Znanje je moč – Oče naš, daj nam danes naše vsakdanje pivo in kavo!

Mojca Škrinjar.

Še pred dobrim tednom je snežilo in brilo, danes pa prava pomlad. Velika noč 2018. Opazujem cerkveni vrt na poti k maši. Lepo urejen, odpirajo se narcise, vrtnice brstijo.  Kakor vsako leto, praznično vzdušje. Toda, kako drugačno kot v zgodnjih devetdesetih! Takrat nisi v cerkvi našel niti stojišča, če si zakasnil, procesija ljudi ob naznanilu Kristusovega vstajenja, okrog in okrog cerkve. Danes je v cerkvi tretjino manj ljudi, zvonovi pa, kot da bi se splašili, o procesiji pa ne duha ne sluha.

Kristus je obhodil celo sveto deželo. Peš. Le zadnjič, ko je prišel v Jeruzalem, je prijahal. Veličastno, v spremstvu apostolov in  drugih ljudi, ki so ga spremljali peš. Prišel je kot kralj. Sedel je na sredini pri mizi, kot kralj, pri tisti večerji, ko je moral povedati, kdo ga bo izdal. In potem je odšel na goro čisto drugače. Pretepen, na prebičanih ramenih pa je nosil svojo smrtni prostor, križ. Kakšen odhod … Kje je zdaj tisi nadutež, ki se je proglašal za Boga in kralja, so v svojem grenkem zadovoljstvu mrmrali tisti, ki so izprosili pri rimskem birokratu njegovo smrt. Dan se je spremenil v noč, življenje je odšlo iz Kristusa, pribitega na križu, ljudje so žalostni in razočarani odšli in se spraševali, kako to, da človek, ki nikomur ni storil niti rekel kaj žalega, takole konča. Kaj bo šele z njimi. In duh vdaje je zavel med njimi, sklonili so glave in odšli. Le najzvestejši so ostali s Kristusovo mamo, pospravili njegovo truplo v grob in se dostojno poslovili. Mama ni preklela krvnikov, še manj  pa butaste množice, ki ni goloroka zavila vratov judovski izdajalski duhovščini in skamenjala rimskih vojakov in birokrata, rev bednih. Ostala je neomajna – vedela je, kljub silnemu trpljenju, da Bog je.

Marksistična sodrga uničila narod
Slovenci smo bili ponosen, vztrajen in priden narod. Ki je imel svoje znanstvenike, iznajditelje, umetnike, podjetnike, kulturnike in športnike. Dokler ni slovenska izdajalska marksistična sodrga pobila skoraj ves cvet naroda ali pa ga pregnala na daljne kontinente. Narod pa je, kot judovski, molčal in trpel. Marksistična sodrga ga je razlaščevala, mu kradla pošteno pridobljeno premoženje, enkrat, dvakrat, trikrat. Postlala je svoji mladini, sposobni ali nesposobni, ji tlakovala poti v politiko, gospodarstvo, uradniške službe, jo pošiljala med učiteljstvo, narodovi mladini pa namenila drugorazredne službe. Razen, če kdo ni prešel med janičarje in je moral zato postati krutejši od  sodrge. Sodrga je namenila narodu drobtinice, ki je eno za drugo hvaležno sprejemal in se tresel pred križem (beri: Hudo jamo, Kočevskim Rogom, Teharjami, Igom, Brezarjevim grabnom in tisočem drugih krajev). Sodrga se je naselila v ukradene vile, posestva, začela voditi podjetja, bolje, uničevati podjetja. Enkrat, dvakrat, trikrat. Nekaj pa je ta  sodrga, ki je danes prešla v društvo Globoka država, obvladala odlično – vzdrževati vzdušje strahu, če drugega ne, se ljudje bojijo, da bodo njihove slabe plače in bedne penzije še slabše v negotovih razmerah. Šolski sistem je z odvzemom učiteljeve avtoritete v maniri “Gabrove” devetletke po osamosvojitvi vzgajal pokorne učitelje in učence. Ali mislite, da v Ljubljani obstaja en sam samcat ravnatelj, ki si upa na glas povedati, da se z županovo politiko ne strinja? Ali en sam samcat direktor nekega javnega zavoda v lasti mesta Ljubljane? Zadnji Mohikanec se je upokojil in utihnil. Ali je to demokracija?

Tiho je bila tudi Kristusova mama, ko je spremila svojega sina, kruto umorjenega, v grob. Kje neki je bil tedaj Jožef, se dostikrat sprašujem. Morda je ostal doma ali zadaj v množici, ker ni imel moči, da bi gledal kaj takega, ali pa tega res niti ni dočakal. Toda Marija je verjela, da Bog JE! Doslej nihče ni ponovil Kristusovega dejanja. Kristusovemu dostojanstvenemu prihodu v Jeruzalem je sledil prav nič dostojanstven zemeljski konec. Toda nekateri so upali in verjeli, da Bog je. Kristus je tretji dan od svoje smrti vstal. Osupnil je cel Jeruzalem in Rim. Pokazal je svetu, da obstaja nekaj več od vsakdanjega plazenja pred oblastniki, lovljenja drobtinic in pasje hvaležnosti zanje.

Začel se je upor proti prvorazrednim, ki si lahko dovolijo vse
Mi, drugorazredni v Sloveniji, smo že šli čez marsikatero kalvarijo – zasmehovanja, lažnega obtoževanja, obupa in upora. Zato vemo, da Bog je, pa tudi pekel. Pekel je v resnici to, da živiš v ukradeni vili, z ukradenim denarjem, in da v resnici sploh nisi za nič sposoben, razen da si tat. Pa naj gre za krajo vil, podjetij in posestev, krajo našega težko zasluženega denarja, krajo imen, krajo našega dostojanstva. Kapljica upora je prerasla v val in spodnesli smo lažnivo sodrgo, pognali čez meje zločinsko “armijo”, ki je streljala po naši domovini. Toda hinavska komunistična “duhovščina” se je zalezla v vse pore družbe, prelisičila narod in ga ponovno poskuša podrediti. Skrita v ozadju, Globoka država išče naivneže, da ji služijo kot krinka, tožilci pozabljajo vlagati obtožnice proti članom društva, davčna uprava stisne vsakega majhnega obrtnička za 10 evrov pozabljenega plačila davka in dopušča večmilijonske davčne dolgove članom in prijateljem Globoke države, hišne preiskave tajkunov končajo v  zastarelih in uničenih dokazih, hkrati pa za nič premečejo domovanja navadnih državljanov in jim obesijo lažne obtožbe. Samo zato, ker so se uprli Globoki  državi.

Foto: STA

Toda upor se je vendar začel. Videli smo krajo Teš 6, videli smo krajo v zdravstvu, videli nepredstavljivo krajo v bankah. Videli smo neverjetno pačenje in zviranje naduteža brez vsakršnega dostojanstva na zaslišanju o bančni luknji. To je pekel, da mora živeti v taki koži, zraven pa nekje tiho, tiho v njem tiktaka stavek: Bog je. Kajti če ne bi bilo tako, ne bi videli takšnega vedenja, ki je plod brezglavega strahu. Tisto, da je naročil, da šolski otroški zbori ne smejo imeti v božičnem času, zunaj vsakega cerkvenega obreda, božičnega koncerta, je povzročilo manj materialne škode, je pa ravnateljem in ravnateljicam še bolj zmehčalo hrbtenice, razen če niso bili že tako ali tako krščeni v Dražgošah.

Toda upor se je začel. V učiteljski stavki, ki so jo globokodržavniki sprva spretno usmerili v boj za malenkost boljše plače. V resnici bi se morali učitelji in ravnatelji boriti za svoje izgubljeno dostojanstvo. Ki ni le zgolj njihova  suverena odločitev, ki jim gre po zakonu, kje bodo imeli koncerte, temveč še mnogo več. Sem ter tja si kakšen sodnik upa soditi v nasprotju z navodili  Globoke države, sem ter tja kakšen novinar ali medijski voditelj upa misliti s svojo glavo in narediti po svoje, kljub silnemu strahu, da ga bodo spravili iz službe.

Sloveniji grozi konec, če ne bo prišlo do sprememb
Če letos ne bomo izvolili sposobnih ljudi, ki jih ne bo nastavila Globoka država, bo s Slovenijo konec. Že zdaj ne zaležemo več kot ena nemška avtomobilska fabrika, prehitele so nas države, ki so nekoč sodile v sovjetski blok in smo se jim posmehovali. Demokracije, kjer bi kdo upal kaj črhniti proti režimu, skorajda ni, redki primeri pa nikoli ne vemo, kje in kdaj nas čaka udarec, kje le bi lahko sploh zasedli kakšno vodilno mesto, prej na luni kot v Sloveniji. Ali res zadoščajo le tisto pivce in kavica na dan, poceni oblekice in nekaj bencina za v tank, obisk nogometne tekme in bolj ali manj poglobljen čvek s prijateljicami, ah, enkrat na leto gremo za teden dni na hrvaški otok, morda  dva, tri dni smučanja, pa je krog zaključen. Da o tistih pozabljenih starčkih, ki  prekladajo cente svojih ubornih penzij, sploh ne govorimo. Na Metelkovi v Ljubljani pa obstaja hiša brez vratnega krila, kjer se dan za dnem, uro za uro na pet minut menjajo čudni ljudje, noter in ven hodijo z nahrbtniki. Bela Ljubljana je bela od kokaina. Ali je to sploh življenje?

Zakaj  večina Slovencev pričakuje tako malo od življenja? Zakaj nasede znova in znova lažnivim obljubam? Zakaj ne prepozna goljufov s sladkimi besedami, praznimi obljubami in narejenimi nasmehi? Smo res tako ZELO neumni ali samo prestrašeni? Res je, da je Kristus umrl sramotne smrti, kakor sužnji na križu. Toda vstal je od mrtvih, svobodnejši od vseh, premagal smrt in judovsko ter rimsko sodrgo. Ter nam dal upanje, da dobro lahko premaga zlo.

Združiti se  moramo vsi tisti drugorazredni, ki stojimo zadaj v množici, in premagati strah. Dvignimo se iz pepela kakor Kristus iz smrti in zahtevajmo več. Dobro življenje. Zaslužili smo si ga. Lahko ga dobimo. Samo enkrat živimo. Le združeni v resnici bomo dosegli več. Zahtevajmo več!

Mojca Škrinjar

 • Veritass

  Kot mi je znano Mojca ni šla čez nobeno Kalvarijo. Hodi samo iz raja v raj. (beri iz ene dobre službe v drugo). Nekaj časa na ministrstvu, potem malo povedri na kakšno ravnateljsko – direktorskem mestu pa zopet nazaj na ministrstvo. Naj neha nakladati. Vedno in povsod, v vseh sistemih se znajde. Vera in politika sta pri njej sredstvo za dosego ciljev in vse privilegije, ki jih ima.

 • Jan Kovalski

  “Kot mi je znano Mojca ni šla čez nobeno Kalvarijo. … Nekaj časa na ministrstvu, potem malo povedri na kakšno ravnateljsko – direktorskem mestu pa zopet nazaj na ministrstvo”
  ==============
  Potem je pa res izredno sposobna, če ji to uspe pod levimi vladami.

  • Veritass

   Cilj opravičuje sredstva. (ni morale, ni levo, ne desno samo samoohranitveni (privilegijev) nagon)

   • Jan Kovalski

    Za cilje si že povedal o sredstvih pa se še nisi izkašljal, torej ne počneš drugega kot obrekuješ. Očitno meniš, da so za ravnatelja sposobni samo levičarji?

 • Domus Lubus

  “Ali mislite, da v Ljubljani obstaja en sam, samcat ravnatelj, ki si upa na glas povedati, da se z županovo politiko ne strinja”
  Pa v SDS, obstaja kdo, ki si upa na glas povedati, da se z vodenjem stranke Janeza Janše ne strinja? Obstaja, a ne za dolgo, takoj se ga odstrani in proglasi za udbomafijca.

  • Jan Kovalski

   Tvoja dva zadnja stavka sta v smiselnem protislovju. Tvoj zadnji stavek pa vsebuje tudi laž.

 • Franc Šink

  Oh Mojca ,Polne cerkve v zgodnjih 90 so bile polne tistih kiso poskušali prevarati Boga. Ne bo jim uspelo.

 • Franc Šink

  Vem samo da dneva komunističnega spreobrnjenja, nikoli ne bo !

 • totex39

  Dobre ugotovitve, vendar na žalost vseh nas, kar je napisano prepozno spoznano.

 • janko

  Pivo in kavo – samo drogo? Ni čuda, ko ne moremo nič proti kontinuitetni mafiji. Blesavi slovenceljni jo pa še vedno volijo. In res je, bili smo evropski, garaški, kulturen, pošten, iskren, preprost narod; stoletja stiskan, kraden, tlačen. Tokrat, vsaj zadnjih 70 let pa bi lahko obdržali preostanek našega ozemlja in morja; tokrat bi se lahko svobodno razvijali in se vklopili v sobivanje z Evropo – ČE ne bi bili vseskozi do danes pod krutim škornjem lastnih komunistov!!

  • karlina

   TOČNO TAKO

  • sunday

   in, če se ne bi pustili s pomočjo komijev prevladati čefurjem, četudi smo jih nagnali nazaj na balkan !!!

 • dob
  • karlina

   DOBRO ZAPISANO, KOT VEDNO, ČESTITAM.

   • dob

    Hvala ti za srce

  • DJURO SUMAR

   Boga ni, kakor ni nebes, pekla, vic, angelčkov, svetnikov, Božička in ostalih neumnosti. Obstaja samo vesolje, ki je neskončno, od katerega je večja samo še človeška naivnost.

   • Soave

    Oj, Jurij, daj preberi malo, kar pripne večkrat Artur. . .. . . . o vesolju, naši zemlji. Same zanimive poglede. . . .

    • DJURO SUMAR

     Pogledi so zelo različni, ampak nihče še ni prišel do Boga in nebes.

     • Soave

      Eh, še veliko drugega je nejasnega, navzlic pametnim znanstvenikom, ki pa se – čisto po človeško – velikokrat ne strinjajo eden z drugim.

     • DJURO SUMAR

      Ne samo znanstveniki, tudi ekonomisti, pravniki, filozofi, sociologi in vsi ostali so samo ljudje, ki imajo vedno zelo različna mišljenja, pač glede na njihovo politično prepričanje. Prepričan sem, da ni človeka, ki nebi bil politično opredeljen in da je zelo, zelo malo tistih, ki so resnično na sredini.

 • karlina

  Bravo, kot vedno dobro in pošteno povedano, sicer pa-nas ,prave Slovence, ki smo verni in pošteni, so prestrašili komunisti in zato smo takšni, kot smo, samo zato.

  • DJURO SUMAR

   Niste ne verni, ne pošteni, temveč zgolj nesposobni.

   • Soave

    Zato, Jurij pa obstajajo ljudje tvoje vrste.
    Boste že končno, kaj naredili ??
    Neverni, pošteni, sposobni ljudje !!??

    • DJURO SUMAR

     Prosim ne spreobračaj mojih besed. Na oblasti niso ateisti, temveč liberalci, pošteni so prav toliko kot vsi ostali kapitalisti, sposobni pa so tako, tako. Na oblasti se držijo le zato, ker je nasprotna stran popolnoma razdrobljena in ker je vodja opozicije samodržec Janša, ki je zaslepljen z maščevanjem nad svojimi bivšimi kolegi in ki nima pojma o demokraciji.
     Kar se mene tiče, pa sem upokojenec star 70 let, nisem aktiven ne v gospodarstvu ne v politiki, zagovarjam javno šolstvo in javno zdravstvo, ter si želim, da bi bili vsi ljudje pred zakonom enaki. Pa nikakor nisem za razprodajo slovenstva, torej sem proti razprodaji naših bank, industrije, zemlje, vode itd.
     V Novicah24, katere vsako jutro preletim, so tudi križanke v katerih je vsak dan tudi kakšen slovenski grad, graščina ali kakšna druga pomembna nepremičnina. Zraven je tudi opis, kdaj je bila zgrajena in kdo so bili gospodarji, oziroma lastniki. Lastniki vseh teh nepremičnin so bili tujci: Avstrijci, Italjani, Mađari. Vse so jim pobrali leta 1945 komunisti, kar je tudi prav, desničarji pa bi radi vse to sedaj podarili nazaj tem tujcem. Nikdar ne bom volil desnice. Nikdar.

     • Soave

      Mi ni jasno, zakaj tak odgovor . Kaj sem pa obrnila ?
      Saj vas je v Slovenji veliko tako misličih, kot ti. Zakaj potem ne naredite kaj, da ne bo desnica prav vse, kar so levaki ” naredili ” – zapravila.
      Jurij, daj napiši kaj o tem silnem javnem zdravstvu. Saj ga menda imamo ? Pa javnem šolstvu. Tudi tega imamo.
      Kaj te tedaj straši in moti pri desnici ?
      Če misliš, da si ti lastnik bank, industrije, zemlje , se pa – po moje – zelo motiš.
      Pa menda ne bova razpredala, kaj so 50 let počeli komunisti s temi krasnimi nepremičninami, ki so jih odvzeli lastnikom ? V kakšnem stanju so danes.
      In, vso pravico in možnost imaš voliti še naprej tisto , kar imamo že dvajset let. Razen seveda, če tudi ti ne boš pisal o novih obrazih.
      V tej mali kokoški Sloveniji ?

     • DJURO SUMAR

      Bilo bi preveč razpredati na vsa ta vprašanja. Mislim pa, da so naivni vsi tisti, ki mislijo, da bodo boljše živeli pod vladavino desnice. Nekaj posameznikov že, večina pač ne. Le to bom dodal, novi obrazi me ne zanimajo, ne tisti na levi in ne na desni.

 • DJURO SUMAR

  Kako zelo naivna je tale Mojca Škrinjar.

 • Roman Benedik

  Dobro življenje? A to je kakšen novi ZUJF po volitvah?

  • Soave

   Kaj pa kikirikaš ?
   Pa menda ne boš trdil, da ni naslednikom J.J. ta ZUJF prekleto prav prišel !!
   So morda kaj popravili v teh šestih letih ?
   Aja. . . . . .borcem je Bratušca hitro vrnila , ja .

 • Soave

  + + + + + + + ga. Mojca, vedno tako prijetno napišete. Tako lepo je v teh čudnih, grdih časih prebrati lepe, pozitivne misli. Rada prebiram vaše tekste. In, hvala , da vztrajate v tem načinu pisanja, ki je res dobrodejen. . . . . .vsaj zame, no !

  Hja, lepo napisano, pa tudi malo s ” pobožno željo ” zbuditi Narod iz spanja.

  Nič od tega ne bomo dočakali, saj smo Slovenci ene posračkane reve. Naučili so nas v teh 70 letih nenehnega prilagajanja in hinavščine.Kar naprej tolčemo ” pod mizo “.
  Ja, spomnim se polnih cerkva ljudi, ki so se naučili obračati se po vetrčku.
  Spomnim se tudi poplave plošč z božično glasbo. Bilo je neverjetno.!!!!!
  Prej si je samo zbor Consortium Musicum z dr. Cudermanom na čelu upal v lastni založbi izdajati plošče s sakralno vsebino.Drugi so se potuhnili. . . . . . ?
  Ja. . . . . . . .komunisti so nas dobro izurili, današnje komunjare pa to veselo, z velikim uspehom nadaljujejo.
  Slovenski narod je odpovedal na celi črti.

 • lado

  SPOŠTOVANA!!!!!!!!!!!!!!HVALA ZA VELIKONOČNE ŽELJE,Z ENAKO MISLIJO VAM TUDI JAZ !!!!!!!!!!!!!!!!!VELIKO NAS JE KI MISLIMO KOT VI!!!!!AMPAK ŽALOSTNO, DA SAMO MISLIMO-JONAMESTO,DA BI FIZIČNO UKREPALI!!!!!ČE TUDI NA VOLITVAH NE BO USPEHA, UPA V NJEGA;BOMO NUJNO MORALI NAREDIT PO kućanovem receptu;NAJPREJ…….SE VE KAJ!!!!!!!ŽELIM VAM VELIKO,VELIKO POTRPLENJA IN PAMETNIH ODLOČITEV!!!!!VAŠ PODPORNIK IN ČLAN NAJBOLJŠE STRANKE LP

 • Get Smart

  Še en odličen prispevek Mojce.

  Ja, POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Tudi nasprotje bi že skoraj morali poznati.
   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
   je
   AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!