Zapirajo arhive SFRJ, odpirajo Ustavo Republike Slovenije

Miro Petek (Foto: osebni arhiv)

Dva pomembna dogodka sta se odvrtela v zadnjih dneh,  ki sta v javnosti minila brez večjih odzivov, medijska ignoranca pomembnih odločitev in preusmerjanje pozornosti javnosti na trivialnosti pa je najboljši pokazatelj, da se v ozadju dogajajo pomembni premiki.

Nujna seja treh odborov slovenskega parlamenta, ko so poslanci samo v 48 urah na za javnost zaprti seji odprli in zaprli točko “Stališče Republike Slovenije do osnutka skupnega stališča EU za odprtje in začasno zaprtje poglavja 26 – Izobraževanje in kultura za Srbijo”, v prevodu dejansko pomeni, da se je Slovenija s to odločitivijo vladajoče koalicije odrekla gradivu, ki je sedaj shranjeno v beograjskih arhivih. Ko bo Srbija stopila v EU, ne bo nobenih možnosti, da bi dobili arhive, čeprav to določa Sporazum o vprašanjih nasledstva, ki je pričel veljati 3. junija 2004. Priloga D tega sporazuma govori o državnih arhivih SFRJ, ki dajejo Sloveniji pravico, da raznovrstno arhivsko gradivo dobi v originalu.

Izigrani pri Hrvaški, sedaj še pri Srbiji
Ne smemo biti naivni: po tej odločitvi za Slovenijo ne bo možnosti, da bi beograjsko arhivsko gradivo še kdaj videli. Ko je Hrvaška pristopala k Evropski uniji, sem bil poslanec in naša poslanska skupina je bila proti ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške k Evropski uniji, vse dokler ne bo znano, kakšen bo arbitražni postopek glede meje. Sedaj se že nekaj let kaže, da smo takrat imeli opozicijski poslanci prav in da bi morali rešiti vprašanje meje pred vstopom Hrvaške v EU. Tako kot bi morali rešiti vprašanje dragocenih arhivov, preden zapiramo poglavja s Srbijo in ji odpiramo pot v Evropsko unijo.

Zaprtje arhivov koristi slovenski levici in Srbiji
Seveda pa ta hitrost in odločitev, ki so jo sprejeli  koalicijski poslanci, ustreza tako krogom v Srbiji kakor tudi marsikateremu v Sloveniji. Mnogo je ljudi na oblasti, lastnikov privatiziranih podjetji in vplivnih omrežij, ki dejansko vladajo v Sloveniji in se bojijo beograjskih arhivov. Večina udbovskih arhivov je bila v Sloveniji na prelomu v demokratizacijo uničenih, nekaj malega je sicer padlo mimo strojev za uničevanje dokumentov v Vevčah, in tranzicijsko levico je strah, kaj se še nahaja v arhivih Beogradu.

Zadovoljni pa so tudi v Srbiji: v rokah imajo mnoge dokumente, s katerimi je mogoče trgovati s slovensko tranzicijsko levico in marsikaterega tudi izsiljevati. Da bodo arhivi pod ključem, so mnogi v Slovenij pripravljeni na marsikatero koncesijo. In to škoduje državi Sloveniji.

V ustavo tudi skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ?
In drugi, le navidez manj pomemben dogodek, ki se je končal z nekajvrstično vestjo na STA, pa je bil sprejem predstavnikov tako imenovane Zveze zvez kulturnih društev konstitutivnih narodnosti nekdanje SFRJ pri predsedniku parlamenta Milanu Brglezu.

Ta zveza zvez je ponovno predstavila zahteve za zakonsko ureditev položaja narodnostnih skupnosti nekdanje SFRJ in vpis v Ustavo Republike Slovenije. Predstavniki narodnih skupnosti nekdanje SFRJ so govorili, da bi vpis pomenil simbolno gesto, Brglez je govoril, da to vprašanje ni enostavno, da je zahtevno in občutljivo. Toda branje med vrsticami nam lahko pove, da je ustavna večina Cerarjeve vlade očitno pripravljena podeliti tem skupnostim enake pravice kot avtohtonim manjšinam. To pomeni tudi zagotovljene sedeže v parlamentu in lažje vladanje kontinuitetnih političnih strank. Deklaracija RS o položaju narodnih  skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v RS iz leta 2011 jim je postala preozka, čakali so na ustrezna politična razmerja in primeren čas.

Brglez in Cerar bosta očitno širokosrčna, saj Brglez kot morebitni kandidat za predsednika države ne bo izpustil priložnosti, da si pridobi 200 tisoč potencialnih volivcev. “Držim besedo!” je slogan, o katerem Brglez razmišlja ob morebitni kandidaturi na predsedniških volitvah.

Pahorjeva patološka narcisidnost in nastopaštvo za državo seveda nista koristna, gotovo pa je veliko manj škodljiva, kot pa vse to, kar se sedaj na levici pripravlja in ponuja.

Miro Petek

 • VERZIFIKATOR

  Ptič brglez: Prisoten je po celi Evropi, razen na skrajnem severu. Znan je po sunkovitih gibih in izvrstnih plezalnih sposobnostih, med drugim lahko pleza tudi z glavo navzdol.

  Milko Tičar

  ZAČEL JE S PLAGIATOM

  Začel je s plagiatom,
  ga nesramno branil
  in si s tem prihranil
  je zamere bratom.

  Bratom svojim, tičem,
  kakršen je sam,
  druščini predan,
  takšni s praznim ničem.

  Nič mu je maksima,
  nič ga ne ustavi,
  kot da ni pri pravi,
  ptiček vdano kima.

  Ptič je brglez važni,
  ki je kariero
  stavil na afero,
  o magistri lažni.

  Nič ni prepisala,
  brglez je zaključil
  in na moč se mučil,
  pride da zahvala.

  Začel je s plagiatom
  ptičke dolgokljune,
  žvižgal na vse strune,
  s tem ugajal bratom.

  Bratcem čivkajočim,
  ki so iste baže,
  vsak od njih se maže
  z blatom mehkim, vročim.

  Plagiat povzdigne
  ga med zanesljive
  ptičice vodljive,
  ki se jim le migne.

  Pa že zažgolijo,
  pesem naučeno,
  dobro prikrojeno,
  kot tam gor želijo.

  Brani tiček ubogi,
  še kak plagiat,
  potlej pa ga brat
  frcne po nalogi.

  Po nalogi bratov
  večjih starih tičev,
  na ukaz ga stričev
  reši plagiatov.

  Tak je ptičji zbor,
  tu nič ne pomaga,
  breme se nalaga,
  ptičicam za vzor.

  Dokler je poraben,
  brglez čivka milo,
  res se bo zgodilo,
  da bo nepozaben.

  Si spomin zapomnil
  ga bo za vse čase,
  da nič dal ni nase,
  rad se polakomnil.

  Čivkaj, brglez ptiček,
  kot po plagiatu,
  ko dovolj bo bratu,
  tak boš kot črviček.

  Frcnil za zabavo
  te bo južni brat,
  branil bo takrat
  zgolj naravno pravo.

  • janez zorman

   Pesmica o FDV kadrih ?

 • Olga

  Vse je treba predstaviti v evropskem parlamentu tudi zaradi tega, ker je Slovenija talka Srbije! Gre tudi za zapiranje arhivov, ki jih je NUJNO ODPRETI za javnost, domačo in mednarodno! Zaradi zaprtih in uničenih arhivov, je slovenska politika prepredena z Udbaši kot sta trenutno Dolinšek in prej Meršol! Ti ljudje sodijo v zapor in ne v parlament!!! Nam bodo ti zločinci pisali KOMUNISTIČNO ustavo?!!!
  To se mora končati! Ustaviti je treba tudi zločinca Kučana in ga postaviti na hladno!

  • slaipowi

   Rešiti se je treba tudi vseh udbašev, ki so danes v t. im. opoziciji. Potem bo pa res bolje.

   • Olga

    Mislite Peterleta in krog okrog Ljudmile?

  • Borut Stari

   Bejž no Olga. Bolj v drek drezaš bolj smrdi. Drek ko se posuši in strdi nikoli več ne smrdi.. Bolj smo zainteresirani za arhive bolj nas bodo lahko izsiljevali.Ko Slovenija ne bi bila zainteresirana in bi rekla, skladiščite jih mi jih ne rabimo bi nehal tudi interes. Pravzaprav, zakaj so sploh uporabni razen za, kot to rečejo Srbi:”zavadi pa vladaj”

   • Olga

    Slovenija ne bi bila v takšnem stanju kot je, če bi bili arhivi odprti in opravljena lustracija! Saj veste, tistega, ki ima maslo na glavi (udbaši so prodane duše) z lahkoto izsiljuješ! Zakaj mislite, da je Slovenija polna srbskih JLA oficirjev, ki niso bili kaznovani za zločine v Sloveniji!

    • Borut Stari

     Olga, nimajo masla na glavi. Briljantino, briljantino imajo! Kapiš?

    • avtohtoni neandartalec

     Če bi javno objavili arhive, bi partija izvedla čistko in opozicija verjetno nikoli ne bi nastala.

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj so arhivi nekdanje države sploh pomembni za Slovenijo danes, verketno piše kakšne kretene je našla partija ter jih zabetonirala na vodilne položaje, kjer so špijunirali in tlačili narod. Ampak saj to že vemo, nikoli nismo dvomili, za vsako podjetje se dobro ve kdo je za kaj sposoben, ker nekdo pač mora znati razložiti in narediti, druge tradicije pa mi nimamo.
  Krojmnična nesposobnost in pokvarjenost sta prišli do izraza šele z osamosvojitvijo, ko je Slovenija menda zmagala v vojni, arhive pa nismo zaplenili, to je odgovornost vodilnih in vojaško policijskih služb, nihče nam ni dolžan skladiščiti odpadkov, ki smo jih sami zavrgli. Ker ni bilo lustracije oziroma nobene konkretne obsodbe totalitarnega režima, tudi nikogar nismo zamenjali, Srbi so odšli, našo zloglasno Udbo so okrepili pa Hrvati, bosanci in Albanci, nima,to veze s Srbi.
  Arhive so imeli tudi Hrvati in bosanci, a so jih tudi njim pred nosom odnesli Srbi? Ker to je sukcesija, enakopravno reševanje sporov med vsemi partnerji, nikakor ne gre samo za vprašanje Slovenije, ki v odnosu do preostanka Jugoslavije, ne more biti nobena izjema. Povedano drugače, lahko bi verjetno zahtevali samo nekaj, kar pripada vsem enako, ampak razen nas, zgleda nihče noče kopati po preteklosti brez veze.
  Kdo pravi, da nam Srbija noče pokazati originalov, mogoče niso dolžni, vendar ob vsej mogočih integracijah, je verjetno prav znanost tista, ki se bo najprej povezala in organizirala, Srbom je v interesu, da lahko ponudijo zgodovinarjem ves material nekdanje skupne federacije, prej bi rekel, da bodo republike skrivale interne dokumente, ki niso bili v zvezni rabi, ker tam oa res piše kdo je kradel državni denar in z njim financiral razne separatističme akcike, v resnici pa so predvsem skrbeli za svojo riti in jim za ostale ni bilo čisto nič mar, pa če vsi pocrkamo. Vlada SFRJ očitno ni vedela dosti o teh stvareh, sicer bi razparavljali v parlamentu, te stvari so reševale republike same zase, saj zato smo se pa osamosvojili, ker so naši liderji tako hoteli.
  Hrvaško bi lahko blokirali na tisoč in en način, izsiljevanje je bil najslabši od vseh, odprli smo jim na stežaj vrata v srce naše politike in gospodarstva, še vedno zasedajo kraje ob meji, ki jih je kontrolirala Zagrebška vojaška garnizija, zadolžena tudi za Slovenijo. Kar se vojaških skrivnosti tiče, so te ostale v Zagrebu, ne v Beogradu, Slovenija ni imela svoje garnizije. Nikomur ni jasno niti zakaj zi Hrvati lastijo pol nuklearke, po kakšnem ključu, financirala jo je cela Jugoslavija, center za nuklearne raziskave je bil v Beogradu, niti ena nekdanja republika si ne deli jič drugega, samo mi, zakaj ni to glavni predmet denate, skupaj z “arbitražo”, ki daje Hrvatom iste pravice kot nekoč ustaškim okupatorjem, če pa prej nikoli niso živeli v Istri in na Slovenskem, razen med okupacijo. Kakšna arbitraža je potem to, okupirali so mas in zdaj se jih ne moremo znebiti, ker imajo močnejšo vojsko, potem pa naj se tako pove, Evropsko sodišče bi nedvomno takoj presodilo v našo korist, ampak če bi se radi pa pogajali… potem se je verjetno treba samo še zmeniti za ceno, a ne.

  • kokobily

   V kratke, Srbi (po neandertalsko) niso nič krivi, so pa odtod vsi odšli..
   Hm, potem pomeni, da Hrvati in Albanci posravljajo spomenike tistemu brkatemu čobanu od Karadžića, ter osnivajo neke srbske politične stranke, ker se z ozirom, da so odtod odšli počutijo pri nas “ugroženi”…
   Čuj neandertalec, pograbi kakšno staro kost pa jo glodaj, samo daj malo utihni..

   • avtohtoni neandartalec

    Zakaj Hrvati vedno popizdite, če skuša kdo zagovarjati in razumeti Srbe?
    Pri nas nismo imeli nobenih problemov z njimi, raje so dali nam kot sebi, če primerjamo razvitost reublik. Tisočkrat raje vidim stranko srbov, ki odkrito lobira za interese svoje manjšine kot pritajeno večinsko nadvlado Hrvatov, ki se obnašajo kot bi bila Slovenija njihova dtuga država.

 • tomobajec

  Če bi že moral, bi raje manekena kot srepogledega tiča.

 • domovina mili dom

  Kje so sedaj EU poslanci, da preprečijo zaprtje arhivov v “bodoči putinovi” EU članici. Naj zahtevajo pri pristopnih pogajanjih:
  -Lustracijo komunistov in vseh potomcev udbašev. (vpis v njihovo ustavo)
  -Odprtje arhivov za vse.
  -Kontakt z Rusi v obdobju pogajanj strogo prepovedan.
  To je uvod v pogajanja. Potem se gremo igrice naprej.

  • kokobily

   Si lahko zamisliš, da Srboturčini vstopijo v EU,a ova organizira neko svojo obrambno politiko, formira lastno vojsko.. Pa četniški vojvoda Šešelj in njegov “ađutant” pobedonosni Zmago formirajo generalštab, ki bi naj pariral Rusom..
   Trump bi se poscal od smeha, Putinće bi pa takoj zapel in zaplesal “Kaljinko”

 • Tomi

  In kaj boste gospod Petek, vi in stranka storili? Boste samo jokali na Nova24TV ali boste zagnali tak kraval, da se bodo zbudili tudi tisti, ki tiščijo glavo v pesek?

  • tramal

   Ti ki si komunajzer reci svojim ki imajo večino v parlamentu naj dobijo arhive iz male srbije.

   • Tomi

    “Fuck” si udaril mimo, KRETEN nepismeni. Zaradi takšnih, kot si ti desnica ne vlada in nam levica uničuje življenja. In čisto povsod po forumih je takšnih debilov, kot si ti, tako ali drugače usmerjenih, čisto preveč. Zakljčujem debato. Lahko imaš monolog naprej.

 • radames

  Svobode slovenskega naroda je vedno manj, oziroma, smo sploh kdaj bili svobodni.

  • avtohtoni neandartalec

   Nam sploh kdo hoče kaj slabega, razen lastnih postsocialističnih elit, njihovih sodelavcev in ovaduhov?

 • rrrrr

  Morda pa problem jugo-udbovskega arhivskega gradiva niti ni tako hud. Zaradi TRENUTNEGA SKUPNEAGA interesa Srbije in Slovenije, ki obema ustreza staus quo, naj arhiv kar osta ne v Beogradu. Ampak srbska družba se bo gotovo prej demokratizirala ( naj spomnim na upor srbskih intelektualcev proti diktatorju Brozu, celo v partijskih vrstah) kot slovenska. Demokratične stranke bodo prej ali slej porazile svojo tranzicijsko levico ( primer Makedonija, Hrvaška, kjer jim je to že uspelo).
  Obremenilni papirčki z zločinskimi šiframi pred slovenskimi imeni bodo kar sami prišli v Ljubljano, brez prisile. Šele takrat bo v Sloveniji na veliko frčalo rdeče okrvavljeno perje…..

  • avtohtoni neandartalec

   Hrvati so si tranzicijsko levico izmislili, ne presegli, jim ja vladajo postsocialističme oligarhije, ki so se okoristile z vojno, Makedonija je zelo povezana s Srbijo in zagotovo ne bi začela revolucijo, če si brez podpore sosedov, še ime ne more izbrati poljubno.

 • slosin

  A politkomisar Brzić ve, da je delež Slovencev v Sloveniji od leta 1971 padel iz 95% na 83% do leta 2002 in da se ta delež znižuje po 4 odstotne točke na desetletje..?
  In on bi dal pritepencem z Balkana enake pravice kot avtohtonim manjšinam..
  Ma tile uničevalci Slovenije in Slovencev bi prodal za svoje stolčke zadnjega Slovenca…

  • kokobily

   Mogoče imaš prav, ampak, če ti je na tej avatarski slikci mamkin fris…
   Mogoče je tudi to kaj pridoneslo…

   • RATATA

    Mene tud mot.

  • tramal

   Kot je rekel morilec kardelj,da ni nič zato če ostanejo samo trije slovenci .samo da so ti komunisti.Tile komunistični klavci nadaljujejo njegovo delo.

 • baubau

  Na vse načine nam hočejo vsiliti-čeprav zmanjšano Jugoslavijo,jugoslavijo…

  • avtohtoni neandartalec

   Vse ali pa nič!

 • Vera

  Bolje dva Pahorja za predsednika države, kot enega Brgleza !

  • avtohtoni neandartalec

   Odkar je Pahor, gre samo še navzdol, Brglez je samo nepomemben birokrat.

  • tramal

   DA.pahorju damo dudo pa se gre lepo igrati najraje v vrtce,brglezu bi pa šus v glavo ne pomagal.

 • garfi

  korak za korakom levaki uničujejo državo in narod
  vse bližje smo pravi diktaturi in Slovenci bomo manjšina

 • MEFISTO

  Hvala Bogu za FDV!

  Brez nje bi imeli veliko manj kretenov.

  S tem pa nočem negirati drugih tako imenovanih družboslovnih fakultet, ki so tudi nesebično prispevale spoštovanja vredno kvoto teh duševnih revežev.

  Če me bo prjatu razumni znova opozoril, da je tudi Janša diplomant FDV, mu že naprej povem, da izjeme potrjujejo pravilo.

  • avtohtoni neandartalec

   Tudi diploma iz Kosova je verjetno zgolj naključje.

   • MEFISTO

    Kaj bi brez tebe Mihael Skumavc, prjatu razumni!?

    • Viktorh

     Očitno iz zaprtega oddelka?

   • učko

    Diploma je bila slovenska “abramba”. Doktorat pa je šiptarski !

 • plamen100

  Levifasizem unicuje to drzavo ze 25 let in ji je povzrocil vecjo skodo, kot so jo imeli hrvatje zaradi vojne saj je bilo iz Slovenije pokradenih po podatkih CIA 100 milijard eur, Finance pa so izracunale 90 milijard eur, kakor koli, iz Slovenije so pokradli toliko denarja, da si navaden smrtnik tega ne more niti predstavljati in vse to je levifasizem zacel ze leta 1992 ko je Drnovsek ukinil SDK, da se je plenjenje lahko zacelo!

 • MEFISTO

  Več kot 70 let so nam tajili, da je komunizem le nagradnja fašizma in nacizma, dokler se nismo o tem sami prepričali.

 • Viktorh

  Južnjaki so nas, nas sedaj in nas bodo še dolgo nategovali po mili volji.
  Očitno naši v tem uživajo.

 • učko

  Vse to je še ena potrditev, da proces demokratizacije ni bil uspešen in da nam še vedno vladajo ta rdeči fašisti !!!!!

 • tramal

  Bravo petek ,lep članek vendar se bojim da sedemdeset procentov slovenskih bedakov ne ve kako pomembno je dobiti dokumente da bomo lahko potem šli naprj.Dokler tega ne bo bomo samo nazadovali.

 • dr Janez Sveti

  Hvala Bogu, da ima nova24tv gospoda Petka, saj drugače bi šli brat rumene izmišljene “novice” drugam.Odlično napisano!
  DR Janez SVeti genij

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!