Vroče bo!

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

Baje nas čakata vroče poletje in vroča jesen. Lepo! Zima je v naših krajih vse daljša. Če se meteorologi s tem ne strinjajo, je to seveda le na podlagi njihovih objektivnih kazalnikov. Če k tem pridamo še subjektivne kazalnike, vidimo zimo ne le kot meteorološki pojav, ampak tudi kot pojav, ki poleg mraza, snega, megle in pomanjkanja svetlobe pomeni tudi pomanjkanje energije, zamisli, veselja do življenja, odprtosti za izmenjavo mnenj, svobode, cvetenja in rasti. O tej zimi govorim. In ko napišem, da bo vroče, ne mislim, da bo s tem konec zime, ampak, da bo začetek konca zime.

Kar kaže na moj nikoli povsem uničen optimizem. Kot ledena plošča, ki se enkrat mora začeti taliti. Če bo staljena, pa bo seveda odvisno še od vrste drugih dejavnikov.

Zakaj sem tako optimistična? Nekaj je gotovo, dopust se bliža in to brez dvoma vpliva na moj optimizem
Vendar je še več. Vili Kovačič je uspel. Uspel je animirati in organizirati zbiranje podpisov proti Zakonu o drugem tiru. Čestitam! Na njegov vlak je prisedla tudi SDS, mislim, da kot edina politična stranka. Zato smo uspeli skupaj. In to ne proti napredku, kot bi morebiti na prvi pogled kdo rekel. Ne, nismo proti napredku, smo pa proti kraji proračunskega denarja. Jesen, ko bo referendum, bo zato še vroča! Seveda ideje, da bi se referendum opravil skupaj s predsedniškimi volitvami, levica ne bo nikoli dopustila. Dosežen bi bil kvorum in glasovi bi bili verjetno precej drugače razporejeni. Tako tisti referendumski kot oni za predsednika. In tega ne bodo dopustili, pa naj stane, kolikor že pač stane. Stave so previsoke, da bi se za 2 ali 3 milijone, kolikor stane referendum, igrali!

Ne nazadnje, kdo lahko sploh verjame predsedniku vlade, če govori o tem, da smo izgubili možnost pridobiti evropska sredstva, pa mu v hrbet skoči redko videna in slišana evropska komisarka, rekoč, da temu ni tako. Gospa, ki ukinja vinjete, je začutila, da je vrag vzel šalo in da je njeno mesto komisarke tako negotovo, da je žrtvovala predsednika vlade in ga razkrinkala urbi et orbi. No, bolj urbi, ker za orbi na srečo nismo zanimivi. Še aprila letos smo brali in poslušali ministra Gašperšiča (veste, kdo bi to bil?): “To je naš največji in mednarodno pomemben infrastrukturni projekt, ki ga je vlada Mira Cerarja po 20 letih premaknila z mrtve točke.” Sic!

Takrat naj bi od EU dobili 100 milijonov evrov, od Madžarske 200 milijonov evrov, zdaj pa je Violeta Bulc pričela govoriti o 44 milijonih evrov, ceno izgradnje pa je Miro Cerar tako mimogrede in čez palec podražil za 100 milijonov evrov, ker je moral podkupiti župana Popoviča, da je ta odstranil stojnico za zbiranje podpisov. Dolgost Popovičevih stališč je kratka!

Bi se prodali za 44 evrov?
Zdaj pa tako, malo za lažjo predstavo. Ena milijarda je 1.000 milijonov, 26 km železniškega tira naj bi nas torej stalo 1.500 milijonov. EU nam bo sofinancirala 44 milijonov evrov. Saj se hecajo! Mislim, da bi bilo spodobno, da ta sredstva odklonimo, ker če bomo stran vrgli 1,5 milijarde, nihče ne bi pogrešal še 44 milijonov. Gre za veliko mazanje oči državljanom! Da si lažje predstavljamo, prodajalec nam ponuja kolo za 1.500 evrov, kar naj vsekakor zagrabimo z obema rokama, saj bo prispeval 44 evrov! Če bi bilo obratno razmerje, ne rečem, tudi mi bi peli Odo radosti, imeli bi denar, nadzor tujcev in na koncu tudi drugi tir.

Moje povsem laično mnenje sicer je, da si državljani od tega tira ne moremo obetati čisto nič. Ne verjamem, da zaradi teh 26 km ne morejo v Luki dovolj hitro raztovarjati in odvažati, da nas zaradi tega prehitevajo ostala pristanišča. Kot državljanka si želim posodobitev celotne železniške infrastrukture, vključno z bednimi postajami, za ceno, po kateri gradijo Kitajci, kar smo lahko prebrali. Proga, dolga 480 km, z viadukti in postajami, je stala Kenijo samo enkrat več kot 26 km drugega tira!!! Vsa Slovenija bi dobila moderno železnico s postajami samo za enkrat večjo vsoto denarja. Železnico, po kateri bi vlaki vozili hitreje, kjer nas ne bi premetavalo kot krompir na traktorju. Postaje, kjer ti ne bi podstavljali pručke, da dosežeš stopnice in se vzpneš na vlak. Ne vem, ali so to v Trbovljah že odpravili, vzpon na vlak v Trbovljah v smeri proti Ljubljani je bil dejansko adrenalinski, moški zadaj in moški spredaj sta bila potrebna, da si vstopil na vlak. In to ni bilo pred 50 leti!

Torej, to norost z gradnjo drugega tira smo državljani zaenkrat zaustavili, ali bomo zbrali toliko razuma, da bomo NE temu projektu tudi množično podprli na referendumu, lahko le upam. Kot rečeno, pa že teh 40.000 podpisov daje upanje, saj je bila prej kot ne popolna medijska blokada o zbiranju podpisov. Ljudi, ki so stali ob stojnicah, pa so mimoidoči »moderni« zmerjali in se jim posmehovali.

Ker smo že pri milijardah, eno tako milijardo denarja je “naša” banka (na Slovenskem smo mi gospodar) tako mimogrede oprala. Pere se denar, ki izvira iz kaznivih dejanj ali je namenjen kot plačilo za kazniva dejanja, terorizem, industrijsko špijonažo, kršenje sankcij ipd. Pere se za velike provizije. Torej, vsaj pol drugega tira je poniknilo v žepih ali na računih tistih, ki dejansko vlečejo niti iz ozadja. Glede na potrebo po drugem tiru in financiranju tega je beseda poniknilo toliko bolj na mestu, saj daje misliti, da denarja več ni, volitve pa se bližajo. Ozadje potrebuje svež denar!

V normalni državi bi Dragonji že letela glava
Pa še nekaj se je zgodilo vmes, nekaj, česar mediji niso opazili. Metodu Dragonji, svetovalcu podjetja za izgradnjo drugega tira, posebej ustanovljenega podjetja, naj bi nekdo izmaknil vso dokumentacijo o izgradnji, ki jo je “varno” hranil v osebnem vozilu na Ljubljanskem gradu. Na USB-ključku naj bi bila dokumentacija o drugem tiru in Mercatorju. Halo??? Kaj dela dokumentacija o Mercatorju pri svetovalcu podjetja za izgradnjo drugega tira? Kaj dela svetovalec na Ljubljanskem gradu? Z vso dokumentacijo, ki, kot pravijo mediji, Bogu hvala, ni tajna, temveč le poslovna skrivnost. To pa ni nič, kot tudi ni bilo nič izdajanje državne tajne italijanskemu veleposlaniku v času osamosvajanja Slovenije. Mar ne, gospod Ciril Zlobec??? Ko bi v vsaki približno normalni državi letela glava Dragonje in vlade, ko bi vsak vsaj približno normalen novinar vprašal, kaj je delal človek na Gradu, s kom se je sestajal in zakaj je nosil dokumentacijo in jo puščal v avtu, se pri nas nič ne zgodi. Ko bi vsak novinar moral vprašati, kaj ima Dragonja z Mercatorjem, pa spet nič! Bolj pomembno je poročanje, da so kolone na cestah. Tako kot lani, predlani, pred tremi, štirimi …. leti ob takem času.

In ko že misliš, da gre za kriminal “par excellence”, da bo vsa država hitela odkrivati storilce, jih procesirati, se ne zgodi nič. Mediji utihnejo, imena so znana, nobenega pripora, nobene preiskave …. Bolj so se potrudili, ko so iz Jankovićevih prostorov odvažali stare računalnike, so vsaj dajali videz, zdaj pa se jim v vročini tudi to več ne ljubi. Računajo na kratek spomin volivcev, vendar pozabljajo, da se prek interneta ljudje organizirajo in “obujajo spomine”. Nekdo si očitno na debelo maže kruh z maslom, medtem ko je za drugega maslo “škodljivo”. V pričakovanju preiskav v povezavi z bančno luknjo in pranjem denarja se torej prav tako obeta vroča jesen. Ker mi ne bomo pozabili!

Slišim, da so pri nas tudi pri imenih strank plagiatorji. Po “Naprej, Slovenija”, ki so si jo sposodili po “Naprej, Italija”, je na vrsti novo ime za stare socialistične čase, ki plagira nemške Die Linke. “Levica”, ki jo vodi Mesec. Kot da bi bral pravljico. Zaslužki politikantov so brez dvoma v primerjavi z njihovo siceršnjo delazmožnostjo resnično pravljični. Ko članstvo, ki ugotavlja, da s podporo ne deli tudi denarja, odhaja, se povzpetniki dičijo z rdečo zvezdo, ki si jo je ena celo obesila v obliki uhanov. Verjetno je s tem pokazala tudi navzven, da jo rdeča zvezda vleče za ušesa, ali pa, da je bila od rojstva označena. Tako imenovana sledljivost, kot to poznamo pri govedu! Do kam seže človeška neumnost, pa je še vedno neodgovorjeno vprašanje. Ko že misliš, da imaš odgovor, ti znova dokažejo, da gre lahko še dlje …. Kaj bo stranka zganjala v jeseni, se bo Levica borila proti Združeni levici, kako uspešno bo prikrivala svojo požrešnost, bomo videli. Vsekakor bo vsaj znotraj med levimi vroče!

Ali bo vroče prihodnji teden, ko se bodo pod rdečo zvezdo privilegijev družili tisti, ki jih hranimo, ne vem. Obetajo se protidemonstracije, UE Ljubljana pa seveda ne bo izdala prepovedi, kot se je zgodilo v Mariboru. Je pa le razlika, ali je nekdo domoljub ali pa poveličuje morilce slovenskega naroda! Zna biti vroče! Zato tisti, ki se še spomnimo, zapojmo:

Stranger, stranger, stranger, stranger

It’s hot here at night, lonely, black and quiet.

On a hot summer night

Don’t be afraid of the world we made

On a hot summer night

vir: https://www.youtube.com/watch?v=U83V2a_Yq9w

Lucija Šikovec Ušaj

 • dež

  Predzadnji odstavek je za anale, tisto o rdeči zvezdi v ušesih in sledljivosti.
  Sicer pa Mirkota in njegove najlepše opiše kar ime izvajalca in naslov skladbe na tejle povezavi https://www.youtube.com/watch?v=dn4tS2esEjg.
  Prva in zadnja kitica (tule, https://cuspajz.com/tekstovi-pjesama/pjesma/kud-idijoti/mi-smo-ovdje-samo-zbog-para.html) sta zagotovo himna SI udbomafije, s svojimi podrepniki in vazali.

 • janez.pokoncni

  Odlično.

  “Moje povsem laično mnenje sicer je, da si državljani od tega tira ne moremo obetati čisto nič.”

  Par let vsakega (in to so v bistvu brez izjeme vse politične opcije) “brcnem v rit”, da mi naj skuša naložiti, kaj pri vragu vražjem bomo od 2. tira imeli mi, prisilni investitorji.
  Meni je jasno (ali pa ne, sploh ni bistveno), da bi novo železnico potrebovala ena državna greznica z 900 zaposlenimi, ki jo brutalno odira kup prisklednikov in seveda 900 zaposlenih. Zakaj pa bi 2.tir potrebovali mi, vsi ostali???
  Teš 6 smo “kao” potrebovali zato, ker bi sicer pogosto ostajali brez “štroma”. Tako so nas vsaj prepričevali. Za 2. tir pa si nihče ne zna izmisliti niti teoretičnega razloga, s katerim nas bi skušal naplahtati.

  • Aron

   Ce ne razumes, zakaj Slovenija potrebuje infrastrukturne projekte, povecanje inveaticij in povecan obseg poslovanja prek Luke Koper, ti pac ni vec pomoci. Osnove ekonomije, ljubcek.

   • rrrrr

    Za sedemletnika kar zavidljivo poznavanje nacionalne ekonomije, zato ljubčku Rončiju namenjam sladoledek z zelenim zmajčkom.

    • Aron

     Argumentacija ne gre, kajne? Boscek….

     • rrrrr

      Boš sladoledek z argumentkom? Pol bo buši bolu
      (mimogrede, argument ni slaščica in se ga ne da popapat))

     • Aron

      Za otroke iz vrtca nimam casa.

 • VERZIFIKATOR

  Vili Nogačič

  ČIRO IN NAGAJIVCI

  Smrknil spet je mali Čiro,
  se pod nosom je obrisal,
  ni otresel fant se vtisa,
  da je zopet šel čez mero.

  Sami grdi nagajivci
  okrog njega da so zbrani,
  in njegovi vsi obdani
  so z notoričnimi krivci.

  V vrtcu se je branil v sili,
  mami Čiro bi potožil,
  tistega bi rad zatožil,
  ki mu pravi Strašni Vili.

  Tisti fant da mu nagaja,
  mu železnico razdira
  in igračk cel kup podira,
  Vili je podoba zmaja.

  Mu vzgojiteljice vdane
  bi celo pritrjevale,
  tožibabi prav bi dale,
  saj globoko so zlagane.

  Je otroček namreč Čiro
  iz družine budžovanske,
  druge argumente stranske
  nategnile bi čez mero.

  Drža fanta posesivna
  plod le vzgoje je napačne,
  enotirne, vzgojne mlačne,
  je zgrešena, permisivna.

  Kaj zgodilo se bo s Čirom,
  se soseščina sprašuje
  in odgovor pravi tu je:
  zgolj težave s pravim tirom.

  Saj ko Čiro ta odraste,
  stokal bo nad negativci,
  pokali mu bodo živci,
  ker je fant iz »prave kaste«.

 • VERZIFIKATOR

  Bor Popek

  POP IN VERA

  Pop imel je trdno, čvrsto vero,
  deloval prepričan in umirjen,
  v pravo stvar usmerjen, prav utirjen,
  ko je, glej, naletel na oviro.

  Ni pomembno, kdo jo je nastavil,
  da le pop na drugi tir je skrenil,
  zoper vero lastno vse ukrenil,
  se iztiril in drugam prestavil.

  Prej zasidran bil trdnó v pristanu,
  veri pot utiral v pristanišče,
  pa potem spreménil pop stališče,
  kot bilo mendá je v božjem planu.

  Vero kdor tako na mah spreminja,
  kakor pop, o njem ki pesem poje,
  ta zares skrbi za blagre svoje,
  višji volji sluga se udinja.

  Várujte se takšne vrste popov,
  ki tako se zlahka jih iztiri,
  takšen glas o njih se naglo širi,
  da še zadnji se bo zgražal lopov.

 • PikaPolonica

  Drgonja ne odleti, zato ker so isto misleči na vladi. Zanimivo…Merkatorjevo dokumentacijo je imel.

  • PikaPolonica

   Res bo vroče, upam da vas bo zažgalo.

 • Kosobrin

  Drugi tir vsekakor enkrat bo, ker je potreben! Drugi osvajajo vesolje, planete, mi pa oviramo gradnjo 27 km dolge proge! Seveda to stane, nič ni zastonj! Namesto, da bi potegnili razvojni voz naprej, ga nekateri z vso silo vlečejo nazaj. Ker si je nek konservativec to izmislil, ker je potrebno nagajati. Vendar, sreča je vedno na strani pogumnih, vedno na strani razvoja in napredka!

  • PikaPolonica

   Ja ga potrebujemo, vendar ne za vsako ceno. V Bruslju so nam odobrili samo 40 mil., la zakaj? Projekt so verjetno ocenili, da se ga da za veliko manj denarja narediti, in odobrili so nam sorazmerni delež. Tejli so nenasitni.

   • Kosobrin

    Drugi tir enkrat bo. Z manj denarja.

  • KIKI

   Več kot bolno! Vsaj polovico “predvidene” investicije je namenjeno krmljenju
   nenasitnih pujsov alla Dragonja, Cerar, Kučan etc, etc….Potem bo druga, naslednja
   vlada prenašala vse grehe in zablode predhodnika in jih, krivila za vse strašne kapitalne
   spodrsljaje in mafijske kraje iz naslova projekta! Čemu je bilo namenjenih že prvih
   200 mio eurov za “ustanovitev” firme 2TIR z Dragonjo in priskledniki !
   Obup in beda te vlade!

   • PikaPolonica

    pa dej piš z malo začetnico priimke, da ti lah plus prislonim, tko tga pa ne morem k se bojim da me kdo ” zastihal”

  • Capi

   Kdo ovira gradnjo??? A sploh veš o čem je govora pri zbiranju podpisov in posledično referendumu ki bo jeseni??
   Gre za preprečitev ponovne KRAJE davkoplačevalskega denarja!! kot je bilo pri TEŠ-u

   • Kosobrin

    Vem. Toda drugi tir vseeno enkrat bo.Morda midva tega ne bova doživela, a tir bo!

    • Borut Stari

     Ni vseeno kako se gradi. Če to počne privatni kapital ali javna sredstva. Privatni kapital točno ve končno ceno in jo tudi plača. Javna sredstva? Je nekakšna skupna vreča, ki pomeni, fantje vzemite kolikor hočete. Vse bodo pokrili davkoplačevalci. No, javni denar je vedno brez kontrole.

   • Karmen

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • radames

   Ne klobasaj, nevednež!!! V sredini 60. let se je železniške proge RAZDIRALO!!! Si že kdaj slišal za to??? Med drugimi so razdrli – danes prepotrebno – progo Hrušica-Rateče. In po razdiranju so se lotili EDINE proge, ki so jo zgradili tardeči v Sloveniji: Prešnica-Koper.
   Kakšen napredek??? Kdo vleče voz nazaj, če se še vedno (in še dolgo se bomo) vozimo po progah, ki jih je zgradila Avstroogrska???
   Ti pa zares klobasaš. A ti po Sloveniji hodiš z zaprtimi očmi???

   • pajot

    Kosobrinček se skriva pred Bedancem v svoji bajtici na Vitrancu. kako bi lahko vedel,kaj vse so počeli komunajzarji od leta 45?

  • hermannn

   Imate s percipiranjem realnosti! Posvetujte se s svojim zdravnikom.

 • sale

  …nemoj da ideš mojom ulicom…ha ha haaaa

  • Norm Kinley

   Hmm, majmun, ki brani svoj teritorij? Ah ne, srbski turčin brani svoje pleme. Torej majmun in polcivilizirana srbska opica? Jaaaaaa

 • Jožef

  Ladja norcev se polni in kmalu bo začela toniti zaradi prevelikega števila norcev. Kljub sončnim dnevom je nebo nad našo deželico prekrito z nevidnimim oblaki norosti in pokvarjenosti. Ljudje se bodo začeli gristi med seboj kot stekli psi. Vprašajmo se, kdo je kriv za vso to obsedno stanje. Odgovor nam je vsem znan, mediji in samo mediji so krivci. Slovencev nas je malo, miljon in pol, pa vendar nas je preveč, da bi lahko vsi imeli delo oziroma, da bi lahko lepo in spodobno živeli. Enako je pri zaposlenih pri medijih. Preveč jih je in tisti, ki želi delati pri medijih, mora delati tisto, kar mu ukaže lastnik, v nasprotnem ga doleti noga. Pa lastnik, ja lastnik je pa tisti, ki ima kapital ali bolje rečeno denar. Pa pojdimo dalje, odkod lastnikom denar, ja od stricev vendar. Kje so pa strici dobili denar, manda ja ne od tete iz Amerike. Slišal sem o tajnih fondih udbe, pa o pranju denarja, pa polnjenju davčnih oaz takoj po mosamosvojitvi Slovenije. Uganili ste, kje se nahaja neizčrpni vir kapitala – denarja, ki financira medije oziroma pralnice naših možganov. Čas je, dragi Slovenci, da rečemo medijem “ne” in začnemo misliti s svojimi glavami in videti to kar vidijo naše oči in slišati to kar sami slišimo. Zoranu, Svetlani in ostalim ljubiteljem juge in komuzma pa svetujmo, naj delajo v dobro vseh prebivalcev slovenije ali pa naj gredo v tisti del juge, kjer se še niso orekli komunizma, mi smo se mu leta 91, čeprav so to nekateri pozabili.

  • mirodel

   Me prav zanima, koliko šans bo ta ladja norcev, po objavi arbiterjev glede meje na morju, sploh še imela za plovbo.

 • TOML

  Spet odlična Lucija!

 • Capi

  Odlična kolumna!! Lucija, še naprej tako :)

 • sumljivislon

  Lucija – ČISTA PET…M. Sunčič..pa drgač..!!?

 • Vrba

  Prišli bi že bili Slovencam zlati časi,
  ak klasik bil bi vsak pisar, kdor nam kaj kvasi.

 • diler resnice

  Tisto da Slovenci ne bomo imeli nič od drugega tira,pa nebo držalo.Že od tranzita Slovenija oziroma posredno SŽ dobivajo sredstva za obnovo njihove infrastrukture,ki (tiri tuneli mostovi itd še iz časov Marije Terezije) je zastarela ! Poleg tega se tovorni promet iz LK sedaj v veliki meri odvija po avtocesti,kar lahko opazite ob kolonah tovornjakov tudi kontejnerskega pretovora iz LK,ki bi se lahko odvijal po SŽ.Če ne bo 2.tira,se lahko zgodi ,da bo tudi tretji pas avtoceste v poletnem času popolnoma prometno zablokiran.Nenazadnje 2.tir,seveda moderniziran omogoča tudi turistično potniški promet,kar s pridom izkoriščajo,tako Avstrijci kot Švicarji !?

  • radames

   Marija Terezija je umrla 1780. Naslednje leto se je rodil človek, ki je naredil prvo parno lokomotivo (George Stephenson) in naredil prvo železniško progo na svetu od Stocktona do Darlingtona.

   • diler resnice

    Marija Terezija je bila velika reformatorka in v letih svoje vladavine imela tudi velik vpliv na deželo Kranjsko,ter sto let kasneje pristopu konzorcija k realizaciji proge Dunaj -Trst (bohinjska proga),kar mnogi staroseljski Gorenjci še vedno v prispodobi ponavljajo”ZA ČASA MARIJE TEREZIJE !?

 • rrrrr

  ,,da jo rdeča zvezda vleče za ušesa, ali pa, da je bila od rojstva
  označena. Tako imenovana sledljivost, kot to poznamo pri govedu!”
  Zveni božansko.( Ampak vsaka podobnost z Duhcem in Tarantelco je vsaj naključna. Če pa ni, je globoko zlonamerna).

 • karpelec

  Piš me v uh pa taka sledljivost, ki označuje samo štalo iz katere je prišla. Mene zanima sledljivost na katerm travniku se je pasla in kakšno travo je jedla, da je dovolj dobra za moj krožnik.

 • tasilo

  Nikomur pa ob tem ne pridejo na misel oprtni vlaki od Kopra do Madžarske, na katere bi obvezno spravili ves tranzitni kamionski promet. Prednosti je veliko: majša obremenitev voznikov tovornjakov, cest, prometa; manj onesnaševanja; manj gneče, manj nesreč, več prometa za SŽ … Ampak avtocestni in “petrolski” lobi je pač premočan in tega ni dopustil niti v preteklosti niti ne bo zdaj. Tak’le ‘mamo.

 • tasilo

  “Do kam seže človeška neumnost, pa je še vedno neodgovorjeno vprašanje. Ko že misliš, da imaš odgovor, ti znova dokažejo, da gre lahko še dlje ….”

  To ni res. — Tale Lučka premalo pozna oz. sploh ne pozna neumnoslovja. Na to vprašanje so odgovori, le poznati jih je treba. Zelo dobrega je že leta 1509 (1511) ponudil Erazem Rotterdamski v delu Encomium moriae oz. Laus stultitiae ali po naše Hvalnica norosti.
  Naslednje temeljno delo je napisal Carlo M. Cipolla, TEMELJNI ZAKONI ČLOVEŠKE NEUMNOSTI.

  Za pokušino:

  1. temeljni zakon : Vsakdo izmed nas vedno in neizogibno podcenjuje število neumnih osebkov v obtoku.

  2. temeljni zakon: Verjetnost, da je neka oseba neumna, je neodvisna od sleherne druge lastnosti te osebe.

  3. temeljni (in zlati) zakon: Neumna je tista osebna, ki povzroči škodo drugi osebi ali skupini oseb, ne da bi sočasno pridobila kakšno korist zase, ampak lahko utrpi celo škodo.

  Zakona sta še dva, vsi pa so “znanstveno argumentirani” in podprti z grafi.

 • Terminator

  Najamemo Kitajce pa naj se jebe Evropa.

 • Anton

  dobro, lucidno piše ta Lucija, kar tako naprej odločno in iskreno

  Korajža velja!

 • Olga

  Vsi na volitve! Tudi predsedniške!

 • seba goričan

  simpatična gospa, ni kej…

 • radames

  No, no. Zima pač ne vzame veselja do življenja. Slovenci smo alpski narod in znamo tako zoprno zadevo kot je sneg, izkoristiti za odlično zabavo. Nekateri pa (smo) zimo podaljšali čez vse leto in (smo) sredi poletja preživeli dneve in dneve v snegu.
  Včasih, ko je bilo dovolj snega, je bila najlepša turna smuka sredi junija: s Kredarce Za Cmirom v Vrata. In ko smo sredi junija po Ljubljani s smučmi in v poletni vročini hodili proti domu, so primitivni balkanci vpili za nami. če smo “ludi”. Mi pa smo dva dneva imeli prekrasno, uživantsko smučarijo. Uni pa smrdljive čevape.

  • diler resnice

   Digresijo lahko povežemo z agresijo v nadaljevanju pa z regresijo,kar lahko privede do transgresije.Pa smo tam pri psihogresiji,kjer se za pojmi skriva nevednost (pač ne moreš biti vseved) !?

 • Janez

  Bravo, cenjena gospa
  Ja.
  Nekaterim se od pekoče vročine njih preteklih grehov? Že “trga” Očitno. L.r. Janez KOMENDA

 • radames

  Danes pa se je vsega spoštovanja vredni Vili Kovačič, dájal, če se ne motim, z Brlezom glede datuma volitev. Zviti in butasti Brlez hoče zapravljati davkoplačevalski denar in ni za to, da bi bil referendum združen s predsedniškimi volitvami. Zato prosim kretenskega Brleza, naj referendum, ki MORA BITI, plača iz svojega žepa. Naj proda vse, kar ima, naj prispeva vse plače do konca življenja in naj referendum plača sam. Referendum pa bo, kljub kretenom v vladi, v državnemu zboru in kljub mafiji.

 • hermannn

  K odlični kolumni naj dodam na temo 2. tir le to, da današnji Kleine Zeitung poroča, da Avstrijci želijo kupiti nekdanje habsburško pristanišče. V Trstu seveda. Tržačani so do Tržiča že zgradili novo hitro in zmogljivo žel. progo in jo priključili na prav tako novo hitro povezavo proti Beljaku in naprej proti Gradcu, Dunaju, Pragi, Budimpešti. …. Alora, mi rabimo 2. tir za prevoz tovora v Srbijo, če se bodo v Srbiji tako odločili. Butli tam v Murglah, kaj?

 • realnost

  Če Brglez nebo razpisal referenduma na dan predsedniških volitev, ga je potrebno sodno preganjati in terjati iz njegovega žepa in njegove stranke da povrne stroške za ločeni dan izvedbe. Ima da vrne vse milijone do zadnjega evra!!
  Čestitke “davkoplačevalci se ne damo”.

 • Fogglof Tunnek

  Kovačič vložil podpise za referendum o drugem tiru, a vlada gre z načrti naprej…hahahahahahaha… Ne jebejo ga za pet posto…

  • Janez

   Ja, ja ! Tunnek !
   Veličastno, bistro razmišljaš :”PENZIONISTI – SO FAŠISTI” Veličasten um. L.r. J. KOMENDA

   • Janez

    In? Veličasten um ima naš F. Tunnek.
    ” Penzionist so ? Teroristi !” Se zdi – nakazuje F. Tunnek. A res? L.r. Janez KOMENDA

  • hermannn

   Hitler, Stalin, Broz … tudi niso “jebali” nobenega. Posledice poznamo.

 • Janez

  Hvala ti !
  Za informacije o tem – kaj počne, kakšna ne-dela počne dr. CERAR.
  ZELO NAM POMAGAŠ – TUNNEK.
  Ja ?
  PA – POVEJ NO:
  razprodajaš vse kar imaš, izkupiček – boš pa doniral dr. CERARJU ?
  Pa?
  Zakaj ?
  Saj?
  ČEZ ENO LETO BOSTA TI IN DR. CERAR TAKOINTAKO – NA “CESTI” OZ. NA TRGU DELA.
  Ali?
  Na?
  SOCIALNI PODPORI – 250 € ! Ali koliko že je
  – ta R.SLO POKOMUNISTIČNA SOCIALA? Saj – med klošarji, baje, ni tako slabo? L.r. J.KOMEMENDA
  P.S.
  KLOŠARJI, KI JIH VIDIMO ? Precej pijejo, se derejo kot ti, veliko svinjajo. Domače ti bo med njimi.

 • princeska

  Očarljivo.
  Slabo je le to, da so za vse pomembne dogodke zabeležene na Googlu, zainteresirani že zahtevali odstranitev z interneta. Tudi Supervizor so preimenovali in predelali, ter dobro očistili vseh podatkov, ki bi lahko bremenili levico in njene zveste oprode (beri: lakomne). Brez lustracije in spremenjenega volilnega sistema bodo nekateri vedno bolj rdeči in krvavi pod kožo, drugi bomo le krvaveli.

 • Janez

  NOČNA MISEL !
  BRAVO
  MI PRAVI SLOVENSKI DOMOLJUBI.
  KAR
  48.000 L.R. PODPISOV – SMO ZBRALI – JUHEJ !
  JA!
  VROČE BO – TISTIM,
  KI SMO JIH KONČNO MI SLO DOMOLJUBI – DALI V “PACO” !
  1. korak
  SMO MI PRAVI SLO DOMOLJUBI NARREDILI. ZDAJ PA? Naslednji koraki ! L.r. Jsnez KOMENDA
  P.S.
  DOBER SLOVENSKI POLITIK JE LAHKO SAMO PRAVI SLOVENSKI DOMOLJUB.
  POKOMUNIST, ČE NI TUDI DOMOLJUB – NE MORE BITI IN TUDI NI – NI DOBER SLOVENSKI POLITIK.

 • Get Smart

  Dober prispevek in odlične vzporednice pri zvezdnatih uhanih.
  In ravno takoj za uhani stoji:
  “Do kam seže človeška neumnost, pa je še vedno neodgovorjeno vprašanje.”
  Taki stavki škodijo.
  Pri govorih o (obči, vsesplošni …) “človeški neumnosti” gre za
  KOMINTERNISTIČNO POTURANCIJO, za FEJK OBČO KOLEKTIVNO KRIVDO.
  Za ZLOČINE MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE ni kriva kaka obča ne-umnost,
  ampak samo in le KRIVDA KRIVCEV = ZLOČINCEV =
  samoimneovanih SMRTNIH NEPRIJATELJA LJUDI = KOMINTERNA,
  tu MURGL KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.
  Te kreature so sicer res zabite, niso pa ne-umne do te mere, da ne bi vedele, kaj počno.
  Kaj ti pomeni stavek: “Še premalo smo jih …”
  Razumemo? MURGL JUGO KOMI ZLOČINCI gotovo ne vedo točno, koliko so jih,
  vedo pa, da so jih in da so jih premalo.
  Tovarišica oz. drugarica Violeta Tomić še kako dobro ve, da dela ZA KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO
  in proti ljudem,
  prekleto dobro ve, da bi na trgu lahko le čistila stranišča za 300 €, kot jih je njen TITO namenil čistilkam,
  medtem ko tovrstne poštene delavke v Švici, ki je ni “oslobađo” Tito,
  prejmejo za svoje delo 10x toliko denarja.
  Enako velja za vse ostale MURGL JUGOKOMUNISTIČNE pussije, piškotkarje,mekanecurice, presstitute … you name it nje.

  Z vsako (POŠTENO, RESNIĆNO) informacijo je človek bolj umen. Zato je pametno (umno nje) ljudi informirati, saj le zadostno število informiranih ljudi lahko opravi s KOMINTERNISTIČNIM oz. tukaj MURGLSRBO JUGOKOMUNISTIČNIM ZLOČINSKIM sisitemom,
  ki že stoletje uničuje vse, kar je slovenskega, umnega, poštenega, resničnega, SVOBODNEGA, skratka vse, kar je SLOVENSKA KULTURA ŽIVLJENJA
  in na mesto postavlja
  svojo MURGL JUGOKOMUNISTIČNO “kulturo smrti”.

  Za vprašanja o umnosti velja kot za ostala področja zanosti, terjajo raziskovanja, učenja itd, skratka ne gre za nekaj, kar naj bi bil vsakdanji kruh vsakogar.
  Vsakdanji kruh pa je in mora biti državljanska vzgoja, pa vzgoja pripadnosti narodu:
  —kaj je tvoja država, kako je nastala, kdo jo je ustanovil
  —kdo jo ROPA, UNIČUJE
  —kako se znebiti MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH ZLOČINCEV PROTI ČLOVEŠTVU
  —zakaj mediji V LASTI ali oblasti MURGL KOMI JUGE vseskozi LAŽEJO
  —na kakšen način se kaže “MURGL JUGOKOMI KULTURA SMRTI”

  Kakšna je poleg ozemeljske in jezikovne biti SLOVENSKA NARODNA ZAVEST:
  — POŠTENOST, pravičnost, resnicoljubnost, SVOBODOLJUBNOST,
  človekoljubnost …
  skratka KULTURA ŽIVLJENJA, ki smo jo Slovenci podarili svetu.

  Pamet v glavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!