Civilna iniciativa vložila tožbo proti Jankovićevi občini Ljubljana zaradi nevzdržnih razmer v Rožni dolini

V četrtek, 4. oktobra, je Odvetniška pisarna Brulc Gaberščik in partnerji v imenu šestnajstih prebivalcev Rožne doline vložila tožbo proti Mestni občini Ljubljana zaradi izpodbijanja odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana in ob tem predlagala začasno odredbo. S tem predlagajo, da se do pravnomočnosti prekinejo izdajanja gradbenih dovoljenj na območju Rožne doline.

“Rožnodolci verjamemo v pravni sistem, ki nas bo zaščitil pred samovoljo tistih, ki bi nas morali zastopati, pa nas ne. A kljub veri v pravno državo bomo nadaljevali z izrazi civilne nepokorščine, saj je Rožna dolina vsak dan znova priča kakšnega novega posega, ki greni življenje prebivalcem in hkrati tudi niža ugled celi Ljubljani,” so zapisali v izjavi za javnost na svoji Facebook strani.

V civilni iniciativi Rožna dolina že dalj časa opozarjajo, da se v njihovem okolju vse bolj širi gradnja visokih vila blokov, ki kazijo podobo ter uničujejo zelene površine, s tem pa ogrožajo Rožno dolino z vidika poplavne varnosti, saj so se samo v letošnjem letu kar trikrat soočali s poplavljenimi kletmi.

Ker jih Mestna občina Ljubljana ne usliši, so pred dvema tednoma že organizirali prvi protest, naslednjega napovedujejo v četrtek. 11. oktobra.

Fotografija osebe ZA Rožno Dolino.

“Nasprotujemo temu, 
— DA je MOL sprejel občinski prostorski načrt (OPN) z izjemami, ki drastično in usodno posegajo v vilsko naselje (center RD, Ars inženiring in Habjanov bajer) s svojo pojavnostjo, prenatrpanostjo prebivalstva in avtomobilov ter uničevanja rastne zemlje;
— s tem spreminja MOL karakter vilskega naselja brez soglasja prebivalcev.
— DA ni MOL vključil v strokovne podlage hidrogeološkega poročila, ki ga je naročila ČS Rožnik, v katerem je prvi ukrep ta, da se v Rožni dolini ne koplje gradbenih jam globljih od dveh metrov;
 — s tem je MOL stopil na stran investitorjem, ki Rožno dolino rušijo, uničijo rastje, pocementirajo, odrinejo vodo sosedom, razprodajo in odidejo.
— DA MOL spreminja prebivalstvo Rožne doline v državljane drugega reda, saj jim s prodajo mestnih površin, ki so bile namenjene javni rabi, krati osnovne bivalne pravice in ugodnosti (ni šole, ni prostorov za druženje prebivalstva, ni javnih otroških in športnih igrišč, ni trgovin, še bankomata ne! ipd.) in se požvižga na potrebe prebivalstva;
— zato pa MOL na poddimenzionirano mešano kanalizacijo brez sramu dopušča priklapljati megalomanske gradbene projekte, ki degradirajo okolje in zalivajo sosede z meteornimi vodami in še slabše — s fekalijami.
 
Zahtevamo pošten odnos do državljanov in državljank v Rožni dolini, od zakonodajalca pa nove, na najnovejših strokovnih ugotovitvah temelječe, zakone. Uradniki ne smejo več odločati po kvadraturi parcele, ampak na osnovi strokovnih ugotovitev.  Zato naša nepokorščina!”

C. Š.

 • RATATA

  Opankoviškega pogoltnega ignoranta, ki si je našel za sodelavce domorodne amoralneže za pomoč pti delanju norca iz slovenskega življa lahko onemogočijo le jezni domačini, ki jim greni življenje s svojim šerifovskim obnašanjem. Ta skupina, upam vsaj, je dovolj zagrizena in korajžna ter ga ima res DOST!!

  • Novakec1

   To se ne rešuje s papirologijo.

   • RATATA

    Jaz glih nisem za papirje.

  • zokispoki

   Zanimivo bi bilo vprasati te upornike, koga bodo volili na zupanskih volitvah. Da ne bodo rekli zelene ali kaj podobnega. V tem primeru volijo za nadaljevanje Janukoviceve diktature.
   Zdrava pamet pravi, da je edini resni kandidat Anze Logar. On dejansko edini lahko prekine vladavino sprevrzenega balkanca v tej smrdljivi greznici. Vse ostalo je popoln lunatizem !

   • Jože Novak

    Jankovič dobi na županskih volitvah vedno najmanj glasov prav v Rožni dolini.
    Tako da je po mojem to neke vrste povračilni udarec.

 • Novakec1

  Rožna dolina bo kmalu Žefurska dolina (č mi nagaja)

  • RATATA

   Bežji grad je že.

 • RATATA

  Da ne bo ratala to spet ena kozlovska sodba v Rožni Dolini.

 • Rožle

  Test

 • Rožle

  Zakaj so Murgle NovoTV zablokirale ..???

  • Olga2345

   ???

 • Olga2345

  Dajte nogo mafijskemu Jankoviću in volite Anžeta Logarja!

  • Rok

   Iz enega sranja v drugega…ni verjante

   • Minovak

    Pa pojdi ti na Magistrat in bodi za vse enak, pa bomo videli…mi vsi vemo, da imamo mafije dovolj, Logar pa je vse nekaj drugega.

 • Pavla

  Enim se pa res kisa.

 • MOSTISCAR

  GOSPODJE V IMENU RESNICE, TO NI JANKOVIČEVA OBČINA, AMPAK OBČINA LJUBLJANČANK IN LJUBLJANČANOV. ŽUPAN TE OBČINE PA JE NA VAŠO ŽALOST G. JANKOVIČ.

 • Common Sense

  Prostorski načrt ima običajno nek čas, ko lahko prizadeti podajo pripombe. T.i. javna razgrnitev. Vsaj tako je bilo včasih. Če pa se že potrjeni prostorski načrt krši, potem pa – predvidevam – je možno obvestiti gradbeno inšpekcijo. Saj niti gradbeno dovoljenje ne bi smelo biti izdano brez usklajenosti z prostorskim načrtom. Kje je sedaj problem? Da nekdo ni pravočasno dal pripomb ali da investitorji sprejeto kršijo?

 • Miro Jereb

  Volili ste zokija…zdaj je vaš. 19 vas je….mar to pomeni da ima rožna dolina samo 25 prebivalcev….ali pa se je zbralo 19 foušeritežev ,kar jaz mislim. Tudi na Triglavu ni več miru…življenje se menja in rožna dolina tudi…

 • plavi-mil

  Brez veze, radi bi živeli v raju, pa jim mafijozič ne pusti, je zavohal denar, ampak volili ga bodo pa še, bedaki, naj ji kar pozita to njihovo Ružno dolino.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!