Znanje je moč: Šola bi se morala opravičiti za gnusno dejanje profesorja

Mojca Škrinjar (foto: STA).

Kukanje čez plot na sosedovo dvorišče in opravljanje ni zgolj značilnost firbcev, je, prosto po Harariju, nujnost, ki jo je človek razvil v letih svojega obstoja, da bi obvladal okolje in laže preživel. Lahkotne vsebine časopisov in revij nam dandanašnji za zabavo postrežejo s pikantnimi novicami iz zasebnega življenja zvezdnikov, politikov, športnikov in drugih znanih osebnosti. In naj bo stvar še tako gnusna, se znajde na polički pri frizerju, kjer bežen pogled po salonu pokaže, da laže sežemo po njej ženske, mogoče zato, ker se dlje zadržimo v teh prostorih kot moški, premo sorazmerno z dolžino in barvo las. Kar ne pomeni, da moški ne opravljajo, to pač raje opravijo ob drugačnih druženjih.

Toda pasti radovednost na rumenih straneh je eno, biti predmet te radovednosti pa drugo. Nekaterim je to všeč, drugi se samo jezijo nad paparaci in tretji končajo tragično, kot denimo princesa Diana v prometni nesreči ali tisti slovenski ravnatelj, ki si je po objavi njegovega početja, ki ni sodilo v šolo, vzel življenje. In če še ni bilo jasno doslej, je od preteklega tedna učitelj tudi javna osebnost.

Na Twitterju je zaokrožil zapis učitelja Gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja. Najbrž so v sosednji, stari in ugledni, do leta 2012 edini kranjski gimnaziji, ki se imenuje Gimnazija Kranj, prav vsi dobili glavobol v strahu, da bi jih zaradi slabše prepoznavnosti Gimnazije Franceta Prešerna, poistovetili s slednjo. Strah je upravičen in morali bodo zelo kričati, da javnosti dopovedo, da pri njih ni zaposlen noben tako nekulturen učitelj. Ta teden si bodo zapomnili tudi drugi učitelji na Gimnaziji Franceta Prešerna, saj jih je kolega spravil na samo dno.

Učitelji morajo skrbeti za ugled
Ko postaneš učitelj, postaneš javna osebnost, saj te poznajo vsi dijaki in njihovi starši, kraj in včasih cela regija in država. Slednje se zgodi, ko si mentor dijakom, ki denimo dobijo državna ali celo mednarodna priznanja, kot denimo pretekli mesec dijakinja iz Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Učitelj in dijakov dosežek postaneta magnet za bodoče dijake, ki si želijo enako dobrih dosežkov. Dobra izobrazba je neprecenljiv kapital za človeka. Odgovorni starši pa si želijo tudi, da šola vzgoji njihovega otroka v kritično razmišljajočo, odgovorno in etično osebnost. Za to pa so potrebni prav taki učitelji.

Misel profesorja z Gimnazije Franceta Prešerna je bila res njegovo zasebno razmišljanje, do katerega ima seveda vso pravico, toda v trenutku, ko jo je objavil v tvitu, je postala javna in kot taka zgled njegovim dijakom. Misel, ki je vsebovala kletvice in žaljivke v balkanščini (v spoštovanju do hrvaškega in srbskega jezika ne želim uporabiti teh imen v tej povezavi), je nevredna kultiviranega človeka, kaj šele učitelja. Človek se vpraša, katera fakulteta je podelila naziv profesor taki osebnosti. In če velja za šolo, da se postavlja z dosežki svojih učiteljev, je najbrž danes ta fakulteta v zadregi. Če ni, potem je nekaj hudo narobe tudi z njo.

Hoče ali noče, je učitelj zgled svojim dijakom tudi z zasebnim življenjem. Učitelj ni svetnik in mu tudi ni potrebno biti, upravičen je do napak, kot vsi drugi smrtniki, zagotovo pa je njegova vloga najbolj zahtevna in odgovorna na lestvici družbenih položajev. Če komu to ni jasno, je bolje, da se odreče temu poklicu.

Šola bi se morala opravičiti javnosti za neetično vedenje
Pričakovala bi, da bi se na lepi spletni strani Gimnazije Franceta Prešerna takoj po objavi neprimernega tvita pojavilo opravičilo in izjava, da se šola ograjuje od neprimernih izjav, ki jih je objavil učitelj. Toda zaman boste iskali po vseh poglavjih te spletne strani. Žal mi je nekaterih odličnih in predanih profesorjev te gimnazije, da je zaradi odsotnosti tovrstne izjave ob ugled cela šola. Namesto, da bi na šoli takoj sklicali izredno konferenco in sprejeli stališče v zvezi z neprimerno objavo ter ga objavili, molčijo in s tem pritrjujejo članu svojega učiteljskega zbora.

Zato se ne bodo smeli čuditi, da si bodo mnogi starši, ki so sprva nameravali vpisati svojega otroka v to šolo, premislili. Navsezadnje imajo veliko izbiro gimnazij na Gorenjskem in v ljubljanski regiji. Mogoče bodo pa raje izbrali Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani ali pa ugledno kranjsko gimnazijo, Gimnazijo Kranj, oziroma katero koli šolo, ki bo vredna njihovega zaupanja.

Šolniki bodo morali podpisati etični kodeks
Leta 2012 so učitelji nekdanje ekonomske gimnazije, ki deluje v sklopu šolskega centra v Kranju, izrazili veliko željo, da bi se izločili in imeli neodvisno gimnazijo. Za to so imeli resne razloge, dobre rezultate, predane učitelje, odlične projekte. Kot takratna državna sekretarka sem podprla njihovo željo. Danes, ko zaman iščem opravičilo za gnusno dejanje njihovega zaposlenega na njihovi spletni strani, mi je žal za to podporo. Žal mi je, da taka šola nosi ime Franceta Prešerna.

Toda upanje vedno ostaja. Upanje, da se bodo učitelji v tej gimnaziji zbudili in obsodili neetično vedenje kolega v javnosti. Upanje, da se bodo zbudila društva in združenja ravnateljev vseh šol in vrtcev ter sprejela skupno stališče o obveznem etičnem kodeksu učitelja. To bo pomembno poglavje naše osamosvojitve oziroma osvoboditve, ki očitno še ni dosežena.

Mojca Škrinjar

 • Anonimno

  123

  • Domoljub

   A mi lahko kdo da kontakte od vašega dilerja za koko? Bi vam bil ful hvalažen.

 • Anonimno

  Tudi vaš Janez ima veliko twitev ki niso primerni za politika..
  Zakaj ne odstopi??

  • Olga

   ??????

  • željudin

   najprej s vprašaj, zakaj noben levi medij ne piše o tej šlamastiki magistra profesorja ?

 • Lepo, ga. Mojca. Kot po navadi.
  Na koncu se pa človek vseeno vpraša o dvojnih merilih, ali ne ?
  Ko politik reče ………..opankar…………trenerkar………..zombi…….je cel hudič v silnih levih medijih ?
  V temle primeru, pa niti resnične žalitve niso važne.
  Samo, da je naš. So tiho in se veselo muzajo.Barabe…..

 • Ni komentarjev ?? Ooooo, saj je . Le, da ne vem kje ??

 • Unikatna

  Kakšni so profesorji takšni dijaki! Vzgledi vlečejo, potem pa se čudimo kako je mladina slabo vzgojena!

 • indijanka

  Podpiram JJ ja in verjamem vanj. Absolutne svobode ni in razjezilo me je zmerjanje. Človeškega spodrsljaja ne bom spremenila v linčanje. S tem bi vse svoje nezadovoljstvo pripisala temu nespametnemu, primitivnemu šolniku. Kdo v tej Dolini je pa še ugleden? A če bi tvitnil kot anonimnež, bi bilo vsem ok?

  • indijanec

   Spodrsljaj? To mi je znano od slinavega, ki je za korupcijo Golobčka rekel, da se je zmotil, nič hudega.
   Sem za svobodo govora, vendar za tisto, ki je za vse enaka. Eni lahko drugi pa bog nas var.

 • indijanka

  Podpiram JJ ja in razjezilo me je zmerjanje. Ne bom pa linčala nespametnega učitelja zato, ker sem nezadovoljna s stanjem v tej deželi. V deželi s tako stopnjo korupcije, se o ugledu sploh ne moremo pogovarjati. Bi bilo Ok, če bi učitelj to objavil anonimno?

 • Svinjanje “profesorja”na kranjski gimnaziji je plod demografske politike predhodnih vlad,ki so jih obvladovali
  komunisti,obeta se nam demografska katastrofa!Premalo rojstev in preveč tujcev,ki dobijo slovensko državljanstvo!

 • Olga

  Učitelj je s svojim izrazoslovjem povedal, kdo v bistvu je! V normalni državi bi ga postavili pred vrata!

 • Anonimno

  Dober dan

 • anonimno

  test

 • Slovenec 33

  Takile so “slovenceljni”, to so osebki, ljudje ne morem reči, ki bi radi bili Slovenci pa nikoli ne bodo, ker ne razumejo slovenske duše, imajo pa potni list slovenske države.
  Njegov doseg je na nivoju zlate ribice, ni pa sam kriv, da je ostal na tem nivoju. Je produkt usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, ki onemogoča širino razmišljanja. Menda je to nivo, ki se zahteva gimnazijske profesorje, kar dokazuje, da so slovenske dežele še vedno okupirane od okupatorjev in izdajalcev svojega naroda, kar pa resnično ni dobro.
  Ker pa tudi vodstvo šole ne razume kaj je prav, ne pričakujem urejanja razmer na njej.

 • Mutibarić

  Če je zgoraj omenjeni res profesor potem sem jaz vesoljček ET.Model ni primeren niti za pobiranje parkirnine,kaj šele za kaj drugega.

 • indijanka

  Koliko ur pa tukajšna cenzura zadržuje komentarje?

 • Anonimno

  Kakšen kreten…in ravnatelj(ica) te šole, pa še večji a, če ga takoj ne odpustijo..

 • TurboRizlingHaloze (Foglof Tunek)

  “Vnaprej se opravičujem vsem, ki imajo hipertenzijo, tahikardijo, hipoglikemijo, ekstrasistole, atrijsko fibrilacijo in navaden prehlad. Naslednje vrstice bodo eksplicitne, blasfemične, vulgarne in prosim, da jih mlajši od 18 let preberejo pod nadzorom staršev ali skrbnika.” In potem je Mršić izlil ves svoj bes v razsežnosti, ki jo premore le on: “PIZDA TI MATERINA SERONJA RETARDIRAN. JEBALE TE LUKNJE KOLABORANTOV, DA TE JEBALE SMRAD ODVRATEN. OBESI SE IN REŠI SVET PRED TVOJIM OGABNIM KSIHTOM IN KOMENTARJI.” … ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ,,,,

 • TurboRizlingHaloze (Foglof Tunek)

  Škrinjarca desničarska drži lape… Ti meni ne boš govorla kak moram jas učiti… Kapish???

 • Odpustiti je treba vulgarno, najnižje balkansko prostaško govorečo nespodobo. Takšen ne more pučevati v gimnaziji.

 • končno mu je nekdo povedal tisto, kar misli 90 procentov slovencev

 • končno mu je nekdo povedal tisto, kar misli 90 procentov slovencev…

 • Gimanazija naj umakne ime Gimnzaija Franceta Prešerna.
  Strinjam se s komentarjem andante-ja 18. 2. 2017, 15:41 at 15:41.

 • Anonimno

  Gimanazija naj umakne ime Gimnzaija Franceta Prešerna.
  Strinjam se s komentarjem andante-ja 18. 2. 2017, 15:41 at 15:41.

 • Toglof Funek

  Še eden, ki je leta 91 zamudil na trajekt. Mrš!

 • burek2000

  To so navadni bolniki katerim se najboljsi psihijater nebi mogel pomagati…

 • Moj podpis, srčno upam, res srčno upam in ZELIM, da se oglasi gospa Angelca likovič in to na javni tv, ali POP TV.

 • Dusan

  Oh mojca. A ti to resno. Pojdi k spovedi in se spovej grehov. Preseren o tebi se kaksne pijandarske ne bi zrimal se manj te v poslo vzel…
  Poklasti te mara?

 • Viktorh

  3. Spoštovano uredništvo,
  spoštovani delničarji, spoštovani vsi tisti, ki se ne odzivate na klice, pisma, pošto.

  Zgodila se Vam je »ULICA«, in to tista, ki ste jo sami napeljali na to, da se norčuje iz VAS IN NAS, ki smo Vas podpirali od začetka in Vas na to opozarjali, Vas prosili in rotili, da napravite nekaj, kar bo preprečilo to, kar se je zgodilo.
  Osebno sem iz oči v oči na to opozoril g. Mira Petka, Boža Predaliča mag. Aleša Hojsa.

  Toda, gospodje, a se res ne zavedate posledic?

  Kar nekaj strokovnjakov se je tu, JAVNO ponudilo za strokovno pomoč , toda, ne odzivate se na …

  S spoštovanjem
  Viktor Hajsinger

 • Viktorh

  Spoštovano uredništvo,
  spoštovani delničarji, spoštovani vsi tisti, ki se ne odzivate na klice, pisma, pošto.

  Zgodila se Vam je »ULICA«, in to tista, ki ste jo sami napeljali na to, da se norčuje iz VAS IN NAS, ki smo Vas podpirali od začetka in Vas na to opozarjali, Vas prosili in rotili, da napravite nekaj, kar bo preprečilo to, kar se je zgodilo.
  Osebno sem iz oči v oči na to opozoril g. Mira Petka, Boža Predaliča mag. Aleša Hojsa.

  Toda, gospodje, a se res ne zavedate posledic?

  Kar nekaj strokovnjakov se je tu, JAVNO ponudilo za strokovno pomoč , toda, ne odzivate se na …

  S spoštovanjem
  Viktor Hajsinger

 • pepi

  Bre veze

 • Slovenec 33

  Fdvizem, ki je nadaljevanje komunizma prodira hitreje kot islamizem in oba potiskata vse, ki pridejo z njima v astik v mračnjaštvo in fevdalizem

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!