Vlada naj za začetek na Hrvaško pošlje migranta Ahmada Šamija

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebi arhiv).

Spomin je res neverjeten. Včasih kakšen dogodek na plano prinese že dolgo pozabljeno. Najnovejši dogodki s hrvaškimi in slovenskimi ribiči so me spomnili na že davno slišano in globoko v spomin shranjeno šalo. Takole je šla:

Mali zajček si je brusil kremplje in govoril: Uh, kako bom tega butastega volka prebutal! Slučajno ga je slišala lisica in je pohitela povedat to novico volku. Volk pride do zajčka in jezno vpraša: “Kaj pa počneš, zajček? – Kremplje si brusim!” – “In kaj drugega še počneš, zajček?” Zajček je tiho in si naprej brusi kremplje. Volk ga spet jezno vpraša: “In kaj še počneš, zajček, te vprašam?” Zajček malo zaskrbljeno odgovori: “In neumnosti govorim!”

Kdo je zajček v tej šali, je nam vsem jasno. Kdo je lisica, tudi. Kdo je pa ovca, ki ne nastopa v šali, pa vam bom prišepnila. To smo kar vsi mi!

Bognampomagaj, Erjavec
Kdor je spremljal hrvaške medije, je lahko prebral, da je Šefic, tisti, ki je mirno spuščal tisoče migrantov brez vsakršnih dokumentov preko državne meje, prvi dan, ko naj bi veljala arbitražna odločba, izjavil, da so nekaj pred sedmo uro v slovensko morje vpluli trije hrvaški ribiški čolni s policijskim spremstvom. Napovedal je, da bo Slovenija, ki je pravna država (saj veste; nekega Ahmada nočemo vrniti Hrvaški, niti po morju ne, čeprav bi ga lahko pripeljali samo do ¾ zaliva), sprožila ustrezne postopke zaradi prekrškov. In nadaljeval “mi bomo naredili vse, da bo tega čim manj, vendar bomo ravnali po zakonu, če se bo to zgodilo, in izrekali denarne kazni.” Tega, kako si je Šefic zamislil, da bomo naredili, da bo takih prekrškov čim manj, si ne morem predstavljati. Jih je mislil ustavljati v hrvaškem morju, potapljati, zapleniti ribiške čolne? Za Šefica je bil stavek očitno dovolj poveden, da ni potreboval dodatne razlage.

Foto: Nova24TV

Tudi naš zunanji minister, bognampomagaj, Karel Erjavec je medijem razlagal, da ima slovenska policija pravico izrekati denarne kazni hrvaškim ribičem, ki vplujejo v slovensko morje. Zagrozil je, da ima policija evidenco in da bodo ribiči, ki ne bodo plačali kazni, imeli težave, ko bodo prišli v Slovenijo.

Mateja Kožuh Novak se je spajdašila z morilci njenega očeta
Da je šlo za resno grožnjo hrvaškim ribičem, ki preko Slovenije hodijo v Italijo, nekateri tudi na delo, je več kot jasno. Da se je slovenska državna politika v popolni nemoči, kaj storiti, odločila, da bo svojo moč in oblast razkazovala in uresničevala nad navadnimi ribiči, ker se s političnimi kolegi na hrvaški strani ne more dogovoriti, pa je še kako značilno za potomce partijsko udbovskih prednikov. Tudi ti so namreč poskrbeli, da so lastno nesposobnost in zločinsko naravo prikrivali in se maščevali nad malim človekom. Za grehe ali domnevne grehe prednikov so tisti, ki so preživeli, morali plačevati vse življenje. Če se niso spokorili, zatajili, kot npr. Kožuh Novakova svojega očeta, se spajdašili z morilci svojih bližnjih, so živeli na robu družbe, ukleti v prekletstvo, ki se mu je reklo “belček”, pa četudi se je človek rodil v času druge svetovne vojne ali mnogo po njej.

Hrvaška ministrica za zunanje zadeve je ponovno pozvala Slovenijo, da mejna vprašanja rešuje z dialogom in se vzdrži vseh enostranskih potez. Predvsem je poudarila, da so visoke denarne kazni, s katerim se grozi hrvaškim ribičem, neprimerne in nesmiselne.

In kaj se je zgodilo?
Zajček si je še vedno brusil kremplje! In konec januarja so Slovenci poslali hrvaškim ribičem prve odločbe o prekršku zaradi nezakonitega prestopa državne meje, s položnicami za plačilo kazni. Minister za pravosodje Republike Hrvaške je ribičem pojasnil, da je angažirana slovenska odvetniška pisarna nekdanjega slovenskega ministra za pravosodje, ki jim bo nudila pravno pomoč. Kdo iz pisarne je bil na sestanku v hotelu Sol Garden Istra navzoč, se iz časopisnega poročila ne da prebrati, vendar je hrvaški minister ribičem zagotovil vso pomoč in, kot je razumeti, tudi plačilo stroškov.

O tem, kdo zastopa hrvaške ribiče, nimam prav nobenih zadržkov. Odvetniki smo za to, da imajo naše stranke najboljšo možno pravno pomoč pri težavah, na katere naletijo. Ker omenjeni kolega tudi, vsaj glasno, nikoli ni protestiral pri ilegalnem prehodu meje več stotisočev, mogoče izbira niti ni tako nenavadna ali presenetljiva. Tisti, ki smo menili, da vsi jedrski fiziki, ki ne vedo niti, kdaj so rojeni niti kako jim je ime in od kod prihajajo, in so brez dokumentov, ne bi smeli prečkati meje, res nismo primerni, da bi zagovarjali ilegalne prestope meje. Sama izbira odvetniške pisarne se mi torej ne zdi sporna, denar ne smrdi in če plača hrvaška vlada, sploh ne smrdi.

Izbira nekdanjega ministra in člana stranke, ki je podpiral arbitražni sporazum je stvar higiene
Zanimivo pa je, da slovenska vlada, ki si je še vedno brusila krempeljčke in si brundala, kako bo prebutala volka, ni našla kakšnega nekdanjega hrvaškega ministra, ki je zaplul v odvetniške vode, in je angažirala nekega odvetnika iz Pule. Ne bi me čudilo, če je po naključju našla kakšnega, ki je opravljal vknjižbo nepremičnin članov slovenske vlade ali vsaj njihovih sekretarjev na Hrvaškem. Ampak, pravzaprav je vseeno. Gre za vprašanje higiene, torej, ali je nekdanji minister za pravosodje, ki je bil član stranke, ki je vehementno podpirala arbitražni sporazum, res najbolj primerna izbira. Za Hrvaško je to, da je sprejel zastopanje proti državi, katere minister za pravosodje je bil, vsaj moralna zmaga. Zastopal bo njihove interese in ne slovenskih. Čeprav priznam, odvetniki načeloma s tem nimamo in ne bi smeli imeti težav, zagovarjamo ljudi in ne njihovih dejanj. Na ta način opravljamo svoj poklic in ohranjamo dober občutek. In strinjam se, te odločbe je treba napasti z vsemi pravnimi sredstvi. Ne more si vlada brusiti krempljev, govoriti neumnosti, dražiti volka in mu potem podstaviti jagnje. Ker vsakomur je bilo jasno, da bodo sledili povračilni ukrepi. Vendar nisem slišala, da je Erjavec šel k slovenskim ribičem, poklical znane hrvaške odvetnike, se dogovoril za plačilo stroškov. Mogoče se še bo, čeprav se bojim, da bo zdaj sledil tisti zadnji stavek iz začetne šale: “… in neumnosti govorim!”

Miha Kozinc.

Za začetek, gospodje ministri, ki niste ubogali edine pametne odločitve ministrice za notranje zadeve, na Hrvaško pošljite Šamija. In za njim še vse ostale šamije. Na ta način boste spoštovali pravni red, ščitili svoje državljane, Hrvatom pa poslali ljudi, s katerimi imamo in bomo imeli same probleme in stroške. Na takšen način boste pokazali, da niste vi tisti, ki govorite neumnosti, ampak ste tisti, ki ne dovolite, da se drugi norčujejo iz vas in prek vas iz vseh Slovencev.

Mogoče potem Hrvati svojih krempljev ne bodo brusili, ampak si jih bodo pogrizli.

Lucija Šikovec Ušaj

 

 • karlina

  In vse kazni do slovenskih ribičev in stroške odvetnikov, bomo veselo plačali mi-davkoplačevalci-kako lepo, to je že povedal Cmerko, da bo šlo iz državnega proračuna, to pa je denar nas vseh.

  • Soave

   Lahko jim je takole vladati ! Prav vse preložijo na naša ramena.
   Narod zarukani pa gleda !!

   • pohar

    Vsa čast in spoštovanje Hrvatom. Glede na to, da njihov sosed, s katerim
    so v sporu zaradi meje paktira in se boji zamere od Rusov oz. Srbov ali
    obratno, njim ni potrebno nič storiti, pač pa samo čakati na sadeže
    neumne slovenske diplomacije. Ampak to še ni vse, naši trotl novinarji
    razlagajo (zmagoslavno?!!), da v EU ne bodo več sprejemali nikogar, ki
    nima urejenih mej…, pa saj ni res, kako so Hrvati sposobni: dosegli
    so, da bodo vsi njihovi sosedje z njimi morali urediti mejo pred
    vstopom, skratka, godilo se jim bo lažje, kot Grčiji do Makedonije.
    Zemljo moja… moje spoštovanje!

    • Soave

     Kdor zna, pa zna !

  • Olga_10

   Plačali bomo še stroške hrvaških ribičev,ki nam jih bodo na koncu prevalili!

   • Hun

    Bog ne daj da zmaga SĐS na volitvah …bomo res placal hrvaskih ribicev globe…ker SĐS paktira z HDZ

    • KIKI

     Hun, ti si zarukanec 1.klase !

     • Hun

      a zato ker nism isti kljuse kot ti

  • KIKI

   Itak! A razmišlja kdo drugače?

 • VERRZIFIKATOR

  Mihael Kozlinc

  KOZEL LISEC IN PRITOŽBA

  (odvetniška)

  Višnjo Goro kajpak vsi poznamo,
  in kozlovsko tudi sodbo njeno,
  humoresko Jurčičevo kleno,
  ki jo za izmišljeno imamo.

  Pa se zgodba ista nam ponavlja,
  le da tokrat za kozlovsko senco
  se borijo s pravniško sentenco,
  sodba salomonska se pripravlja.

  Sam minister zdaj bo za pisarja,
  bo kozinc namesto kozla Lisca
  zaigral nam tokrat tožbopisca,
  ne zastonj, za kupček pač denarja.

  Spisal mož pritožbo bo kozlovsko,
  da na suhem ribe se lovijo,
  osli pa po morju se podijo,
  bo razdrl marsikakšno lovsko.

  Naš kozinc bo vodil pisarijo
  zoper svoje lastno pravosodje,
  oh, Nespamet, Vaše blagorodje,
  gledalo bo vso to kozlarijo.

  • Franc Šink

   Upam da mu Hrvati nikoli ne bodo plačali honorarja.

   • KIKI

    Pa saj bo delal za Hrvate, a njedee? Sicer pa: kdo da več!!!

  • KIKI

   Briljantno, kot vedno!

   Ko ga vidim, slabo mi postane,
   pokvarjeno je to prostaško prase,
   še vedno se na našem polju pase,
   z odprtim žepom čaka boljše čase!

 • VERRZIFIKATOR

  Matej Kožar

  NOVI KOŽUH

  Le še novi kožuh zraven manjka,
  tista koža iz vrst penzionistov,
  stara znanka vseh vrst narcisistov,
  da bila popolna res bi stranka.

  Kožuh oče zdavnaj je izdelal,
  ki so njeni brž se ga znebili,
  kakor hitro so ugotovili,
  da po vesti lastni mož bo delal.

  Novi kožuh zdaj se ga sramuje,
  ko v rdeči se saten oblači,
  zgodovine pač ne predrugači,
  tudi če očeta zametuje.

  Novi kožuh mater bi prezrl,
  da bila bi prav mu preobleka,
  ne pomaga rdeča mu prevleka,
  kožuh v sebi zdavnaj je odmrl.

  Nova koža več ga ne oživlja,
  se preprosto cela ti upira,
  v boljši jutri ti pogled zastira,
  ko prihodnost kožuh nov izkrivlja.

  Zdaj že dolgo več se ne pojavlja,
  bržkone v omari se razkraja,
  moljem koža stara se podaja,
  ne igra več v javnosti krjavlja.

  Novi kožuh če se ti zagabi,
  vedi, da vse to je po pravici,
  na pomoč zaman so njega klici,
  koža namreč ni več v uporabi.

 • Franjo Trojner

  Z državo in nacionalnim interesom delamo, kot svinja z mehom. Na koncu se nam bo gotovo z slabim povrnilo.

 • Soave

  Vsi skupaj še za v vrtec niso dobri !!

 • totex39

  Banda komunistična je naredila toliko, da bomo morali za njihovo nesposobnost in lažnivost plačevati kazni drugorazredni. Sram jih naj bo!

  • KIKI

   To je naša “tiha diplomacija” ali po domače “klovnovska onanija” !

 • Komar

  Ti odvetniki me vedno znova čudijo; mirno gledajo, kako nam teptajo pravo in so na to še ponosni. Namesto, da bi poskrbeli za vladavino prava, so le podaljšana roka oblasti. Prav toliko so uspešni kot vlada; spomnite se samo zakaj so Hrvatje enostranski odstopili od arbitraže in zakaj smo zavedni državljani opozarjali, da arbitraža ni rešitev za naša mejna vprašanja. Spomnite se na napihljivo žabo drugorazrednega Türka in njegovo prostato skupaj z ljubico Vasilko. Odvetnik vidi denar in obrne svoje prepričanje v trenutku za 180 stopinj. Potem pa temu svojemu pogledu na zadevo skuša prilagoditi še zakone, če pravih ni, jih pa naredi. Volk tuli, medved pa si z zajčkom obriše rit.

 • komar

  Arbitražo, kot slabo “nerešitev” so vsilili politiki “leve sfere” na čelu s Pahorjem. Če se prav spomnim, so jo potrdili tudi Butalci na sicer neveljavnem referendumu (neudeležba). Nekredibilnost je dosegla “leva sfera” slovenske politike s posnetim razgovorom udbovca in kokoške z Ministrstva. Pri uveljavljanju se “leva sfera” obnaša malo kot majhen otrok, malo kot pacient umobolnice. Da bi pa pri vsej zgodbi ves drek požrl ravno “poklic odvetnika”, to je pa manipulacija, ki odvrača pozornost od resničnih “šalabajzerjev”, sicer izvoljenih na volitvah ali dvomljivih volitvah. Mimogrede je res, da je bil tudi konkretni odvetnik, morda malo bolj “mahnjen” na denar, član “leve sfere”. Zato se postavlja vprašanje ali v zgodbi nastopa res kot “ad vocat” ali kot “član sfere”???

  • KIKI

   Za denar, dragi Komar, za denar gre! Tudi on bi rad šel
   na stara leta živet v Monako ali vsaj na Dunaj in z belim
   klobukom in nobel “špancir štokom” španciral po
   “Marijahilfenštrase”
   Za masten miljon Eur bi se Kozincu izšlo, tako kot se je izšlo
   onemu najetemu arbitru Sekolcu….

  • vsemojebabe

   Kristalno jasno je, da je Kozinec advokat in hkrati član sfere. Kučan ga je poslal v prve bojne vrste za ohranitev vikendov slovenske elite.

   Advokati so prasci tudi, če niso hlapci vladajoče sfere. Če ne bi bili, bi se uprli stroki, ki mrcvari slovensko pravo in piše idiotske zakone!!!! Žal mi je ednino slovenskih ovc, ki tega ne uvidijo.

 • Olga_10

  Kot vedno, odlično!
  Vendar, draga gospa Lucija, Šami je za Slovenijo “posebnega” pomena….morda hik ministra in ostale v levi sferi oskrbuje s čim takim, (niso želeli sprejeti predloga SDS, da bi vse poslance testirali na psihoaktivne snovi….), da so odvisni….

  • janez potreben

   On jim copra pa neke njihove bojne veščine jih uči – naše trapaste “vernike”.

 • dob

  >>Mateja Kožuh Novak se je spajdašila z morilci njenega očeta<<

  Tole je njen stavek: "Seveda moramo mi starejši upokojenci imeti dobre penzije – kdo bo pa vzdrževal družine naših vnukov, če jim mi ne bi pomagali??"

  Krula zabita!
  V normalni državi so plače ljudi, ki delajo, višje od penzij upokojenih!
  Mladi živijo od lastnega dela, ne pa od finančne pomoči "zaslužnikov", ki držijo denar v žepu in z njim izsiljujejo mlade generacije ter jim ukazujejo, kako naj živijo in seveda tudi kako in za koga naj glasujejo na volitvah.
  Blesavi starci upravljajo z državo tako, da delajo mladino odvisno in nemočno. IN to stanje ohranmjajo.

  Prvi zakon, ki ga je sprejela "samostojna" Slovenija je bil, da urejanje stvari "za nazaj" ne velja, da so njihove pridobljene pravice nedotakljive! Od tedaj je šlo vse samo navzdol.

  Vladajo nam njihove pridobljene pravice.
  Njihove pridobljene pravice – so krivice na kvadrat. Ni potrebno drugega, kot da zdaj te krivice vzdržujejo. Tudi če ne bi delali novih (pa jih!) bi to povsem zadostovalo za uničenje države.

  • KIKI

   Imaš prav, tudi meni dvigne “pokrov”, ko odprejo svoje
   od vsega dobrega in nakradenega site “krulje” svoje
   lape in spuščajo med ljudi težke nebuloze….med te trape
   prištevamo poleg Kožuhove, še Čačinovičko, pa Hribarco ,
   pa Poropatko in ostale izumirajoče tete , ki bi rade odnesle
   še kakšen “cvenk” in kanček “slave” iz oltarja te bebave države.

   • dob

    Problem je v tem, da v sebi ne vidijo generatorje te polomije, temveč se imajo za nekakšne socialistične matere Tereze!

    • traktor

     V resnici so pa Superhik iz Alana Forda. Jemljejo revnim, da dajo tistim bolj bogatim.

    • KIKI

     Stavim glavo, da že dolgo niso več opravilno
     sposobne! To dejstvo je Hribar potrdil za svojo
     soprogo, ledeno, sprevrženo političarko in
     dvospolnico!

     • dob

      Problem je v tem, da opravilno nesposobni že tedaj, ko so delali novo državo.
      Kurčevi kulturniki so mislili, da je imeti državo popoldanski hobi in da bodo dobili Prešernovo nagrado, ker so rodili samostojno Slovenijo.

      Ni ne Slovenija ne samostojna. Nagrad in priznanj pa kolikor hočeš.

  • traktor

   No; Dob, eden zelo, zelo redkih si, ki ima v glavi pravičnost, ne le zase, kot veliko ostalih, temveč za vse. Očitno je tudi, da si tule eden redkih, ki je hodil k matematiki in seveda na tele zadeve gledaš z drugačno logiko. Hudič pa je, da je ta logika prava. Ta zarukana baba je pred leti na nekem soočenju totalno zjahala MIča Mrkajiča. Sploh mu ni pustila do besede, ko je razlagal zadeve, kot jih razlagaš tule. To je bilo pred 10., 12. leti. In še vedno je vse enako, ne enako, vse je še slabše. Namesto, da bi nam senilneži dali dihati, nas izkoriščajo, kot prasce. Namesto, da bi mladi skrbeli za starše, kar bi seveda lahko, če bi imeli dobre plače, starci delajo iz njih ububožane lenuhe. Edini protiargumnet, ki ga imajo na takšno razmišljanje pa je, da je najbolje, da jih kar potolčemo. Njih ne zanima, da mi na tak način ne moremo več naprej, jebe se njim, če so imeli penzijo že po 30 letih delovne dobe,odmerno višino pa preko 80%, proti današnjim 57%, pa, da so plačevali pokojninsko osnovo od cca 200 DEM neto plače, zdaj pa imajo večkratnik tega za penzije. Ko jebe nas, pa mlajše od nas, saj bomo jerbali zjahane stare 3x prevelike, s socialističnimi krediti zgrajene bajte, ki jih že oni nimajo s čim vzdrževati, večina mlajših si jih pa sploh ne bo mogla privoščiti. S ćim le, s 600 € plače?

   • dob

    >>Njih ne zanima, da mi na tak način ne moremo več naprej, jebe se njim, če so imeli penzijo že po 30 letih delovne dobe,odmerno višino pa preko 80%, proti današnjim 57%, pa, da so plačevali pokojninsko osnovo od cca 200 DEM neto plače, zdaj pa imajo večkratnik tega za penzije. <<

    Samo ponovim tole kar si tule zapisal. Je pomembno vedeti.

    • traktor

     Mater sto, zdej mi ni več do smeha, veš.

   • Daisy Meden

    Morda dodamo še “gosko” Svetlano. Sicer pa v praksi čez 4 leta bom imela 40 let delovne dobe in takrat morda 500€ pokojnine. Moji odrasli otroci nimajo nobene stare mame, ne starega očeta, jih sploh niso poznali. Torej kdo naj jim pomaga preživeti, kdo bo pomagal meni preživeti, ker jaz zdaj pomagam otrokom. Aha, pa nazaj v otroško sobico je 30-letnik prišel, ker je minimalna plača premalo za drago najemnino. Ja, tudi stanovanja nimajo in je kot kaže nemogoče, da bi kdaj imeli. Kdor je zmogel od mladih, je itak odšel v tujino. Slovenija bo kmalu družba zelo starih starcev, ki si bodo lahko privoščili vse zdravstvene storitve in mlajših upokojencev, ki bomo škrbasti, ker ne bo za popravilo zob.

    • traktor

     Saj o tem govorimo. Starci so najprej zajebali svoje otroke, to je nas, potem pa še svoje vnuke, ki bodo ravno tako plačevali za njihove privilegije. Z njihovim socialističnim eksperimentom, ki še kar traja so na kolena spravili dve generaciji, povzročili, da se v Sloveniji ne splača več delati in ustvarili pogoje za veliko število migrantov. In na koncu bomo vsi razen njih, ki so tako proti enakim penzijam za vse, imeli pač enake penzije, kot v Avstraliji, Kanadi ali NZ, le s to razliko, da pri nas ne bo večje penzije, kot 350, 400€. Takšna bo pač penzija pri 600€ neto plače.

 • KIKI

  Odlično, ga. Lucija! Kot vedno, sveda!
  Upam, da ste včeraj prisluhnili tovarišu
  Židanemu, kako se je medeno izmotaval iz
  krempljev zoprnega Marčela v studio City!
  Ogabno! Kakšna prepotentna teleta, SD &
  ostali levaki, se slinijo za bodoče predsedovanje
  in ropanje naše obubožane Slovenije!
  Zmazke in klovne z Erjavcem in bodočim
  Šarcem s pripadajočo bando bivših propadlih
  strank LDS in L, bomo morali zaradi lastne
  neumnosti prenašati do samega krutega konca
  naše države! H koritu rinejo tudi kvazi “krščanarji”,
  tako, da veliki vodja potapljajoče ladje Kučan
  na vso moč in z vso strastjo triumfira z zmago
  njemu lastne opcije! Vračamo se v peklenski
  raj Yugovine mile !
  Vsaj do takrat naj le pljujejo čolnički miru z ribiči s
  te ali one strani EU, saj oni nikoli niso bili vzrok za
  popolno zgrešeno in nesposobno sedanjo politiko!
  Ahmada pa lahko vrnemo na Hrvaško in to na Pustni
  torek, ki ga na to levi predlagajo za nov državni praznik
  “Dan žalosti”!

 • von Rhein

  Polomiada z arbitražo se je šele pričela. Zaenkrat se, vključno z eu komisijo, vsi odmikajo.Tudi izjave so zelo vodene,vseeno pa kažejo,da Slovenija nima simpatizerjev,še manj konkretnih zagovornikov. To je veleumni uspeh in dokaz popolne nesposobnosti rdečih banditov.

  • KIKI

   Še hec bo, ko bodo pridelki na Hrvaški strani bolje obrodili
   kot na Slovenski, a je meja arbitražno začrtana “malo tak, pa
   mal drugač”in evo ti dela za advokate in dvorne norce!
   Takrat bo pa že veliki ustavni pravnik Mirkec “fraj” državniških
   obveznosti in se bo lahko poglobil kot razsodnik v dobro pognojene
   njive in pašnike, medtem ko bo Židan preganjal Židane čebele iz Hrvaške
   na Slovensko stran! Oba bosta za to dejavnost ustanovila nove s.p.-je,
   ki jih bo raja Kučanova dobro plačevala!

 • Hun

  Ko se pisejo globe hrvaskim ribicem je to za izdajalsko SĐS napadanje Hrvaske…pa sj niste normalni hujskaci prokleti

  • KIKI

   Po moje se ti meša! Hilfe!

  • vsemojebabe

   Daj nauči se brati. Sploh ne razumeš napisanega.
   In umiri konje, ne napadaj vseh po vrsti, ker si slabe volje.
   Mi nismo krivi, da gre tebi slabo v življenju. Kriva je komunistična oblast, ki še ni opazila, kako dober hlapec si jim.

   • Hun

    ocitas drugim tiste stvari v katerih prevladujes

   • Hun

    morm se nsucit brat z na desno obarvanimi ocmi..pa samo prikimavat kot ti glupa ovca…”v tonu gospa Lucija odlicen clanek”…ritoliznik

  • sprehajalec

   Daj ga srat pa stresat slabo voljo po portalu. Vse skupaj je skrajno otročje in še za v vrtec ni.

   sedaj se bodo pa šli kdo bo več položnic napisal. bedaki.

   • Hun

    slabo voljo?

 • Viktorh

  “Vlada naj za začetek na Hrvaško pošlje migranta Ahmada Šamija”,

  potem pa odstopi.

  To dejanje bi bilo največ, kar lahko stori za svoje ljudstvo.
  Odlično, Lucija!

 • sprehajalec

  Tole je kot neka otroška igra, sedaj si bodo položnice šibali eden drugemu. Z vidika nekega severnega europejca je vse podobno nekim otrokom v vrtcu. Pa tožarili bodo eden drugega.

  Vseeno so pa naši ribiči na boljšem kot hrvaški, saj gredo Hrvati čez mejo ribe prodajat v Trst. Tam jih pa policaj čopne…

 • Habibi6

  Tole si poglejte: https://www.youtube.com/watch?v=2LyzBoHo5EI
  Sicer ni v kontekstu teme, ampak nekam sem pač dal, da vam povem.
  Gre za rast svetovnega prebivalstva, ki se umirja, razen v Afriki. Ko tip pojasni demografijo, se lepo vidi problem, ki naše zanamce še čaka.

 • trumpet2018

  kaj sploh čakajo, enosmerna karta za Sirijo, i sine, ne vraćaj se više, saj ima tam ženo in otroke, tukaj nima kaj početi , isis je v bistvu poražen

 • pjerebi1

  pa saj to ni enostranska poteza slovenije–a vam ni jasno da so drugi tako odločili–mi bi to samo izvedli,krivi pa nismo-drugače bi bila meja na Rijeki—kot nekoč pa so nam ukradli cel polotok

  • janez.pokoncni

   Na Reki (ne Rijeki) je bila meja med Hrvaško in Slovenijo? Kdaj pa?

   • RATATA

    Še vedno je, saj je ni nihče ukinil in to pove katerikoli pravnik, specialist mednarodnega prava, ki ni iz Slovenije!
    Poglej prosim Janez.Pokončni vse je zbrano tukaj: http://www.domovinasospomini.eu/blog/2018/02/

    • janez.pokoncni

     Čak, dajmo se trezno pogovarjati. Včasih sem tudi jaz želel, da bi Slovenija segala do Berlina problem je, da bi s tem resno zajebal kakšnih 25 milijonov ljudi. :)
     Vsake toliko se najde kakšen, ki predstavi “zgodovinsko dejstvo”, da pa se je 300 km južneje pred 233 leti uscal kak Slovenec in da mora zato segati Slovenija nekam v božo tetko. Tajmo prosim TREZNO.

     btw.,
     Veš, da je nekoč Turčija taborila pred Dunajem? Po tej logiki …

     S Hrvati smo bili DOLGA stoletja v bistvu stlačeni pod isto državo s tem, da je v Avstroogerski Hrvaška imela državotvorni status, Slovenija pa žal ne. Slovenija, žal, do 1991 nikoli ni bila samostojna država.

     • RATATA

      Razumem, da imaš delo in nimaš časa prebrati tri, štiri strani.
      Jaz naprimer nisem bil nikdar tako usekan, da bi si želel toliko, kot si ti o sebi slikovito pretiraval.
      Logiko si popolnoma zgrešil, saj vse to, kar je navedeno, upošteva samo in edino “Principles and Rules of International Law”.
      To, da smo bivali skupaj je malo čuden izraz in nič kaj pravilen in ravno v tem je problem, ki bi ga dojel, če bi prebral tisto, kar sem ti ponudil, saj škoditi ti ne more.
      Mi smo bivali v svojih deželah z vsemi atributi državnosti oni pa ne!
      Dogajajo se mi površnosti toda nikoli pri teh rečeh, ki se pomembno tičejo Slovencev, Slovenskih Dežel in Slovenije.
      Seveda Slovenija ni bila samostojna država do dneva razglasitve, bile pa so suverene države slovenske dežele s svojimi mejami, ljudstvom in pravom ter deželnimi zbori in ravno te dežele (regent Aleksander jih je po srbsko poimenovane Zemlje / države) so se združile (ujedinile) s Kraljevino Srbijo 01.12.1918. No in ker hrvatska in Slavonija nista bili državi takšnega tipa temveč le parceli v sestavi celovite in nedeljive kraljevine Ogrske jih je Kraljevina Srbija, kot članica zmagovalnih Antantnih sil okupirala, saj kaj drugega niti ni mogla. In v tem je razlika.
      Tolikokrat sem že to napisal in povedal in kaj priložil.
      Le preberi, da ne boš narobe vedel in po domače narobe tolmačil sebi in drugim.

     • janez.pokoncni

      vem, da boš jezen ampak – res se mi ne ljubi.

     • RATATA

      Ah, kaj bom jezen nate, jezen sem na mojga mulca ker se na maturo ne prpravla in ga rajši lumpa okrog, kot ga je njegov tastar hehe

     • janez.pokoncni

      Evo, prebral. Očitno imava froce podobnih let. Tudi eden od mojih sinov je 4 letnik in ima letos maturo.
      K tekstu. Težko branje. Ne poznam avtorja ampak je kar zakompliciral in v bistvu nič kaj povedal. Ti razumeš point?

      Par dejstvev (tole bo izjemno lahko branje) :)

      Slovenija (ti kraji) so cca leta 750 v strahu pred vdori Obrov (Avari, Gepidi, Bolgari, Kutriguri in Slovani) sprejeli nadvlado Germanov, ki se je v bistvu (zanemariva Napoleona in še kak “mesec”) vlekla vse do 1.12.1918.

      S Hrvati (ne celotno Hrvaško – Dalmacijo so si cufali sem ter tja) smo bili v bistvu večji del skupaj (bova o tem še na koncu). Od druge polovice 13 stoletja smo bili pod Habsburžani, potem so nas potisnili v Avstrijsko monarhijo in leta 1867 v Avstroogersko.
      Ne bova se zdaj prepucavala kdo je bil pomembnejši v Avstroogerski dejstvo je, da je Hrvaška predstavljala “avstroogerski šengen”, bila mnogo večja, številčnejša in imela tudi višji status, državniški status (poglej si grb Avstroogerske – šahovnica je v njem). To, da so Hrvati imeli višji status nima sicer absolutno nobene veze, omenjam – “da se ve”. :)

      Skratka. 01.12.1918 zopet ni bilo med nami potrebno delati mej, ker smo šli skupaj v SHS in potem 1945 v socializem. Da meje med nami res niso hec bi moralo biti jasno vsem, tako nam, kot Hrvatom. Več kot 500 let smo živeli v isti državi. Kaj si mislim o današnji meji? Realno? Ubogi ljudje (obojni), ki živijo ob meji dveh tako idiotskih držav. Nič drugega!

      Hrvati. Tudi oni se, kot mi, kurčijo (eni), da niso Slovani, da so tu od pamtiveka, itd. ampak uradna zgodovina pravi, da so se privlekli iz ruskih step nekje v 7 stoletju. Njihova zgodovina je mnogo bolj pestra od naše. Konec koncev je vsak agresor na konju, ki je prišel do Slovenije, vedno prejahal najprej Hrvaško in tam posekal par glav. Hrvati imajo skozi zgodovino nekaj obdobij samostojnosti in tudi nekaj kraljev!! Za razliko od nas, ki smo pod Germane prešli že 745, so Hrvati svojega zadnjega kralja izgubili šele 1097. Leta 1102 so, podobno kot mi prej Germane, priznali nadvlado Ogrov. Leta 1527 so se tudi Ogri in s tem Hrvati, podjarmili Habsburžanom, od takrat do 1991 smo živeli v isti državi. Res je, da je meja med Hrvaškim kraljestvom iz let 925–1102 segala nekje do Reke ampak to še ne pomeni, da so takrat mejili s Slovenijo :) in tudi, če bi, vračati se tako nazaj, ni resno in je predvsem brezplodno.

      Prilagam ti zemljevid Hrvaškega kraljestva. Zemljevid seveda nima nobene teže, da bi se zdaj po njem določala meja ni pa slabo, če že debatirava o zgodovini videti tudi to : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/thumb/1/1b/Tomislavova_Hrvatska.jpg/1280px-Tomislavova_Hrvatska.jpg

     • eNDeH

      Škoda, da, kot esds simpatizer ne čutiš ljubezni do Slovenije in govoriš v dobro umetne, genocidne tvorbe. Sram me je, ko berem tekste takšnih kvazi Slovencev. Kot ljubitelj Tho*mpsona itak kaže na to, da nisi Slovenec. Ti že ne!!!

     • RATATA

      Pomiri se eNDeH(a)!
      Prav vedeti je zelo težko. Ovira je le politika in politiziranje ter pogojevanje enega z drugim.

     • samotoje

      Preden vidva tu gori padeta v kakšne še globlje debate in si zraven brusita krempeljce, naj vaju potolažim: Britanci so jo dobro odnesli: Srbi nič več ne trdijo, da je London tudi srbski. Zdaj so tam namreč Poljaki. Potem so pa tu Makedonci. Tak krasen kip so postavili Aleksandru Velikemu v Skopju, zdaj pa zapufani Grki, balkanci par excellence, trdijo, da niso Makedonci ampak le Slovani. Za zjokat se od smeha. Na koncu koncev smo pa izpadli kot butlji na kvadrat. Hrvatov ne bi smeli spustiti v EU, dokler ne bi bile meje določene. Tu je bil konec naše sage o meji. Kdo je že ob tisti priliki vzkliknil:”Kakšen fantastičen dan!”?

     • RATATA

      Kako žalostno!!!

     • RATATA

      Seveda je težko branje, če bereš iz usmiljenja do mene, ki imam froca v 4. Letniku gimnazije.
      Težko branje je tudi zato, ker je v pisanju Andreja Lenarčiča mnogo umetnosti, zgražanja nad samotitulirano kvazi stroko pravne, zgodovinske, sociološke in druge družboslovne znanosti, kakor je v njegovih tekstih ogromno žalosti predvsem zato, ker iz zgodovinskega spomina Slovenca izbrisana slovenska dežela in slovenskost.
      Leta že spremljam Andreja Lenarčiča, intenzivneje po podpisu sporazuma o arbitraži.
      Menim, da sem po parih letih branja vsega njegovega in izmenjav nekaj pisem med nama dojel njegov »point« in ga kot bistvenega lahko le sprejemam.

      Moja navada, ki sem jo nekdaj imel za grdo, pa se je kasneje izkazalo za super je, da tekste tako zelo kritično seciram, da se sam sebi grauažam, da bi na koncu ugotovil, da je to edino pravilno.

      Dolgo sem mislil oziroma narobe vedel, da je meja na reki Mirni južno od Novigradskega kamnoloma proti Taru (kjer smo od 1976. Leta kampirali v kampu Sirena in sem vsa poletja tam preživel).
      Vedno po poti tja proti Bujam, se je ob cesti videl mejni kamen in linija meje občine Piran je vodila po sredini Savudrijskega polotoka (od l.1282). Celo zemljišče je celo last občine Piran, saj ga je Antonio deCaccia podaril občini Piran in to so napisali na kamnito ploščo.
      No, to nikakor nima nobene veze z meddržavno mejo, so pa meje spreminjale navkljub Statutu STO, ki je to prepovedoval!!!.

      Po vstopu Slovenije v EU, ko mi je pred oči prišel uradni zemljevid EU iz 1994, kjer je bila meja med RS in RH vrisana resnično po tej reki Mirni je bilo zame to pač to! …..Mejni prehod pa pred Dragonjo (jebote Nikica Valentić in porušitev v petih dneh).

      Knjiga, ki jo je Janez Drnovšek tiho prepovedal prodajat »Boj za južno mejo« Rogerja Gogale mi v tistem času ni bila pomembna, ker še nisem vedel, da jo knjigarne umikajo v ozadja, nekatere knjižnice je pa sploh niso imele in je še vedno nimajo.
      Tudi kasnejša Kunejeva »Zamolčana Istra« je zanimivo branje in še mnogo tega …
      Ampak, vse to ni nič, ker so le neka mnenja (no v Zamolčani Istri so zemljevidi, ki so jih izdali hrvatski zgodovinarji in jo je potrdil kot krasno sam F.Tudjman …. na zemljevidih se pa vidijo meje, kjer Istra nikdar ni bila hrvatska).

      To predvsem ni nič zato, ker ni nič tudi »uradna« zgodovina in vsa druga mnenja, ker so pomembna le in predvsem dejstva in ker gre za dve državi le dejstva, ki imajo vpliv in učinek po mednarodnem pravu.

      No in ko sem našel http://www.domovinasospomini.eu, kjer gospod Andrej Lenarčič objavlja tekste, ki sem jih težko prebral, sem ga po tisti moji stari navadi moral secirati in iskati napake, neumnosti, neresnice, napačna sklepanja, pomanjkljivosti v podatkih … Pa jih nisem našel! Ker jih (napak) ni bilo in jih ni!!!!!
      Vse je podkrepljeno z dejstvi in vse je speljano po sosledju dogodkov in obširno obrazloženo. Koliko zadev in reči obravnava in nam jih servira, vse pomembne, da se Slovenci sploh spoznamo, da spoznamo tisto, kar nam ni bilo povedano, kar nam je zamolčano ali pa predstavljeno napačno.

      No, absolutno in popolnoma verodostojno je tisto, kar je objavil in zdaj:
      Zadeve in reči ki jih omenjaš, pa tudi link, ki ga pripenjaš je popolnoma nepomembno za določanje meje med dvema državama, saj to niso dejstva, ki bi jih upoštevala pravila in principi internacionalnega prava.

      So pa tisto, kar eksplicitno navaja gospod Andrej Lenarčič in obširno obrazloži in utemelji ta dejstva, sklepi, dokumenti in določila mirovnih pogodb … in drugo, kar edino velja in se lahko, ter je nujno upoštevati pri določanju meje.
      To pa ni bilo priloženo v memorandum k sporazumu o arbitraži!! In zakaj ni bilo predloženo je res pomembno vprašanje!!!

      Praviš, da je njegov jezik težko razumljiv … res je, sam sem ga pa spoznal in v njemu je vsega, od začudenja, do besa in jeze, hude žalosti, ljubezni in gneva. Takole si pa dovolim poenostaviti tisto bistvo, tisti »point«, kar se tiče meje med RH in RS:
      »naši predstavniki – prasci in veleizdajalci niso hoteli zahtevati tisto, kar bi zahtevali lahko in bi zahtevati morali in kar bi potrdilo vsako sodišče, ki razsoja na nivoju mednarodnega prava nam v prid!«

      Veš Janez.Pokončni, ko sem se jaz ustavil s prepričanostjo, da je meja na Mirni, potem pa po poglabljanju ugotovil, da je po internacionalnem pravu meja točno tam, kjer je bila meja med slovenskimi deželami in Kraljevino Ogrsko ob razpadu AO, to pa je po reki Dravi (saj po trianonu pripada Medmurje k Prekmurju), po reki Sotli, po reki Kolpi in po reki Rečini! S tem je celotna Istra tako kot vedno sestavni del dežele Primorske, k Istri pa spadajo tudi otoki! Tako je po internacionalnem pravu in to je treba vedeti in povedati – položiti na mizo.

      Takole se da zbrati nekako na kratko:
      ## …. v okviru besedila SPORAZUMA O ARBITRAŽI….
      Popolnoma jasno je, da R Hrvatska ni stranka v postopku, saj je rojena po presečnem datumu (šele 08.10.1991) IN JE BILA 25.06.1991 SAMO SOCIALISTIČNA REPUBLIKA V SESTAVI SFRJ.
      No, tudi Slovenija se ni odcepila/ ločila od SR Hrvatske. Zakaj je lahko hrvatska svojo samostojnost razglasila šele oktobra, je seveda jasno, saj je bil moratorij ….
      Ko pa je Slovenija RES razglasila samostojnost dne 25.06.1991, smo od hrvatov slišali:»sad ste sami« (»zdaj ste sami« po slovensko). Vodstvo je strogo prepovedalo zaustavljati tanke JNA – goloroki civilisti na hrvatskem so jih vseeno zaustavljalo, čeprav je Tudjman to prepovedal.
      Nam ja 5. člen sporazuma jasno pove kakršen koli enostanski dokument ali dejanje po … kratko malo: NI NIČ! NE ŠTEJE! (ne razglasitev hrvatske samostojnosti, ne Račan/Drnovšek, ne Valentić, izjave ….. niti vse iz nepotrebno navajane literature in virov (članki, spletne strani …) razen starih dejstev pred tem datumom, ampak samo in edino tistih, ki imajo lahko učinke na internacionalni ravni!… in tako nazaj.
      1. Obstaja meja iz davnine ki jo potrjuje »Poravnava leta 1867« med Habsburško dinastijo in ogrskimi velikaši, s katero je bilo preurejeno avstrijsko cesarstvo, ki tudi izkazuje mednarodno­pravno osebnost avstrijskih dednih dežel. Kjer je jasno navedeno, da dvodržavje sestavljajo Kraljevina Ogrska ter vojvodine in kraljestva, ki imajo svoje predstavnike v cesarskem svetu na Dunaju in so bile te dežele tudi tvorec dvodržavja, s tem pa niso le subjekt državnega, marveč tudi mednarodnega prava.
      Kar je
      2. Manifest cesarja Karla z dne 16. 10. 1918, nedvoumno priznal “deželam Avstrijskega cesarstva” pravico, da se svobodno razdružujejo in združujejo ter očitno upošteva njih državnost in suverenost, saj Cesar v nadaljevanju odločno pove, da pa Kraljevine Ogrske ni dovoljeno razkosati. Je torej ta Kraljevina Ogrska celovita, enotna država (s tem, da province/pokrajine nimajo lastne državnosti). S tem se ve, da so bile subjekt mednarodnega prava samo slovenske dežele, katerih upravljanje je legalno pridobila ljubljanska vlada z uradnim obvestilom dunajski centralni vladi, ki je dejstvo, da Narodni svet v Ljubljani prevzema v svojo suvereno upravo slovenske dežele Primorsko (z Istro), Krajnsko, slovenski del Koroške in slovenski del Štajerske, sprejela (brez ugovora) na znanje. To seveda dokazuje državnost in suverene pravice teh dežel oziroma vlade, ki je prevzela državne posle.
      In dodatno je to potrdil v dokumentu o »ujedinjenju« regent Aleksander
      3. da se DEŽELE AVSTRIJSKEGA CESARSTVA združujejo s Kraljevino Srbijo. S tem se prav tako ve, da Država SHS ni bila subjekt mednarodnega prava ampak so to bile (kot zgoraj) le slovenske “dežele” v svojih jasnih mejah ter z obalo in skupaj z morjem Dežele Primorske(!!!).
      Zato so se
      4. v Jugoslavijo, (ki se je kasneje notranje preformirala in nazadnje razdružila) s Kraljevino Srbijo združile in jo s tem ustvarile suverene slovenske dežele Avstrijskega cesarstva, ki so imele natančno določene meje (in ne Država SHS, kar je pravilno popravil regent Aleksander).
      In to je meja, ki je sicer po nepotrebnem zapisana kot “meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko V OKVIRU SFRJ.
      saj je
      5. 1991 Jugoslavija lahko razpadla samo in izključno na tiste suverene dele, iz katerih je 1.12.1918 nastala. Razpad se je zgodil 25.06.1991 z odhodom Slovenije, kar se je nadaljevalo 08.10.1991 z razglasitvijo samostojnosti Hrvatske.
      Torej
      6. vprašanja meje med RS in RH sploh ni oziroma ga ne bi smelo biti. Zato je verjetno bilo tudi tako na kratko zapisano, če je že moralo biti. Meddržavna meja je od nekdaj bila in je še vedno na terenu označena vse od Kantride do Zavrča. Naprej po reki Dravi do sotočja z Muro pa je potekala administrativna meja kraljevine Ogrske s kraljevinama Slavonijo in Hrvatsko, saj je ta del meje po Dravi določil tudi sporazum o premirju po koncu prve vojne med šefom francoske misije in Madžari in enako je bilo določeno v meddržavnem sporazumu v Trianonu (seveda pa ne more biti merodajno, da je s paktom med Zagrebom in Beogradom (Cvetković – Maček) bilo Medmurje izločeno iz Mariborske oblasti).
      Nikakor ne morejo biti merodajni dogovori dveh partizanov na Maliji, naseljevanje brezdomnih južnjakov in sočasna anketa Roglića, odločitve partijcev v SFRJ….
      Na kakšni osnovi (mednarodno/pravni) bi ozemlje Slovenije (slovenskih dežel) lahko nekdo drug (tribunal) zmanjšal do:
      – južne meje STO (reke Mirne) kot označuje med drugim tudi zemljevid Evropske skupnosti 1994
      ali celo do
      – južne meje starodavnega Pirana (območja vključno s Kaštelom in Savudrijo) katerega manjšanja Londonski memorandum ni dovolil. Na kakšni osnovi naj bi se meja risala po piranskem zalivu? Ker so od Dragonje naprej hrvati? Nikoli!!!!!!

      P.S.
      Memorandum, ki ga seveda ne poznam, vem pa da je nepojmljivo pohabljen bi lahko (moral) vsebovati samo dejstva, ki so edino merodajna na nivoju mednarodnega prava.
      Slovenija ne rabi nič drugega kot ugotovitev relevantnih dejstev, ki se slika v kontinuiteti lastne in mednarodno potrjene subjektivitete / državnosti slovenskih dežel.
      Republike v SFRJ so samo izvrševale naloge za in v imenu zvezne vlade.
      Na pravnike ne smejo vplivati časopisni članki, spletni komentarji, gostilniške govorance …

     • janez.pokoncni

      Stari, ti si rojen za twiter (280 znakov).

     • RATATA

      Jaz sem rojen, da drugi uživajo hehe
      P.S.:
      Wikipedija ni zanesljiva, vedno jo preverjaj!!!

   • RATATA
 • mapu

  Ti pokončni, si pa res potomček belčkov ali pa domobrančkov….

 • Jožef

  To, kar doživjamo v zunanji politiki, je podobno nagrajenki prešernove nagrade, katera hrani psa s svojim mlekom. Neposredno ji pes sesa mleko iz njenega joška.Tudi o oploditvi ženske s pasjo spermo sem slišal. Ubogi Prešeren, sovražniki slovenstva ste ga s tem početjem ponižali izoroma zasmehujete ga na najbolj izprijen način. Pa še njegovo zdravico želite pobalkaniti oziroma islamizirati. O Kozincu ne bom izgubljal besed, ker ga imam še vedno pred očmi – odvratni spomin.
  Ker se pateče Charlija Browna pa : bog nas obvaruj kuge, lakote in Rjavca. Še en mandat, pa bomo članica Ruske federacije.
  Ali si res tega vsi želimo?, brez mene, prosim!

 • Jožef

  Tisti, ki vam belčki in domobraci ne dajo miru. V tem času imate možnost, da na Viasat History pogledate dokumentarec o zasedbi Poljske s strani Hitlerja in Stalina in poboju poljskih častnikov. Pogledati si lahko tudi dokumentarec o jaltski konferenci, v kateri je razkrito, kako je Stalin nalagal in ogoljufal Churchila in Rosewelta.
  No tedaj, ko so belčki in domobranci kolaborirali s Hitlerjem, so tudi partizani kolaborirali s Stalinom.
  Prvi so bili kaznovani, ta drugi (vsi glih), ki so prve skupaj z ženami in nedolžnimi otroci brez sojenja pokončali, so pa bili in so še nagrajeni s privilegiji in visokimi pokojninami NOB.
  Še danes jim ne date miru, čeprav so prejeli najhujšo kazen, kar je bilo možno. Dajte jim že enkrat mir in raje poskrbite, da se zgodovina ne ponovi (kar pa se bo zgodilo, če bo vlada nadaljevala s svojo trenutno politiko).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!