Evropske države z najboljšim ravnovesjem med poklicnim in zasebnim življenjem – kje se nahaja Slovenija?

Foto: iStock

V svetu, ki je vse bolj povezan in hiter, nas ne preseneča dejstvo, da razmerje med delom in zasebnim življenjem skorajda ne obstaja več oziroma je združeno v eno. Gre za trend, ki se je pojavil z nastankom moderne družbe in v želji po uspehu.

Študija, ki jo je izvedel TotallyMoney, je pregledala evropske države, ki državljanom zagotavljajo optimalno raven prostega časa, merjeno v primerjavi z najmanjšim delovnim časom. Na vrhu lestvice se je znašla Danska, ki ji sledijo ostale skandinavske države. Danci, ki so najbolj srečna država, imajo tudi najboljše razmerje med povprečno plačo ter življenjskimi stroški, očitno pa tudi med delom in prostim časom. V povprečju delajo 6,6 ure na dan. Sledi ji Švedska s 7,3-urnim delavnikom in 8 urami prostega časa. Na tretjem mestu je Finska, takoj za njo pa Nizozemska, kjer delajo najmanj ur na teden – povprečno 30,3 ure, vendar pa imajo le 9 prazničnih prostih dni na leto.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu mojeposavje.si.

 • Soave

  No, ta je pa dobra !!
  Torej. . . . . kar veliko delamo, pa premalo naredimo ??
  Hja, ob silni Javni Upravi – Upravi, ne sektorju – je ta rezultat čisto razumljiv.

  • karpelec

   Za pritožbo nam pa še le ostane, da se pritožimo na sončno Upravo, ta je namreč še edina nad njimi.

   • Soave

    Uh ? To bo pa preveč dolgo trajalo. . .

 • xtc

  Dejstvo je ,da je delovni čas zelo čuden v Sloveniji,med tem ko se v razvitih državah dela od nekje 8 ali 8.30,do 17,17.30,18,ali 19 je pri nas večina doma že ob 2,3 ali 4 redkeje 0b 5ih skratka dela se premalo odhaja predčasnom itd.
  Dejansko je napaka v tem ,da mora biti delovnik naret tako ,da se dela cel dan do večera z ustreznimi premori ,da se zagotovi nek tempo.
  Seveda če to omeniš večina Slovencev eksplodira in se prične dreti ,da hoče še nekaj od popoldneva,kaj bi s popoldnevom?
  Ah ja vsi bi še nekaj fušali,e to je problem zakaj je storilnost nizka.

 • moon

  Svedi bodo potrebovali se veliko vec prostega casa, kot je 8h na dan, da bodo spravili v red migrantsko zalego.. ce se jim to sploh da pocet. Mogoce so pa dedci tam res ze tako brezjajcni, da so zenske vesele, ce se jih kdo loti.. ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!