Turčija se odmika od evropske poti

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Postopek za vstop v Evropsko unijo je dolgotrajen, države, ki želijo vstopiti v zvezo 28. držav članic pa so dolžne zagotoviti demokratično oblast, vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic, delujoče tržno gospodarstvo ter pogoje za sprejetje zakonodaje in praks EU.

Slovenija je vložila prošnjo za članstvo v EU junija 1996, že leto in pol kasneje pa je Evropski svet Slovenijo uradno povabil k pristopnim pogajanjem. Status kandidatke, pridobljen leta 1999, je Slovenija s polnopravnim članstvom v EU nadomestila 1. maja 2004, takratni evropski komisar za širitev Günter Verheugen pa je že 4 leta prej dejal, da je Slovenija vodilna kandidatka za vstop v EU, predvsem zaradi dobro izpeljanih reform.

Na vstop v EU čaka pet kandidatk
Trenutno čaka na vstop v EU pet kandidatk: Albanija, Makedonija, Črna Gora, Srbija in Turčija. Za pristopna pogajanja je prav gotovo pripravljena Makedonija, ki se je izkazala tudi kot odgovoren in zanesljiv akter pri obvladovanju migrantske krize, evropske interese in Schengen pa je ščitila boljše kot marsikatera država članica.

Tudi pri ostalih kandidatkah je moč zaznati nek napredek v razvoju, vendar pa pogojev za članstvo še ne izpolnjujejo v polnosti. Je pa že status kandidatke spodbuda za nadaljnje reforme za vzpostavitev političnega, ekonomskega in pravnega okvirja, razen v primeru Turčije, ki se čedalje bolj odmika od evropske poti.

Kljub temu da ima Turčija status kandidatke že od leta 1999, pristopna pogajanja pa potekajo dolgih 11 let, je Evropski parlament na novembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprl resolucijo za začasno zamrznitev pristopnih pogajanj. Za resolucijo je glasovalo 479 poslancev, proti jih je bilo 37, 107 pa se jih je vzdržalo glasovanja. Čeprav resolucija ni pravno zavezujoča in Evropski parlament nima pristojnosti za začetek prekinitve pristopnih pogajanj, upam, da volja 64 % poslancev ne bo prezrta.

Razmere v Turčiji so se drastično poslabšale
Razmere v Turčiji so se drastično poslabšale po julijskem neuspelem državnem udaru, številne neupravičene aretacije in nadzor, kratenje svobode govora, pregoni novinarjev in namera po ponovni uvedbi smrtne kazni pa so v nasprotju z osnovnimi elementi pravnega reda EU. Če k temu dodamo še izsiljevanja s strani turškega predsednika Erdogana glede reševanja migrantske krize in njegove nenehne grožnje z odprtjem meje, menim, da je odločitev evropskih poslancev več kot upravičena.

Evropski poslanci pa smo v oktobru sprejeli še resolucijo, s katero smo pozvali turške oblasti, naj izpustijo novinarje, ki so jih po že omenjenem državnem udaru priprli brez dokazov o storjenem kaznivem dejanju. Priprli so kar 99 novinarjev in pisateljev, 330 novinarjev je ostalo brez novinarske izkaznice, zaradi zaprtja preko 100 medijskih hiš pa je ostalo brez službe več kot 2300 ljudi.

Z resolucijo smo Turčijo opomnili, da so svoboda govora in obveščanja ter pluralen tisk sestavni del vsake demokracije in tudi sestavni del Evropske listine temeljnih pravic. Objektivne, ažurne in celovite informacije pa potrebujemo tudi za dobre odločitve v zasebnem in poklicnem življenju.

Nasprotujem širitvi unije za vsako ceno
Širitev EU je dobrodošla, saj spodbuja gospodarsko rast, v nekdanjih totalitarnih državah pa krepi demokratično ureditev, vendar pa nasprotujem širitvi Unije za vsako ceno. Države, ki ne izpolnjujejo pogojev za članstvo, bi bile šibek člen, vrednote, na katerih temelji EU, pa bi bile postavljene pod vprašaj. To velja tudi za Turčijo, ki je resda pomemben gospodarski in strateški partner EU, vendar zaradi represivne politike nad prebivalstvom, ne more postati polnopravna članica Evropske unije.

Oživitev stikov med EU in Turčijo pa je odvisna predvsem od politične volje slednje: ali je Turčija pripravljena na sodelovanje ali se bo še naprej odmikala od demokratične evropske poti?

Patricija Šulin

 • antimur

  Vse napredne in demokratične države v EU se navezujejo na zahodne vrednote, naši kučanistični pizduni pa navezujejo stike s Turki, Rusi in zahodnemu balkanu. To ni več normalno, Slovenci, dajmo se že končno rešiti teh barab. Na levici ni poštenih, normalnih ljudi, so samo antislovenci in zločinci vseh vrst, samo preobleka je drugačna, pod krinko, tako, da zapeljujejo naivno ljudstvo

 • Slovenija moja dežela

  Kako se odmika,saj nikoli ni imela namen it v EU. Kljub temu da bi se EU poslanci v večini ,tudi z hudičem zlizal,samo da bi imeli plače

 • MEFISTO

  “Turčija se odmika od evropske poti”

  To je pretekli čas.

  Po obisku Pahorja je znova na pravi poti.

 • Franc Šink

  EU je kot shramba živil tam je treba vsake toliko časa odstraniti pokvarjeno in nadomestiti z svežim.

 • Olga

  Mali ljudje smo to že zdavnaj opazili! Zadnja kaplja čez rob je bil “puč” v Turčiji in ravnanje islamističnega diktatorja Erdogana, ter SRAMOTNO klečeplazenje Evrope, ki se še vedno pusti izsiljevati!

 • totex39

  Pahor pa deluje kot hinavc in spet tiši nos tam ko mu najmanj treba in Turkom obljublja ravno nasprotno, da se bo prizadeval njihovim zahtevam k približevanju Evropi. Res narobe svet !

  • črnaovca

   Pahor deli obljube v njegovem stilu on si bo prizadeval, ja le kdo ga bo poslušal

  • Kapucinka

   Pahor je prijatelj Američanov, Rusov in Bruslja … Zdaj pa je usekal čisto mimo in šel Turkom lezt v *, ki jih normalni del slovenskega naroda noče v EU.

 • pajot

  Tudi če bi bila Turčija demokratična na deseto potenco,nima kaj iskat v Evropi.Turek je bil,je in bo ostal Turek.S hidžabi,turbani in minareti vred.

 • tarantela

  Turčija ima EU zaradi migrantov v šahu in tega se obe strani dobro zavedata.

 • Osti jarej

  V Bruslju so vladni hlapci vseh EU podružnic razpravljali o migrantski kvoti iz Turčije in se strinjali, da je treba ta pretok olajšati. Samo vprašanje je, kdaj začne 3,5 milijonsko krdelo svojo pot tudi v našo deželo. Seveda bodo ljubitelji migrantov ogorčeni, če boste nasprotovali, kajti tako nasedlih na medijske laži zlepa ne boste našli. A bi bilo dovolj, da gredo za nekaj dni v Nemčijo, recimo v Koln, kjer je v nekaterih mestih migrantov že skoraj za polovico domačinov, imajo vse ugodje na račun države, ni jim treba delati, odšli pa so tja, ker jih je pregovoril, nalagal ali nasilno nagnal EU zločinski aparat. Med njimi so številni ISIS borci, tudi teroristični brezjajčniki EU korenin, ki so zbežali iz Alepa, tistega, ki so ga po navodilu EU oni zločinsko okupirali. Turčijo je treba razbremeniti, še posebej, ker je vložila tako veliko denarja v šolanje teroristov, igra pa trojno igro od NATA do Rusije in navadnega kriminala, vse preko Pahorju ljube osebe Erdogana.

  Potem je tu slovenska oblast, ki bo z lažnimi nevarnimi žičnimi ograjami branila svoje meje, pred divjimi živalmi, hkrati pa odpirala številne centre teh nasilnih prebežnikov. In, ko pogledaš v Črnomelj veš, kakšna je naša ureditev. Županja Stjepanovićeva je odločno povedala Črnomalcem – niste me vi izbrali, jaz ubogam nadrejene. Meni meščani pomenijo kot Cerarju Slovenci! NIČ! Žal je migrantska igra tako hudo orožje, ki ga premnogi ne dojemajo in nočejo razumeti, da je to le načrtovani konec Evrope, ki Židom, avtorjem te krvave zgodbe, pomeni zgolj umazano stranišče. Zanje je v tem stranišču dovoljeno pretepanje, posiljevanje in ubijanje! Vse po vzoru ZDA – prišli krvavi tujci in danes Indijancev praktično ni več!/publishwall/

 • jan

  Saj tudi EU zapušča evopsko pot. Politiki utirajo pot teokratski diktaturi in se požvižgajo na sekularno demokracijo. Je že kdo migrantom povedal, da je v Evropi obvezna pot sekularizem in demokracija? Dvomim. Miganti pa so že 1000 in enkrat povedali, da hočejo šarijo, ne sekuarizma in demokracije. Evropski politiki pa nič.

 • stajerc5

  Vsi skupaj smo lahko srecni, da ni bil zraven se skantani Waschmaschine specialist! Ko Bog bi jih povabil v “nas” zgubljeni zaliv ali v vikendico- tam, malo preko!

 • črnaovca

  Kakšna pa je evropska pot, kot sedaj izgleda polna zmede in beguncev ne vodi nikamor. Pustite Erdogana kajti on ve kaj počne, nekateri narodi pač niso zreli za kaj drugega kot diktaturo. Dokler so vladali diktatorji ni bilo vojn in beguncev, vse to se je začelo ko so se Amiji odločili izvoziti svojo demokracijo ki je samo diktatura v kateri te policaj ustreli potem pa vpraša za dokumente. Hvala gospodje kapitalisti uspelo vam je kar najbolj ljubite. Kaos

 • Franc Novak 1979

  Turčiji TAKOJ uvesti sankcije, Rusiji pa jih odpraviti. In Turčijo IZKLJUČITI iz vseh športnih tekmovanj v Evropi, prepoved nastopa na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, dokler ne pospravijo doma vse, ki so sodelovali z ISIS-om, dokler ne priznajo vseh pravic kurdski manjšini in ozemlju, na katerem živijo Kurdi podelijo avtonomijo, z možnostjo izstopa te avtonomne enote iz Turčije (primer Kosovo), če matična država ne izpolnjuje dolžnosti do te manjšine. Če pa hočejo imeti islamsko pravo, naj se pa združujejo z Iranom, Saudsko bArabijo in drugimi enakimi državami.

 • Brutus

  Kako se lahko Turčija ”odmika od evropske poti”, če na njej nigdar niti ni bila?

  • Kapucinka

   Kandidatka je že precej let, ampak resna šele od takrat, ko ji je Bruselj v zameno za migrante obljubil članstvo. Še prejšnji mesec so jim iz Bruslja nakladali, da dogovor še drži, zato imamo dober razlog za skrb.

 • VERZIFIKATOR

  Jeni Čeri – Yeni Çeri

  BOLNIK OB BOSPORJU

  Je na vzhodu, stara je država,
  sultanat nekoč in danes skoraj,
  ve se, kdo je spodaj in kdo zgoraj,
  ve se, kaj v njej vladavina prava.

  Rekli so ji bosporski bolnik,
  rekli njej in rekli tudi njemu,
  ko pri sultanu je na sprejemu,
  si postavljal nevenljiv pomnik.

  Iz slovanskih krajev fant doma,
  bi prav dobro vsi ga razumeli,
  če lahko bi govor ta posneli,
  ki ga zgodovina prepozna.

  Davno se tegá je dogodilo,
  pa prišlo je vendar v vse anale,
  da je iz dežele neke male
  klanjat tja na Porto se hodilo.

  Zgodovina pomni takšne fante,
  se pri tem vzdrži prenagle sodbe,
  saj ostal je bil zapis pogodbe
  in besede v njej pač niso kvante.

  Da vazalstvo Porti se obljubi,
  to je vendar razumljivo, jasno,
  fant glasnik izrekel ga je glásno,
  v formi znani, v čisti zaobljubi.

  Porta vso zadevo parafira,
  je poklon seveda bil sprejet,
  fant pa od ponosa ves prevzet,
  da lahko kot janičar maršira.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!