Vladni poslanci na obravnavi Družinskega zakonika kršili človekove pravice drugače mislečim. Argumentov pa nobenih

Vodja koalicije Za otroke gre Metka Zevnik in Aleš Primc Foto: STA

Ko sem 7. marca 2017 v večernih urah pisal te vrstice, je v parlamentu še vedno potekala seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki obravnava Družinski zakonik Anje Kopač Mrak. Koalicija Mira Cerarja je z omejevanjem časa in žaljenjem vabljenih ponovno dokazala, da se boji soočenja z zagovorniki pravic otrok in družin.

V Državnem zboru RS so na predlog Jasne Murgel že takoj na začetku seje izglasovali nedemokratičen sklep, ki je predstavnikom Gibanja za otroke in družine ter drugih organizacij namenili le po 10 minut za predstavitev več kot 50 amandmajev slabo pripravljenega Družinskega zakonika. Z zavrnitvijo predloga SDS, da bi bila o najbolj pomembnem družinskem zakonu omogočena javna predstavitev mnenj, pa so preprečili razpravo med njimi in t. i. navadnimi ljudmi, ki so prišli v državni zbor predstaviti stališče. Polovica ostalih državljanov, ki se je seje udeležila, sploh ni imela pravice do besede.

Predstavnikom Gibanja za otroke in družine so za predstavitev pripomb na zakon s 300 členi namenili vsakemu le po deset minut!
Sovoditeljca Gibanja za otroke in družine Metka Zevnik je opozorila ministrico, da je kljub obljubam iz Družinskega zakonika ponovno krivično izpustila stare starše, vodja nastajajoče stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc pa je opozoril, da v vladnem Družinskem zakoniku, ki govori o družini, manjkata ključna pojma za družinsko srečo: ljubezen in zvestoba!

Strokovno in podprto z dokazi sta v nedemokratično kratko odmerjenem času nasprotovanje vladnemu Družinskemu zakoniku izrazila še Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude, ki je opozoril na neustrezno definicijo družine in zniževanje standardov za posvojitve, in Majda Ganzitti, predstavnica Sveta katoliških laikov, ki je predstavila predlog Gibanja za otroke in družine, da se spočetim, a še nerojenim otrokom podeli status družinskega člana, saj so v maminem trebuhu že vključeni v družinsko življenje. Helena Kregar, predstavnica Društva Katoliških pedagogov, Peter Zidar, predstavnik odraslih skavtov, dr. Janez Cerkovnik, predstavnik zavoda Božji otroci ter društva Družina in življenje, pa so opozorili na pasti Družinskega zakonika, ki predstavlja trojanskega konja za posvojitve otrok homnoseksualcem, kar je mogoče v spregi z Möderndorferjevim Zakonom o partnerski zvezi.

Avtor tega zapisa pa sem opozoril, da predlagani zakonik ne opredeluje pomena očetovstva in materinstva za zdravo rast in razvoj otrok ter ne bo sprejet s širokim soglasjem, saj družinam ne omogoča boljših pogojev za življenje, ampak v vse družinske situacije vpleta nadzor države. Izrazil sem protest, da Anja Kopač Mrak socialnim delavcem jemlje strokovne kompetence, z njihovim delom pa namerava obremeniti sodnike.

Seksi ideološka tema, nato korenček in palica
Poslanke in poslanci so lahko govorili neomejeno, čeprav večina, tako kot se je izkazalo doslej, o družinskem področju očitno nič ne ve. Metki Zevnik, Alešu Primcu in ostalim povabljenim pa so kljub tehtnim razpravam po desetih minutah odvzeli besedo. Na sejah očitno zgolj glasujejo, kot jim naročijo. Vsebinsko obravnavo zakona z več kot 300 členi so opravili v treh urah, pri čemer so večino časa glasovali.

Poslanci Cerarjeve vlade so se očitno vnaprej dogovorili za taktiko, s katero so se nedemokratično spravili nad predstavnike Gibanja za otroke in drugih organizacij. Erika Dekleva, Janja Sluga, Miha Kordiš in Jani Möderndorfer so vabljene napadali, jih žalili in kršili njihove človekove pravice, Uroš Prikl, Saša Tabaković in Andreja Černak Meglič pa so jadikovali, kako se “dajmo zmenit”, saj Družinski zakonik ni tako slab.

Uroš Prikl je svoje nagovarjanje h kompromisnim rešitvam podkrepil s primerom, da je kozarec na pol poln, ko je vsaj nekaj tekočine v njem. Za Andrejo Černak Meglič je razprava o Družinskem zakoniku zabavna “seksi ideološka tema”, v nadaljevanju pa je dodala, da pa Družinski zakonik zdaj končno res sprejmimo, ker ona “res misli, da je zakon zdaj dobro pripravljen”. Ob koncu razprav je večina vladnih poslank in poslancev prezirljivo zaključila z znamenitim “Za otroke gre!” To je še kako res, za otroke gre, samo njim že ne. Koroška dečka sta živ dokaz, da CerarŽidanErjavčevi koaliciji za otroke ni niti malo mar.

Franc Donko

 • Sredina

  Za tiste bedarije govorit itak ne rabijo več kot 10 min, polovica se jih ponavlja, se pa tako in tako ni noben držal omejitve…
  V vsakem primeru je pa šlo za vse drugo, kot za predstavitev stališča o zakoniku, bolj kot za to je šlo za samo promocijo, širjenje laži in nabiranje političnih točk.

  • tohuvabohu

   A si ti privatno Samo Promotor?
   Si pa bolj slab sredinec. Izraz “nabiranje političnih točk” je tipična komunajzarska podla svinjarija.

  • Steiermark

   Na kakšen način pa “nabirajo politične točke” in kaj potem z njimi počnejo?
   Dvomim, da sploh veš, kaj in kje je “sredina”, ker se sam kažeš na skrajni levi lgbt-jevski “sredini”!

   • Sredina

    Primc sam je reklamiral svojo ‘stranko v nastajanju’, to je možno razbrat iz magnetograma seje…
    O skrajni levici pa nebi, ker res nisem levičar

    • novaknovak

     aja, ti si levosredinski…

 • Za Slovenijo

  Banda SDjevska!!!

 • VERZIFIKATOR

  DAJ ŽE ZDEFINIRAJ

  Daj že zdefiniraj skropucalo,
  kaj zavijal bi se v puhle fraze,
  rabil le izpraznjene izraze,
  daj povej, da bo že mir se dalo.

  Daj že zdefiniraj si družino,
  pač po meri svoji vsem poznani,
  tvoji da lahko družinski člani
  vsi so, ki jim daješ preživnino.

  To zapiši v zakon enoznačno,
  da družinski član je bitje živo,
  štirinožno, tudi takšno z grivo,
  večkrat kakor sito da je lačno.

  Da lahko posvajal boš živali,
  z njimi šel se vsak dan vrt živalski,
  stroki pa natvezil poznavalski,
  da sorodni ste se skupaj dali.

  In še to zapiši v zakon jasno,
  da garaža topel dom je skupen,
  cuckov trop v njej bije boj obupen
  tulijo družinski člani glasno.

  Ko pa pokončajo si očeta,
  tistega brez spola in brez jaza,
  naj ne bo v zakonu gola fraza,
  ampak člen, da je družina sveta.

 • karlina

  To Murgljevo bi z velikim veseljem brcnila iz SLOVENSKEGA PARLAMENTA !!!!!!! Še govoriti ne zna , dere se, kot kakšna vrana, da ne govorim, da ne ve, kaj je slovenski jezik. Po letu 91 se je priklatila iz Bosne v Slovenijo, kjer je dobila vse-dobro izobrazbo, stanovanje, čudovito sluzbo, pa je vedno najbolj glasna in nesramna. Sicer pa, lahko jo je grozno sram, gre se za druzinski zakonik, doma ima dvojčka s posebnimi potrebami in bi lahko pokazala v sebi kanček materinstva, sicer pa, škoda besed za takšne, kot je ona, resnično.

  • FRANC3

   Če si prodana duša, je vse dovoljeno.

 • sprehajalec

  Vladni poslanci na obravnavi Družinskega zakonika kršili človekove pravice drugače mislečim.

  To ni nič novega, Levičar je pet korakov naprej pred navadnimi držaljani, njegov cilj je tako bleščeč, da se mu ni treba ozirati na druge. Opravičevati zaradi tega se pa ni treba nikomur, saj Boga ne priznava.

  Zato je izumil nekaj gesel, ki jih ima na koncu jezika ob takšnih primerih;

  O pravicah manjšine, ne sme odločati večina.

  Končni cilj nima cene, še sploh pa večina ne sme odločati o ceni za doseganje tega končnega cilja.

  Humanizem ne sme imeti vrednosti. Koliko je vreden, ve lahko le levičar.

  • FRANC3

   +++++++++++++++

  • Ana Job

   Za levičarja človek nima vrednosti, ker je to bitje brez duše na ravni parazita.

 • karpelec

  Kam smo prišli in kam tonemo ob takih neumnostih, ki se dogajajo v parlamentu. Človek ob tem ostaja brez besed, kajti to kar imamo sedaj ni več užitno. In tak parlament je slika etične vlade in profesorjev prava, ki so ponosni nanj.

 • APMMB

  Vladni polanic se ne zavedajo, da so z zavrnitvijo predlaganih amandmajev opozicije in drugih nevaldnih organizaciji pravzaprav pokazali, da v Sloveiji vlada diktatura. In to boljševistična.
  Družinski zakonik je pomembnen skoraj tako kot ustava.Dotika se prav vseh prebivalcev Slovenije in to od spočetja, pa vse do smrti.
  Nujno je, da se tak zakon sprejme z največjim možnim konsenzom. Preglasovanje, kakršnemu smo bili priča na odboru in bomo priča tudi na plenarnem zasedanju državnega zbora, kaže na diktaturo.
  V Sloveniji drugače misleči niso zaželnejni in so prebivalci drugega reda.
  To je žalostno in zaskrbljujoče.
  Takšne diferenciacije v Sloveniji ni bilo že od časov sivine v sedemdesetih letih, ko je komunistična partija še zadnjič želela zavladati s trdo roko, pa se ji to ni posrečilo,saj je Jugoslavija zapadla v globoko krizo in potrebovala je finančno in drugo pomoč. Kje drugje, kot v deželah osovraženega kapitalizma. Za to pomoč je morala popustiti pri diktaturi in vsaj za nekaj let je spet zadihala. Končno pa vemo, da je propadla.
  Slovenija je danes zelo blizu propada. Diktatura,ki jo danes izvajajo nevestni poslanci koalicije se bo prav tako končala s popolnim polomom.Žal z družinsim zakonikom, ki bo pospešil propad družbe.

  • Ana Job

   Strinjam se z vami, da v Sloveniji vlada diktatura levega privilegiranega razreda. Država je v kaotičnem stanju, sicer pa v drugačnem ne more biti, če nam vladajo zadrogirani, degenerirani potomci klavcev, ki niso bili sposobni skupaj spravit normalnih družin, ker so imeli travme, zaradi svinjarij, ki so jih počeli. In njihov produkt so ti zaostali izmečki, ki ustvarjajo nove absurdne zakone.

 • tarantela

  Primc-šow.

  • MižekFiga

   Kopačka SPRENEVEDANJE !!!
   Koliko referendumov je izgubila od vladanja Pahorja do danes???
   Pet najmanj!

  • novaknovak

   koalicija -tragedija, črna

 • Vera

  Ti zagovorniki novega družinskega zakonika se ne zavedajo,. do kakšnih neslutenih posledic bo prihajalo, če jim zakon uspe spravit v zakonodajo .
  Všeč si bosta čez 20 let polbrat in polsestra itd. Se ne zavedajo, kakšni ekscesi bodo to in kakšni otroci se bodo rodili takim parom, če jih bodo slučajno imeli ? Pamet v glavo levica pokvarjena !

 • Ana Job

  Levica je popolnoma degenerirana, ti, ki sprejemajo zakone, so potomci likvidatorjev, ki so pobijali pošten slovenski narod in nimajo nikakršnega čuta za sočloveka, ker jih moteni starši niso naučili osnovnih moralnih norm, da bi ločili, kaj je prav in kaj ne. Večina jih je na drogah, zato se pa bojijo, da bi se jih testiralo.

 • antimur

  Koalicijske barabe in povsem nezrele in nesposobne poslance kot so Murgelca, Möderndorfer, komplet golazen iz ZL, Dekleva, Sluga, Prikl, Tabaković, Meglič, Bratušca, Brglez in ostalo golazen, moramo lastnoročno pometati iz državnega zbora. Ti norci jemljejo to institucijo, kot da smo jim jo državljani podarili, prav tako je potrebno do zadnje smeti počistiti ministrstva in to brez izjeme. Tolikokrat sem že to omenil, da mislim, da je ta trenutek končno pred vrati.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!