Cerkvica Svetega Duha na Javorci je simbol miru: V spomin na padle vojake

Foto: Dolina-soce.com

Na Evropskem kulturnem forumu, ki bo 7. in 8. decembra potekal v Milanu, bo cerkvica na Javorci prejela najvišje evropsko priznanje za skupno dediščino Znak evropske dediščine. Zgradili so jo leta 1916 med divjanjem soške fronte v spomin na padle vojake med prvo svetovno vojno.

Cerkvico na Javorci je zasnoval dunajski slikar in scenograf Remigius Geyling, tedaj nadporočnik. Organizacijo in vodenje gradnje je prevzel poročnik madžarskega rodu Geza Jablonszky. Sredi vojne vihre so jo posvetili miru.

Foto: dolina-soce.com

Zgradili so jo avstro-ogrski vojaki, mojstri različnih obrti. Obzidje in spodnji del so izdelali iz kamenja, zgornji del konstrukcije pa iz macesnovega lesa. Februarja 1916 so avstro-ogrski vojaki 3. gorske brigade XV. korpusa začeli zbirati prostovoljne prispevke za gradnjo, dela so se začela 1. marca 1916. Namenu so jo predali 1. novembra istega leta.

Leta 1999 je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 pa je dobila tudi znak Evropske kulturne dediščine medvladne iniciative. Je tudi ena od postaj na zgodovinski poti Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline 1. svetovne vojne v Zgornjem Posočju.

Foto: dolina-soce.com

Nad vhodom v cerkvico se dviga zvonik s sončno uro, grbom monarhije in napisom PAX. Okolico krasijo tudi grbi dvajseterice dežel, ki so sestavljale Avstro-Ogrsko. V notranjosti je na hrastovih ploščah, ki simbolizirajo liste spominske knjige, po sistemu vojaške hierarhije vžganih 2564 imen na okoliških bojiščih padlih avstro-ogrskih vojakov, ki so pokopani na Ločah pri Tolminu.

Več si lahko ogledate na portalu goriškem portalu go-portal.si.

 • Soave

  + + + + + + + Lepo !! Upam, da se bo kdo vprašal, zakaj je bila šele leta 1999 proglašena za kuturni spomenik.
  In, seveda predvsem, kako jo je Juga pustila propadati !!
  https://www.dolina-soce.com/dolina_odkritij/kulturno_zgodovinske_znamenitosti/2012032815271701/

  • ahnenpass

   Cena:
   Odrasli (od 18 let naprej): 4,00 EUR.
   Otroci (7-18): 2,00 EUR
   Otroci do 7 let: brezplačno
   Družinska karta (2+2): 10 EUR
   Javorca in Tolminska korita: 7 EUR
   Družinska (2+2) Javorca in Tolminska korita: 20 EUR
   Za najavljene skupine izven urnika je cena vodenega ogleda do 25 oseb 50 EUR na skupino.
   Od 26 oseb dalje po ceniku je 4,00 EUR na osebo.

   Svetišče je bilo namenjeno padlim tovarišem, katerih domovina ne obstaja več, po vojni se je spremenilo v zavetišče popotnikom. Danes je drag cirkus.

   • Soave

    Drag cirkus ? Se ti res zdi drago ? No ja, saj prav vsak ” cirkus ” ne more biti poceni. Lep, poučen in koristen družinski izlet.
    Razen, če raje ne čepijo v mestu. Npr. v krasnih Jankovićevih lokalih ob Ljubljanici.

 • karpelec

  Že samo pogled nanjo te obda z mirom in ti poda mirnost v srcu in duši.

 • Hun

  no s sprehajalcem sva se spomnila tudi na đamijo, ki so jo zgradil Bosnjaki v casu Soske fronte….
  lepo da se cerkev ohranja kot spomenik padlim bircem!

  • sprehajalec

   Mislim, da je zadolžena za urejanja grobov soške fronte organizacija Schwarzes Kreuz iz Avstrije, ki skrbi za te grobove že 70+ let. Drugače ne bi bilo nobenega več. Groba mislim.

   šele v zadnjem obdobju je postala pri nas moderna Soška fronta in padli vojaki. Prej je bila zadeva zanesenjakov zbirateljev, ki so na šverc kopali artefakte, ter omenjene organizacije v skrbi za grobove. Zato so se ohranili.

   ker odnos Slovenca levičarja na oblasti do “kosti” je znan in ga lahko zasledimo v dnevnih časopisih, ter v komentarjih na tem portalu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!