Suspenz Fišerja, Šketa bo imel težave

Miro Petek.

Poteza vrhovnega državnega tožilca Draga Škete, ki je suspendiral Zvonka Fišerja, njegovega predhodnika na mestu generalnega državnega tožilca, je pogumna. Seveda povsem zakonita, tako je moral ravnati, kljub temu pa tudi dovolj drzna, kajti s tem se je obregnil ob tajkunsko-udbovsko omrežje, ki je nastavilo Fišerja in seveda stoji za njim. Tega omrežje Šketi zlepa ne bo odpustilo. Najbrž bo Drago Šketa imel zaradi tega že kmalu kar nekaj težav in s prvimi napadi, kakšno podtaknjeno afero in diskreditacijo v kakšnem režimskem mediju bo to hitro jasno.

Škrlec nosil torbo Zalarju
V Sloveniji še vedno ni povsem običajno, da bi zakoni veljali tudi za posvečene, za prvorazredne, ki so si na tem področju ustvarili domala popolno imuniteto.  Nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar in vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer sta leta 2012 čez noč, tik pred padcem Pahorjeve vlade, ustoličila Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Škrlec je bil pred tem tožilec in državni sekretar, znan tudi po tem, da je nosil torbo ministru Zalarju. Ko je Pahorjeva vlada razpadala in so podgane zapuščale barko, je omrežje za lojalne kadre dobro poskrbelo. Seveda je bil Škrlec na to direktorsko mesto imenovan protizakonito, brez javnega natečaja, na kar je opozarjala tudi KPK, ki jo je takrat vodil današnji pravosodni minister Goran Klemenčič. Pet let se ni zgodilo nič, natančneje, dogajalo se je vse, kar je bilo potrebno, da bi zadeva zastarala in da se Zalar in Fišer sploh ne bi zagovarjala pred sodiščem. Ko je druga Janševa vlada zaradi nepravilnosti pri uporabi določbe novele zakona o državnem tožilstvu razveljavila odločbo o imenovanju višjega državnega tožilca Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, so tožilci sprožili orkestrirani napad, češ da je vlada posegla v strukturo tožilstva. Vehementnost leve oblasti se je nedavno pokazala še v tem, da so Škrleca imenovali še za nacionalnega predstavnika Slovenije pri Eurojustu. Tudi na ta način so demonstrirali, da jim nihče nič ne more, naj javnost in del politike lajajo, kolikor hočejo, karavana bo šla dalje.

Škrlec je vseskozi delal vse, kar mu je bilo naročeno in si je zaslužil še nagrado na mednarodnem parketu. Evropo bi bilo dobro spomniti na delovanje slovenske mafijske države, kajti tudi Evropski uniji in njenim institucijam vendarle ne more biti vseeno, koga pošilja Slovenija v njihove vrste. Škrlec je zvesti režimski tožilec in zaradi neomajne zvestobe in poslušnosti so ga postavljali na položaje, kjer je bilo treba opraviti kakšno posebno nalogo. Zaupali so mu tudi članstvo v Odboru strokovnjakov za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma (MONEYVAL) pri Svetu Evrope, botri pa so v NLB imeli odprto pralnico iranskega denarja za potrebe financiranja terorizma in slovenske elite, ki se finančno regenerira s provizijami od tega posla.

Epohalno odkritje policije: v NLB niso prali denarja!
Mimogrede, ravno te dni je policija prek enega od režimskih medijev sporočila, da v NLB ni bilo pranja denarja in niso odkrili kaznivih dejanj. Milijarda evrov iz Irana v času mednarodnega embarga in 30 tisoč nakazil na različne račune, od Miki Miške do Jake Racmana, in bogate provizije na računih v davčnih oazah, naša policija pa ne vidi nobenega suma, nobenega kaznivega dejanja! Ko so tovariši miličniki raziskovali pranje denarja v NKBM, o katerem sem pisal pred poldrugim desetletjem in me je gospodarsko-kriminalna združba hotela likvidirati, tudi niso odkrili pranja denarja. Res pa je, da je za pranje denarja osumljeni koroški podjetnik Janko Zakeršnik miličnikom plačeval piknike. Če so se miličniki konec osemdesetih ali v začetku devetdesetih let prodali za kakšen piknik, potem je cena današnjih policistov najbrž že kaj malega višja.

Hkrati pa je zanimivo, zakaj je to sporočilo prišlo na dan v času, ko se pričenja drugi krog volilnega spopada za predsednika države. Očitno se je ozadje s Kučanom na čelu odločilo, da bodo vendarle pustili, da Pahor zmaga. S tem, ko so spisali in naročili objavo policijskega sporočila o pranju denarja NLB, bodo na prihodnjih soočenjih razbremenili Pahorja. In očitno si bodo Šarca prihranili in ga bodo še nekaj mesecev medili za novi obraz na državnozborskih volitvah, saj je je znano, da je Cerar s svojo stranko že nekaj časa politično truplo.

Reševanje tovariša Fišerja
Toda vrnimo se k Fišerju. Ne smemo biti naivni, da bi se tovarišema Zalarju in Fišerju karkoli zgodilo. Omrežje bo poskrbelo, da bosta ostala nedotaknjena. Državnotožilski svet je Fišerja vseskozi ščitil, ob zahtevi, da se Fišerja zamenja s položaja generalnega tožilca zaradi nepravilnosti pri imenovanju Škrleca, je državnotožilski svet zapisal, da te kršitve  niso tako hude, da bi predlagali razrešitev. Hm, priznavali so, da so kršitve bile, vendar »ne tako hude«. Če primerjamo Fišerjevo vlogo v primeru Škrlec in Patria, potem njegove kršitve v prvem primeru res niso tako hude kot je bila umazana njegova vloga v primeru Patria. Vendar, medtem ko se od nekaterih zahteva ničelna toleranca, je njim in njihovim dovoljeno vse. In seveda Fišer niti za trenutek ni pomislil, da bi sam odstopil.

Ob tej slovenski pravosodni bedi pa moramo biti zadovoljni in domala navdušeni že nad tem, da je Fišer vsaj za nekaj časa doživel suspenz. In ponujena je možnost, da bi tudi slepi spregledali to sramoto, da je bil tak človek tudi prvi mož državnega tožilstva. Toda, da bi posvečeni v tej državi odgovarjali za kakšne nepravilnosti ali kazniva dejanja, to pa lahko kar odmislimo. Ostajajo nedotakljivi.

Miro Petek  

 • janez zorman

  Predsedniška kandidata bi morali vprašati, kaj si o tem mislita. Bi jih lahko takoj ocenili.

  • samotoje

   Tudi jaz čakam na kakšno izjavo obeh kljukcev.

 • Krtača 20

  Čudno? A dons pa nič o Irangate? Je že druga komanda?

  • sloustava

   Butl! Komanda tebi je, da zres travo, ker si sokriv stanja v Sloveniji. Vsak, ki podpira bednost tako od Velikega pokovca preko SDVjevskega laznivega starca Zemljarica do MRKCA Cerarja, je sokriv bedi, ki jo zivimo tukaj, v samostojni Sloveniji.

  • Olga_10

   Boste od zunaj dobili “komando”! Evropska komisija zahteva prodajo 75% NLB!

 • moat

  Ta kolumna je po mojem mnenju najboljša od vseh, kar jih je 5ek napisal za nova24tv. Torej že dolgo kolumna ni bila tako objektivna, kvalitetna, aktualna in brez političnih skorpucal. Z napisanim se popolnoma strinjam in si želim še vek takšnih kolumn in ne politične propagande, res.

  • Mojca pokraculja

   Presenečaš:)) Ampak ta zgodba je že “pase”, vse je zmenjeno tako da bo prav. Kot vedno je to le Teater, dogaja se zadaj za odrom. Kdor vidi za oder je v prednosti.

   • moat

    Morebiti imaš prav, toda nekateri indici kažejo na to, da zadeva še ni “pase” kot praviš, ampak je ponovno “in” http://www.rtvslo.si/slovenija/policija-preiskava-suma-pranja-denarja-v-nlb-ju-se-odprta/436184.

    • Mojca pokraculja

     “In” bo zastaralo. IN ? Nikome ništa, kot vedno. Pravno državo je treba spoštovat, kenede :))

     • moat

      Tako je! Morali bi spoštovati pravo, ja. Zastaralni rok za KD pranje denarja je (če se ne motim) 10 let. Nekaj časa je tako še ostalo. Večji problem je, kolikor sem zasledil v komentarjih policije, da v času storitve KD tega kaznivega dejanja ni bilo v kaz. zakoniku. Seveda pa to dejstvo politiki, čeprav vedo za ta pravni problem, v svojih komentarjih, zanemarijo. Naj rajši nekdo izmed njih pove, kako rešiti ta pravni problem, ne pa da samo “flanca”.

     • Mojca pokraculja

      Nisem imela v mislih pranja denarja. Zastaral bo postopek zoper Fišerja zaradi Škrleca, suspenz je pa popolnoma mimo. Izrekati suspenz po tolikih letih je naravnost smešno, saj je bistvo suspenza v tem, da delavca takoj, ko izveš za protipravno dejanje, ki naj bi ga storil, odstraniš iz delovnega mesta. Mislim, da bodo še risanke okoli tega, delovna zakonodaja pa sploh ne pozna več suspenza. Očitno zakoni niso usklajeni med seboj.No bomo videli kdo bo kratko potegnil !

     • moat

      Za Fišerja obstaja, glede na pretekle postopke visokih funkcionarjev, večja verjetnost, da se bo izognil postopku, kot ne; se strinjam. Suspenz je bil zoper Fišerja sprožen zaradi kazenskega postopka, v katerem se je našel in bi bilo neprimerno, da bi še opravljal svojo funkcijo. Upam, da mu sodišče naloži kazen, za to kar je storil, res.

     • Mojca pokraculja

      Pravzaprav ne vemo kakšno funkcijo na tožilstvu opravlja. “Častno” bržkone, če me spomin ne vara, baje čaka na upokojitev. Nima vseh pogojev ?! Vprašanje katerih pogojev, evidentno pa je, da je lepo na čakanju na dobro plačanem mestu. In kaj hujšega, s suspenzom so mu za polovico zmanjšali plačo. Zdaj se bo pritožil in seveda uspel. Potem bodo rekli, ja mi smo ravnali zakonito, ampak sodišče nam ni prisluhnilo !!! Kako prozoren je ta špil .

     • moat

      Hja, verjetno mu ne bo hudega, tudi če pride do kazenskega postopka. V pokoju bo pa užival, jasno. Pokojnina, da te kap :(.

 • Antonius

  Miro Petek, preberi si
  že od 4. septembra še
  vedno blokiranega
  VERZIFIKATORJA.
  ——————————


  VERZIFIKATOR

  Zvonka Ribarič

  RIBAK IN MREŽA

  Hinavsko se hahljal je spet ribak,
  oči poševno v eno smer zavijal,
  preklinjal hkrati in grdo nabijal,
  da on, ribak, pač ni kdorkoli, vsak.

  Kako da sploh lahko je suspendiran
  iz jate rib začasno s tem izločen,
  od jeze mu trebušček je izbočen,
  si škrge puli kakor torpediran.

  Da vse je zgolj na videz, mu povejo,
  ribak naj se nikakor ne vznemirja,
  od njega vendar se prav nič ne terja,
  ničesar nočejo mu, nič ne smejo.

  Trenutno res v suspenzu da je stanje,
  ker plaval in ravnal je malomarno,
  a v ribiški ostal bo mreži varno,
  zadeve teče sprotno reševanje.

  Dókler mreža tu je, zanj ni sile,
  za ribaka vse bo poskrbljeno,
  toda on deluje zaskrbljeno,
  ljubljenček da ni več kamarile.

  Kaj če več se ga ne tolerira,
  kaj če spremenijo se razmere,
  stare pridejo na plan zamere,
  v mreži se ribak jezi, sekira.

  Misli te odvečne so trenutno,
  še lahko se reši tolsto ribo
  in spregleda vsako njeno hibo,
  tudi če vse skupaj je priskutno.

  Neizmerno za ribaka težje,
  negotovo stanje in neznosno
  pride in zares bo neizprosno,
  ko se strga, razkroji omrežje.

  Takšno ribo, malo in dvolično
  prepustijo isti hip tokovom,
  morskim psom, sestradanim volkovom,
  toleriranje tedaj bo nično.

 • antimur

  Ne pomaga več nobena kolumna in prepričevanje domoljubov in tistih Slovencev, ki nam ni vseeno. Zdaj je edino zdravilo brezkompromisno uničiti to kučanistično zver, ki se je razlezla po vseh porah družbe, tako državnih kot civilnih. Vse, ki podpirajo to antislovensko levofašistično golazen, je potrebno odstraniti iz našega življenja, vsaj to smo dolžni narediti za domovino Slovenijo in našim zanamcem. Prvo kar je, dokažimo, da smo na slovenskem še vedno večinski narod Slovenci in odkorakajmo skupaj na ljubljanski grad in izobesimo slovensko zastavo, izobešanje slovenske zastave še zaenkrat menda ni kaznivo dejanje. Potem pa naprej do magistrata, Murgel ter do vseh vladnih ustanov in ministrstev ter urejevati zadeve prosto po Brglezovem naravnem pravu.
  P.S.: Vse, ki se bodo udeležili predsedniških volitev v drugem krogu, je potrebno ožigosati za izdajalce in leve fašiste.

  • Aron

   Kdo le? Vas 5% oprancev? Dej ne delaj si bruke, nihce vas vec ne jemlje resno…

   • antimur

    Driska kučanistična, takšni kreteni kot si ti, si delate “bruko”. Ko se boš zavedal, da živiš v Sloveniji in da se tukaj zaenkrat še govori slovensko in spoštuje slovenska zastava in državne označbe, se pa oglašaj, prej pa drži svoj pošvedran rdeč gobec.

    • Aron

     Spet se brukas, drugace pac ne gre. Sprijazni se, da ste pogoreli na celi crti, popolnoma. Ste passe.

   • radames

    Čas je, da greš med blokirane!

    • Aron

     Zbogom!

  • Franc Šink

   Slovenija je samostojna, ampak še ni očiščena komunizma.

  • radames

   Glede volitev v 2. krogu imaš prav. Sam nisem volil v 2. krogu pri prejšnjih predsedniških volitvah, ko sta ostala edina neizvoljiva osebka: Pahor in Türk. Komunistov se ne voli!

 • Iva

  “Seveda je bil Škrlec na to direktorsko mesto imenovan protizakonito, brez javnega natečaja, …”

  Nezakonita je bila tudi sodba v zadevi Patria, pa je celo ustavni Miro dejal, da ker je zadeva zastarala ni epiloga, namesto da bi obsodil nezakonit postopek že od samega začetka – nezakonitega obtožnega predloga. Taki nam vladajo in medijsko zmagujejo na volitvah!

  Zakaj Delo (Pisma) ne objavlja niti kratkih, za vlado in lobije (mafijo) neškodljivih opozoril ??!

  “Vlada je z Zakonom podelila družbi 2TDK d.o.o. (z dvema zaposlenima) koncesijo za izgradnjo in gospodarjenje (več milijardni posel) z DRUGIM TIROM za obdobje 45 let.
  Glede na ZAVEZO Slovenije v PRISTOPNI pogodbi k EU, da bo podeljevala koncesije IZKLJUČNO po javnih razpisih in NIKAKOR NE neposredno s sklepi vlade ali s kakšnim posebnim zakonom, gre za kršitev mednarodne pogodbe(!), kar ne bi smelo ostati neopaženo – vladavina prava, da ali ne? Saj Slovenija vendar ni banana republika, ali pač? “

  • samotoje

   Slovenija je banana republika. In banana je že skoraj gnila.

 • Olga_10

  Vse je le predstava za javnost! Levičar je vedno levičar! VSI sodijo na smetišče zgodovine, vsi kriminalci pa tudi za rešetke!

 • Franc Šink

  Tresla se je gora, rodila se je miš.

 • radames

  “Epohalno odkritje policije: v NLB niso prali denarja!”

  Seveda tudi Janković še nikoli ni slišal za kakršnokoli farmacevtko, kaj šele, da bi govoril z njo!
  Ko bo dosežena kritična masa ljudskega gneva, bodo teli bežali, da se bo kar kadilo. Nekaj podobnega kot hrvaški Todorić.

 • očitno je fišer spet sedel na ušesih :)

 • Janez

  SEVEDA!
  “ŽAL” MOL ŽUPAN Z.J., EX VRH. TOŽILEC, Z. FIŠER
  IN VSI V ORGANIH INSTITUCIJ PRAVA SE POSKUŠAJO PRIKAZATI KOT?
  – nevpleteni,
  – ničesar “krivi”itd.
  V SODNIH IN PREDSODNIH ZADEVAH KOT SO :
  – ZADEVA ” ŠKRLEC”
  – NLB BANČNA LUKNJA,
  – ZADEVA PATRIA, ZADEVA ” NLB IRAN GATE ” ITD
  – ZADEVA ” FARMACEVTKA”
  ITD.
  ITD.
  KOLIKO ” NEDOLŽNEŽEV” JE ZAČUDDA – MED NAMI?
  Pa tudi :
  tudi večina tistih na Dobu – se baje? Čuti nedolžne.Čuden svet, čudni ljudje. L.r. J. KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!