Vrsta, vrstica, pekel

Mojca Škrinjar.

Ko na tržnico branjevke pripeljejo novo kislo zelje, in krošnje med stojnicami rumenijo, jesen spomni, da prihaja v deželo hlad. Utrne se misel na kuhano vino, ki pogreje roke in grlo.

Gledam, kako se pri branjevki tam na začetku niza stojnic nabere dolga vrsta. Ja, gospa, pa še malo zeljnice mi dajte, pripovedujejo kulinarično opremljeni kupci. Toda, zakaj je vedno tam takšna vrsta? Postavim se še jaz, čakam, hm, ne hvala, zeljnice pa ne bom, odvrnem na branjevkino ljubeznivo ponudbo. Zelje je dobro, še boljša je repa, najraje od vseh jedi imam joto. Ko se čez štirinajst dni vrnem na tržnico, zagledam spet tisto dolgo vrsto. Ah, raje grem k branjevki z najkrajšo vrsto. Repa in zelje sta bila potem enako dobra. V čem je čar tiste dolge vrste? Morda pa jaz nimam prav dobrega kulinaričnega čuta, tudi to je možno. Spomnim se na iztek poletja in dolge vrste na cestninski postaji pri sosedih, v petih kolonah stojimo. In glej ga, šmenta, tudi tam obstaja ena dolga vrsta in nekaj krajših. Toda od petih avtomobilov bosta šla dva, kako nelogično, v daljšo vrsto, ostali trije pa vsak v svojo. Zakaj tako?

Pojasnilo sem našla v oddaji o možganih, kjer so opravili poskus. Na letališču sta se dva človeka postavila eden za drugim sredi ogromne čakalnice in ni bilo dolgo treba čakati, da se je za njima postavil še eden, in nato še eden in počasi  je nastala  kolona. Ki je čakala – na nič! Znanstveniki pojasnjujejo, da ljudje iščejo varnost in vodjo na tak način: bo že dobro zelje, če vsi čakajo v dolgi vrsti, bo že oni spredaj vedel, zakaj se čaka! Pradavni nagon je človeštvo vodil po stopinjah najboljšega približka.

Toda prepričljivost vrste je v sodobnosti pokazala grozne zobe. Poglejte samo, kako so ljudje sledili prepričljivim osebnostim, denimo Mussoliniju, Hitlerju, Leninu, Stalinu, Titu, islamističnim voditeljem ter padli v jamo, imenovano totalitarizem! Kaj pa so ti ljudje imeli v življenju pokazati, da so lahko bili prepričljivi? So morda  ustvarili kakšno podjetje, vzgojili dobre in uspešne otroke, so bili odlični učitelji ali zdravniki? Nič od tega. Vsem je skupno, da so bili bleferji, pridaniči in še zlobni povrh. Kdo pa danes še kaj da na Leninove pisarije in smešne Titove govore (v antikvariatu sem jih nekoč kupila, ko sem stoje prebrala nekaj strani). Kadar hočem najti kaj posebno neumnega, preberem kakšen Titov govor. Nikoli nisem razočarana. Kardelj z njegovo blefersko samoupravno zmešnjavo tudi ni dosti boljši. Če pomislim, da imamo na diplomah napisano Univerza Edvarda Kardelja, pa se smeh spremeni v žalost in sram.

Te dni skupina, ki se imenuje ustavna komisija, želi spremeniti ustavo. Poniglavo, pobalinsko in zlobno želi obiti odločbo ustavnega sodišča, ki je odločilo, da je v naši državi obvezno šolanje brezplačno, zato naj tudi starši otrok v zasebnih šolah ne bi plačevali dela učiteljev. Kaj jih tako moti pri teh nekaj sto tisoč evrov letno ob 600 milijonih, ki jih da Slovenija letno za javno  osnovno šolstvo? Morda to, da bodo otroke v zasebnih šolah učitelji naučili kritičnega mišljenja? Da se ne bodo brezglavo postavili v najdaljšo vrsto? Da ne bodo brezglavo sledili zlobnim in nesposobnim bleferjem? Da v življenju ne bodo uporniki zgolj v puberteti in študentskih letih in smeli v kaj dvomiti tudi kot odrasli? Da bodo prepoznali in upali jasno povedati resnico o nesposobnih vodjih in politikih? In se odločiti za  drugačnost? Moram jih razočarati, te ustavne diverzante. Tudi v javnih šolah rastejo taki šolarji in med učitelji v javnih šolah so tudi taki, ki razmišljajo s svojo glavo.

Nedolgo tega me je zgroženo povprašala učiteljica, če je res razumno in prav, da ravnatelj sledi nasvetu (šolskega??) pravnika in zahteva, da starši podajo soglasje, da se učitelj lahko pogovarja z otrokom o njegovih vzgojnih problemih. Ravnatelj, ki so mu dodobra zmehčali hrbtenico v pravniški kislini, je pozabil, da so isti starši, ki se jih tako boji, in ki tako malo zaupajo, da se bo učitelj dobro pogovoril z otrokom, zaupali temu učitelju, da bo usposobil otroka za življenjsko kariero, ki temelji na znanju in usvojenih kompetencah. Ravnatelj bo dodal še eno vrstico k šolskim pravilom, v katerih bo naveden dokument, Soglasje za pogovor učitelja z otrokom. Vrstica, ki pelje k neumnosti, amputaciji učiteljeve avtoritete in avtonomije, amputaciji zdravega uma, ki edini lahko prepreči, da bi se ne bi ljudje brezumno postavljali v vrste, ki peljejo v pekel.

Da pa nekateri v ustavni komisiji res zaslužijo Kardeljevo diplomo, pa kaže način, kako spreminjajo ustavo. Namreč, dokler bo v ustavi zapisano, da je osnovno šolanje obvezno in hkrati, da imajo straši svobodno izbiro glede izobraževanja otroka, lahko napišejo še sto stavkov, da bo zakon določil višino financiranja programa v zasebni šoli (beri: plačevanja učiteljskega dela) in upajo, da bo to nič odstotkov ali malenkost več,  zakon ne bo mogel določiti drugače kot stoodstotno financiranje. Se pravi, kljub vsej telovadbi in željam, da bi kaj spremenili, jim to v izvedbeni ravni ne bo nič pomagalo. Kajti logika je v tem: če je obvezno, mora biti tudi ob svobodni izbiri brezplačno.

Totalitarizem je opredeljen večinoma kot odziv na družbene frustracije. Toda te se ne začnejo drugače kot z vrsto, ki nekritično sledi nesposobnim bleferjem. Če ne bi bilo vsaj nekaj razumnih ljudi z desne in leve v naši družbi, ki jih ne bremenijo davne frustracije njihovih staršev, bi bilo celo za obupati.

Po oblačnem dopoldnevu je skozi redke jesenske krošnje posijalo sonce. Pametni, zdravo razumni učitelji so sonce naše družbe, so porok, da naša družba ne bo zdrsnila v totalitarizem, ki je že nevarno blizu. So v javnih in zasebnih šolah. Najmanj, kar si zaslužijo, je enak in spoštljiv odnos družbe do njih.

Mojca Škrinjar

 • sumljivislon

  .copy paste……….BojanPožar Retweeted
  Blaž Kovačič Mlinar @KovacicMlinar
  Da sodniki in tožilci ne morejo odšk. odgovarjati za svoje napačne odločitve ni res: lahko, če so ravnali protipravno. Tako kot vsi ostali.

 • sumljivislon

  ..če je več prodajalk zelja ..se vrsta porazdeli……….. :)

 • Soave

  + + + + + + + ++ + + +

  ” Pradavni nagon je človeštvo vodil po stopinjah najboljšega približka.”

  Torej ??? Kaj smo izgubili vse prvinske občutke.?

  Že 70 let stojimo v isti vrsti ? In, kot izgleda, bomo še naprej !!

 • Franjo Trojner

  Komunistična selekcija zdravega uma aprila in maja leta 1945 in nadaljna desetletja dolga negativna selekcija je znatno pripomogla, da imajo mnogi, kot negativno posledico še dandanes zelje v glavi namesto na krožniku. No, nekateri imajo od nekdaj v glavi in namesto srca tudi slamo, so sicer že redki, njih grozna zapuščina in sramota večna in v več, kot 600 prikritimi morišči danes prav vsem vidna. Kakšni grozni ljudje so bili naši predniki, da so takšne grozne masovne zločine počeli? In kakšni moralni in etični izprijenci so šele njihovi potomci, ki njihovih zločinov niso nikoli obsodili in še manj sodno preganjali. Te pa se čudimo, dolgi vrsti, kjer ne dobiš nič!

  • luckyss

   Pa jebem vam te kosti, partizanske, nemške, ustaške in belogardistične !!
   Bila je okupacija, kolaboracija, državljanska vojna in “klanje kar tako”…
   Sedaj pa nehajte enkrat že preštevati te kosti in poglejte še malo v naprej..banda nazadnjaška…je kdo sploh pomislil na današnjo mladino ?!! Groza, da mora živeti med takimi belo rdečimi fosili…ni čudno, da se selijo v tujino..

   • KIKI

    Selijo se zaradi fosilov tvoje sorte! -In nagnitega, smrdljivega kadavra iz ozadja –
    vaših večnih borcev za lastni žep in svojo rit …to je vse kar znate in bi radi prav to
    svinjarijo za velik denar prodajali po sejmih ničevosti z uradnim sloganom: z rdečo
    zvezdo naprej!!

    • luckyss

     Živimo v demokraciji…očitno s svojimi kostmi in večnim jamranjem pač niste zanimivi za volivce pika..adijo..

     • Franjo Trojner

      Ti res živiš v demokraciji, samo demokrat nisi in po tvojih zapisih sodeč civiliziran in omikan človek tudi nisi.

     • luckyss

      Beri zgoraj..lahko noč…

     • Franjo Trojner

      Kaj ti debilko hodiš s kurami spat ura je komaj 17 in 30 minut?

     • Dadi Dadi

      Tvoje pisanje pa je civilizirano, ja. Šala leta.

   • Franjo Trojner

    No, no ta pohabljen um živi danes tudi še v tebi, zato je zgodovinska pravičnost in resničnost umanjkala. Verjetno se boš strinjal, da se z moralno in etično sprijenimi načeli ne da graditi medčloveških odnosov, ne postaviti temeljev svoji družini in enako je z x državo. Če so temelji države grajeni na zgodovinski krivici in moralni in etični izprijenosti ta država nima svetle prihodnosti, kar se odraža v neenotnem narodu, nepravni državi, polni nepotizma in korupcije in točno to, da ne zapišem mafijska država danes Slovenija je. Če bi tvoja teorija držala bi Nemci mirno lahko gradili na temeljih nacizma in se obrnili samo naprej v prihodnost. Pa sam veš, kaj vse so morali vsak pri sebi storiti, da so razumeli in obsodili, zavrgli vse svoje slabo, da je to slabo lahko nadomestilo dobro in novo, ki jim je nato prineslo nov etičen, moralen, demokratičen in tudi kulturni, gospodarski in ekonomski razcvet.

    • luckyss

     Povojne Nemce so vzgojile ZDA kot sedaj vzgajajo piščance na farmah..
     Sicer pa dvomom, da bi našo državo bolje vodili potomci izdajalcev lastnega naroda..
     Torej brezjajčni zločinci, ki jih nikjer v svetu niti ne obravnavajo kot državljane, ki bi imeli kakršnokoli pravno zaščito…
     Še Hitler sam se je zgražal nad njimi, vendar so mu bili v dani situaciji kot “nujno zlo”..
     Verjetno pa je za njih že ogreval peči, če bi zmagal seveda..
     Torej tudi jamrati nad izidom 2. svetovne vojne ni povsod nekaznivo..
     Bodite torej srečni, da lahko sredi Evrope še dandanes jamrate v tej smeri..

     • Franjo Trojner

      Niso bili pobiti samo izdajalci, kot namiguješ ti, pobiiti so bili tudi otroci, mladenke in mladeniči in tudi odrasli ljudje izobraženik vernih meščanskih družin, ki so imeli kakšno obrt lastnino, ali cele družine vernih kmetov ker so imele v lasti zemljo, torej so bili pobiti razredni sovražniki, ker so imeli lastnino. Sicer si pa tudi sam videl dokument v katerem KPJ Jugoslavije zahteva, da se pobije cele družine, pa če tudi je bil samo en član nasprotnik komunizma. Glej zakaj je to pomembno, pri nas te stvari še niso razščiščne prav po zaslugi bivšega šefa kumunistov tovariša kučana, ki javno govori in nasprotuje sprejemu Havlove in resulucije sveta EU o obsodbi vseh treh totalutarizmov v našem parlamentu, pa čeprav so to resolucijo sprejeli vsi parlamenti držav članic EU. Zanimovo in pomenljivo je dejstvo, da bivši šef komunistov nasprotuje resuluciji in delu pa tudi veličini velikega borca za človekove pravice in svoboščine,velikemu borcu za demokracijo in enemu najvidnejših borcev, ki se je celotno svoje živlenje boril proti komunistom samemu g. Vaclavu Havlu! Tudi sam Oton Zupančič ni zastonj zapisal :”Svobode naše jabolko se zlato nam zakotalilo je v kri in blato, in preden spet zasije v čisti slavi, vsi bomo blatni, ah, in vsi krvavi.” IN KER ZLOČINI NIKOLI NE ZASTARAJO je Nemški parlament je z veliko večino izglasoval resolucijo o genocidu nad Armenci v Otomanskem cesarstvu leta 1915.Simbolno resolucijo, v kateri je pokol nad Armenci opredeljen kot genocid, so pripravili poslanci vladajoče velike koalicije med socialdemokrati in krčanskimi demokrati kanclerke Angele Merkel.V resoluciji poleg priznanja genocida nad Armenci Nemčija, tedaj zaveznica Otomanskega cesarstva, priznava, da sama ni naredila nič za ustavitev pobojev. Leta 1915 je v Otomanskem cesarstvu v pokolu in deportacijah umrlo od 800 tisoč do 1,5 milijona Armencev, pripadnikov krčanske manjšine. Številne žrtve so deportirali v puščavske predele, kjer so umrli od lakote, na tisoče pa jih je umrlo v pokolih. Armenija si že več let prizadeva, da bi pokol Armencev v Otomanskem cesarstvu mednarodno priznali kot genocid, kar Turčija ostro zavrača.Genocid nad Armenci med 1. svetovno vojno je priznalo več kot 20 držav, med njimi Francija in Rusija, pa tudi papež Frančišek in Evropski parlament. V duhu že dolgo prej in tudi danes veljavnih vseh civilizacijskih vrednot, standardov , vsak normalen človek pričakuje od sokomentatorjev malce več civiliziranosti, razgledanosti n normalnega zdravega razmišljanja pa bo tudi debata malce bolj normalna.

     • luckyss

      Sploh ni sporno to, ali so bili pobiti tudi nedolžni otroci, cele družine…to je sramota za vso povojno oblast..
      Premožni so bili krivi zgolj zaradi tega ker je “rdečim” zadišala njihova imovina…
      Res je skoraj vse kar navajaš…
      Toda prekleti bebec, si pozabil na kolaboracijo z zverino imenovano Hitler ?!
      Si pozabil na kolaboracijo z okupatorjem, najbolj gnusen zločin, ki je sploh možen nad narodom…
      Verjetno ne bi bilo dovolj jam in rovov v Sloveniji, če bi zmagal Hitler…na koncu bi še belogardiste skuril ali zakopal, potem ko bi ti končali svojo “bratsko” morijo…
      Tako, da ne sedaj jamrat….
      Zavezniki so priznali Titovo vojsko kot zavezniško…dejstvo..!!
      Banda brezjajčna, lahko bi se borili proti okupatorju in rdečim hkrati, pa je bilo v gozdovih pretemno in premrzlo in je bilo bolj ugodno za grajskimi in cerkvenimi obzidji…
      Saj nimam besed, da še sedaj lajate, namesto da bi se sami zarili tri metre pod zemljo zaradi sramote..golazen butasta..provokatorska…
      Slovenci vas imamo že poln ku…
      Adijo za danes in lahko noč ter sladke sanje..

     • Franjo Trojner

      Glej zastojn si se trudo vse to zapisati, da si primitivec sem vedel že prej! Takoj sem prepoznal tvojo načrtno zavajanje javnosti, iz tvojega zapisa kr kriči želja po zamolčanju in prikritju zločinov, ki jih je pijana od zmage zagrešila povojna komunistična oblast. Zapisal si:”
      Pa jebem vam te kosti, partizanske, nemške, ustaške in belogardistične !!
      Bila je okupacija, kolaboracija, državljanska vojna in “klanje kar tako”…
      Sedaj pa nehajte enkrat že preštevati te kosti in poglejte še malo v naprej..banda nazadnjaška…je kdo sploh pomislil na današnjo mladino ?!! Groza, da mora živeti med takimi belo rdečimi fosili…ni čudno, da se selijo v tujino..” in vsi tvoji naslednji zapisi so te samo še dodatno razgalili. In mimogrede ti cepec primitivni meni zlonamerno ne nabijaj poveličevanje niti odobravanje kolaboracije, ker tega v nobenem mojem zapisu nikoli nisem počel. Ker pa ti omejeni primitivec ne najdeš pravih protiargumentov moji debati, kot sam priznavaš in ugotavljaš na začetku tega tvojega primitivnega zmazka, ko zapišeš :”Sploh ni sporno to, ali so bili pobiti tudi nedolžni otroci, cele družine…to je sramota za vso povojno oblast..Premožni so bili krivi zgolj zaradi tega ker je “rdečim” zadišala njihova imovina…
      Res je skoraj vse kar navajaš…” ), se me nato lotiš s tvojimi primitivnimi diskvalifikacijami, lažmi, kar je tako zelo UDBOVCEM lastno. Glej če ne zmoreš, korektno debatirati in to na osnovi dejstev in ne insinuacij raje z menoj ne polemiziraj več, raje idi na eno pivo in tam nadaljuj svojo gostilniško debato.

     • traktor

      Boli me k… za partizane in boli me k… za belčke. Ampak tvoji rdeči partizani, so tudi po tvoje, zmagali. Od kod pa jim še 70 let po tem pravica, da že 4. generaciji talajo svoje po tej vojni pridobljene privilegije v obliki penzij, v obliki dobrih služb v vseh javnih ustanovah in od kod jim pravica, da po 70 letih svojih orgij, ki btw trajajo še zdaj, jemljejo za vzdrževanje tega sranja, vsake 2 meseca milijardne pufe in jih obešajo na pleča mojih otrok in vnukov. Evo, pa imaš jebeno prihodnost, brez kosti.

   • DJURO SUMAR

    Res je tako kot si napisal.

 • luckyss

  Hja, Mojca pisatelja pa prav gotovo ne bova postala (in prava novinarja tudi ne;) ;))
  Dober uvod, potem je glavno besedilo “usmerjeni veter skup nanosil” in na koncu zamirajoče običajno jamranje ;))
  Sicer pa prozorno lobiranje za “cuzanje ” države preko zasebnih šol…
  Še enkrat povem…zasebne šole si starši plačujte sami in svoje otročiče po želji vzgajajte v pobožne ovčke ali pa v muslimanske ekstremiste….
  Kajti oboji imate pravno enake možnosti, le da imajo skrajni muslimani bistveno več denarnega zaledja…
  Zato si peljite otroke na dresuro v Vatikan ali pa v Riad….tukaj pa nehajte končno jamrat in izpustite roko do ramena, če vam je bil ponujen le prst..
  Golazen nenasitna..

 • DJURO SUMAR

  Tale Mojca Škrinjar se lahko mirne duše primerja s Hitlerjem, Leninom, Titom, Stalinom, Mussolinijem. Razlika je le v tem, da so to karizmatične osebnosti zapisane v zgodovino, medtem ko je Mojca Škrinjar pisunka, katero lahko postavimo zraven Janeza Janše.

  • Franjo Trojner

   Ti se pa še s sekretom ne moreš primerjati, ker je vsak še tako fsran sekret nujen, ti pač ne. Pa lape zapri, ker ti do sem po samem dreku vun smrdi ! Tej gospe, ki je ti ne poznaš ti nisi vreden niti čevljev spucati. Le od kod se jemljete primitivci?

   • DJURO SUMAR

    Če primerjam najina komentarja je iz vesolja vidno, kdo je večji primitivec.

   • Dadi Dadi

    Odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo oz.pišejo. To kar si napisal ni primitivno, ampak bolano.

  • Dadi Dadi

   Bela primitivka, ki iz zelja naredi zanič segedin. Janševske fore pač. Zato pa je v SLO tako kot je. Namesto, da bo še ubadali s sedanjostjo (bi imeli veliko dela), se ukvarjajo z letom 1945. Sramota.

   • Jan Kovalski

    Lahko gledaš na to tudi drugače:
    Ne ukvarjamo se mi z letom 1945, pač pa se leto 1945 ukvarja z nami. Se ne da pobegniti preteklosti dokler se je ne počisti.

    • Dadi Dadi

     Počistilo se ne bo nikoli. Na tisoče revnih slovenskih otrok ne bo sitih in srečnih od štetja kosti izpred 70 let. Zanima jih danes, jutri. Kar pa se tiče 2.svet.vojne, pa vemo kdo je bil okupator in kdo so bili izdajalci in kaj so delali z narodom. Problem med belimi in nami nevtralnimi je ta, da mi priznamo, da so se zgodili tudi povojni poboji, kar je nesprejemljivo. “Vaša stran” pa ne priznava nič drugega, kot samo belo. In tako še nadaljnjih 500 let ne bomo nikamor prišli. Žalostno, ker imamo toliko svinarij in kraj od osamosvojitve dalje, da bi se vsi kvazi politiki morali ukvarjati s sedanjostjo.

     • Anthon

      S tem tekstom implicitno dokazuješ, da si ozko, morda celo rodbinsko povezan s hudojamskimi akterji. S takimi pa vladavina prava pač ne diskutira, kaj blagovolijo priznavati in česa ne, ampak jim izvršna oblast začne intenzivno dihati za ovratnik. Mimogrede: hudojamci so mimo vseh svojih strašnih predcivilizacijskih rabot bili tudi navadni konjski tatovi. In rimsko pravo je tu jasno.

  • baubau

   in to je častno mesto!

  • tramal

   Srbin idi nazaj v srbostan,tam menda že v šoli učijo kako se zlorabi živali oz. pojebe.

 • RATATA

  Prekleti komunajzrji so krivi, da je še pred kislim zeljem v kolono razvrščena vrsta. kurcpakisuzele

 • tramal

  Lepa primerjava .Komunistični stekli psi se že oglašajo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!