Svetovni dan novinarjev – Slovenija visoko na lestvici, kljub popolnoma levičarski medijski krajini

Danes praznujemo svetovni dan novinarjev. Še en svetovni praznik, ki naj bi opozarjal na kršenje pravic novinarjev po svetu in ocenjeval stanje medijske svobode v posameznih državah. Slovenija se je znašla na visokem 33. mestu, kar naj bi pomenilo, da imamo ogromno medijske svobode in pluralen medijski prostor. A tisti, ki to močvirje spremljamo, vemo, da temu ni tako. Dogaja se hud pritisk režimskih medijev na svobodne medije, hkrati pa se izvaja tudi tiha cenzura novic, ki jih razkrijejo alternativni mediji.

Problem je seveda v odločevalcih. V tistih, ki določajo o tem, ali je posamezna država medijsko svobodna ali ne. Večinoma gre za organizacije z izrazito liberalno logiko, ki svobodo iščejo v člankih, ki propagirajo LGBT, teorijo spola in Antifa. Nič čudnega ni torej, da na vrhu lestvice kraljujejo skandinavske države s svojo politično korektno usmerjenostjo. Slovenija pa tudi ni daleč zadaj. V naši medijski krajini prevladujejo vsebine, ki so ali rdeče obarvane ali pa so, v skladu z diktati ministrstva za družino, usmerjene v širjenje propagande LGBT-lobijev.

Kje smo v resnici?
Slovenski medijski prostor je še vedno razdeljen na pisune, ki poročajo tisto, kar jim dovolijo politične elite in na tiste, ki so pravi novinarji. Zaradi svoje strokovnosti in nevtralnosti so prisiljeni v životarjenje stran od žarometov osrednjih medijev. Eden najbolj odmevnih primerov v zadnjem času je bila odpustitev Petra Jančiča, vrhunskega novinarja, katerega napaka je bila njegova profesionalnost. Ob odpustitvi Jančiča se ni oglasil samooklicani medijski strokovnjak Domen Savič, ki danes že cel dan straši prek radijev, kako je alternativne medije treba nadzorovati.

Slovenska medijska krajna je izrazito nepluralna. Prevladujejo strogo levičarski mediji in tisti, ki imajo izrazito levo usmerjene lastnike. V vsakem primeru so zgodbe prirejene in služijo le enemu velikemu cilju – “ohranjanju pridobitev revolucije” – ali povedano drugače, ohranjanju tranzicijske levice na oblasti. Poglejte samo, kako vestno režimski mediji poročajo o stricih iz ozadja in o njihovih gospodarskih mahinacijah. Skoraj nič. Koliko poročajo o ovadbah Jankovića, Kučana, Zemljariča? Koliko poročajo o genocidni preteklosti komunistične oblasti? Kako so poročali o volitvah v ZDA? Mesece so vas zavajali, da bo zmagala Hillary Clinton. Zakaj? Zato, ker so dejansko verjeli v moč ameriških levičarskih medijev in kapitala, da jo lahko postavijo na predsedniški stolček, ne zaradi svoje novinarske strokovnosti in pronicljivosti.

Pri slovenskem novinarstvu ne gre toliko za nadzor oblasti, kolikor gre za boj za oblast. Tisti novinarji, ki pišejo negativne članke o opoziciji, predvsem o Janši in SDS, so nagrajeni, napredujejo, dobijo svoje oddaje. Krona slovenskega novinarstva so Eugenija Carl, Mojca Pašek Šetinc, Ranka Ivelja, Zoran Potič, Tanja Lesničar Pučko, Slavko Bobovnik, Uroš Slak in podobni. Sama smetana novinarskega ceha. In ravno v tem grmu tiči zajec. Vsi ti so pripadniki novinarskega ceha, ki že od rajnke Jugoslavije skrbi za lepo medijsko podobo ex-komunistov. Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je stanovska organizacija, ki obsoja “sovražni govor” pri tistih novinarjih, ki se lotijo levice, v primeru svojih cehovskih bratov in sester pa išče izgovore in se sklicuje na medijsko svobodo. V primeru Jelene Aščić, ki je izjavila, da Janša “snuje svojo zasebno vojsko”, so odločili, da je to dovoljeno mnenje avtorice oddaje JAVNE RTV, ki jo plačujemo vsi državljani. V mojem primeru, ko sem pisal o LGBT-lobijih, pa so prepoznali znake sovražnega govora, kljub temu, da je šlo za kolumno in je jasno, da sem izražal svoje mnenje. Dvojni standardi DNS jasno govorijo o “pluralnosti” medijev in medijskih cehov v Sloveniji.

Katerim novinarjem je v Sloveniji zares težko?
V Sloveniji se nič hudega ne godi novinarjem režimskih medijev, ki poročajo tisto, kar se jim naroči, ostalo pa zamolčijo. Pri zgodbah o gospodarskih mahinacijah posameznikov, ki pripadajo levici, gre v veliki meri za discipliniranje teh posameznikov s strani stricev. Ko se razmere umirijo, zgodbe umrejo. So na RTV že prišli do kakšnega pomembnega imena pri aferi Panama Papers? Ali pa bo najhujši kriminalec za vse večne čase ostal Dejan Zavec, ki ne zaupa slovenskim dacarjem, ker bi mu pobrali vse, kar je z uspešno kariero zaslužil? Kdo so skrivnostni strici, ki jih je omenjal Borut Pahor, češ da pritiskajo nanj? Je RTV že prišel do konca tej zgodbi?

Kljub temu, da so novinarji nacionalke zagotovo najbolj zaščiteni na medijskem trgu, saj imajo zagotovljeno delo in dobre plače, ščiti pa jih tudi režim. Medijsko pa je zares ogrožena bolj konzervativna opcija novinarjev, ki se morajo za svoj kruh boriti na trgu. S čimer seveda ni nič narobe. Težava nastane, ko se zaradi svoje resnicoljubnosti in politično nekorektnega poročanja na trgu težko prodaš. Tisti, ki ne pišemo v skladu s komunistično-liberalno “resnico”, lahko uspemo na trgu le s svojim trdim delom, trudom in visokim obiskom naših spletnih strani. Določeni oglaševalci nas ignorirajo, ne glede na številke, mnogi pa so dojeli, da se splača oglaševati, saj postajamo alternativni mediji bolj in bolj brani in gledani. 

A vseeno gre za trd boj za obstanek. Vsak bralec, ki ga izgubimo, na koncu pomeni manjši dobiček. Medtem ko se novinarji režimskih medijev ne soočajo s takšnimi strahovi. Ne glede na to, ali je oddaja dobra, gledana, ne glede na to, ali je portal bran, dobijo 90 milijonov evrov na leto s prisilnim RTV-prispevkom. Ne soočajo se s strahovi, da na koncu mesca ne bo dovolj za plače, ne borijo se za svoje bralce, gledalce. Le širijo svojo propagando in uživajo v žarometih. Tega privilegija novinarji, ki smo “na trgu”, nimamo. Jasno je torej, da je večina novinarskega ceha zadovoljna s svojim statusom, da imamo po njihovem dovolj medijske svobode. V resnici pa je stanje katastrofalno. Brez medijev, kot so Nova24TV in Demokracija, bi bil medijski trg v celoti polariziran v levo. Če pa je to, da je manj kot 10 odstotkov medijev, ki niso levi, medijska svoboda, pa je odločitev, ki jo prepuščam vam, spoštovane bralke in bralci.

Aleksander Rant

 

 • Argentinec

  A ste Ivanove ovce zopet pametnejše od preostalega sveta? ……… c,c,c,c,c,c,c,c …….

  • Janez

   Vedno smo bili pametnejši ,
   Zato !
   Pa moj rod že nad tisoč let živi tu – pri Komendi. Živela “Pučnik”- RSLO ! L.r. JANEZ KOMENDA

  • soc

   Zeh. Rdeči pamfletisti nižjega ranga in krajšega dometa seveda takoj na delo. Aron, tarantgela/duhec, kje sta pa vidva?

   • rrrrr

    Trenutno še nimata Dnevne zapovesti njunih gospodarjev. [email protected] že pol dneva zamuja.

   • Argentinec

    A ste Ivanove ovce zopet pametnejše od preostalega sveta? ……… c,c,c,c,c,c,c,c …….

    • Minovak

     Če si mislil rdečega sveta, je odgovor – smo!!! Zate pa, najbolj pametni so v Severni Koreji, kjer je rdeče barve na pretek, celo stanovanje si lahko prebarvaš in popišeš z parolami – zelo se obnese, veš.

     • Argentinec

      Kje ti vidiš “rdeč” svet, ovca? v naslovu ti piše SVETOVNI dan novinarjev!

    • soc

     Ah, plačani forumski “kolega”, roko na srce si resnično preveč ubog šank nakladač, da bi te še gledal. V tej preobleki, saj boš itak kmalu v novi. Dobrodošel torej na ignore listo, številka 39. Hecno, neverjetno število slednjih so že zgolj Guest na listi… In še bolj hecno, delež “This user is blocked” v komentarjih pod članki ostaja konstanten, celo pada. Pri Jankoviću včeraj/danes skoraj nobenega. Tvoji lastniki razumejo, če že ti skoraj gotovo ne.

     • Argentinec

      To je tako, kot da bi glavo v pesek porinal …. lol

  • Olga

   Vas rep boli?

  • tohuvabohu

   A si ti zgrešil štalo, rdeča ofca?

 • soc

  To, da zahodni produkti frankfurtske šole vidijo svoje slovenske kolege šele na 33. mestu kaže, da je treba še marsikaj postoriti. Kot pravi sam rdeči cvet slovenske visoke misli Domen Savič (pa še številni mentalno močni primerki, pripuščeni vsakodnevno k peresu in mikrofonu), je prvi korak odstranitev drugače mislečih medijev in novinarjev. Potem res pridemo visoko v prvo jakostno skupino.

  Ne dvomim, da bodo ustrezni koraki tudi narejeni. Parlament je ustrezno sestavljen, sodstvo je naše, ovce pa pravilno izobražene in informirane.

  • althar

   ++

 • janez zorman

  33. mesto se Vam zdi visoko ? Čudno. Saj to pomeni, da so vse Evropske države, Severna Amerika z Kanado in še kakšna država, pred nami ?! No, če vzamemo v obzir, da smo med zadnjimi tremi komunističnimi enklavami, potem smo res visoko na lestvici; kakor da je delana na FDV !

 • RATATA

  Mislimo, da omenjene “novinarje” poznamo.
  Pa jih ne(!), saj je vse tisto grdo kar napišejo zelo olepšano,
  In če bi pisali brez samocenzure, bi branje tako napisanega dih jemalo, tako zelo so pokvarjeni.

  • Ana Job

   Slučajno sta mi pri frizerju prišla pod roke ND in Slov. nov., članki so napisani na stopnji malo bolj brihtnega otroka starega 12 let. Res izjemno nizek nivo in način pisanja. Delo je pa fajn za gredo pokrit, ker je fajn papir.

   • RATATA

    Izvod “velikega” Dela hranim.
    V spomin na mojega starega očeta, ki se je po kosilu vedno hrbtno zleknil ne zofo,
    da bi ga bral, pa je revež zaspal in zasmrčal, da mu je tista velika plahta vibrirala pred obrazom, mi smo se mu pa smejali.

    • Ana Job

     Res, prisrčno. Saj je še sedaj tako, da moški na fotelju s časopisom v roki, včasih hitro zadremate. :-)

     • RATATA

      Še tak časopis niti slučajno ni ženska, ki bi te spravila v “Pat” položaj (!) … če še ne veš slučajno… ;-))

   • RATATA
    • Ana Job

     Ti pa imaš materiala. :-)

     • RATATA

      In še vedno se nabira. ;-)

     • Ana Job

      Važno je, da ga ne zmanjka in da se obnavlja. :-)))

     • RATATA

      Zgodovinski Arhiv da se obnavlja(?), to pa ne, to je pa nesporazum Ana.
      Kaj te pa mede danes? Hihi ;-))

     • Ana Job

      Težko se zberem. Hahaha :-):-):-)

     • RATATA

      Aja, saj res, ti si iz več delov sestavljena v en komplet. Nič hudega ni to, ne skrbi, saj bo! ;-)

   • Primoz Papez

    Članki na novi pa so na stopnji malo manj brihtnega 10 letnega otroka…

    • RATATA

     Ta kterič že ponavljaš tretji razred butlček?

     • Primoz Papez

      Pa kaj se delaš neumnega saj si bil 4 leta moj sošolec pa potem še od mojega mlajšega brata pa od sina starejšega brata…

     • RATATA

      Res te ne bi smeli po glav tepsti.

     • Primoz Papez

      Zgleda da so tebe tepli ker si tak privrženec jojota..

     • RATATA

      Igračke sem odložil že zelo zgodaj

     • karpelec

      Zdaj pa moraš na posledice odgovarjat.

    • Nata

     Pa še tega ne razumeš, kot izgleda !!

    • Ana Job

     Ne vem, kaj potem delaš tle gor? Ti Pionirski list ni več všeč? Baje je preveč sexa noter zadnje čase. Hahaha :-):-):-)

     • Primoz Papez

      Ne rabim več vicev brat me tukaj nasmejite..

     • Ana Job

      No, vidiš Primož. Vsaka stvar je za nekaj dobra. Smeh je pa sploh pol zdravja in odganja stres. Pa še naprej ostanite z nami. (bi rekel Janez Č.)… :-)

     • rabbit

      Dežurni je kaj češ z nekom si pa moraš eksistenco ustvariti. Jebi ga.

     • Franc Šink

      Za Primožka je Ciciban.

   • soc

    Draga prijateljica, kot pripadnik starejše generacije ti z žalostjo v srcu povem, da je bilo Delo pred dvemi desetletji veliiiiiiiko boljše.

    Prvič, imelo je (tudi) nekaj novinarjev, ki so pisali izven okvirov jugomarksizma in frankfurtskega neomarksizma; in predvsem

    Drugič, papir, ki so ga uporabljali je bil fenomenalen. Vžgal je ogenj v kaminu ko hudič! Današnje Nedelo, ki ga je imela žena naročenega zaradi Mencingerjevih ocen restavracij, je živa katastrofa. Vsakič tretjič moram vnovič podkuriti, saj ta papir raje tli kot gori. Ga je odročila, pa so nam ga tri mesece še naprej zastonj pošiljali, da bi se ja premislili.

    Delo? Nikoli več. Nie wieder. Never again. Jamais plus. Petrič, beri ga sam.

    • Ana Job

     Prav imate, dragi Soc. Članki so zanič, poveličevanje komunizma od prve do zadnje strani. Desničarji so pri njih
     ,,personana non grata,,, tako, da ga nikoli ne berem. Lp :-)

 • Nata

  Taka ocena je čisto razumljiva. Saj oni zunaj Slovenije ne vedo nič o težavah desnih medijev. Samo vedo, da obstajajo. In poročajo. Drugega jih ne zanima.
  Meni se zdi nesprejemljiva ta nevednost nekoga, ki ocenjuje stanje v neki državi. Nesprejemljivo je tudi obnašanje E-Parlamenta. Kaj naj naredi tistih nekaj desnih poslancev ? Problemov, evropskih problemov je pa ogromno,
  Pa, g. Rant – pripomba. Reporter, klub temu , da ga ne marate še vedno spada zraven.Pa tednik Družina.tudi.

 • totex39

  Režimski novinarji na sliki pa si ne zaslužijo niti 33.mesta, to so kvečjemu hujskači proti slovenskemu narodu.

 • Argentinec

  Spoštovane ovce!

  Znesek, ki se vam zdi primeren, lahko nakažete preko položnice ali spletne banke na transakcijski račun pri Poštni banki Slovenije, d. d.: SI56 0430 2000 3071 586 sklic 00 9999; za NovoTV24.si, d. o. o., Linhartova cesta 13, 1000 Ljubljana; za namen: DONACIJA.

  Podprite nas v službi desnice!

  • Nata

   No, lahko damo – če imamo, lahko pa tudi ne , a ne ?
   Imamo prosto izbiro.
   Država pa jemlje prav vsem. Če imamo, ali ne . Izbire nimamo.
   S teboj vred seveda !

   • Olga

    A si jo bomo izborili!

    • Nata

     Upam. . . . .

  • Olga

   Ja, Nova dela pošteno in ni Hanzi!

   • domovina mili dom

    Prav prijetna je misel, da levičarji hodijo na demokratični portal iskati resnico. Edina zoprna stvar pa je njihova nizka raven izražanja.

    • Olga

     Če bi imeli višjo raven izražanja, bi imeli tudi višji intelektualni nivo in ne bi bili to kar so, ovaduhi!

   • Argentinec

    Janšo so lovili, ker je izdajal tajne dokumente ….. enako počne cel svet – z ZDA vred.

  • Minovak

   Hej, ali si dobil številke od udbe???

   • Olga

    Ne rabite, kar v Murgle h Plavemu pojdite! Vam bo Štefi čajčka skuhala!

  • Olga

   V čem je problem? Po volitvah bom še denar od Hanzi mesečno donirala Novi!

 • Olga

  Ena pisunka se je v intervjuju na Hanzi “zgražala” nad zločini v Srebrenici! Dotaknila se je celo Jasenovca! Pozabila pa je povabiti svojo žlahto, da iz prve roke pove, kako so izvajali genocid nad Slovenci!
  Podn od podna!

  Čestitam pa vsem novinarjem, ki si s poštenim delom in resnico režejo vsakdanji kruh!

 • Demonkrat

  Jaz verjamem vsemu kar ljudje objavljajo na Facebook .

 • Primoz Papez

  Če bi ukinili novo24 bi takoj pridobili najmanj 10 mest na lestvici bi prišli verjetno tja do20 mesta nam kvarijo povprečje…..

  • tohuvabohu

   Kje bi pa potem rdeče hijene srale?

   • dvanajstzvezdic

    Gate so jim že polne svojega lastnega dreka :-)

 • domovina mili dom

  Napotek za telebane. Nič ni narobe, če obvladuje RTV Slo kučan. Narobe je to, da njegove novinarje plačujemo vsi slovenci.
  Tako, da se telebanom ni treba pritoževati nad Novo TV. Ker ne gre nič iz njihovega žepa. Lepo pa je, da se izobražujejo, torej brez cenzure. Če bi ne bilo NoveTV in še ostalih demokratičnih portalov, bi Slovenija padla še globlje na lestvici.

  • rabbit

   Ni problem, če ima Kučan svojo tv ali časopise, če gre to iz njihovega žepa problem je v tem ker gre iz mojega žepa in to ne prostovoljno , ker imam električen priključek moram to plačevati.

 • tasilo

  Rekel sem, da bom priden, če mi ne bo treba znova in znova opozarjati na najpogostejše napake. O njih sem že večkrat pisal, zato bom tokrat zelo kratek (in prijazen, čeprav me ima, da bi novinarju… ah, saj veste, kaj)

  (X) opozarjal na KRŠENJE PRAVIC novinarjev po svetu
  Ta Rantov poba še vedno nikakor ne razume, da:
  — … pravic ne moremo kršiti; in še posebno …
  — … pravic ne moremo (ne)komu kršiti!

  (X) vemo, da TEMU ni TAKO
  To je čefurska sintaksa. Daj, povej nam, Rantov poba, ‘(komu ali) ČEMU ni TAKO/KAKO’?? Mi Slovenci namreč dobro …
  (>) vemo, da NI TAKO (vemo, da (to) NE DRŽI; vemo, da (to) NI RES)

  (FUJ) Eden najbolj odmevnih primerov v zadnjem času JE BILA ODPUSTITEV Petra Jančiča
  Zakaj vraga se tako izogibate odvisnim stavkom in predvsem GLAGOLOM!
  (>) Eden najbolj odmevnih primerov v zadnjem času je bil, KO SO ODPUSTILI Petra Jančiča

  (FUJ) OB ODPUSTITVI JANČIČA se ni oglasil strokovnjak
  A svojilni zaimki so pa nekaj za na kruh namazat’, anede?
  (>) OB JANČIČEVI ODPUSTITVI se ni oglasil strokovnjak
  Sicer pa velja eno kot v prejšnjem primeru:

  (>) Ko so ODPUSTILI JANČIČA, se ni oglasil strokovnjak

  Ja, slovenski medijski prostor je še vedno razdeljen tudi na pisune, … ki znajo slovenščino in na pisune, ki ne zanjo slovenščine.

  LP. Hanibal Lector

  • tohuvabohu

   No, dobro, Hančibalči, saj imaš pogosto prav, pretiravati pa tudi ni treba. Glagolniki in podobne tvorbe (kot “odpustitev”) so jezikovno bogastvo, ki izginja. Kaj je lepše: “razmišljam med hojo” ali “razmišljam, ko hodim”? Stvar okusa. Ne morem, da razumem, čemu tak odnos. Ubogi Prešeren – ako bi živel dandanašnji, bi mu trda predla pri takih povedih: “Gorjancov naših jezik potujčvavši si kriv, da kolne kmet, molitve bravši”. Morda ti je znano, da v ruščini kar mrgoli oblik, v katerih nastopajo najrazličnejše glagolske oblike. Nekomu, ki ni tega vajen, je zato teže razumljiva, je pa brez dvoma bolj sočna. Domnevam, da se boš spet izgovarjal na “znano” dejstvo, da so jeziki različni in da slovenščina ni ruščina, zavedaj pa se, da jezikoslovje pretežno gradi na analogiji.

   • tasilo

    Aha, spet ti … Kaj pa, če bi si ti prebral v kakšnem jezikovnem priročniku poglavje o brezglagoskih povedih/stavkih? Glagolniki so eno, brezglagolske povedi/stavki pa drugo. Rovtarji se zadnje čase tudi zelo radi izogibajo glagolom. Glagolniki niso prepovedani, rabiti jih je treba po pameti; slogovno so pa bližje spet rovtarjem. Glagolniki ponavadi težko prenašajo dvojino in množino. O glagolnikih bom enkrat več napisal, težava je kar kronična. Za pokušino: leporečni rovtar reče “prišlo je do odpuščanj”, normalen človek pa reče “odpuščali so”. Boš rekel “prišlo je do njegove odpustitve” ali boš rekel “odpustili so ga”? A zastopiš o čem govorim? Alzo, tudi ti ne pretiravaj. Eh, predolga debata, zdajle se ne bi spuščal vanjo, ker nima toliko časa, enkrat se pa bom.

    • tohuvabohu

     Ali ti, prijatelj, ločiš med glagolom in povedkom?
     In prosim, nehaj s temi rovtarji. Pravi Rovtarji, pa tudi ostala ruralna populacija večinoma govori lepše kot pa (malo)mestna pritepena drhal, ki je izgubila pristnost, nadomestka za to pa ne premore.

     • tasilo

      Glede na to, da tole ni slavistični forum, upam, da se ne bova spuščala v dlakoceplejenja (sic!) med glagolom in povedkom. Za bistvo, o čemer govorim, ta razlika niti ni pomembna.

      Malomestna pritepena drhal se je pritepla tudi iz rovt ali rovtov (kolikor je ni z levantinske strani Kolpe). Ali pa pred 75 leti iz hoste, če hočeš. Žal ne najdem vira, kje sem ondan zasledi misel Boštjana M. Zupančiča, da (po spominu) “šele mesto da človeku omiko in kuturo”. Tisto, da gre človek lahko iz vasi, vas pa iz njega nikoli ne, pa že itak poznaš.

      Ne vtikaj se v moje rovtarje. Vem zakaj uporabljam ta izraz in ne boš mi ga izbil niti iz glave niti iz rabe. No ja, včasih ga zamenjam z gmajnarji ali hostarji, če ti bo kaj lažje.

     • tohuvabohu

      Noli tangere circulos meos?

     • tasilo

      Izvirnik je “Noli TURBARE circulos meos”, če misliš na znameniti Arhimedov izrek.

      Najbrž tudi veš, kako se je končalo. Tisti vojak prostak (ie. rovtar, anede) je Arhimeda ubil, saj ni imel pojma, za kaj gre. Ni razumel Arhimedovih krogov, dol mu je viselo zanje in za Arhimeda. Zdaj pa še to “moralijo” malo premelji.

     • tohuvabohu

      Meni sta domači obe obliki, eno sem moral izbrati. Jawohl?

     • tasilo

      Še dobro, da imaš Googlov iskalnik :) Seveda tudi dobro razlikuješ med tangere in turbare. Sicer pa poanto te zgodbe poznam, hvala. Stvar je v tem, da se je tebi izmuznila druga poanta, tista, ki sem ti jo pokazal z namenom, pa je nekako nočeš videti, o prostakih, ki imajo jasna navodila, pa kljub vsemu “ne jebejo pet posto” in tako delajo veliko škodo. Eee … ‘jawohl’?

     • tohuvabohu

      Česa nočem videti? Misliš, da si povedal kaj novega, hahaha? Eh, daj no, malo si pozen. Sicer pa je Arhimed govoril grško in ne latinsko.

     • šmentanamuha

      Ej, ful sta dobra, tasilo in tohuvabugu. Js mislim, da je odlična priložnost, da se med komentiranjem na forumu vsi skupaj na primerih naučimo še nekaj jezikovnih pravil. Največja groza je, da vzameš v roko knjigo, ki ima celo lektorja, pol pa so narobe 2. pa 3. pa 5 sklon, pa polvikalna oblika, da ne morš niti čitat več. Tko da vidva še kr dejta kej povedat na to temo.

     • tohuvabohu

      O hvala, hvala. Pogosto dobim vtis, da tovrstna tematika ne zanima nikogar razen nekaj godrnjačev, in je prav lepo slišati kakšno sorodno dušo. Meni pravzaprav ni glavna slovnična ali pravopisna neoporečnost, bolj sem občutljiv na vsebinske in logične nesmisle, ki se radi zaredijo v javni govorici in se širijo kot klópi.

    • tohuvabohu

     In kaj je slabega na pasivizaciji, hudirja? Bogastvo jezika je tudi v tem, da lahko manj pomembne stvari navedeš tako, da pride bistvo bolj do izraza. Sicer pa, zakaj imamo pasiv? In ne le Slovenci, poznajo ga vsi indoevropski jeziki, pa najbrž še kakšni drugi. Ohlapnost v izražanju marsikdaj pride krvavo prav. Če si preveč ekspliciten, se hitro najde težak, ki te drži za vsako besedo, tudi če z bistvom povedi nima nobene zveze.

     • tasilo

      Po svoje imaš prav, ampak to je tudi predolga debata. Predalač greš. govoriš že o finesah, ki poprečnemu rovtarju niso jasne. (Kaj šele, da bi ta naš poprečni rovtar poznal Vaje v slogu R Queneauja.).
      Razumi: ne dá se mi na dolgo in široko razpredati o jeziku, še posebno ne na platformi, ki temu ni namenjena. Ne ljubi se mi klofati celih avtorskih pol za … kaj? Za breje golobe, za ničen izplen. To sem ti pa zdaj že nekajkrat poveda in prosim upoštevaj.
      Če bom hotel klofati cele poglobljene avtorske pole o jeziku, raje napišem knjigo. Od tega bo prav gotovo več koristi kot pa od neskončnih razprav z enim in za enega. Saj razumeš … vložek in izplen pa to …

     • tohuvabohu

      Skratka, če prav razumem, ti bi tukaj rad nemoteno nergal, nisi pa pripravljen prenašati ugovorov. Prav … Končno te jaz ne silim v nobeno debato, vedno lahko nehaš.
      Če je tebi trpna oblika glagola “finesa”, ti lahko povem, da je marsikakšna tvoja intervencija še mnogo bolj “finesa”. Temu rovtarji rečemo jajcanje.

     • tasilo

      Dragi moj osliček, predolge debate so to že po naravi stvari, še posebno pa s teboj, ko se pikolovsko zapičiš v mikroskopske malenkosti ali pa malodane podrkavaš, predno sam temeljito razmišliš in se potrudiš odgovor najti sam. Potem ga od mene pričakuješ na pladnju. Nak, ne bo šlo. Sam tudi veš, da te debate zelo hitro odnese v druge teme in veliko preveliko razsežnost; razsežnost, ki tale forum čisto presega.
      ——————————————————

      Eno reč ti bom še razložil s tvojo logiko:

      Ena od spornih formulacij včalnku je “Ob odpustitvi Jančiča se ni oglasil samooklicani medijski strokovnjak Domen Savič”. Po tvoji veleumni ‘teoriji glagolnikov in pasivizacije’ bi se moralo lepo in nobel glasiti:
      “Ob odpustitvi Jančiča NI BILO OGLAŠANJA samooklicaNEGA medijskEGA strokovnjakA DomNA Saviča.”

      Anede …?!

     • tohuvabohu

      Zdaj si pa že pošteno zbezljal. Nisem trdil, da je treba vedno in v vseh primerih uporabiti glagolnik ali trpnik ali kaj podobnega. Če ti še ni vžgalo, sem pristaš raznovrstnosti jezika in sem vesel, da jezik nudi čim več izraznih možnosti (v mejah dovoljenega, se razume). Ohlapnost je ena od številnih možnosti, ki jo ti očitno zametuješ iz iracionalnih razlogov.
      P.S. Narobe si tudi razumel, da od tebe kaj pričakujem (na krožniku, hehehe). Vota mistejka …

     • tasilo

      Potem za raziskovanje jezikovne pestrosti raje vzemi v roke kakšno dobro leposlovje ali prevodno literaturo namesto rovtarskih pisunov, pa boš videl, da rovtarske pestrosti, ki jo s takim veseljem in zanosom zagovarjaš, upravičuješ, “apologiraš” in “advociraš”, ne boš našel. Vsaka rovtarščina še ni pestrost jezika. Est modus in rebus.

     • tohuvabohu

      Zdaj pa že malo haluciniraš, ubožec. Pojma nimaš, koliko in kaj berem. O tvojem neprestanem slaboumnem omenjanju rovtarjev sem pa že povedal, kar je treba.

     • tasilo

      Spet se zatekaš k žaljivkam. Ne počni tega …

     • Jovo Jamnica

      Tolk, da veš:
      ——————–

      V babilonski mitologiji je bil Nergal, bog poletnega sonca na svoji
      najvišji točki, ki za Mezopotamijo predstavlja obdobje hude toplote,
      suše in smrti, povezan s Saturnom. S časom je Nergal pridobil lastnosti
      božanstva podzemlja in sveta mrtvih, kar ponovno privede do asociacije z vladarjem pekla.

 • tasilo

  Tole sem napisal že pred leti, mislim da onemu Kamnobukovemu farizeju. Pa še danes ni nič drugače in pri nas tudi nikoli ne bo. Danes bi napisal čisto enako.
  ——————————————————

  “99,9% novinarjev ste del oblasti. Že od nekdaj. Večinoma pišete le o tistem, kar vam je naročeno, ukazano, servirano ali nekaterim butcem, podtaknjeno. Zato niste ravno pravi za svetovanje javnim osebnostim. Edino, kar jim svetujete (poleg odvetnikov) je, kako naj se čimbolj in čim dlje sprenevedajo. Zelo naglas jim pogosto prišepnete, kako bo nasprotna stran poskusila informacije “zlorabiti” v njihovo škodo ter kako naj se temu izognejo in kako naj javnosti namečejo peska v oči. Vendar, ljudje niso neumni, čeprav jih pogosto načrtno podcenjujete.

  Pri nas ni niti neodvisnih medijev niti raziskovalnih novinarjev (gl. zgoraj). So le takšni, ki ‘z veliko brzino’ o sebi – pred seboj in navzven – gojijo podobo, da so takšni.

  Dobro je, da ‘absolutno javne osebnosti’ nimajo dobrih PR-ovcev. Tako ljudje vsaj vidijo, kakšna teleta so na oblasti; nespretni, samovšečni, naduti, topoumni, omejeni, neomikani, neizobraženi “naravni talenti, naturščiki” in diletantje, kjer jim nobena formalna izobrazba ne ‘nuca’ prav nič. O sebi pa vsi menijo, da so 100/uro pametni, modri, zviti, rafinirani, diplomatski, elegantni, oh-in-sploh, non plus ultra, kalos kagathos, … (Ne morem si kaj, da ne bi opazil, kakšno je že njihovo izražanje, dikcija, jezik, slovnica, opletanje z ‘zapletenimi’ tujkami in frazami, katerih pomena ne doumevajo, itd. Čista sramota in žalitev za inteligenco; celo tistih 80 % funkcionalno nepismenih!)

  Kadar koga natknete na kol, ga nataknete zaradi bolj ali manj formalnega obračuna z nekakšno ‘drugo stranjo’ in ne zato, ker so preprosto pokvarjeni bedaki in nesposobneži z rovtarskimi manirami in prvovrstni primitivci brez kančka omike, pa naj se še tako samovšečno in lažno ‘prefinjeno’ izražajo. Novinarji in PR-ovci ste z veseljem del tega. In še prav všeč vam je.” (konec citata)

 • RATATA

  Matiran nihče ne želi biti! To pomeni konec nečesa. Zaspati brez… ;-)

  • Ana Job

   …. povštra je težko… :-))

 • Janez

  Pa ?
  Tisti napis !
  “Smrt” janšizmu – to je pa – TOŽLJIVO !
  Kdor je za tožbo nosilcev in avtorjev !
  tega napisa – TAKOJ SE PRIDRUŽIM IN se l.r. podpišem pod tožbo ! RESNO ! L.r. JANEZ KOMENDA
  P.S.
  RESNO –
  – PRISPEVAM TUDI NEKAJ IZ MOJEGA ŽEPA ZA – TOŽBO TEH “FAKE NOVINARJEV”. RESNO !

 • Demonkrat
 • rubec

  Karlovi eugeniji svetovni dan novinarjev ne pomeni kaj dosti. Ona si bolj želi priti na lestvico madžarskih novinarjev kjer se delijo praktične nagrade. V Budimpešti vsako leto podelijo čili iz njihove rdeče paprike ki naredi to kar noben kirurg ne zmore. Usta poravna v parih sekundah.

  • karpelec

   Želja ja tako velika, da se je pridružila skupini pokušanja čilija iz bograča, pa ji je poravnalo obe odprtini , brez kirurške pomoči. Zdaj pa deli nasvete o njegovi zdravilni moči.

  • Nata

   Joj, rubec, ti ga pa pihneš, no ? Poravna usta ??

 • Anton

  reveži na umu.

 • soc

  Nov dosežek cenzorjev na MMC. Post, ki sem ga napisal tule, sem dal na isto temo še na MMC. Celo kot prvega… Ostal je dve uri, potem se je namesto njega kot prvi od takrat že stotih pojavil odgovor nanj tudi tu znanega (neprijavljenega) bebčka, ki tu nastopa kot primsek+stotnija nickov (JJ=iznoriški). Prvi dve uri ga ni bilo. Moj post je bil seveda odcenzuriran. Je morda posegel vmes sam Domen Savič, bebček enake ravni, a z več sreče v življenju?

  Kaj si privoščijo rdeče kanalje, plačane (tudi) iz mojega žepa…

 • Gru

  Kaj pa Reporter?

  • dvanajstzvezdic

   Ena boljših revij

 • dvanajstzvezdic

  Bilo bi dobro za ta portal, če bi objavljal še kaj pozitivnega, ne samo komunistično-socialistični in islamistični gnoj. Pa saj se v Sloveniji dogaja tudi kaj pozitivnega med ljudmi, v podjetjih. Človek si želi prečitat tudi kaj dobrega, lepega, optimističnega.

  • samotoje

   Ne bo šlo, žal. Njega dni je bilo v Komunistu veliko dobrega, lepega in optimističnega. Vsi pravi tovariši so ga radi prebirali, celo riti so si brisali z njim. Potem je pa crknil. Škoda, da si zamudil tiste lepe, enoglasno zadovoljne čase.

 • Slovenec 33

  Oglejte si sliko.
  Tako izgleda, ko demonstrirajo okupatorji in izdajalci slovenskega naroda z namenom podaljšati okupacijo slovenskih dežel.
  Saj veste nikjer na svetu v nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etični oziroma moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.

 • Iva

  Moč argumentov in ne argument moči.
  Pazi grizemo …

  So napisali družbenopolitični delavci alias novinarji(ke), ki grizejo nemočno opozicijo in njenega vodjo (sic!), namesto da bi grizli vladajočo oblastno strukturo (kar je standard v civilizirani demokraciji) in njene strice iz ozadja (omrežje F21).
  Nora Slovenija!

 • Hribouc

  Sluzavi hlapci Agitpropa 571 imajo kaj proslavljati!
  Drek, merda, scheize,govno smrdeče.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!