Vlada Mira Cerarja, ki je koroška dečka vzela za talca svojih političnih ambicij, sodi pred Evropsko sodišče za človekove pravice

Foto: STA

Od ugrabitve koroških dečkov je minilo leto dni, otroka pa kljub vsem sodbam še vedno ne smeta domov. V minulem letu so vse sodne instance ovrgle zavajanja ministrice za družino Anje Kopač Mrak, socialne inšpekcije Petra Stefanoskega in tudi varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, ki so zatrjevali, da je bil odvzem koroških dečkov zakonit, da babica nima aktivne pravice tožiti in uveljavljati kakršnegakoli zahtevka pred sodiščem in da z odvzemom vnučkov ni bilo poseženo v človekove pravice.

Tragična zgodba koroških dečkov se je začela v decembru 2015, ko jima je oče umoril mamo. Koroška dečka sta po največji izgubi svojega življenja do 30. marca 2016 svoje rane celila v družini babice in dedka, kjer sta že prej pogosto bivala.

Babica in dedek sta lepo skrbela za svoja vnučka
Med njimi je nastalo običajno družinsko življenje, babica in dedek sta otrokoma dala varen dom, ju hranila in oblačila, ob večerih pa pripovedovala zgodbe iz otroštva njune mame, ob katerih ni manjkalo smeha in solz. Babica in dedek sta v sodelovanju z vrtcem in zdravstveno službo skrbela tudi za primeren socialni razvoj vnučkov in vse je kazalo, da se bo njihovo življenje počasi vrnilo v tire normalnosti. Tako je bilo do tistega usodnega dne, ko ju je Center za socialno delo Velenje nenapovedano, brez vednosti starih staršev in pod krinko strokovnosti, brutalno iztrgal iz znanega okolja vrtca v Slovenj Gradcu, ju odpeljal ter namestili v še vedno neznano rejniško družino.

Opozarjanje na nezakonitosti v primeru koroških dečkov je dolžnost stroke, parlamenta in javnosti
Primer koroških dečkov je sprožil ostro nasprotovanje dela strokovne, civilne javnosti in politike neodgovornemu ter nezakonitemu poseganje Cerarjeve vlade v družine. Že aprila 2016 se je v podporo vnučkoma, babici in dedku pred ministrstvom Anje Kopač Mrak zbralo več sto krajanov Pameč in drugih podpornikov iz cele Slovenije, ki so ustanovili Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev, maja 2016 pa se je opozorilom javnosti pridružilo tudi Upravno sodišče v Mariboru, ki je odločilo, da je bil odvzem vnučkov nezakonit, ker so bile kršene tako ustavne kot človekove pravice.

Žalostna usoda koroških dečkov se kršilcev človekovih pravic ni dotaknila, saj so še naprej gluhi za prošnje ljudi in sodbe sodišč. Ministrica kljub sodbam sodišč o kršitvi človekovih pravic še vedno ni priznala strokovne napake podrejenih, v katero se je prostovoljno vpletla s seznanitvijo osebnih podatkov babice, dedka in koroških dečkov ter s sodelovanjem na novinarski konferenci s Petrom Stefanoskim, Darjo Kuzmanič Korva, Gabi Čačinovič Vogrinčič in Lidijo Hartman Koletnik, 6. aprila 2016.

Namesto častnega priznanja napake in takojšnje vrnitve koroških dečkov v njuno edino družino, je ministrica raje vsilila novi zmazek Družinskega zakonika, socialnim delavcem odvzela strokovne kompetence in odgovornost za razreševanje najzahtevnejših družinskih situacij naložila sodiščem, kljub opozorilom sodnega sveta, da za izvajanje zakonodaje nimajo dovolj izvedencev.

Največji dosežek “etične” vlade v letu 2016 – ugrabitev koroških dečkov in upiranje sodiščem
O pravi naravi Cerarjeve vlade priča dejstvo, da kljub soglasno ugotovljenim kršitvam človekovih pravic v primeru koroških dečkov na vseh stopnjah slovenskih sodiščih še vedno kljubuje pravici in že več kot leto dni uporablja svojo moč, da zadržuje koroška dečka stran od starih staršev.

Nepoznavanje ali nespoštovanje prava človekovih pravic s strani predsednika vlade, ustavnega pravnika Mira Cerarja, ki ima na ustih med, za hrbtom pa nož, omogoča podaljševanje agonije koroških dečkov. Tudi Cerar ve, da sta vnučka ob prvem srečanju z babico in dedkom z vprašanjem: “Babi, a gremo zdaj domov?” jasno povedala, kje je njun dom. Miro Cerar je na vrhuncu afere sicer napovedoval “resen” pogovor s Kopač Mrakovo. Iz tega ni bilo nič. Njegovo sočutje do otrok sega kvečjemu do ogledov tekem, na katere predsednik vlade s falconom na naš račun nezakonito vozi tudi otroke. Anja Kopač Mrak pa svoj čustveni primanjkljaj kompenzira z razkrivanjem svoje zasebnosti rumenim medijem.

Koroška dečka sta po več kot letu dni ujetništva še vedno talca vladajočih. Vlada Mira Cerarja, ki je koroška dečka vzela za talca svojih političnih ambicij, sodi zaradi svojega zavržnega ravnanja pred Evropsko sodišče za človekove pravice.

Franci Donko

 • mona lisa

  Žalostno je da še vedno in klub vsemu dokazanem dečka še vedno nista pri družini kamor spadata. Vsi vpleteni z ministrico na čelu pa še vedno vlečejo dobre plače z vsemi ugodnostmi. V tej naši državi je tudi to mogoče, čeprav je to kar so storili kriminal nad otrokoma in dedkom in babico. Morda nekoč ko bosta o dečka odrasla bosta tožila državo za storjeno krivico in takrat bomo to spet plačali državljani in ne kriminalci ki so zagrešili to grozljivo dejanje.

  • Slovenec 33

   V nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
   Ker so vladajoči dobili podkupnino za predajo dečkov v verjetno izrojeno okolje je seveda panika na levici.

 • antimur

  Brez dvoma, da mora Cerar s svojo pedersko vlado najstrožje odgovarjati pred EU sodiščem, za Kučana, Mrakovo, Vukovo, Štruklja, Brenčičevo pa še koga, bi morali delovati po krajšem postopku.

 • tarantela

  Na kosti ste pa čist pozabil…

  • Vera

   Raje prosi Boga , da ne bo nikoli več tako, kot je bilo po II. sv.vojni. To so zdaj res kosti, toda bili so ljudje , predvsem ženske z otroki , nosečnice in starčki.

 • rubec

  Ni v sloveniji nobenega raziskovalnega novinarja več, ki bi našel lokacijo kjer sta dečka zaprta? So še vedno vsi v avstraliji kjer iščejo janševo kliniko?

  • rrrrr

   Da nimamo raziskovalnih novinarjev? Carlova bo že novembra razkrila, po čem je danes čebula pri Ančki na tržnici. Seveda, če ji bodo dovolili.

   • rubec

    Je Carlove kar škoda za tak podcenjen poklic. Ko na televiziji vidim njeno pihanje v mikrofon bi človek rekel da po armstrongu ni bilo sposobnejšega trobentača.

    • rrrrr

     Ostarelim presstitutkam se čas izteka. tudi Carlovi. Še nedolgo nazaj je bil njen mikrofon priklopljen.

    • Franc Šink

     Kopačeva je še bolj zanimiva.Poglej njo z mikrofonom.Izgleda kot falirana devica.Čista nedolžnost

     • rubec

      Enkrat sem jo pa res opazil, vsaj tako so mi rekli na servisu. S televizorjem sem šel tja in vprašal kaj je to za en madež v levem spodnjem kotu, pa so rekli da je to Una ministrica.

     • KIKI

      VIDEZ VARA! ONA JE SATAN V PREOBLEKI!

    • karpelec

     Samo prava trobenta ji manjka.

   • karpelec

    Morda bo razkrita že prej, odvisno od analize porekla čebule, ki jo opravlja.

    • rrrrr

     Analizo čebule pogodbeno za RTVSlo opravljajo slovenski forenzik Sablič in NFL. Za potrebe sodišča čebulo lahko spremenijo tudi v kiwi.

     • karpelec

      Ni kaj. Sami prirodoslovni čudodelniki. Dobro izhodišče za naše sodstvo.

     • rrrrr

      Dober poznavalec. Pa kaj, ko tako enostavne stvari razume tako malo ljudi

   • KIKI

    Kakšno nagrado je že dobila Carlova za tekanje po Tržaški tržnici?
    Menda ja ne Pulitzerjevo? Nikol ne veš!? Prava zvitorepka…

    • rrrrr

     Nagrado je dobila od kakega slabovidnega prenašalca kamer. A ne Pulitzerjeve, na Polici gardrobe pa vsekakor.

  • Vera

   Janševa nimata klinike v Avstraliji , dečka pa mogoče sta pri kakšnem ” novem paru ” .

   • Janez

    Vsak dan mi na misel pride(bog ne daj,da imam prav)kaj pa če sta Koroška dečka namenjena za kakšne “rezervne dele”za potrebe kakšnih bolanih bogatunov.

  • KIKI

   Ja, imaš prav! Raziskovanje v Avstraliji je povezano z visokimi dnevnicami:..
   Mi imamo se fajn…(saj poznaš tisto)
   Vendar bodimo iskreni: mi bi takšno kliniko še kako potrebovali,
   saj Milojka nima posluha za nas, uboge navadne državljane!
   Pri nas imaš tri možnostI zdravljenja!
   1/ da ne zboliš
   2/ da ne znoriš
   3/ da umreš

  • Mojca pokraculja

   Seveda kje pa drugje. Bo treba avstralske al pa finske novinarje najet. Aja pardon, to ni zadeva Patria.

 • Janko Gedlička

  Ne bi me čudilo, da sta dečka tako skrbno skrita pri kakšni lezbični, ali gejevski, ali sploh legebitrovski skupnonosti dveh odraslih oseb in mora takšno sprevrženo stanje po oblastni legebitrovski usmejenosti ostati nedotaknjeno.

 • rrrrr

  Prav je, da je g. Donko spomnil na žalostno obletnico, ko je režim nekaznovano ugrabil koroška dečka. Boste ta žalostni dogodek zasledili v kakšnem režimskem trobilu? Kje pa. Sicer pa je samo opominjanje na dogodek prav tako premalo. Družina še vedno trpi, otroka pa še vedno v priporu.
  G. Donko, kdaj bodo naslednji protesti pred Ministrstvom proti normalnim družinam?

 • domovina mili dom

  Če se obravnavajo kosti komunistom ni prav, če se obravnavajo kriminalna dejanja vlade, komunistom ni prav. Ti komunisteki so pa res eni nergači.

  • KIKI

   Ti komunisteki ljubijo partizanske pravljice, dolge in lepe, kjer kurirček
   Tit reši celo partizansko divizijo z enim samim sporočilcem, ki ga je imel
   spravljenega v usrani plenici . Na sporočilcu je pisalo: banket bo v
   župnišču sv. Petra. Brzostrelke in ostalo orožje ponesite s seboj!
   1, nagrada glede na število pobitih bo orden hrabrosti!

   • domovina mili dom

    Bilo je nekoč. tralala…..ko smo morali osnovnošolci, (tako sedaj morajo poslušat o LGTB ), gledati vse svetovne apokaliptične bitke partizanov, ki so streljali do onemoglosti brez filanja z municijo, se vzpostavlja paralela s špageti vestrni.
    V bistvu jih lahko poimenujemo pasulj partizanarice.

    • KIKI

     Za 1. Maj in za ostale zaprisežene rdeče praznike smo si lahko že
     100 in 1x ogledali dopoldne Ne joči Peter, popoldne Bitko na
     Neretvi ali Bitko na Kozari…Bili smo napolnjeni s kulturo in dodobra
     seznanjeni z eno in edino zgodovino, zgodovino NOB.
     Moja mami je rekla (ponavljam) ; saj bo še grmov zmanjkal !…

     • domovina mili dom

      Res zmanjkuje grmov, postajajo nervozni.

  • Goran Hvala

   Karkoli drugega se obravnava pa ta belim ni prav…vsaj ko komentarje berem…

 • Morala

  Očitno se ne bo nič spremenilo in bi morala zadeva res pred evropsko sodišče!
  —————
  Pa še ena dobra novica. Se spomnite male Neže? Ta teden se vrača v Slovenijo. Dokazala je, da je zmožna nadaljnjega zdravljenja.” sta danes sporočila starša male Neže, Zala in Matej Arnolj.

  “Njen srček se je ob prejemanju pravih zdravil ponovno okrepil, njeno nevrološko stanje je obetavno. Od odhoda iz UKC Neža ni nikoli potrebovala pomoči pri dihanju. Je po žlički, pije po steklenički in kozarčku, najrajši sedi na kavču ob gledanju risank, rada je sladoled, predvsem pa še naprej osrečuje našo družino in prijatelje. Pogosto jo občudujeva, ko spi v stolčku med vožnjo, obujava spomine in verjameva v njeno prihodnost. Doma Nežo se vedno čakajo tako ljubljeni gumijasti škorenjčki.”(24.si)

  • Nejc Ornik

   Ravno te dni sem se spraševal, kako je z Nežico. Zares odlična novica! Hvala.

   • karpelec

    Kenda pa še vedno na stolčku.

 • gušto

  Donko … točno tako je…… pred sodišče sodi vsak, ki si protipravno vzame pravico odločati o tujem življenju in tako kršiti temeljne človekove pravice in svoboščine.

  dr. Cerar – doktor ustavnega prava in prvi minister države Slovenije, a spiš ???

 • KIKI

  Zelo težko mi je, ko vidim in globoko čutim strahovite krivice, ki se
  dogajajo prav otrokom. Neizbrisen nahrbtnik pekla bodo ti ugrabljeni in
  drugače zlorabljeni otroci nosili v svojem negotovem življenju in to samo
  zaradi golega, sprevrženega principa večnega nepriznavanja lastnih napak
  v strastni želji vladanja!
  Gledam te ksantipe, pofarbane tako ali drugače, s “facami” otrplimi in brezizraznimi
  od laži, ki jih vsakodnevno producirajo v svojo lastno korist in se zmagoslavno postavljajo
  na stran pravice, ki to ni in nikoli ni bila in ne bo! Smetijo in trosijo gnoj iz svojih z oblastjo
  zasičene možganovine, Iz njih pljuska sovraštvo do enostavnih, človeških pravic, ki bi
  jih vsak normalen član družbe sprejel z odprtimi rokami, samoimenovani velikani oblasti
  pa dejstva prekrivajo s svojo nedotakljivostjo in skrivanjem za oltarjem lastne umazane
  duše. Kako lahko?, se vprašam.
  Kje ste sodišča, kje ste “akademiki” prava, kam ste poniknili pred zelo preprosto in človeško
  nalogo: rešiti otroke! In to takoj ! Ali se koga bojite, kakšnega novega “rdečega Boga” ali
  ste morda odvisni od položaja, za katerega ste iz lastne podkupljivosti zaprisegli pri samem
  rdečem hudiču?
  Naša država je pravna sramota, naši vladarji so nesposobni brezspolniki,. Naši otroci
  naj ostanejo naši, zato jih nikar ne zapuščajmo! Pomagajmo jim, dokler je še čas!.

  • Zgornji

   DOOOOOOOBRO POVEDANO-RAZLOŽENO !!! ! !!!

 • Nejc Ornik

  Zahtev ljudi in sodb sodišč ministrica in Cerar ne spoštujeta!
  Predlagam velik shod v podporo vrnitvi koroških dečkov pred parlamentom, kot je napisal že nekdo spodaj. Demokracija z ulice naj spregovori, kot sta se Gabi Čačinovič Vogriničič in Anja Kopač Mrak se norčevali iz ljudi!

  • Zgornji

   AAAMEEENNNNNNN !!! ! !!!

 • miha57

  Anja Kopač Mrak je dosegla svoj edini cilj, ki si ga je tako želela, spraviti LGBT ideologijo v šolstvo. Če spet zmagajo na volitvah bo lahko ministrica za LGBT (novo ministerstvo)!

 • garfi

  nusdorferka se ukvarja z zaščito islamistov
  soros press

  • KIKI

   Se je dala všečno “pofarbat” v oranžno, da bo neonsko vidna in
   takoj na vrsti, ko bojo potrebneži prišli v našo “deželo smehljaja”…

   • garfi

    zlovenke si želijo dolge črne
    potem bomo pa itak vsi krivi za posilstva in nasilje

 • Zgornji

  BOLNIKIIIIIII, … !!! ! !!! BOLNIKI SO SE GOR PRIGREBLI NA VODILNE POLOŽAAAJEEEEE !!! ! !!! IN, KDO BO SEDAJ RED NAREDIL ??? SAMO BOG BI LAHKO TO IZPELJAL, … IN TUDI BO, … A PREJ BOMO MORALI ŠE MALO POČAKATI …

 • totex39

  V tej državi se dogajajo same svinjarije, ki jo vodijo komunistični napihnjenci. Spet se oglaša varuhinja človekovih pravic in se z vsemi kremplji bori za tujce in ne za Slovence. To res ni več normalno kaj se dogaja.

 • Fogglof Tunnek

  Koroška dečka sta na varnem in toplem, in se lepo razvijata… Daleč fstran od alkoholnih hlapof… Skratka srečna sta!!!

  • garfi

   vaša sta

  • Nejc Ornik

   Imata nove posteljice, ki ju bodo rešile, kot pravi Gabika Čačinovič, kenede, Tunhek? Levaki morate res trpet, ko tako sovražite družino.

 • SALZ

  Pametnih Slovencev je na žalost zelo malo.

 • Zakaj dečka?? To izhaja iz skupnih jezikovnih jeder. Fantka sta čisto v redu beseda. In ta ugrabiitev izhaja iz vizije in politike ilu min atov – uničiti družino. Čisto enostavno je.

 • Nejc Ornik

  Tumpek, kaj te delaš tu? Ka nisi pri Štrukljovem nakladanju o LeGeBiTri v šolah? Bi man lahko poročal o novih dognanjih velecenjenih homoerotičnih umof Ljubljanske univerze :)

 • Franjo Trojner

  Nič se ni za čuditi! Ta vlada fura demokratičen socializem. Živel socializem! Hecno! Imajo nas za osle, še koncepta se niso potrudili spremeniti. Vse gre po do pičice istem kopitu naprej in šov je zagotovljen in nedemokratične, nelegitimne volitve tudi. Volitve se ponovno bližajo, mali plavi ponovno kadruje in to ponovno tam, kjer je že nekoč obljubil zvestobo Jankoviču. Janša gre pred bližnjimi parlamentarnimi volitvami.ponovno na sodišče in proces bo še odmevnejši, kot Patrija, kar se vidi tudi po tem, da dominatni mediji že kurijo 100 na uro in gotovo ponovno svoj vrhunec tempirajo na dan pred volilnim molkom. V Venezueli je danes ponovno štala, narod se na ulicah bori proti socializmu in diktaturju Manduri!!! Kaj pa bomo storili mi na baje sončni strani Alp, da se končnon rešimo svojih Mandurov

 • Olga

  Pa ne samo zaradi otrok!

 • Nataša Valant

  Mene pa skrbi, oz. mislim, da bosta fantiča kmalu pozabila življenje pri dediju in babici.Poglejte, koliko časa je minilo. Onadva pa ju lahko samo občasno obiščeta.
  Preimenovali so ju, skrili k nam neznanim ljudem.

  Zakaj to čudno sprenevedanje? Kaj vedo ( tudi nekateri tule ), da se ne sme povedati in s tem tudi razložiti svoje poteze !!
  Že to, da so vmes ene čudne ” skrivnosti ” me skrbi.Kdo in kaj skriva ? Ko ne veš kaj bi navedel za razlog, skrivaš ??
  Otroci pa hitro pozabijo. Težko pa bo pozneje. Brez skrbi. . . . . . . zelo ju bo zanimalo, kaj se je godilo.

 • Hribouc

  To pa so kapitalni prasci in prasice brez primerjave v Evropi!
  Kopač Mrakova kot Putinova nagrajenka, sicer le ubogljivo v rokah hudičevega sistema in Cerar sodita na mednarodno sodišče brez odlašanja.
  To kar si ta Banda privošči, že zdavnaj presega vse meje dopustnega, vzdržljivega in ekstremnega!

  Ej, Mrakica, in ti Cerar, da se meni dogaja , da meni ali mojim počenjata ,karvidva tem dobrim ljudem ljudem, bi vidva videla zelenega hudiča, ne samo črnega, ki ga delata drugim, izkoriščanim, nemočnim!
  Banda hudičeva, brezsramna in neodgovorna – mater vam cigansku, golazen, svojat brez primere!
  Prasci z veliko!
  NEHAJTE GA SRAT PO NARODU, BANDA SKORUMPIRANA, ČE NE VAS BOMO ZNESLI NA CESTO !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!