovenija 21. stoletja dežela povprečnežev, stagnatorjev in odvisnikov od državnih subvencij. Država, ki spet stremi nazaj k zadružništvu, renacionalizaciji in kolhoziraju. Katere premier davkoplačevalski denar zapravlja za socialistične traparije tipa socialno podjetništvo in razpršeni hoteli. Država, ki za kritično točko svojega razvoja vidi 28 kilometrov železniškega tira med Ljubljano in Divačo, manjše pristanišče ter srednje veliko družbo generičnih zdravil.

Ko so komunisti zverinsko mesarili slovenske industrialce, niso ubijali le ljudi. Ubili so genski potencial, podjetniški duh, vizionarstvo in dušo naroda. Niso pobili vseh pametnih ljudi, kot rdeči kmeri v Kambodži. Ubili pa so primarno željo, da lahko naredimo nekaj več. Nek industrijski presežek, zaradi katerega bo bolje živelo vse človeštvo, od profitov pa tudi slovenstvo. Gospod Lee je stopil iz cone svojega udobja in spremenil svet. Gospod Tuš ne bo nikoli spremenil sveta. Nekega dne bo morda skupina Slovencev izstopila iz svoje cone udobja ter se spomnila na davno pozabljen duh slovenskega inovatorstva in podjetništva. Ko se bo to zgodilo, pa se bomo nehali pogovarjati o višini minimalne plače, luknjah v pokojninski blagajni in socialnih razlikah. Takrat bo dovolj za vse. Kapital ne bo več demoniziran, ker se ga ne ne bo več povezovalo z udbomafijskimi postkomunističnimi oportunisti, ampak z vizionarskimi podjetniki. Udarniške stranke, kot so Socialni demokrati in Levica, pa bodo naravno uvenele, ker bomo živeli preveč dobro, da bi se še lahko parazitsko izkoriščalo revščino. Vem, da nam lahko uspe. Le spomniti se moramo spet, da se naša zgodovina ni začela po drugi svetovni vojni in da smo pred tem nekoč že bili v civilizacijski špici.

Torej Štartaj Slovenija! Stran od socialističnega enoumja in industrijske povprečnosti. Nadaljuj zgodbo, ki je bila tako tragično prekinjena leta 1939.

Mitja Iršič

 • karlina

  Ko so komunisti zverinsko mesarili slovenske industrialce, niso ubijali le ljudi. Ubili so genski potencial, podjetniški duh, vizionarstvo in dušo naroda. Niso pobili vseh pametnih ljudi, kot rdeči kmeri v Kambodži. Ubili pa so primarno željo, da lahko naredimo nekaj več. Nek industrijski presežek, zaradi katerega bo bolje živelo vse človeštvo, od profitov pa tudi slovenstvo. VELIK, TISOČKRAT PODČRTAN PODPIS, po letu 45, so komunisti uničili SLOVENCA, ki je bil še pred letom 1940, oz. SLOVENSTVO, KOT TAKŠNO, ki smo ga poznali stoletja, stoletja !!!!! SLOVENSKI NAROD, PRAVI SLOVENSKI NAROD je bil vedno-GARAŠKI, PRIDEN, MARLJIV, NAPREDEN, SPOŠTOVAN, UMIRJEN, INOVATIVEN, uničili so ga komunisti, predvsem pa samo, oz. samo zato, ker so nas-SLOVENCE priključili k Balkanu, kamor nikoli in nikdar nismo spadali, ne po kulturi, ne po jeziku, v ničemer. Našo ubogo in prečudovito deželico, na sončni strani Alp, so uspeli spremeniti v novo jugoslavijo, resnično, kajti v naši državi je že več državljanov iz bivše juge, kot pa nas, pravih, res, pravih SLOVENCEV, ki imamo gene svojih očetov in mater že od več stoletij, od kar obstajamo, jezna sem, neizmerno sem jezna, da smo dopustili, da nas obvladujejo, nam krojijo usodo, odločajo o vsem-priseljenci iz bivše juge, s pomočjo rdečih potomcev, ki se imajo za SLOVENCE, v bistvu pa v svoji duši niso, ne želijo biti, kajti, če bi bili, se nam danes ne bi dogajalo, kar se dogaja in tudi tega bloga ne bi bilo, skratka-če bi nas po letu 45, priključili k Avstriji, bi bilo za nas Slovence, veliko bolje, tisočkrat bolje, v to sem prepričana, že pokrajina in kultura Avstrijcev je podobna alpskemu SLOVENCU !

  • totex39

   Vsega pa je kriv tako opevani general Maister, ki nas je združil z Balkanci.

  • anzek

   ++++++ bravo Karlina, moj podpis!!

   Čeprav je ta fraza že zelo zguljena, jo naj še enkrat ponovim: Slovenija ni Švica, ker je 2m pod zemljo Kambodža!!

   • karlina

    Hvala, te fraze pa še nisem slišala, si velja zapomniti, ker je RESNICA !!!!!!!

 • Miro Jereb

  Hvala za lep članek. Vse mi je znano in sem nekaj tega komunističnega, samoupravnega dreka čutil tudi na svoji koži. Če letošnje volitve tega ne spremenijo nimam več nobenega razloga da bi v tej gnojnici še živel. Tam nekje v daljavi že slišim rožljanje….ki prihaja vse bliže.

  • Darth Vader

   rožljanje bo odlična prilika, da pospravimo lokalne psihopate in tatove davkoplačevalskega denarja, ki to počnejo preko za zaprtimi vrati izbranih izvajalcev……..in deljenjem subvencij :)

 • AlojzZ

  Partizanski psihopati so pobili najbolj ustvarjalen del družbe …

  Ja, nedvomno so komunisti in njihovi nasledniki krivi, da Slovenija propada. So pač pregnali Boga iz iz Slovenije in potem je vse dovoljeno.

  Ampak! Iz Cerkve, ki oznanja Luč, da vidimo pot, po katerimi moramo iti v boljšo prihodnost, pa so Boga pregnali škofi z imenom in priimkom, ki so dopuščali ekonomske mahinacije in prodajo pornografije.

  Jezus je stopil v tempelj in izgnal vse, ki so v templju prodajali in kupovali. Menjalcem denarja je prevrnil mize, prodajalcem golobov pa stole in jim rekel: »Pisano je:
  Moja hiša naj se imenuje hiša molitve,
  vi pa ste iz nje naredili razbojniško jamo.«
  (Mt 21, 12-13)

  • učko

   Jebo te molitev !

 • Janez

  Če bi bil Lee desničar bi bil zaposlen v javni upravi bentil bi čez levico in Kučana in tarnal nad usodo. Naredil pa itak nič ne bi.

  • Darth Vader

   Lee a si to ti?

 • Krtača 20

  Zanimivo, pa lih desnakarji ste z veseljem prodajal slovenske firme tujcem. Zdaj ko praktično ni več kaj prodajat, pa jok.

  • test

   aja? kaj pa bi naj po tvoje prodali? saj razen balkancev, ki so dejansko brati udbasi po desetem kolenu, nihce ne zeli nic kupiti :). Nihce ne zeli kupovati nasih izdelkov, zato ni plac, ter nihce ne zeli kupiti firm, ker v njih ni nobenega znanja.

   • primsek

    Telekom, Letališča, Kolinsko /Bavčar osebno pod patronatom Psihošipca Noriškega/, Tam, Litostroj /Duhovnik, SKD/, Iskro, Helios, Elan.. /nadaljevanje prihodnjič/

    • dež

     Napiši še, za vsako od naštetih podjetij, katera vlada jih je prodala. In Iršič piše o privatni inciativi, ne o državnih podjetjih.

    • sprehajalec

     Elan? Elan, ki ni več v smrtnem objemu “našh” rok, kaže znake okrevanja. Helios so štrajkali, ker ni dovolj visoka božičnica, ki je na “našem” sploh ni bilo.

     Čim se podjetje otrese “naših” se stanje izboljša.

     • xtc

      Je tako kot da se rešiš stenic,bolh in uši ter klopov in trakulj ob enem.

     • sprehajalec

      ja, potem je vse tiho naenkrat, prej pa kup jamranja in dretja pa kronična izguba. pa besednjak iz leta 1947. Enako je z Aerodromom.

  • sprehajalec

   Kako je bilo z “našim”? Nafta Lendava je poleg venezuele edina naftna predelovalna industrija na svetu, ki je propadla v “naših” rokah.

   Medtem ko smučarski turizem po svetu cveti, pa so v “naših” rokah po vrsti propadla vsa smučišča, Zelenica, muzejske štajge na kaninu so se podrle, mariborsko Pohorje propada in je v stečaju.

   Edini kazino, ki je šel v stečaj, na svetu, je bil v “naših” rokah.

   Potem se pa še vedno najde bedak, že celo življenje na “naši” penziji, ki ropota o našem pa naših žuljih….

  • lojze

   Gospod Krtača, preberi še enkrat, če ne bo pomagalo še večkrat in potem poizkušaj razumeti, kaj je novinar povedal. Sicer si pa skrtači možgane, tega si potreben, močno potreben!

   • Borut Stari

    Ne se trudit. Krtača je boljševiški provokator. Dialog z njim je popolnoma neproduktiven. Je prav tisti boljševiški posiljevalec o katerih karakter slikovito opisuje Iršič Mitja.

  • Borut Stari

   Hinavec. Kako naj bi mi prodajali socialistične tovarne (firme ni primerno ime za vaše štale) če pa so bile in so še v vaših rokah?

  • xtc

   Seveda je treba prodat NLB,pa Gorenjsko banko,Luko Koper,SŽ,Državni del SIJ a,Gorenje,Elektrarne ,Bolnice itd skratka vse na čemur sedijo državn paraziti in se redijo.

  • šmentanamuha

   Saj ne pričakujemo, da razumeš Iršičev zapis.

 • Valter BraniSlav

  Gospod Irsic. Meni je SFRJ dala ogromno.
  Vprasajte se zakaj vi iz nase skupne domovine niste dobili nic…
  Saj ste imeni na razpolago prost dostop do izobrazbe? Zakaj niste odsli na Zahod tako kot jaz? Ce je v SLO ve tako slabo kot pravite, zakaj vztrajate doma? Pridite za menoj, uveljavite se v kapitalizmu…

  • jan

   Logika pa taka: Meni je dala SFRJ ogromno in zato sem odšel v tujino. No ja, včasih je tud brca dobra…

   • Valter BraniSlav

    Dobro poznam ZDA. Ce v ZDA nimas bogatih starsev ali ce nisi nadpoprecen gres izredeno tezko na univerzo,
    V SFJ so tudi taki poprecnezi kot sem sam lahko studirali.
    V TEM JE BISTVENA RAZLIKA SEVEDA MENI V PRID.
    HVALA TI TITOVA JUGOSLAVIA ZA DAR IZOBRAZEVANJA.
    MILIONKRAT HVALA !!!

 • plamen100

  Lepo napisano! Dejstvo je da so rdeci krvoloki pobili vec slovencev j.kot pa fasisti. In popolnoma enako se je zgodilo tudi v Rusiji. Ker je rdecim zverinam to bilo se vrdno premalo so pobili se enkrat vec hrvatov tako da je Slovenija zsradi stevilnih njihovih grobov ze kar postala njihova druga domovina. Ze sedaj so uradno nasli vrc kot 600 prikritih grobisc in oni se kar nalrej gonijo matro o njihovi svetli zmagi po drugi strani pa so pobili toliko ljudi da nas se danes ni 2 miliona. In potem se odkrito sprasujemo, cemu je bilo sploh namenjen antifasizem, ko pa smo sami pobili vec svojih, kot skupaj vsi fasisisti in smo bili dejansko najhujsi fasisti sami sebi!

 • Darth Vader

  mešani zakoni…..predvsem med različnimi rasami ljudi proizvedejo ljudi, ki imajo težave z identiteto…….

 • jan

  Če hoče kmet izboljšati pasmo, plodi samo najboljše osebke. Pri nas je bila selekcija drugačna. Partija je omogočala razvoj in razplod (pod)povprečnežem, nadpovprečne pa je zatrla. In smo postali država (pod)povprečnežev.

 • “…………………Gotovo so ljudje v osnovi ostali isti. To dokazujejo redke svetle izjeme, za katere pa kaže, da kar nekako ne spadajo v sivo povprečje slovenskega vsakdana.
  Igor Akrapovič je s svojimi svetovno uspešnimi izpušnimi sistemi ustvaril mikroimperij, a je na koncu skoraj obupal, preden je zgradil tovarno v Črnomlju.
  Letalec Ivo Boscarol je obupal in raje šel graditi v Italijo. Govoreča mačka sta se preselila na Ciper in se bogato prodala Kitajcem, namesto, da bi bila v Sloveniji del zgodbe o novi Silicijevi dolini pod Alpami. Mariborčan Robert Lešnik, danes vodja dizajna pri Daimler AG, se je trikrat neuspešno vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, preden je odšel v Nemčijo po posredovanju slovenskega oblikovalca Georga Gedla. Bi se drugače izgubil v slovenskem povprečju? Kdo ve. Volkswagen, Kia in Daimler so v njem spoznali kvalitete, ki jih Slovenija ni.”

  To je dejanska slika pridnega slovenskega človeka, že vsaj pol stoletja……. Če hoče uspeti, mora čimprej poiskati svoje mesto zunaj meja Slovenije……….in srečo ima, če ga rdeča “konkurenca” prej ne onemogoči do te mere, da propade…….. lahko pa tudi likvidira.

  • test

   Teh izjm je dosti vec … samo o njih se medijsko ne poroca, ker tako tudi sami zelijo. Res pa je, da so vsi zbezali iz Slovenije

 • VERRZIFIKATOR

  Milan Miro Sódnik

  KDAJ ŠE HUDODELEC

  Kdaj še hudodelec sam je sodil,
  sebi, svojim dedom, svoji žlahti?
  Se ob vsej raztrgani ni plahti
  níkdar pokesal in se obsodil.

  Pregloboko namreč je zablodil,
  o naravnem pravu eden cvili,
  drugi ves cmerav se sebi smili,
  bi najraje nekam vse napódil.

  Tudi če pomaga sodna klika,
  hudodelcu nič več ni rešitve,
  iz objema dedov ni vrnitve,
  prednikov je vnuček verna slika.

  Naj po sredstvih pravnih večno stika,
  mu narava sama je sodila,
  tipa vrste takšne ohromila,
  priča nemega samo je krika.

  Kdaj še sam je sodil hudodelec?
  Ni potrebe, je vnaprej obsojen,
  vse do ure zadnje ves je zblojen,
  končne sodbe večno večni vrelec.

 • tzt

  Odlično Mitja. Partizanski psihopati so ubijali, njihovi sinovi pa z uvozom brivcev iz jutrovega in sponzoriranjem trenerkarjev še naprej plenijo in uničujejo skupno dobro. Mi Puhi, Hribarji in Rusjani delamo na tem, da svoje znanje in uspehe tržimo v tujini. Kajti tukaj te čaka le bolezenska zavisi, pohlep in patološko sovraštvo nad uspehom drugega.

 • dr Janez Sveti

  Soliden prispevek.
  DR Janez Sveti kritik

  • šmentanamuha

   Napiši boljšega, bomo z veseljem prebrali.

   • dr Janez Sveti

    Če mi plačajo.
    DR Janez SVeti genij

 • soc

  “Na žalost je Slovenija 21. stoletja dežela povprečnežev, stagnatorjev in odvisnikov od državnih subvencij”…

  Ta stavek perfektno ponazori slovensko realnost 2018. Zato tudi nadpoprečna mladež množično beži ven, ne le uspešni podjetniki. Ostaja pa poplava mediokritet, ki bi pred pol stoletja le stežka končali kako srednjo šolo, danes pa se šopirijo z diplomami družboslovnih fakultet in zahtevajo diplomi ustrezne solidno plačane službe v brezdelnem javnem sektorju.

  Avtorju res bravo za tale članek !

 • Mihael Templar

  Bravo Mitja

 • Domoljub in gej

  Čim si na nekem področju dober in okolica to zazna se združijo zavistneži-povprečneži, ki ne bi bili povprečneži, če se ne bi osredotočali samo na zavist in raje vlagali v svoje ideje, in te z vso energijo in podlostjo poskušajo onemogočit uničit. Tega ne bom nikoli pri Slovencih razumel da se raje veselijo, da je človek nesrečen, kot pa da vidijo človeka optimistično naravnanega, zagnanega, da človeku gre dobro. Še dobro, da nas je samo dva milijona, da je se negativa v čim manjšem obsegu prenaša po svetu.

  • test

   To niso Slovenci ampak tako nas je naucil socializem! Vse kar stri iz povprecja, je treba zatret…ker vsi smo enaki … pravi komunjarska teorija … samo mi pridigarji komunjarski smo lahko na vrhu

   • Domoljub in gej

    Oprosti ampak zavist nima nič skupnega s socializmom. Ljudje so zavistni, privoščljivi. Raje kot da bi v uspešnih ljudeh videli vzor, da sami iz sebe naredijo nekaj, to svojo zavist uporabijo za uničevanje človeka. Upam si trditi, so Slovenci v svojem bistvu zelo zelo zavrženi, pokvarjenci, sadisti.

    • KIKI

     Z večnim nagovarjanjem komunistov in t.i. socialistov
     so nas naredili za idiote čiste !

    • test

     ne taksen si ti in po sebi tudi sodis druge!

    • Matt_von_Glanz

     “so Slovenci v svojem bistvu zelo zelo zavrženi, pokvarjenci, sadisti”
     To si mislil s svojega gejevskega-seksualnega ali z domoljubnega stališča?

   • ljubinica

    To niso Slovenci, ampak tako nas je naucil socializem ….
    —-
    Kaj pa ce se je socializem med Slovenci tako udomacil ravno zaradi tega, ker smo Slovenci nekako “po naravi” nagnjeni k njemu ….
    Saj pravijo, da komunisticna revolucija v Slovenijo ni bila uvozena, ampak je zrasla iz domacih korenin …

  • pajot

   Rdeči slovenci so narod,ki ne prenese boljših od sebe. Morda se najde tudi kakšen,ki ni rdeč. Zavist,po domače foušarija je globoko ukoreninjena v slovenskih buticah. Zato imamo kar imamo. In še mnogo let ne bo nič boljše. Dokler se ne bo zbudila v slovenskem človeku misel Matije Gubca. Ki se je pisal Matija Gobec. Slovenec,ki se je prvi uprl fevdalcem,ki tudi zdaj vladajo Sloveniji.

   • Domoljub in gej

    Zavist ne pozna politične opcije, srečujem tako zavistne desničarje, kot tudi levičarje.

  • šmentanamuha

   Posledice rdečega socializma. Če si dobro prebral članek, vidiš, da pred tem ni bilo tako.

 • Slavec

  Po inavguraciji gubernatorja Šarca bo rdeči monarh

  Kučan nadaljeval s permanentno revolucijo

  .

  “Bom pametne spodil prek mej

  in naselil bom tepčke,

  da bom lahko – kakor doslej –

  obvladoval, te bebčke.”

  • Kosobrin

   Tepček in bebček ni vseeno?

 • althar

  Dober komentar z morda nekaj šibkimi točkami pri analizi trenutne ameriške industrijske stvarnosti. Ampak o tem kdaj drugič.

  Tokrat bi ob robu bi raje dodal nekaj informacij glede genetike (in/ali asimilacije), ki se je komentar dotika v prvem delu. Slovenska moška genska slika je naslednja (posamezne meritve se malo razlikujejo, zato so odstotki bolj okrogli):
  haploskupina
  – R1a (“slovanska”, a tudi, danes nezaželeno, “arijska”) 38%
  – I2 (evropska “staroselska”, preživela ledeno dobo) 20%
  – R1b (“zahodnoevropska”) 16%
  – I1 (tudi “staroselska”) 10%
  – E (“afriška”) 5%
  – G (tudi “staroselska”, npr. OEtzi, kasneje kavkaška) 4%
  – J (“arabska, judovska”) 4%
  in še nekaj manjših.

  Zahodno od črte Rostock-Benetke prevladuje R1b (ponekod na Irskem denimo tudi do 98%, Nemci torej večinsko niso “arijci”), vzhodno od te črte prevladuje R1a (največ na Poljskem in nekaterih delih Rusije, okoli 50%). Izjemi sta Finska, kjer prevladuje severnoazijska haploskupina N in, zanimivo, Hrvaška/Bosna, kjer prevladuje haploskupina I2.

  Po zadnih raziskavah kaže, da se je moška genetska haploskupina R1a razširila na ozemlje celotne današnje Evrope iz Bližnjega vzhoda (kamor je prišla iz osrednje Azije preko današnjega Pakistana in Irana) med leti 6500 in 3000 p.n.š. Ta skupina je sem zanesla kmetijstvo in živinorejo, ki ju je ali odkrila ali sprejela pred 10-12000 leti na ozemlju današnjega Pakistana. V Evropi naj bi se bolj ali manj miroljubno zmešala s staroselskimi lovci-nabiralci haploskupin I1 (severna Evropa) in I2 (južna Evropa). V začetku 3. tisočletja p.n.š. je bila torej celotna Evropa poseljena z moškima haploskupinama R1a(prevladujočo) in I1/I2. Jezik? Tu ni nič zanesljivega, a trenutno kaže, da so govorili (proto)slovanska narečja, katerim sta od današnjih jezikov najbližja slovenščina in bolgarščina. Dokaj zanesljivo pa je, da so bila njihova narečja, kolikor jih je že bilo, dovolj podobna, da so se med sabo sporazumevali brez težav.

  To ljudstvo je razvilo kmetijstvo za naše podnebje, udomačilo večino znanih živali (razen konja), okoli 5500 p.n.š. na ozemlju današnje Bolgarije začelo pridelovati baker, kakih 2000 let kasneje pa, verjetno najprej prav pri nas, železo in s tem naredilo prehod iz paleolitika v neolitik.

  R1b haploskupina naj bi po zadnjih podatkih prav tako izvirala iz osrednje Azije, kjer naj bi udomačili konja, od tam naj bi se širili na zahod, pri Črnem morju od R1a osvojila tehniko pridelave bakra in potem preko severne Afrike (!) čez Gibraltar nekje od 2500 p.n.š. naprej v hordah napadalo Evropo (del te haploskupine se je iz s. Afrike usmeril na jug in ostal tam, tako da ima velik procent črncev od Čada do Malija enako haploskupino, kot na primer Irci ali Baski). R1a ljudje so se pred napadi R1b hord delno umikali na vzhod, delno branili. Večino R1a moških so R1b napadalci očitno pobili, saj se delež R1a proti zahodu izrazito manjša, ženske (predvsem haploskupine različic U) pa obdržali in se z njimi parili. Njihovo prodiranje na vzhod se je iz za zdaj neznanega vzroka ustavilo približno na prej omenjeni črti Rostock-Benetke v začetku 1. tisočletja p.n.š. Jezik R1b ljudi? Domnevno verzija prototurščine, ki se je v stiku s protoslovanskimi narečji preoblikovala v protogermanska narečja.

  Tole je približno največ, kar se še da napisati na to temo na tem portalu, ker se v kasnejših obdobjih z napadi, širitvami in selitvami majhnih plemen (Teuti, Lati, Volgari, Sorbi itd, itn.) stvari zelo zapletejo. Pod črto pa te ugotovitve (ki se lahko seveda z novimi odkritji hitro spremenijo) kažejo, da Slovenci nismo malo pleme, ki je čudežno preživelo napade in asimilacijske poskuse velikih plemen z vseh smeri sveta, pač pa le ostanek ostankov v paleolitiku in neolitiku prevladujočega evropskega ljudstva. Vsaj jezikovno in morda še kulturno, genetsko pa niti to ne več.

  • Franc Šink

   To pomeni da čistokrvnosti ni. Smo kot psi mešančki.

   • althar

    Itak. Genetska struktura je le informativna in v bistvu povsem irelevantna. Je pa soliden približek (proxy) za tisto, kar je pomembno in to je je kultura.

  • sprehajalec

   perdih pravi, da je domovina R1a in R1b na kavkazu, kavkaške gore. Gre za ljudi istega okolja, vendar časovno različnega vala migracije. Tud pragermaščina in praslovanščina naj bi bili pred 4000 leti en jezik.

   • althar

    Ne, Perdih (po Klosovu) trdi, da sta obe skupini nastali nekje v okolici gorovja Altaj v osrednji Aziji. Okoli jezika pa je precej dilem, ampak protogermanski jezik naj bi nastal z mešanjem prototurškega jezika (po izvoru iz osrednje Azije) ljudi skupine R1b s protoslovanskim jezikom ljudi (verjetno bolj žensk) skupine R1a. Prav od tod naj bi bile prišle npr. v nemški jezik nekatere prvine kitajščine, ki si jih drugače ne morejo razložiti.

    Te stvari so poleg Perdiha raziskovali tudi Tomažič in ekipa, ki se danes zbira okoli projekta korenine.si.

    • sprehajalec

     Dobro, to s kitajščino so dva trije primeri, njvečkrat izpostavljajo glagol na koncu besede. pa deljive glagole, venvreči, nasprotiiti. konec koncev lahko tudi v slovenščini uporabiš; Levičarja sem vrgel po dolgem prerekanju ven. Ali pa Šel sem levičarju, z namenom, da ga steram, nasproti. ne zveni tako nedomače.

     jaz bi osebno rekel, da gre pri protoslovanščini in protogermanščini le za dolgotrajno izolacijo populacije. Tudi ren je ločil holandski od nemški, oziroma so imeli govorci holandščine bolezen grla, kot pravijo nemci.

     • althar

      Hehe, se mi tvoji primeri dopadejo zelo. Ampak bi te Tasilo in ekipa slavistov hitro za ušesa stresli, če bi jih tule jemal gor ;))

      Menda so v povezavi nemščina-kitajščina tudi še neke besedne kentumske prvine, a jaz nisem noben strokovnjak, tako da lahko le prenašam, kar sem prebral.

      Je pa tole teorijo vsekakor zanimivo primerjat z danes pri nas uradno veljavno, a v bistvu velikonemško teorijo, ki govori celo o indo-germanskem jeziku in podobne stvari. Pa ko so Nemci iskali arijske sorodnike po Indiji (in jih tudi našli), pa potem žalostno ugotovili, da nima veda sanskrt nobene posebne povezave z nemščino, medtem ko si s slovenščino deli 30% besednjaka in večino slovničnih pravil, z dvojino in vsem :))

     • ljubinica

      Sanskrt seveda ima povezavo z nemscino.
      Sanskrt (vzhodna satemska skupina) izhaja iz indoevropskega prajezika tako kot protogermanscina (zahodna kentumska skupina).
      Slovenscina je bolj kot nemscina podobna sanskrtu zato, ker je v nekaterih pogledih zelo arhaicna, tako kot sanskrt …

    • ljubinica

     “protogermanski jezik naj bi nastal z mesanjem prototurskega jezika s protoslovanskim jezikom ….”
     To je neumnost. Germanski jeziki nimajo veze s turskim.
     Germanski in slovanski jeziki izhajajo iz indoevropskega prajezika. S tem da germanski jeziki spadajo v zahodno kentumsko skupino, slovanski pa v vzhodno satemsko.
     Turskemu jeziku je sorodna finscina in tudi madzarscina …

  • ljubinica

   Veliko si napletel.
   Od kod si to pobral? Navedi vire.
   To o haplogrupah v danasnji Sloveniji drzi. To sem tudi sama nasla na netu.
   Mislim, da je verodostojno.
   Nadaljevanje je pa pravljicarstvo …..

   • šmentanamuha

    Mislim, da je kar dobro napisal. Vsa uradna zgodovina, ki se jo učimo v šoli, je pravljičarstvo.

   • althar

    Dr. Anton Perdih: Izvor Slovencev in drugih Evropejcev
    korenine.si
    veneti.info
    zgodovina.eu
    in še nekaj spletnih naslovov

  • diler resnice

   Ob vsej navedeni paleti demografskih tako asimilacijkih, genskih, e-migracijskih trendov, se veckrat lahko vprašamo, kako so ravno USA dosegle ta kulturo,tehnološki razvet na prav vseh področjih, če že ni to v ustroju države in posledic demokratičnih procesov! Znano je da se ZDA prištevajo med države z največ knjižnic,muzejev, kulturnih ustanov, tehničnih korporacij,gigantov kot so NASA, APLE (SILICIJEVA DOLINA) inštitutov različnih panog,tudi kvantne tehnologije, digitalizacije računalništva. Kot nam povedo leksikoni, anciklopedije,wikipedija itd, so za razvo ključni dosežki na področju tehničnih znanosti tehnologije,tako strojne, kemične in v končni fazi tudi genskega inženiringa, ki preživlja človeštvo z večjo rodovitnostjo prehrambenih dobrin(kultur), čeprav se bo to enim zdelo smešno, pa obstajajo dokazi o več kot 100% povečanju kmetijskega pridelka.Evolucijsko so k temu razvoju, napredku, prispevale mnoge kulture dežel in znane osebnosti od Galileja, Leonarda De Vinci, Bill Gate itd ! Res je da je v Ameriko, Kanado, Avstralijo e-migriralo ogromno ljudi evropskih narodov in so le ti v veliki meri zaslužni za prospinacijo teh držav. Tako lahko pridemo do zaključka ali ekspertizi, da sta za eksistenco, razvoj, rast, inovativnost pomembna faktorja, tako partnerstvo kot sodelovanje, po vzoru Marije Terezije, ki je dejansko preko Habsburžanov genskih kraljevih družin, združila pol EVROPE..pa ne misliti da so genski kromosomi naredili partnerstvo oziroma združevanje !?

   • Sandi Colic

    USA so dosegle kulturni in tehnološki razcvet… kvantna tehnologija, digitalizacija, računalništvo, znanstveniki… Največji strokovnjaki zaposleni v naštetih gigantih pa indijci, korejci, japonci lol lol lol

 • Olga_10

  Čestitke gospod Iršič! Volitve in lustracija! Zato pa taki napadi na Janeza Janšo in SDS, ki želijo Slovenijo postaviti nazaj na karto razvitih in uspešnih narodov, z delujočo pravno in socialno ter varno državo!
  Levičarji (prebarvani komunisti) znajo samo parazitirati in živeti od tujih žuljev! Sposobnost levičarskih “intelektualcev” se vidi na primeru “ustavnega” pravnika Cerarja, ki ni primeren niti za vratarja v DZ!

  • pajot

   Še za jarke kopat ni dober. ta osebek nima pojma o ustavnem pravu. diplomo sta mu zrihtala “vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje” in znameniti “konj z ročaji”.

 • Srečko Starič

  ENOSTAVNO PREKLETO RESNIČNO; ODLIČNO…….

 • pajot

  Mitjo Iršiča za predsednika vlade!

  • traktor

   In Roka Snežiča za direktorja Fursa.

 • piko8

  Dobro in poučno napisano branje!
  Potrebno je spremeniti samo miselnost naroda, da brez socializma lahko naredimo monogo več in bolje!!
  Zato je potrbno iti na volitve in volit desno!!

 • pepino

  Tako resnično, da bolj ne more biti. Kučan preberi ta članek in se malo, vsaj malo zamisli.

 • Polde

  Je vprašala tovarišica v šoli zakaj partizani niso imeli spolnih bolezni ? Pa seveda Janezek takoj odgovori: ZATO KER SO SE BORILI ZA KURČEVO ZDRAVJE !!!!!!!

 • xtc

  Iršič je zelo dobro zapisal,ampak žal so to le pobožne želje.
  Če že berete debilne leve komentarje na tewm portalu vidite,da je zadeva fikcija trenutno,zakaj?
  Preprosto je preveč levih parazitov,ki takoj ,ko zavonjajo nekoga,ki je začel uspevati takoj obkrožijo levi paraziti z piskri,ki si jih želijo polniti na njegoven delu,če jim ugodi ,ga zažrejo,če jim ne ugodi se začno inšpekcije,pritiski,izsiljevanja,poizkusi kako mu prevzeti firmo,dokler le ta ne uide v tujino ali obupa.
  Skratka,kot je razprati iz večine levih komentatorjev sicer resno umsko bolnih,,večina Slovencev dejansko ne želi svobodne družbe,vsi strmijo k neki državni varnosti in ugodju,bi pa zasebne zaslužke,navijajo za državne firme,ki so največkrat propadli živi mrliči in zgubaši živeč na plečih države,ki si sposoja denar ,da vegetirajo.
  Komunizem je v Sloveniji tako mentalno pohabil ljudi,da kot lastna država nimamo izhoda iz slepe ulice.
  Na prava pota nas spravi le prevzem tujcev s Severa,ki bodo komunistično debilno miselnost in relikte ter kramo poslali na odpad zgodovine in prevzeli vajeti v svoje roke,Slovence pa vzeli pod svojo komando.
  Dokler tega ne bo pa se bodo idioti še napreje menili o državnih firmah,trgovinah,ponovnem podržavljanju,Yugi,Titeku itd-skratka te norosti in nas odeši le bankrot,šele takrat bomo prisiljeni stopiti na pot,ki smo jo že nekdaj pogumno korakasli,a je komunistični kretenizem uničil vse.

  • Soave

   Seveda so želje. Vendar brez želja ne gre prav nič v življenju. Nekje je potrebno začeti.
   Tudi s pisanjem takihle lčankov !

  • Karmen

   Primer Seaway – dokler je bil v lasti bratov Jakopin, je bila to zgodba o uspehu, ko ga je kupil državni sklad – zgodba o bankrotu.

 • Winston Wolf

  *****
  Amen!

 • stajerc5

  Uhhh, to pa je clanek, clanek in pol, bolje ne gre!
  Koliko bi bilo kaj potrebno pod mizo poriniti Ljerki, da bi se prebral na RTVKurbnhausu!?

  • Janko Gedlička

   Kar vse nadaljnje plače do pezije in razliko v višini penzije, saj bi jo hitro izgnali iz te “častitljive” inštitucije.

 • Soave

  + + + + + + + + + Uh !!! Kako je dobro napisano ! Samo za branje in še enkrat branje !!
  Brez komentarja.

 • dob

  Bravo Mitja! In hvala.
  Komunizem več zasluži z izgubami, kot pa z delom. Zato ustvarja izgubo.

  • Aresnica

   Na žalost je to Aresnica(absolutna resnica.)
   _____________
   Lep pozdrav

 • župnik cefizelj

  ali ivan janša že pleše užićko kolo? alora, pridem več kasno.

  • xtc

   Jep!
   V Banjaluki so vam baje rdečeuhe nekaj po policiji vlačili,baje so osumljeni terorizma. Še Srbi vas imajo poln k******

 • ljubinica

  Ta clanek bi morali ponatiskovti. Npr. Enkrat na mesec.

 • xtc

  Baje se obeta nova tempirana gospodarska bomba Gorenje je baje pred zlomom-če poči inmajo levaki revolucijo,je pa vprašanje če bo EU dopustila državno pomoč.
  Pravijo ,da sta Bobinac in Voljč firmo tako izropala ,da je bog ne reši več,

  • šmentanamuha

   To bi se moralo že zdavnaj zgoditi. Vse Gorenjeve pufe do zdaj je pokrila država.

  • Slovenka

   Tudi izdelki Gorenja že dolgo niso več to, kar so bili.

  • Hribouc

   Bog dej de poči!

   So se Levuharji zajebal to rajžo , niso hoteli kupiti! In basta ! Pregloboko so padli!

 • šmentanamuha

  Še en genialen prispevek Mitje Iršiča.

 • Valter BraniSlav
  • Matt_von_Glanz

   Valter, o tvoji žlahti govorijo! Gotovo je egotrip, če o tvojih še vedno pišejo take zavzete članke.

   • Valter BraniSlav

    Ze 40 let zivim vecinoma v ZDA in UK. Tu komunizem nikogar vec ne zanima.
    Edini ki o tem kar naprej kokodakajo so desnicarji Slovenije. Obcutek imam da so se v desnici zbrali vsi luzerji ki ne znajo naprej in za vse svoje neuspehe morajo najti nekoga. Ce to niso starsi in oni sami so pac mrtvi komunisti.
    Vrtijo se v zacaranem krogu. Zal, kajti danasnja slovenska levica je eno navadno govno, to pa zaradi prisesanosti na propacun in zaradi vabljenja muslijev.

    • Hribouc

     I don’t beleive you again!
     Komunizem je v spiralnem porastu v USA , ne bova o formah v katerih se pojavlja – in še kje. Seveda ne uporabljajo eksplicitno “komunizem”. Saj vsak dan mediji, nonstop govore o Kitajski in o kitajskem vplivu, pa živ krst ne omenja več besede komunizem “vozi” Kitajce…recimo ekstremni komunizem, komunizem. levičarstvo…
     itd, na koncu je vseeno.
     Frančišek! Papež Katoliške cerkve – komunist? Levak? Levuhar? Socialist!
     TU NEKJE, Ampak je LEVO!

   • Valter BraniSlav

    Ko berem te clanke preteklost pred menoj ozivi. Vecino teh ljudi sem poznal osebno. Bili so ljudje, dobri in slabi, ki jim je oblast stopila v glavo. No in ko so imeli neomejeno oblast so postali opiti od oblasti, in to prav vsi brez izjeme. Tuti Pepca Kardelj je bila opita od komunizma. Onega pisma v Tribuni ni napisala ona, bila je preneumna za take misli. Umrla je naravne smrti za kapjo. Nobenega umora ni bilo in Tito je umrl preprican da je delal dobro.
    Tukaj budale pisejo kaksno slabo vest so imeli nasi komunisti. Jaz pa odgovarjam da ce Josip Broz ne bi bil srecen, ne bi v starih letih tako dobro izgledal in ne bi tako dolgo zivel. Noben zupnik ga ni spovedal, saj duhovnika Udbasi ne bi sputili k njemu, se Pepce niso. Tito je bil v komi od februarja 1980, tako da se ni zadnje 3 mesece z nikomer pogovarjal.

    • Matt_von_Glanz

     Jah, glede slabe vesti … psihopati imajo po svojem defaultu prepričanje, da imajo prav in pravico urejati svet po svoje, zato slabe vesti res nimajo. Slabo vest imamo ubogi nevrotiki:)
     No, jaz pa osebno poznam Vinka Ošlaka in njegove zgodbe o teh istih ljudeh.
     … Vseeno o ljudeh, ki so izvrševali poboje in o njihovi slabi vesti krožijo razna pričevanja.

    • Hribouc

     Vi Amerikanarji, izgleda, da veste vse,
     ampak:
     Seveda se despotska kurba odlično počuti, je super motivirana in “pozitivna” na svoji poti, poglej Bratušo, Zemljariča in podobne pizdune! Res je, deluje!
     ampak:
     Na koncu jim nič ne pomaga. Slepili so se, poganjale so jih lažne energije!
     ampak:
     Josifa Broza je spovedal duhovni človek, božji maziljenec in Gospodov Apostol.
     Spustili so ga k njemu, ker je On tako zahteval, Josif!
     Ne veš kje je v Nemčiji končal ? Hočeš ime/ne bom ti ga povedal, nima pomena.

     Že včeraj sem ti mislil pisati nazaj, ko pišeš o Pepini !
     Res je, tisto pismo je sfrizirana pizdarija, ki ne more biti izpod njenega peresa, mislim tako, ne vem in ni pomembno. Udba je rabila taka pisma, ker je delela kamuflažo, meglo, nič novega!
     Sploh ni pomembno, odplačuje češplja svoj dolg doli pri Belcebubu skupaj z Edijem in z Mačkom –
     -UBOGI SO TI LJUDJE. BOG JIH JE LJUBIL, PA GA NISO SLIŠALI.
     ONI SO POSUŠALI PADLEGA ANGELA Št.1, LUCIFERJA.
     To je point, Valter.

  • Hribouc

   Kje si najdu, Kurbeža krvava satanska ?

   Ta dva sta se izborila do Pekla in sta odpikana, prasca!

 • Rotar Jakob

  kurćanov kz udbomafijski slovenistan na 1/3 pobitih slovencev vzdržuje rdeče prihuljence dokler kot musolini ne zvisi s petami v zrak!

  • Hribouc

   P’rhaja kazen Božja!
   Ne se bat, še malo!
   AMPAK!
   Ni kriv samo pizdun precednik CK ZKS, Kučanov Milan iz Goričkega ali prestolonaslednik Golobič in podobna grabežljiva kamarila!

   KRIV JE VSAK, ČISTO VSAK, KI SE VDA MAMLJIVEMU DENARJU IN NA PUKLU SOČLOVEKA IN ZA RAČUN DRUGIH, KI NE MOREJO NIKAMOR,KORUPCIJSKLO PLEZA PO HRBTIH SOLJUDI!

   VSAK BO ODGOVARJAL ZA SEBE!
   Vprašanje Boga očeta bo : “Ali sem te naučil 10.zapovedi?”
   In levi Angel bo dvignil prst:” Kradel si na debelo!”, izgini v globino Pekla…k svojemu Maliku za večne čase, tam je eno samo trpljenje, škripanje z zobmi in jok na suhe kremenčaste solze !

 • traktor

  Odlična analiza današnje Slovenije.Naravnost briljantna kolumna.Vse je tu.

 • Hribouc

  Zelo dobro narejeno, g.Iršič!

  Ne samo zakonca Hribarja, enega po enega, do zadnjega privatnika, trgovca, industrialca so stolkli, počili, zmesarili, v jamo vrgli, nagnali v samomor ali ga pognali čez mejo!
  Najhujši mesarski zločini partizanstva so premalo opisani, skoraj nič publicirani!

  LOGAŠKA KLAVNICA
  Maščevanje nad ljudmi, ki so se prosto, nič hudega sluteč javljali na pozive partizanskega VOS/udbe
  na okrajne komiteje na zaslišanja, izpraševanja.
  Na kavlje v mesnici so obesili in rezali žive ljudi, dneve dolgo, od jutra do večera, v centru vasi !
  V Logaški klavnici 1945 je 20 norih partizanskih klavcev razrezalo čez 30nedolžnih ljudi na dan, koliko skupno se še zdaj ne ve, in , da se ni slišalo tuljenje mučenikov, so partizanski norci igrali non stop na harmoniko in žrli vino ter šnopc dneve in dneve, dokler niso začeli , pazi, rezati kar svojih partizanov malo sumljivih, vse dokler se jim ni zrolalo do fula!
  PRASCI PARTIZANSKI LOGAŠKI, BANDA MESARJEV ! Na koncu tistih dni, se je nekaterim, še malo pri pameti zrolalo toliko, da so dva svoja najbolj nora klavca, ki sta najbolj ponorela, ki sta rezala kar svoje partizanske ljudi, obesili na kavlje in jih, svoja lastna norca razrezali kot živali – potem pa so imeli zadosti !Ekces, napaka? Ma ja, seveda, naključje, slučaj!
  Repe in Pirjevec ne zapišeta vse svoje dolgo zasanjano fikcijsko življenje ene same besede o partizanskih mesarjih, ki so zmesarili cvet slovenstva od zgodnjih začetkov 1941, najhujše 1942 in 1943
  Nič, nit “mu” ne !
  Banda Franca Rozmana Staneta je poročala Kardelju : ” Po 60 likvidacij civilistov na dan!” na Dolenjskem poleti 1944!
  Niso lovili in pobijali domobrancev, ki jim niso mogli do živega, saj so samo bežali pred njim, civiliste, neoborožene cioviliste pa po tekočem traku, genocid nad lastnim narodom, načrtno!
  TO JE BILA PARTIZANSKA “VOJNA” !
  85% je bilo revolucije in pobijanja nedolžnih ali slabo oboroženih protirevolucionarjev 1943, 15 % pa borbe – bežanja pred Švabi, Lahi ali Domobranci!
  KURAC VOJNA, BANDA KOMUNAJZARSKA !
  POBIJANJE NEDOLŽNIH ZA CILJE KURČEVE REVOLUCIJE!
  POBIJANJE NEDOLŽNIH ! POBIJANJE LJUDI, KER SO BILI KRISTJANI IN , KER NISO BILI “NJIHOVI” IN, KER SO ŽRTVE PAČ MORALE BITI!
  Kardelj in Kidrič sta ukazala, žrtve, krvavo mora biti!
  REVOLUCIJA IN TO SVINJSKA!
  HEROJI S POLNIMI ŠMAJSERJI V ROKAH NASPROTI NEOBOROŽENIH ZGARANIH STARCEV, ŽENSK IN CELIH DRUŽIN!
  TO JE BILA VAŠA SVINJSKA KURČEVA VOJNA, REVOLUCIJA RDEČIH MORILSKIH ŽIVALI, NE PA VOJNA !

  SPET RAJAJTE V DRAŽGOŠAH!
  RAJATE IN SE ŠEMITE NA GROBOVIH NEDOLŽNIH 41 DOMAČINOV, KI SO JIH POTOLKLI ŠVABI, HUDIČI DRUGE SORTE – KO SO SLAVNI HEROJI PARTIZANSKI, PIZDE STRAHOPETNE, TIŠČALI SVOJE MORILSKE RILCE, VSI PRESRANI V GRMOVJU NAD VASJO!
  ENEGA ŠUSA NISO USTRELILI V ŠVABE, DA BI UBRANILI VAŠČANE ! Niti enega samega !
  100 kratne Pizde z veliko! Strahopezdetaste Pizde! Vojki, soldati? NE! Borci svinjske revolucije!
  ŽAGAR, USRANI KOMISAR JE ŠE VEČER PRED SPOPADOM PRAL MOZEG VAŠČANOM “KAKO JIH BODO ZAŠČITILI IN POTOLKLI ŠVABE!”
  Ko so dosegli svoje, so jo spizdili v Pokljuko!
  Ko so naleteli na polno gozdarsko bajto preživelih iz Dražgoš, so jih nagonili ven v sneg-zima ’42 je bila strašanska – dva otroka sta zmrznila !
  KURBE RDEČE, TJA PRESTAVITE SVOJ BETONSKI SPOMENIK IN NAJN ZAPIŠITE KRVAVO RESNICO !
  Vaščane, ki ste jih zabetonirali pod svoj cirkuški kolos pa prekopljite nazaj na pokopališče svetih in čistih ljudi!
  Usranci !
  PREKLETI!

 • Kosobrin

  No, jutri pa napišite še kaj od SDS kreditov! Da vidimo!

  • Hribouc

   Dobil boš obresti, ne boj se.

 • Spartan

  Tale prispevek je pa hard-core pornič za amigdalo! To je članek za arhivski fonografski zapis na zlato ploščo za v novo medgalaktično časovno kapsulo tipa “Voyager 3”!!!
  Ko tole vesoljci preberejo, ga nemudoma kot medgalaktični testament vklešejo direktno v komet Churyumov-Gerasimenko!

  Še več takih člankov!

  • Olga_10

   Res je, še enkrat odlično.

 • radames

  “Gospodarske družbe so vodili zasluženi partizanski poveljniki brez končane osnovne šole”
  _____

  Aforizem Žaka Petana: “Lepo je v naši domovini biti absolvent predvojne osnovne šole!”

 • Karmen

  Enkratna kolumna, ki opiše čisto resnico.

 • ljubinica

  Predlagam, da nas cimvec poslje ta clanek na Hanzija in Radioslo in ZAHTEVAMO (z dovoljenjem avtorja seveda), da ga preberejo na Radiu, na Hanziju pa pripravijo intervju z Irsicem …
  Placujemi jih, zato imamo pravico tudi kaj zahtevati.

  • Hribouc

   Dober utopistični predlog!

   Kot da bi biku pokazal rdečo cunjo! Bravo, Ljubinica!

 • Sadako

  Kaj pa Luka Debevec Mayer? Ali bi posneli telenovelo o njegovem očetu?

  • Hribouc

   Lahko na kratko poveš v čem je vsebina?

 • Jožef

  Ta članek je kot ogledalo z veliko povečavo. V tem ogledalu ne vidimo le svojih obrazov, ampak vse luknje, ki so nam jih pustili mozilji v preteklih letih.
  Vidimo sebe, vidimo našo okolico in vidimo ogromno močvirje, zaraščeno z rdečim trsjem. Iz tega močvirja pa štrli kvišku dražgoški spomenik, podoben davno posušenemu drevesu, na katerem se zbirajo krokarji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!