Božičnice: Od 30 pa vse do 1287 evrov

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

V uspešnih podjetjih in predvsem tam, kjer stavijo na zaposlene in priznavajo njihov prispevek k uspešnosti podjetja, bodo tudi letos ob koncu leta izplačevali nagrade. Te so bodisi v obliki bolj znane božičnice oziroma 13. plače ali pa v obliki drugačnih nagrad oziroma izplačil, povezanih z uspešnostjo podjetja. Vodstva ponekod še niso sprejela odločitev ali pa se še usklajujejo s sindikati. Marsikje pa bodo na tovrstne nagrade preprosto “pozabili”.

Preverili smo, kako je z izplačili v večjih podjetjih
Za Krko, tovarno zdravil, iz Novega mesta, smo že poročali, da bodo božičnico, ki bo izplačana še pred božičem, prejeli vsi zaposleni, brez izjem, in vsi enako, ne glede na višino plače. Božičnice v višini 1287,53 evra bruto bodo deležni vsi zaposleni v Sloveniji, tudi tisti, ki v Krki delajo prek različnih zaposlitvenih agencij.

Skupini TPV bodo tudi letos izplačali nagrado za poslovno uspešnost. Nina Gorjup, direktorica korporativnega komuniciranja, nam je sporočila, da se bodo o njeni višini odločali glede na uspešnost poslovanja v celem letu in ker leto še ni zaključeno, o točnem znesku še ne morejo govoriti. Glede na trenutne rezultate “pa lahko zaposleni v skupini z dobro mero gotovosti pričakujejo, da bo znesek višji kot lansko leto“. Nagrado bodo izplačali skupaj z decembrsko plačo.

Iz podjetja REM Trebnje so nam sporočili, da bodo izplačali eno osnovno bruto plačo v obliki poslovne uspešnosti. Izplačilo bo v začetku januarja 2018.

Iz podjetja Akrapovič so sporočili, da božičnice v standardni obliki, kot jo poznamo, zaposleni ne bodo prejeli. Pri tem navajajo, da so ti vključeni v sistem nagrajevanja, s katerim že nekaj let nadomeščajo božičnico. Ta sistem se je po njihovem mnenju izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost. Dodali so, da zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačajo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta. Nagrada pa je ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega lahko višja od njegove plače.

Več na moja-dolenjska.si …

 • toxico

  koliko bo pa nova24tv dala božičnice

  • sprehajalec

   Božičnice se v glavnem talajo tam, kjer je davkoplačevalski denar. Takšne so najslajše…

   • traktor

    Tako je. Onim drugim, ki jih tile pomolzejo pripada, po njihovo, samo tanjir supe i k….c u dupe.

 • RATATA

  Kako naj delavcu,
  lenemu komunajzrju dam božičnico,
  ko še cepljen ni,
  kaj šele, da bi bil krščen??? No kje je osnova?

  • Ana Job

   Adnan ima tudi druge kvalitete, kar pomiri se. Relax.

  • Ana Job

   Adnan ima tudi druge kvalitete, kar pomiri se. Relax.

  • traktor

   Kuga si se pa razpizdu? Neposredni proizvajalci že niso krivi tvoji slabi volji.

   • RATATA

    Matkurba a je šele zdej pršl kja čez hrib kar sem tri dni nazaj povedu?
    Saj božičnica ni obvezna tko kot urlaubgelt.

    • traktor

     He,he. Počak še dva Petka, pa en Helios, pa boš vidu.

 • RATATA

  Radnički klasi, ki voli komunajzrske svije že od maja 1945 božičnica ne pripada!

 • Morala

  Pri nas je vse tik pred zdajci ali je sploh ni…oh, kakšne božičnice dobivajo v Avstriji in Nemčiji …nekateri že novembra…

  • traktor

   V Avstriji ni božičnice in regresa. Je pa 13. in 14. plača. Obdavčeni sta s 6%. Pri nas kaj takšnega ni mogoče.

   • Morala

    Jaz vem, da v Nemčiji imajo…za Avstrijo ne bom trdila… znanka dela v Avstriji v domu in je zaslužila 1800 eur in dobila 1800 božičnice (tako je rekla).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!