Znanje je moč – Slovenskim levičarjem je kultura odnosa do krščanstva zadnja stvar pod soncem

Mojca Škrinjar (foto: STA).

Bled je lep tudi ponoči. Cerkvica na otočku je še bolj romantična, skozi vitraže na oknih župnijske cerkve, umeščene na visoko skalo ob robu jezera, prodira topla barvna svetloba, ki še hrani zadnje zvoke petja, ki je spremljalo praznik Marijinega rojstva. Pot od tega z navdušenimi turisti obleganega mesteca spremljajo osvetljene majhne cerkve, ki dajejo pečat eni najlepših držav na svetu – vsaj tako kažejo uvrstitve v turističnih vodnikih.

Toda ob osamosvojitvi, ko so ponoči osvetlili sleherno slovensko cerkev, turistov ni bilo, ker so vsi pobegnili iz strahu pred vojno, slovenski levičarji pa so zagnali vik in krik, češ, a zdaj bomo pa cerkve osvetljevali. Taisti levičarji, ki so vsaj tedensko lezli na Šmarno goro in se potem s flancati in vinom martinčkali na prvem pomladanskem soncu, naslanjajoč se na obzidje cerkvice. Nič jih ni špikalo v hrbtih ob tem osovraženem, ponoči osvetljenem zidu. Prav nič jih ni špikalo niti v grlih, ko so jedli velikonočno šunko in potico, potem ko so veselo pobarvali jajca in lepili nalepke nanje. Ne vem, ali so to delali zgolj zaradi strahu, da jih bodo “ta črni” slej ko prej za ušesa in jih povprašali  po njihovih privilegiranih vikendih po slovenski obali ali po zapisih na portalu udba.net ali pa zato, ker so mislili, da oni pa lahko počnejo vse, od mahanja z rdečimi zastavami do ležernega užitka božične, pardon, sovjetsko dedkomrazne večerje. Zgodovino in sedanjost znajo zviti kot žvečilni in ju prilagoditi svojim dnevnim potrebam.

Prejšnji teden so odprli novo osnovno šolo v Sloveniji. Župan je ponosno povabil občane in vse, ki v regiji kaj pomenijo ter dal blagosloviti stavbo. Krajani so sijali od zadovoljstva, otroci so se veselili novih prostorov. Šolska inšpekcija pa je dobila jezno prijavo, češ, da je kršena avtonomija šole, zagotovljena z zakonom, da je naša  javna šola laična in da župnik tam nima kaj iskati.

Zaradi peščice muslimanov ukinili svinjino
Prav isti levičarji pa niso nič protestirali, ko so v neki šoli nehali pripravljati svinjino za kosilo, ker je bilo tam nekaj muslimanskih otrok. To je povsem nerazumljivo, saj je vendar to živilo standardni del kosil, ki jih pripravljajo gospodinjstva in gostišča v Sloveniji. Zagotovo bodo vsi otroci preživeli prav enako dobro, če v šoli ne bodo jedli svinjine, gre pa za načelo: Zakaj neki bi se morali vsi prilagajati peščici? Saj ne gre za prilagoditev, ki je vedno nujna, kadar se hoče obvarovati ranljivo skupino. Gre za ljudi, ki iz verskih razlogov ne jedo svinjine. Prav imajo, pa naj ga ne jedo. Toda, zakaj bi kratili možnost drugim, da bi ga jedli?

Foto: iStock

Blagoslov novih prostorov, v katere se selimo, je stara navada v Sloveniji, tako kot so cerkve na gričih in beli čipkasti prtički na košaricah, ki so namenjene na blagoslov v cerkev. Blagoslov šole se dogaja zunaj šole, prisotni, tudi otroci, pa so tam prostovoljno, saj to ni pouk ali proslava, predvidena v letnem delovnem načrtu šole. Zato bodo lahko inšpektorji ob zakonodaji, ki prepoveduje verske obrede ali delovanje političnih strank v šolskih prostorih, napisali samo zapisnik, obračunali stroške za proračun in ustavili postopek. Toda grenak okus bo ostal, lep dogodek bo spet popackan z žolčem levičarjev, kot v preteklosti, ko so na grozovit in neodpustljiv način ustavili Slovenijo v revoluciji.

Zakonodaja, ki ne dovoljuje verouka v šolski stavbi, zunaj pouka, je bolna in barbarska
Slovenija je krščanska dežela, to pa ne pomeni le, da se večina njenih prebivalcev opredeljuje za kristjane, religija zaznamuje celotno kulturo v pomenu umetnosti in socialnih razmerij. Meni se zdi preganjanje krščanstva zlobno in bolno. Tudi zakonodaja, ki ne dovoljuje verouka v šolski stavbi, zunaj pouka, se mi zdi bolna in barbarska. Avstrijci, narod, ki ga že celo večnost vodi velika, levo–desna koalicija, imajo to v šolah urejeno na kulturen način – v šolski uri, ki je namenjena verouku, so udeleženi le učenci, ki so tam po svoji izbiri oziroma po izbiri staršev. In seveda so, v nekaterih šolah le po ena skupina, krščanska, v drugih, kjer so takšne potrebe, po dve skupini – krščanska in muslimanska. Krščanski katehet in muslimanski učitelj islama se napotita vsak s svojo skupino v svojo učilnico, otroci, katerih starši so ateisti, pa gredo k  interesni dejavnosti ali izbirnemu predmetu. Tako se stvari delajo na kulturen način.

Toda našim levičarjem je kultura odnosa res zadnja stvar pod soncem, ki bi jih zanimala. Zato neustavno kratijo otrokom v zasebnih šolah polno financiranje učnega programa (beri: nočejo polno plačati učitelja, ki si drzne poučevati na zasebni šoli) in s tem otroke delijo na prvorazredne in drugorazredne. Da bi jih srce kaj zabolelo, ni upati, kajti srca sploh nimajo. Pa naj naredijo še sto spravnih slovesnosti in postavijo še toliko kamnov obžalovanja, ob katerih stojijo s kislimi obrazi, brezupni so, z njimi ni kaj računati, tisti kamni so zgolj pripomoček, s katerimi sebe in druge vlečejo v vodo in zagotovo smrt.

Toda upanje še ostaja na mladih, ki jim ta ideološki boj in delitve res nista prva stvar v življenju. Mladih, ki si želijo sproščene, varne in spodbudne Slovenije, dežele svojih prednikov. K temu lahko dodamo še množice zgaranih ljudi, ki so ustvarili Slovenijo, utrujenih osamosvojiteljev, vseh, ki so stali in protestirali proti krivicam nekoč jugoslovanskega, danes pa slovenskega pravosodja in dobite veliko množico, ki se sprašuje: Pa kdo še rabi te levake?

Mojca Škrinjar

 • Vera

  Mene pa zanima, zakaj večina sovražnikov Cerkve , pred smrtjo prosi , da jim domači pokličejo duhovnika ? Jih komaj na koncu peče umazana vest ? Prepozno je takrat dragi Slovenci , kateri se za časa življenja sramujete vstopiti k maši in k ostalim obredom .

  • Nata

   Ja, botra Smrt pa je tista končna postaja, ko morda le pomislijo. . . . . . .kaj pa če ??

   • Cucurbita Pepo

    Umirajoč človek ima zamegljen razum.

    • Nata

     No ja? O zamegljenem razumu pa res ne bi razpredala, kaj praviš ?

     • Cucurbita Pepo

      Bi se dalo debatirat.

     • Nata

      S teboj bolj težko. Do smrti , kot bo prišel iskat mali vražiček, boš vztrajal pri svojem.

     • Cucurbita Pepo

      Tam kjer so dokazi.

     • Nata

      Imaš dokaze ? Dober si ! Tudi mnogi znanstveniki jih nimajo. In ravno znanost zadnje čase popravlja svoje kikse. Torej ?
      O čem pravzaprav imaš dokaze?

     • Cucurbita Pepo

      Znanost popravlja znanost. Znanosti se lahko zahvalimo, da v tem trenutko vemo več, kot smo vedeli kdarkoli v zgodovini. Zemlja kroži okoli Sonca, da ni vse v religiji slabo, da smo ljudje razvita bitja, tako kot čisto vse življenje na Zemlji,… … … …

     • Nata

      Seveda. Drži. Lep večer ti želim.

 • Franjo Trojner

  SLOVENCI SMO KRISTJANI in kot vse kaže
  nekateri tujerodni v spregi z ekstremno levico in levimi civilnimi gibanji tega ne sprejemajo. Nestrpnosti do večinskega avtohtonega prebivalstva nas KRISTJANOV in naše RKC se kr vrstijo, zaščiti pa nas nihče. Samo spomnimo se grafita v Ljubljani : ” Kristjani klali smo vas leta 1945 in klali vas bomo 2013.” Tudi zažig križa v Kopru in skrunitev na plakatu , ki prikazuje brezjansko Marijo Pomagaj, ki v naročju namesto Jezusa drži podgano, žaljivi grafiti na naših cerkva so stalnica. Kristjani smo najbolj diskriminirana in preganjana verska skupnost. Diskriminacija se najpogosteje kaže v naslednjih oblikah:
  a)– zavrnitev človekovih pravic kristjanov
  – kršitev svobode izražanja
  – kršitev svobode vesti
  – kršenje pravic staršev glede vzgoje otrok
  – kršitev institucionalne ali kolektivne razsežnosti verske svobode
  – diskriminatorna politika “enakih možnosti”.

  b) Nestrpnost se kaže v obliki naslednjih dejanj:
  – marginalizacija kristjanov
  – onemogočanje enakega dostopa do služb
  – onemogočanje enakega dostopa pri sklepanju poslov
  – izključitev kristjanov iz javnega življenja
  – izključitev krščanskih simbolov iz javnosti
  – družbena depriviligiranost kristjanov
  – žalitve ali napeljevanje k žalitvam kristjanov
  – zavajajoče predstavljanje kristjanov v medijih preko negativne stereotipizacije.

  c) Sovražna dejanja so navzoča v naslednjih kristjanofobičnih dejanjih:
  – zločini iz sovraštva proti kristjanom
  – sovražna dejanja kot odrekanje storitev
  – vandalizem in onečaščanje verskih objektov.
  A bo varuhinja človekovih pravic storila kaj v smeri, da se preprečijo napadi na RKC in nas KRISTJANE?

 • Nata

  + + + + + + + + + Zalo lepo ga. Mojca !! Samo en čivk

  ” da je naša javna šola laična in da župnik tam nima kaj iskati ? ”

  Hm. . . . . pa ne da je res laična ?? Kaj je pa to – laično ?Jojmene – je amaterstvo ? Ja, saj so res te naše šole bolj amaterske.
  Ampak seveda niso tega mislili. Ka pa mora biti ? Ateistična ? Pa smo zopet tam. Kdo pa so ateisti ? Neverniki . zopet ima končnico vera ?

 • dob

  Ljudje, ki se z dogmo borijo proti dogmi o Življenju ne vedo prav dosti. Prav gotovo ne dovolj, da bi se borili za Življenje.

 • dob
 • Sredina

  Edino pravilno, vse vere bi blo treba za začetek prepovedat!

 • Najplemenitejši

  V Sloveniji je neverujočih 59% prebivalstva in zato nam neka verska manjšina že ne bo solila pameti! Če verujočim kaj ni prav v naši Sloveniji, se lahko mirne duše preselijo drugam! Nihče pa našim otrokom ne bo vsiljeval verouka v šoli, ki se plačuje iz javnih sredstev! Verouk naj ostane v farovžih, v javnih šolah pa nima kaj iskati!

  • Nata

   Oprosti, prvo dobro preberi o čem se piše.
   Glede manjšine pa le tiho bodi. Spomnim se besed g. Grabusa.

  • Franz Kobilar

   Pametnjaković s sliko zločinca Će-Gavrana, ki ti nam soliš pamet in se postavljaš nad nas.

   Neverujoč pomeni, da ne verjameš v nič.

   Levičarji verjamate v Hudiča, zato celo vi spadate med verujoče. Seveda tega ne boste priznali za živo glavo, saj vam vera to prepoveduje, svojega Gospodarja pa se bojite “kot Hudič križa”.

   Za ostale pa ne laži, ko bo izvedena prva anketa v režiji nekoga zares neodvisnega pa lahko vklopiš svoje znanje. Če si za svojo manipulacijo uporabil število pripadnikov RKC, to pa še zdaleč ne pomeni števila vseh, ki verjamjo v to, da v tem Kozmosu vlada neka Višja Sila, imenovana Bog.

   Sicer pa nas je precej več kot vas, sem ste s prevaro prišli par desetletij nazaj, čez nekaj desetletij pa boste samo še temna plat zgodovine.

  • Olga

   Slovenija je bila krščanska, ko komunajzlov ni bilo nikjer! To je tradicija! Tudi po popisu smo v večini! Torej spokajte sami! Kuba, Venezuela, Sebpverna Koreja…

   • Cucurbita Pepo

    Slovenija je bila rimljanska, ko katolibanov ni bilo nikjer.

  • tarantela

   Se strinjam!

  • Norm Kinley

   Moja rodbina je tukaj vsaj 500 let. Krscanskemu nacinu zivljenja se imamo za zahvalit, da smo ziveli pridno, posteno, delovno in zaradi tega tudi nekaj ustvarili. TAZADNJI KI MI BO PAMET SOLIL, JE POLCIVILIZIRAN CEFUR, PARAZIT, POMETALEC CEST, KI V VSEJ SVOJI RODBINI NI USTVARIL NIC. TAK MARKSIST MENI PAMETI NE BO SOLIL, IN NITI NA MOJ RACUN NE BO ZIVEL.

   • Cucurbita Pepo

    Torej vi brez krščanstva nebi bii pridni, pošteni, delavni,… ohranite ščepec intelektualne integridete in povejte da se motim.

 • Nata

  Gospe Mojci se opravičujem, da tole pripenjam pod njen članek.Pa ne morem iz svoje kože. Dobro napisano pismo enega očka . . . . . . . no comment

  http://24kul.si/pismo-zaskrbljenega-oceta

 • Božo

  Kdor hoče imeti verouk ga dobi ampak ne v šoli. Tako imamo urejeno že od 2SV pa čisto lepo funkcionira. V današnjih časih si pa sploh ne želim muslimanskega imama ki bi v osnovni šoli poučeval otroke.

  • Olga

   Haha! Vprašali vas bodo!

 • Marko

  Glede na to da imamo verouk urejen v okviru cerkva gre po mojem mnenju samo za profit cerkve. Veroučnega učitelja župnika bi morala namreč plačevati država kot ostale učitelje. Tako bi RKC spet dobivala dodatna sredstva od države.

  • Olga

   S tem, ko morajo otroci hoditi izven šole k verouku, jih ogrožamo in jim daljšamo urnik!
   Cerkvene objekte je država nezakonito lastila, neupravičeno izkoriščala brez vsakih nadomestil 50 let in jih tudi zelo slabo vzdrževala!

   • Cucurbita Pepo

    S tem se izognemo indoktrinaciji otrok z nepreverljivimi trditvami.

 • Olga

  Vztrajati je treba na zahodni kulturi in vrednotah! Prišleki naj se prilagodijo večini in ne obratno!

 • A niso levičarji v Sloveniji pravoslavci? Kako so potem lahko nastrojeni proti krščanstvu?

  • Franz Kobilar

   Niso. Levičarji so a-teisti.

   Za njih Bog ne obstaja, obstaja samo njihov Gospodar Hudič.

   • tarantela

    Ti si pa v zmoti, če ni boga, ni hudiča!

    • Zgornji

     Kaj če bi ti še enkrat prebrala kar je napisal, ker se mi zdi da ti ni najbolj jasno kaj je želel povedati …

   • Norm Kinley

    Franz, beri med vrsticami…. Cefurji, predvsem srbjanci so pravoslavci….

  • Norm Kinley

   Haha, dobra. Ja, skos vec jih je….

  • Cucurbita Pepo

   Ni vsak vernik kristjan.

 • tarantela

  Veš kaj, gospa!? Velika noč je bila že predkrščanski praznik. Prav tako je veliko tega, kar je v krščanstvu povzeto iz poganstva, torej je potica s pirhi in še čem čisto v redu, pripada tako kristjanom, kot poganom, kdor pač hoče to jesti.

  • Nata

   No, no, tako enostavno pa spet ni. Ne vem , če so pogani ob prazniku Pomladi barvali pirhe in pekli potice.

 • Nata

  Pa še en dodatek, ko smo že pri šolstvu !!!!! Le preberite. Iz Spletnega časopisa g. Jančiča

  https://spletnicasopis.eu/2017/09/08/mirjam-bon-klanjscek-iz-vlade-so-prisli-totalno-neusklajeni/

 • Zgornji

  ITAK DA SI NEZNAJO VEČ POMAGATI OD LASTNE ZLOBE !!! ! !!!

 • Kosobrin

  Nihče jih ne “rabi”, gospa novinarka! Potrebuje pa. Beseda rabiti pomeni nekaj drugega. Izgleda pa, da potrebujemo levi desne in desni leve, ker drugače ne bi mogli tega prispevka napisati. O čem bi pa potem še lahko pisali in koga bi blatili, poniževali? Ja, sovraštvo se plazi po zemlji slovenski in ni nam pomoči!

 • Jožef

  Komantatorji, članek ne “rabi” nobenega komantarja, lahko mu samo zaploskamo. Slovenija je krščanska dežela, Slovenci smo pa kristjani ( verujemo v Jezusa ne pa v Broza). Torej komentatoji iz levice, vaših komentarjev ne rabimo. Vsi nestrpneži, nehajte z vašim agitpropom. Dosti vas imamo. Bog živi Slovenijo, Marija pomagaj nam Slovencem!

  • Cucurbita Pepo

   Bog je manifestacija možgan nekaterih Slovencev. Nasprotje teizma je ateizem in ne levica.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!