Zasebna podjetniška pobuda je pod Cerarjem umrla

Mitja Iršič.

Pa je šel v zgodovino odsluženih vojakov tranzicijske levice. Miro Cerar je politična zgodovina. Zdaj je že vseeno, ali se je užaljeno odločil sam, potem ko je v deliriju samo-pomembnosti začel razmišljati, da so sodišča prevzele proti njemu zarotene mračne sile, ali pa so ga že pred časom diskretno poklicali romarji na magistrat in se mu zahvalili za usluge, ki bodo poplačane z ustrezno funkcijo nekje v EU ali z varnim zavetjem režimske profesure, ki si je v znanstveno legitimni akademski skupnosti nikoli ne bi zaslužil.

Pomembno je, da nam je Cerar zapustil državo. V kateri bojda živimo veliko bolje kot smo pred štirimi leti. Izvoznikom je vzel zasluge za gospodarsko rast. Magmino pripravljenost biti čim bližje matičnemu Gradcu je pripisal sebi. Zdravstveno katastrofo pa po načelu krožnega gospodarstva – SMC bo pokazal prst na SD in DeSUS, onadva pa na SMC, Keber pa bo dvakrat zaokrožil okrog banke in položil 35.000 svetovalnih evrov na varčevalni račun.

Vsi se bomo spomnili le najhujših debaklov. Poleg vrst pred bolnišnicami in sistemske korupcije v zdravstvu, ki jo je Kolar Celarčeva očitno prišla le ščitit pred ukrepi pravne države, še večni 22-odstotni DDV, ustavnega pravnika nevredni pravni debakli tipa voda v ustavo, kršitev ustavnih pravic zasebnim šolam, primer Šami, neustavna izločitev vodje opozicije iz parlamenta in seveda neupravičeno porabljanje javnega denarja za referendum, ki ga je na koncu (po lastni ali kateri drugi volji) odnesel.

Kako so uničili trg
A bistvo zla te funkcionalno nedelujoče vlade se skriva v detajlih. Medtem ko se je premier ob obilni pomoči koalicijskih partnerjev ob velikih aferah spreminjal v tragikomično figuro, nihče ni videl, da zadaj po tiho hira zdrava sredica države. S tisoč majhnimi zgodbami, ki jih nikoli ne boste opazili, če na vas ne vplivajo poklicno ali interesno. Povedal vam bom eno teoretično situacijo, o kateri se ne bi nikoli govorilo na večernih poročilih ali razpravljalo v Tarči, Utripu ali Odmevih, čeprav se podobne stvari dogajajo vsak dan. Eno izmed tistih majhnih zgodbic, tako značilnih za leve vlade, ki svoje volilne enovrstičnice o večji solidarnosti v resnici vidijo kot skupek kreativnih načinov, kako iz davkoplačevalskih žepov potegniti čim več sredstev.

Nekoč je živel povprečen slovenski espejevec. Obrt je odprl nekje sredi devetdesetih, ko se je sesula ena izmed tistih tipičnih socialističnih tovarn, kjer je stroj, za obratovanje katerega je bil potreben en delavec, upravljalo pet proletarcev in “nadzorovalo delovni proces”. Kot zasebnik je bil priden in se je odrekel prostemu času, dopustom, bolniškim in regresom (stvarem, ki so tako samoumevne z jugoslovansko zastavo mahajočim Štrukljevim tovarišicam). Zato si je zaslužil nekaj denarja na zalogo, ki ga je hotel pametno naložiti, da mu ne bi bilo treba še tretje desetletje zapored vstajati ob 6. uri zjutraj in se vračati ob 7. uri zvečer, da bi zaslužil tiste 3 tisočake, od katerih mu država redno pobira polovico. Zato je kupil 4-sobni vikend nekje na obronkih Julijcev, kjer se stikajo zelene livade in gorski vršaci. Želel ga je oddajati preko spletne platforme Airbnb za nekaj dodatnih evrov. Ti bodo nekoč lepo pripomogli k tisti pokojnini iz tretjega sveta, ki jo v naši deželi država izplača za minimalne prispevke. Država bo vesela, saj smo bojda turistična destinacija. Sončne strani Alp nič ne promovira bolje kot dober gostitelj, ki se posveti svojim gostom na osebni ravni in jim poleg nastanitve še razkaže deželo in njene posebnosti. Nobena turistična agencija ali hotel ne nudita takšne intimne izkušnje spoznavanja dežele.

Foto: epa

Potem pa se začne. Ker se je za oddajo prostorov odločil nekaj let potem, ko se je vikend zgradil, bo po novi zakonodaji še enkrat trkal na vrata gradbenih birojev, električarjev, statikov in vodovodarjev, saj bo za opravljanje gospodarske dejavnosti potreboval uporabno dovoljenje in ŠE ENO gradbeno dovoljenje – poleg tistega, ki je bil potreben pred začetkom gradnje. Potem bo opravil kategorizacijo (ki je bolj kot ne sama sebi namen) in se še prijavil kot sobodajalec na AJPES in spletno aplikacijo e-Turizem, kjer bo beležil goste. Ta aplikacija je bila narejena zato, da gostov ni več potrebno prijavljati na policiji in na občini. A pozor, občine še nimajo dostopa do e-Turizma in ga najbrž še dolgo ne bodo imele, zato je treba isto poročilo o gostih (skupaj z vsemi duhomornimi podatki) oddati še njim.

Po vseh birokratskih bojih bo espejevec vendarle pripravljen, da se vpiše med legende svetovnega nastanitvenega turizma, ob bok Conradu Hiltonu in J. Willardu Mariottu. Oziroma bi se. Morda v kakšni kapitalizmu bolj prijazni državi.

Slovenija je država hiper-regulacije
Kam pa kam. Najprej se bodo na objekt prišli napajat še birokrati, ki zahtevajo požarno varnost v objektu. Eh, lepa reč, bo mislil espejevec. Kupil bo gasilski aparat in poklical dimnikarja, ki bo pregledal, če se prostor zrači v skladu s predpisi, pa bo. Ne v Sloveniji. Slovenija živi v alternativni dimenziji hiper-regulacije. V času vlade Mira Cerarja so se domislili, da bi bilo spodobno in pravično, če bi za podjetnike, ki oddajajo nepremičnino kot dejavnost, pogoje za požarno varnost približali tistim v velikih industrijskih objektih. Zato bo espejevec moral poklicati nekoga, ki si je (od kateregakoli že pač sorodnika, zaposlenega na MOP) pridobil dragoceno koncesijo za opravljanje pregleda požarne varnosti. Ta mu bo podal oceno požarne ogroženosti, napisal požarni red, izdelal požarni načrt in načrt evakuacije, potem pa mu bo prodal še nekaj precenjenih gasilskih aparatov za dobro mero (ki jih bo po svoji strokovni oceni obesil kar v vsaki sobi, da bodo obiskovalci mislili, da so prišli v tovarno dušikovega gnojila, ne pa na oddih pod obronke slovenskih gora). 400 evrov prosim. Aja kako, še kamin je vgrajen v objektu? Ufff, pri kaminih je zmeraj težava. Pregled dimnikarja ne velja. Nujno je potrebno vgraditi še senzor ogljikovega monoksida. 500 evrov, pa roka!

Če espejevec do tedaj ne bo obupal in bo vseeno vložil tistih nekaj tisočakov in neskončno ur časa, ko bo letal od enega do drugega organa, polnega informacijsko skopih gimnazijskih maturantk, se bo zdaj lahko končno posvetil marketingu za svojo nepremičnino, skrbel za goste in prešteval pošteno prislužene solde. Ah, ne tako hitro. Preden bo videl kakšen evro, bo še krepko segel v denarnico.

Počivalškov totalitarizem
Zdravko Počivalšek
– človek, ki je v Slovenijo z Mercatorjevim politkomisarjem in diktiranjem navodil DUTB-ju v stilu sovjetskih 5-letk naredil prve korake samostojne države v ponovni samoupravni socializem – se je lani pozno jeseni spomnil super domislice. Zdelo se mu je, da Slovenska turistična organizacija (STO) in lokalne skupnosti niso dovolj pravično udeležene pri dobičku, ki ga ustvarjajo gostinci. Saj veste, kako je s socialisti – ko kdo zasluži, si vsi delimo sadove njegove sreče, ko izgubi, mu zarubimo hišo za 125 evrov neplačanih obveznosti. Turistično takso določajo lokalne skupnosti v skladu z zakonom o vzpodbujanju razvoja turizma. Do zdaj je bila taksa maksimalno 1,26 evra na dan (občina je imela diskrecijo določiti nižjo takso ali je sploh ne zaračunavati, a so jo z občinskimi  odloki po večini določili tako, da so maksimirali ceno). Ker se je Počivalškovemu resorju zdelo, da se s turizmom pač preveč zasluži, da ne bi še država imela kaj od tega, se je pojavil z novim predlogom zakona o vzpodbujanju razvoja turizma, ki bi občinam dovolil določitev turistične takse do 2,5 evra na dan. Se pravi skoraj 100-odstotno zvišanje. Hkrati je zakon predlagal še uvedbo ad hoc dodatne dajatve, ki so jo inovativno poimenovali promocijska taksa, znašala pa naj bi 25 odstotkov turistične takse, iz katere bi se napajala Slovenska Turistična Organizacija (STO). Parlamentarna opozicija in stroka sta izrazili dvome, da bi takšno povišanje prizadelo tako turizem kot posledično gospodarstvo. A so jih strokovci iz ministrstva pomirili, da bo 2,5 evra le maksimalna turistična taksa v diskreciji občin. Lahko je tudi manjša ali pa je sploh ni, podobno kot po prejšnji ureditvi.

Foto: STA

Česar pa niso povedali – in česar tudi sam ne bi vedel, če se ne bi pogovarjal z znanci iz lokalne samouprave, ki se ukvarjajo prav s tem področjem – je to, da so Počivalškovi bojevniki iz ministrstva že mesece pred uvedbo zakona hodili okrog po seminarjih in občine prijazno prepričevali (en sogovornik mi je rekel, da so jim kar grozili z odvzemom drugih sredstev), da mora biti turistična taksa v vsakem primeru maksimirana. Se pravi, 2,5 evra na dan za vsako odraslo osebo, plus promocijska taksa. Če bo turistična taksa znašala 2,5 evra na dan, bo promocijska taksa dodala še 62 centov, torej bo skupni strošek na osebo 3,12 evra na dan. Kakorkoli, zakon je bil sprejet in občine se že pripravljajo na spremembe občinskih odlokov, ki se bodo spremembi prilagodili. Hoteli si bodo obe taksi všteli v ceno nočitev, manjši zasebniki, ki oddajajo preko Airbnb, si kaj takega zaradi izredne konkurence seveda ne morejo privoščiti.

Espejevec bo več kot petino zaslužka dal nazaj državi še preden se davki začnejo!
Espejevec bo v svoj gorski raj pod Alpami po hudih birokratskih mukah sprejel družbo štirih odraslih oseb. Skupaj mu bodo plačali 50 evrov na dan (kar je glede na konkurenco že kar lepa cena). Super! 10 dni pa že delavska plača v žepu, si bo najprej mislil naivno. Potem pa bo začel računati. Za turistično in promocijsko takso bo po novi zakonodaji skupaj občini odštel 124 evrov (od tega 31 za promocijsko takso, s katero bo lahko Slovenska Turistična Organizacija zopet na svetovne turistične sejme poslala kakšno skupino zdolgočasenih mrličev, kot jih po navadi, ali pa prevetrila svoj hipijevski slogan I FEEL sLOVEenija). Espejevec bo več kot petino zaslužka dal nazaj državi, še preden se davki začnejo! Če bo srečen, bo na koncu računovodkinja s kakšno uradno nelegalno, neuradno pa tiho požegnano akrobacijo iztisnila, da bo dobil okrog 200 evrov. Zato bo razvoj turistične dejavnosti v naši lepi deželi prepustil komu drugemu – najraje kakšnemu državnemu ali paradržavnemu podjetju, ki se pri nas tako kot v Severni Koreji še zmeraj ukvarja s turizmom. Sam pa bo šel raje nazaj popravljat kuhinjske pipe in odmaševat odtoke. Kakšna škoda. Kakšna zamujena priložnost.

To je ena zgodba. Ena v vesolju 20.000 predpisov, ki so jih v zadnjem desetletju bruhale socialistične vlade. Teh zgodb ne vidi nihče. A odločilno prispevajo k temu, da nismo nova Švica, ampak stari, zbirokratizirani Balkan – čeprav bom počasi moral prenehati uporabljati ta termin, saj se preostale države bivše Jugoslavije veliko bolj uspešno spopadajo z deregulacijo. Takšen birokratizem ne koristi nikomur – ne podjetniku, ki bo obupal, preden se bo sploh česa lotil. Ne požrešnemu državnemu prašičku, ker bo na koncu dobil manj, kot bi, če bi ljudje imeli prosto podjetniško pobudo. Ne vladi, ki s takšnimi ukrepi le jezi podjetnike v zasebnem sektorju. Ja, v zasebnem sektorju – Štrukljevih tovarišic, zdravnikov, sodnikov, uradnikov v državni upravi, vojakov in policistov takšne obrobne stvari ne zanimajo. Pa bi jih morale, saj tudi njim posredno prinašajo kruh na mizo. Prosta podjetniška pobuda je prej pod levimi vladami dolga leta hirala, pod Mirom Cerarjem pa je dokončno umrla. Če bomo tako nadaljevali, bomo čez 100 let vsi delali v ljudskem obratu za proizvodnjo pekovskih izdelkov številka 5, neformalno imenovanem Naša Super Hrana, v industrijskem kompleksu socialističnega heroja Dejana Židana. Medtem ko bodo tisti pametni in sposobni Slovenci nekje v kakšni neoliberalni državi daleč stran od tod spreminjali svet. Želite drugačno Slovenijo? Volite pametno.

Mitja Iršič

 • Valter BraniSlav

  Gospod Irsic kar naprej povelicuje prosti trg in kapitalizem. Slovenija ga ocitno utesnjuje.
  LE ZAKAJ SE SE NI PRESELIL V ZDA TAKO KOT JAZ?
  Zakaj ostaja s Sloveniji? Mu je Kucan ukradel potni list?

  • Korenjak

   Razčistimo, pijanček stari: ti in borza v ZDA sta kot krava in sedlo. Na daleč.

   In drugič: samo v s pelinkovcem zjedkanimi možgani lahko zraste teorija, da tistemu, ki ne paše tukaj, naj pač gre. Če ne “milom, onda silom”.

   • Valter BraniSlav

    Meni je bilo v SFRJ dobro. Ker sem hotel postati bogat sem odsel. Bila je odlocitev proste volje.
    Nihce me pri odhodu ni oviral, pa tudi tebe ali Irsica ne.
    RAZEN vajine lenobe ali strahu pred spremembami.
    Tisti ki jim je pelinkovec nacel mozgane ste ostali doma in sedaj ugotavljate da ste ostali zaradi komunistov in ne zaradi vas samih.
    Tudi crnci ZDA so nekoc za vse svoje neuspehe krivili ameriskega “Kucana”. Njihov “Kucan” so bili beli rasisti.
    Crnci so se med tem emancipirali in prevzeli odgovornosti za sebe .
    Kdaj boste isto storili tudi vi, luzerji Slovenije ?

    • luli

     črnci so prevzeli odgovornost nase? (tako se mimogrede napiše). Pa kje ti živiš, človek skorajbožji?

     • Valter BraniSlav

      Miami

     • luli

      Pozdravi Horatio-a.

     • Valter BraniSlav

      Zivi Caruso v Miamiju?

     • luli

      Ce si se izselil zaradi finančnih razlogov kot praviš, zakaj te tako zanima kaj se dogaja v Slo? Veš, nekaterim, ki pa hočemo tukaj živeti pa ni vseeno kdo nam kroji usodo in se bomo borili za pravično družbo tukaj, doma. By the way, pozdravi Trumpa, eden redkih, ki ga spoštujem. Pa Mattisa….Tebi zelooo verjetno ne ustrezata, ker si levak….

     • Valter BraniSlav

      Volil sem Trumpa.

     • rabbit

      Volil si Trumpa, ki naše desničarje milijonkrat prekaša po pljuvanju svojih nasprotnikov ali si ne prihajaš v nasprotje.Pa da so črnci prevzeli odgovornost zase, pa mi povej koliko getov v mestu Miami je izginilo od leta 1977 ko naj bi se ti preselil.
      Pa še nekaj najbolj zloglasnih blizu tebe mi naštej. Pa če so od takrat ko se preselil kakšnega zaprli ker ni bilo več potrebe po getu, ker so ljudje tam napredovali.

     • Valter BraniSlav

      V Miamiju je malo crnih, najvec je Kubancev.
      ZA Trumpa sem glasoval zato ker sem proti islamizaciji ZDA.
      Trump je zmagal s sloganom MAKE AMERICA GREAT AGAIN, in ne s prestevanjem kosti.
      ZDA SO SUPER DRZAVA ZA PRODAT ZNANJE, SFRJ PA JE BILA SUPER ZA PRIDOBIT ZNANJA
      JAZ SEM TAKO SFRJ KOT USA NEIZMERNO HVALEZEN.
      Uspesni ljudje smo hvalezni, luzerji sovrazijo.

     • rabbit

      Koliko je to malo 1%, 10%?

     • Valter BraniSlav

      Google it

     • rabbit

      Zakaj bi Google it, če si ti tam že 41 let vsaj tako praviš pa ne znaš oceniti koliko imate črncev. Mojo teto jaz vprašam kako je s tem pri njih, pa pravi, da je že 50% Azijcev in muslimanov, v trgovini belega človeka sploh ne vidiš.

     • Valter BraniSlav

      Nauci se poiskati statisticne podatke in uporabljati razum, namesto da poslusas razne tete.
      Ce te moti ker se druge rase hitro razmnozujejo imej sama vec otrok.

     • rabbit

      Kaj pri Matjač ni toliko pameti, da bi vedeli koliko črncev živi okoli njega.

     • Valter BraniSlav

      Zelo dalec is levaka Ali desnaka…

 • Jan Kovalski

  V tem mandatu smo po krožnem gospodarstvu dobili tudi krožno politiko. Primer na zdravstveni katastrofi:

  #1 SMC pravi: Krivi so pri SD in Desus
  #2 SD pravi: Krivi so pri Desus in SMC
  #3 Desus pravi: Krivi so pri SMC in SD
  #4 Go to #1

  Čestitke pa slovenskim družbeno političnim delavcem, …

  https://www.youtube.com/watch?v=8h-t7zciigo&feature=youtu.be&t=1697

  … novinarjem, da v skoraj 4 letih niso uspeli Kolar Celarjeve spraviti z ministrskega stolčka.
  Zlatka Zahovića ste uspeli odstaviti v enem samem dnevu, ker naj bi domnevno užalil enega vašega kolega, Kolar Celarjeva pa že 4 leta žali dva milijona državljanov.

  • Olga_10

   Bravo Jan! Pohvale za algoritmično neskončno zanko.

 • VERRZIFIKATOR

  Mirica Recar

  OSTRŽKOVI CEKINI

  »Stran ne dam, kar naša je lastnina,«
  vpila je po cesti neka lutka,
  brez sramu in čisto brezu občutka,
  videz, kot v zakol da gre živina.

  Svojčas znani je scenarij vpila,
  v center se odpravljala moderni,
  tekst da naučeni svoj mizerni
  z navodili spet bi uskladila.

  Še predobro je ta lutka znana,
  to je naš Ostržek miroljuben,
  kar zanj vemo, karseda poguben,
  šema izgubljena, razprodana.

  Mar ni tista lutka ta Ostržek,
  ki cekine v gozdu zakopava,
  z mačkom in lisjakom tolpa prava
  se za plen bojuje, za iztržek?

  Tisti, le da zdaj pri bankomatu
  čaka tolpa, on pa ji dviguje,
  za lisjake, mačke čas kupuje,
  vrečo pridrži Ostržek tatu.

  Dali so Ostržku bebčka vlogo,
  da strašil otroke bi poredne,
  sami pa cekine zlate, vredne,
  vtaknejo si v žep za bratsko slogo.

  Ga potem zaščitijo lisjaki,
  češ Ostržek bil je vedno zgleden,
  vsi vedo, da piškavca ni vreden,
  da nasedajo mu zgolj bedaki.

  Tudi če naprej še lutka vpije:
  »Stran ne dam, kar je lastnina naša,
  najprej naj o tem ljudi se vpraša,«
  bil bi trik samo, ukaz režije.

  Je porabna lutka naš Ostržek,
  ko se stran metalo bo cekine,
  večje jih pograbijo živine,
  on le bankomatni bo izvržek.

 • Olga_10

  Levičarje je treba nagnati, sicer bodo iz Slovenije naredili Severno Korejo ali Venezuelo! Smo na dobri poti!
  Mesečnik je razlagal na Hanzi, da je proti prodaji NLB! Seveda, tudi on bo, tako kot Kucan, hodil tja po keš, davkoplačevalci ga bomo pa z milijardami filali!?! Malo morgen!

  • Valter BraniSlav

   Tika taka tika taka
   Prihaja MARJAN SAREC
   Desni pa v jok… in stok in za poraz obtozijo Zveplenca 171cm
   Tika taka tika taka

   • luli

    ne bo prišel…..malo počakaj in se čudi…..

    • Valter BraniSlav

     Ask tudi jaz mislim da ni sposoben ampak vas levi vedno nadmudrijo. Vi prevec pljuvate in s tem odbijate volilce.

 • Amerikanc

  Pod Cerarjem so še punce “umirale” – od dolgočasja !

 • rubec

  Odlično Iršič. Janša je edina šansa da razfuka levake in njihovo plenjenje. Pa še to. Včasih so levaki pozdravljali z “Zdravo” danes pa “Zdravo, a se da brez računa”.

  • Valter BraniSlav

   Jansa je dobra vila ki bo premagala zveplenega zmaja 171cm. ..
   Tika taka tika taka

   • Valter BraniSlav

    Potem se bodo luzerji prebudili in ugotovili da jim je zvepleni 171cm podtaknil Sarca.
    Tika taka tika taka

    • Olga_10

     Napaki!

     1.Zbudili se bomo z desno vlado!
     2.Ni 171, ampak 160 plus “kusur”!

  • RATATA

   Mene vprašajo “Zdravo, au gutuvinca?”

   • rubec

    Hehehe

  • tzt

   Levakarji so itak že razfukani. Kaki zdravo, še za pelinkouc več nimajo. Socialna je prenizka, ker jim čapci vse poberejo. Edin kar še znajo, vsak tedn kličejo iz bifeja, če jih telefonsko častim z rundo.

  • Grenze

   ZDRAVO SPLOH NI NJIHOV POZDRAV TA POZDRAV SO UKRADLI KOT VSE DRUGO KAR IMAJO
   NJIHOV POZDRAV JE UKRADI , UBIJ , POSILI , POŽRI JA JA SMRT JE NJIHOV POZDRAV !

  • traktor

   Takole. Zadnjih 19 let sem privatnik v storitveni dejavnosti, protidržavni element, razredni in nacionalni sovražnik no.1, molzna krava za vsakega, ki se mu v JS digne kurac. V teh 19 letih nikoli, ampak res nikoli, nisem predlagal nekomu, da bi kaj naredil brez računa. Sam že ne. A glej ga, zlomka, stranke pa ti to mirno predlagajo. Med temi, ki to predlagajo, jih je pa največ zaposlenih v JS. Dohtarji, občinarji, dacarji, inšpektorji, policaji, da ne govorim o poslancih. Med zaposlenimi v JS ti to predlaga, kar 9 od 10-tih, pa so plačani ravno od davkov. Še celo tko so fuknjeni, da bi brez računa, pa še subvencijo, bi imeli. Adijo pamet. Pri ostalih je razmerje točno nasprotno.

   • rubec

    Razumem tvoj gnev. Sam se s tovrstno folkloro srečujem vsak dan. Pri meni je ena znana oseba iz slovenskega javnega življenja za povrh še kradla. In ukradla.

    • stajerc5

     Hihi, najprej napisi kdo ne krade…
     Javi se cez enih pet let, ce bos imel tako dolgo voljo iskati.
     Slosarjeva; Snadzi se, velja vedno bolj!

     • traktor

      Tule pri nas gre al, vse na silo (to uspeva tistim v javnih službah) ali pa po tem sistemu, snadži se. Kar je ven iz tega, pa, da niso neki hudi izvozniki je pa itak u totalki vse u kurcu. In tudi to je res, tisti, ki imajo največ denarja, so najbolj pri pizdi usekani. Tud, če majo svojo tarifo 500 USd/h, tebi ne bi dal za kilo kruha, če kaj delaš za njih. V gobcu jih je pa sama hvala, pa kako skrbijo za delavce, pa kolk majo dobička, pa to, pol k majo pa kakšna dela, bi meli pa vse zastonj. Ko jih gledam na tv, me pritisne srat.

     • rubec

      Mi je nerodno priznat. Jaz ne kradem.

     • stajerc5

      Poglej, jaz tudi ne kradem, samo se vedno na novo zgodi, da imam koferam odprt, ko nekaj z kamijona pade…
      Tako se vsaj rece, nje-de?

     • Steiermark

      pečat balkanskosti, ki se je po 1918 naselila med nas – in nekateri še vedno nemorejo iz svoje kože…

    • rabbit

     Takih se jaz izognem v velikem loku. Poznam eno znano poslanko katere sin je je še danes dolžan 1000 evrov pa bog si ga vedi kolikim je še to naredil. Mamica pa poslanka ata pa nek stručko za vojsko.

 • althar

  Še vsak komunizem je spravil državo na kolena in tudi s slovenskim ne bo nič drugače. A komunizma se, vsaj po mirni poti, ne da znebiti, dokler ne porabi vsega tujega denarja in ne more več podkupovati vojske trabantov in parazitov (tipa štrukljevi državni birokrati, mirovni inštituti, novinarski hlapčki ipd.). Na srečo naš, murgelski komunizem ni več daleč od te točke: davčna obremenitev je na zgornjem mogočem robu, zunanja zadolžitev tudi, nakradena gospodarska podjetja večidel uničena ali prodana, nakradeni udbovski denar zapravlen ali pokraden. Nekaj rezerve je še v preostali državni lastnini (banke, zavarovalnice ipd.), a to vse skupaj je vredno manj kot odmikajoči se drugi tir, torej skoraj nič.

  Beštija je finančno na kolenih, a ne bo crknila, dokler ji ne zadamo smrtnega udarca. Za začetek na volitvah.

 • Jan Kovalski
 • Bom komunizem pojasnil na ‘medicinski’ način:
  komunisti = rak
  domoljubi, desnica = zdravo tkivo
  slovenski narod = človeško telo
  V medicini pa obstajata le 2 metodi zdravljenja: kirurški poseg in/ali kemoterapija
  Torej, to kar počnemo sedaj, ko se poskuša z volitvami in civilizirano po mirni poti premagati “rak” je to, kar v medicini predstavlja kemoterapija. To je dolgotrajen, mučen, za telo (beri: slo narod) zelo izčrpujoč način z nepredvidljivim in mnogokrat neuspešnim koncem. Skratka, če se bomo trudili po demokratični poti premagati komuniste, bo to zelo dogotrajno za narod zelo izčrpujoče (finančno, demografsko, duhovno) in z emigracijo preštevilnih mladih v emigraciji.
  Drugi način “ozdravitve” pa je kirurški poseg to je radikalna odstranitev rakastih tvorb ali povedano drugače državljanska vojna. Spet je to zelo boleč a hkrati veliko kratkotrajnejši proces. Je pa zelo krvav (v ‘kirurgiji’ vedno teče kri) in tudi z nesigurnim koncem, ker lahko telo med operacijo umre. Skratka, spet bo telo (narod trpel) in bodo velike izgube, a če “operacija” uspe, bo rak izginil in se telo lahko nadeja 100% preživetje.
  Če pa nič ne storimo, pa bo rak (to je komunisti) “požrl” zdravo tkivo (desnico, domoljube) in bo na koncu 100% telo umrlo (slovenski narod izumrl).

  Skratka, nič kaj obetajoča prihodnost. Toda v vsakem primeru je potrebno nujno nekaj storiti in rak zatreti predno razžre zdravo tkivo.

  PS: osebno menim, da je kemoterapija uspešna dokler je rak še nerazvit. Ko pa se enkrat rak razvije, tkarat pa samo reži in upaj na preživetje. V kateri fazi pa je rak slovenskega naroda, pa ocenite sami. Se priporočam za vaše poglede.

  • Olga_10

   Za začetek vsi na volitve in volimo desnico!

   • Najpomembnejše je, da se začnemo boriti proti ‘raku’. Najslabše je oz. 100% smrt, če nič ne storimo. Katera “terapija” pa je primernejša, pa je odvisno od tega, kako daleč je ‘rak’ napredoval …. bojim se, da razna ‘obsevanja’, ‘kemoterapije’ in podobne ‘neinvazivne’ oblike ne bodo zadostovale ….

  • Grenze

   Odlična primerjava dajmo operacijo ne kemoterapije !!

   • Če/ko je ‘rak’ že tako napredoval, da je nepopravljivo uničil del telesa, potem je skalpel še edina možna rešitev … Upam, da sem dovolj nedvoumno povedal.

 • Zora

  Ti si pa pokvarjeni japi, ki bi na vse načine grabil denar. Tako nerazgledani in nekulturni ljudje sploh nebi smeli odpret ust, ne pa da smetijo s svojimi kolumnami. Teoretični primer, za skozlat. Severne države so najrazvitejše in imajo najmočnejšo regulacijo in največje davke. Želim si živeti v taki državi, kjer bi se mislilo na vse potrebe ljudi, ne pa samo na to koliko denarja si bo na črno nekdo na hitro nagrabil, pa kako bodo privatniki na račun najnižjih plač svojih zaposlenih hitro obogateli, pa vse prodali tujcem, da bomo Slovenci lahko sužnji na svoji zemlji. Želim si državo, ki bo spodbujala vračanje ljudi na podeželje – samooskrbo. Ki ji bo pomembna narava, čist zrak in voda…..

  • Grenze

   Koza nora ……..

   • stajerc5

    Ne-ne, kozel je, plesasti, verjami mi!!!!

  • xtc

   Tvoj komentar je navadno abotno kozlanje lenuha,ki bi rad oparazitiral na račun drugega in nič več.
   O kakem IQ ipd,ni ne sluha ne duha,čeprav bi rad bil nek potencial.

 • Zora

  Preden bi se sploh lahko kaj pozitivnega zgodilo, bi mogli izobraziti vse ljudi, ki visijo po teh forumih, saj jim razmišljanje ne nese dlje od omenjanja besed, levaki, desni, komunajzarji… V vednost, kdor zmore samo črno-belega razmišljanja, je zelo nizko v osebnostnem razvoju, na stopnji 4-5 letnega otroka. Na nek način se mi smilite, pa tudi vsi ki vas morajo prenašati se mi smilijo.

  • xtc

   Torej odtavaj,odmgli odfuraj in pejd med svoje leve-tam ti drgih nebo treba prenašat,zakaj se mučiš tu?

  • stajerc5

   Za starga plesastga deca se kar dobro pises, ostal si tam nekje v 6. razredu, a ne!? Sem za veliko zmotil??

 • KIKI

  Bravo, g. Mitja ! Sprašujem se le, kako se je tovariš Počivavšek
  naučil uporabljati pametni telefon, ko pa je njegov IQ na nivoju
  enega navadnega ruskega kolhoznika….če!
  S svojim neznanjem in bedastimi “idejami” opleta kot stari
  bademajster, ki sam ne zna plavat!

 • Grenze

  BUTALCI SO VAJENCI PROTI CMERARJEVI VLADNI BARABARSKOKURBIRSKI MAFIJSKI VLADI !!!

 • majda božnar

  Kaj naj si mislim? Je ta espejevec tako pogolten, da si želi še več denarja, je redno in v celoti plačeval davke, sedaj ga pa država s svojimi omejenimi zakoni zajebava? Če je tako, potem je vsekakor pošten bedak – naj gleda, da plača manj davkov, družino pa naj vsako poletje pelje na dopust na kakšne rajske otoke. Vsekakor pa naj poskrbi za pošteno plačila svojih zaposlenih! Naša dolgoletna praksa je, da daš denar v kuverto….za razne inšpektorje, potem nimaš nobenih problemov! Zato pa nima nihče interesa, da se zakoni spremenijo. Dokaz: do sedaj niso nikoli javno stavkali državni uslužbenci – razni inšpektorji !

  • stajerc5

   Tebi se kar yugo galebi po glavi krozijo?
   Vse se da na drugacen nacin urediti, samo korajzo in inteligenco moras imeti. Nihce si ne upa udariti po mizi, utemeljeno zagroziti in peljati zadevo naprej! Vsi, mislim v povprecju, ste pizdice male, ki gredo na vse stiri ze, ko pridete v eno Javno ustanovo. Imam sreco, da prihajam samo na obiske v mojo, se vedno zlato Slovenijo, ampak me zgrozi, kako so lahko ljudje kot politi cucki, ko “poizkusijo” nekaj urediti! Pridi jutri, heeeej!?? Pa ni buldozerja, da me odvlece iz biroja, dokler ni zadeva urejena!!!
   Zanimivo, funkcionira vsepovsod, ja, vsepovsod!!

   • rabbit

    Saj Rado Pezdir je lepo povedal še kakšno leto leve vlade pa bodo ljudje začeli sami delati red, ker po sodni poti ne gre bodo vzeli pa zakon v svoje roke naj ne mislijo , da se to ne more zgoditi.

   • majda božnar

    Se bom spustila na tvoj nivo in ti povem: ti nisi pizdica mala, temveč velika. Drugače bi se predstavil s polnim imenom in priimkom, delal v Sloveniji in tukaj poskušal narediti red – pa si ugotovil, da potrebuješ več kot samo inteligenco.

 • xtc

  Dejstvo je tako ,da je treba več kot pol predpisov in raznih taks ipd ropanj ukinit.
  Treba je zmanjšat JS,državno upravo-npr. Muenchen ima z bližnjo okolico 2,5 miljona ljudi in močno industijo in infrastrukturo in vse to vodi EN župan in 10.000 ljudi.Skratka korenito zmanjšati državno birokracijo,poenostaviti predpise in jih drastično oklestiti.
  V ustavo pa vnesti zakon,po katerem mora biti vsak sprejet zakon,razumljiv sleherniku z ulice,če ni ga je treba spisati tako ,da bo-že samo s tem se država reši kupa birokracije in postopkov.
  Dejstvo je tudi to,da je najprej Slovencem treba z vsemi demokratičnimi sredstvi iz glave izbiti socializem,Tita in Yugo,tistim ,ki pa to ne gre so pač za psihiatrijo.
  Kajti,ko država začne ropati in nenormalno pobirati davke je z njo konec.
  Znižanje davkov,zmanšanje sociale,manj JS in birokracije in predpisov,vse to povečuje dobičke in blagor,saj nizki davki pomenijo zelo malo utaj(niso smiselne) in predrage,hudo obdavčene države pa imajo velik problem z utajami,kajti vsak želi pred pogoltno državo čim več skriti.

 • stajerc5

  Cistih 3744 EUR????
  Je to mocvirniska ali kardeljeva ekonomija?
  Poizkusi sestaviti minuse, stroske vseh vrst, da ti jih ne bom sam nasteval!!!

 • rabbit

  Temu s.p bi predlagala bolj vikend zakurit ko pa vanj vlagat bo več koristi kot škode.

 • Sicer ne paše točno k tej temi ali pač:
  https://www.youtube.com/watch?v=kAMvYHqTWs0
  Kar pove Sadhguru o problemu zgrešenega šolstva v Indiji velja še 1000x bolj tu v Sloveniji. Na koncu poda predlog, ki ga bomo morali obvezno uvestitu v Sloveniji, če hočemo rešiti naše otroke. Šolski sistem jih namreč tako poneumi, da niso uporabni za nič.

  PS: to kar on predlaga za 18letnike bi jaz ponovil še za vse ‘falirance’ po končani fakulteti. Torej obvezno usposabljanje za vse FDV, filozofe, družboslovce, …. in ostale nesposobneže preživeti v realnem svetu s svojim znanjem,

  • Zaključna misel: “if you don’t skill the nation, then you will kill the nation!”
   Žal se točno to dogaja v Sloveniji. Mladina prihaja iz šol neusposobljena za življenje. Brez poklicnih znanj, le nafilana z levičarskim ‘mindsetom’, da mora država poskrbeti za njih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!