Marco Gombacci: “Treba je zavarovati zunanje meje Evrope”

Marco Gombacci je italijanski politični analitik in novinar. (Foto: Demokracija)

Prišel je trenutek, ko je treba zavarovati zunanje meje Evrope in znova obuditi dvom, ki meče senco na humanitarne organizacije. Poleg tega je treba dodatno nadzorovati južno mejo Libije, da ne bi ta nestabilna država postala prenapolnjena z migranti in tako tempirana bomba, iz katere se bo vsak čas vsul val migrantov proti stari celini.

“Kdor se izkrca v Italiji, se izkrca v Evropi.” S tem stavkom je novi predsednik vlade Giuseppe Conte nastopil v Bruslju, kamor je šel, da bi odprl temo migracij. Tako se je prvič zgodilo, da so nekateri evropski voditelji začeli pogovore o izboljšanju varnostnih sistemov na zunanjih mejah Evrope.

Predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani je predlagal, da bi realizirali podoben načrt, kot je bil dogovorjen s Turčijo: 6 milijard evrov v dveh obrokih, da bi blokirali libijski koridor in preprečili migrantom pot iz severne Afrike. Evropska unija mora reagirati takoj. Ne moremo si dovoliti, da mine poletje, medtem ko tisoči obupanih išče boljše življenje v Evropi in pri tem tvega svoja življenja v Sredozemskem morju.

Kje je evropska solidarnost? To je vprašanje, ki ga je slišati tako pogosto v Rimu in drugih evropskih prestolnicah. Francoski predsednik Emmanuel Macron je Italiji očital, da je pristanišča zaprla ladjam humanitarnih organizacij. Ali je to isti francoski predsednik, ki je zaprl francosko-italijansko mejo v Ventimigli in Bardoncchii? Je to isti francoski predsednik, ki je zaprl marsejsko pristanišče in preprečil, da bi se izkrcali novi migranti, predvsem na račun Italije?

“Ljudje se sprašujejo dve stvari: prva je, kako ustaviti prihode migrantov v Evropo. Druga je njihova vrnitev. To je želja ljudstva. Da obnovimo evropsko demokracijo, moramo delati v tej smeri,” je svojim evropskim kolegom dejal madžarski premier Viktor Orbán.

Da bi znova stabilizirali nadzor nad migrantskimi tokovi, je treba znova vzpostaviti red v Sredozemskem morju. Predvideti moramo zakon, ki bo zadeval ladje humanitarnih organizacij. Te v Sredozemskem morju delajo, kar hočejo, čeprav zakon za takšna dejanja predvideva kazen. Te ladje so zamenjale čolne in migrante vkrcavajo skoraj na obali Libije. Poberejo vse, kar se vkrca. To je nepojmljivo. Nekatere humanitarne organizacije so italijanske oblasti celo obsodile trgovine z ljudmi.

Nujno je, da ladje ustavimo in rešimo človeška življenja. Nujno je, da v krajih, od koder migrantski tokovi prihajajo, vzpostavimo migrantske centre. Že tam lahko ločimo tiste, ki so begunci, od tistih, ki  to niso. Nujno je, da blokiramo ali vsaj zmanjšamo migrantske tokove ne samo med Afriko in Evropo, ampak tudi v Afriki sami. Še posebno na jugu Libije, ki je nestabilna, saj so jo tudi po volji Sarkozyja in Camerona bombardirale Združene države leta 2011. Nekakšen Marshallov načrt za Afriko bi lahko dosegel, kar želimo. Željo tisočih, da bi prišli v Evropo in bolje živeli, moramo zatreti tako, da investiramo v razvoj afriških držav, da najdemo rešitev za konflikte na Srednjem Vzhodu in da pripravimo načrt za obnovo zaradi vojne uničenih mest. Tako lahko vrnemo streho nad glavo tistim, ki so zbežali v Evropo in v kakšnem migrantskem taborišču čakajo na vrnitev domov.

Evropa je na preizkušnji. Če ji bo uspelo, da se bo na področju migrantov izkazala kot resnična unija, ki temelji na solidarnosti in skupnih načelih, potem ima prihodnost. Če pa bo še naprej skupek držav, ki se brigajo le za svoje interese ali za interese posameznic, potem si moramo priznati, da je v zatonu.

Marco Gombacci

 • Franjo Trojner

  A Italijani nimajo torpednih čolnov, ladij?

  • Borut Stari

   Ni blema saj jim pomaga za enkrat nepokretna slovenska vojna ladja Triglav.

 • luckyss

  No, končno tudi na teh straneh normalen članek temelječ na dejstvih…
  Brez Kučana in pljuvanja…
  Torej ne bo veliko komentarjev od tukajšnjih “ovc na steroidih”..;)

 • AlojzZ

  Marco Gombacci: “Nujno je, da ladje ustavimo in rešimo človeška življenja … Nekakšen Marshallov načrt za Afriko bi lahko dosegel, kar želimo …”

  Dve leti je trajalo, da se take ideje pojavijo brez obsojanja nosilca teh idej, brez brisanja teh idej. Se še komu zdi to prepočasi?

 • Soave

  Besede. . . . . besede. . . .besede. . . . . .

 • Olga2345

  Bravo Italjani! Najprej pa pospravite evropski parlament Sorosovih plačancev, od Junkerja, Fajonove..naprej in jih obtozite trgovine z ljudmi, terorizma in ogrožanja Evrope in Evropejcev!

  Ob vsem dogajanju, ko se Bosna dobesedno vsako minuto polni z nezakonitimi divjaki, pijani in skorumpirani Junker pravi, da so imeli načrt, “zaščititi” evropske meje, do leta 2027 (!), zdaj pa bi to naredili do leta 2020 (!)???!!!! Ko bo Evropa potonila?!!!
  Ukrepati je treba takoj in vse, ki švercajo ljudi, zapreti zaradi trgovine z judmi in terorizma, saj ogrožajo Evropo, njene državljane in kršijo zakone! Zapleniti jim jejtreba tudi ladje!
  Frontex ni taksi služba!!!

 • Jan Kovalski

  “Nekatere humanitarne organizacije so italijanske oblasti celo obsodile trgovine z ljudmi.”
  ============
  To je pa tako napisano, da si lahko razlagaš na dva načina.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!