Goli otok prekletih (5. del)

Foto: Študijski center za narodno spravo

Danes Goli otok v poletnih mesecih obišče več tisoč turistov, ki med kamenjem raziskujejo kamnite, betonske in železne ruševine ter ostanke Titovega koncentracijskega taborišča. Ravno zaradi tega navala turistov z vsega sveta se je v preteklosti že večkrat pojavila ideja, da bi otok spremenili v turistično destinacijo. Ideja, kateri so odločno nasprotovali vsi tisti, ki jim je otok iztrgal človeško dostojanstvo, tako preživeli jetniki, kot tudi njihovi otroci.

Ideji je nasprotoval tudi Furio Radin, predstavnik italijanske manjšine v Hrvaškem saboru. »Danes na Golem otoku najdemo ruševine, katere razžirata čas in morska sol. Politična ignoranca je spremenila ta kraj, ki bi moral predstavljati opomin na okrutnost totalitarnih režimov v kamnito pokopališče.«

Kljub Radinovemu trudu, kot predsednik Komisije za človeške pravice, da bi na Golem otoku postavili spominsko obeležje, kar so podpirali tudi vsi nekdanji jetniki in njihovi potomci, enostavno ni bilo politične volje za tak spomenik. Še več – celo danes hrvaška politika nadaljuje tradicijo molka o Golem otoku in njegovi strašljivi zgodovini.

Zgodovina in sodobnost Golega otoka
Pred drugo sv. vojno je bil otok v lasti Rada Vukovića, bogatega trgovca iz Brinj, ki ga je želel oddati italijanskim podjetjem za kopanje boksita, vendar rudarjenje zaradi slabe kvalitete rude ni zaživelo na otoku. Leta 1939 je general Dušan Simović predlagal Goli otok kot zapor za takrat prepovedano Komunistično stranko, ki pa ga je takratna jugoslovanska monarhija zavrnila. Zgolj 10 let kasneje pa je ironija poskrbela, da je ideja zapiranja tudi komunistov na Goli otok zaživela pod takratno komunistično diktaturo Josipa Broza Tita, ki je otok spremenil v lastno koncentracijsko taborišče.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu primorska24.si.

 • Hribouc

  Kako bi naj Hrvatje pristali, da se goji zgodovinski spomin še s spomeniki, ko je pričevanj, knjig in filmov dovolj! še tega jim je treba!?

  Ante Pavelič in JBTito – masovna morilca oba Hrvata – to je pa že preveč, a nede?
  Ponosni narod. na kaj le?
  Pavelič = 700.000 smrti v Jasenovcu !
  JB Tito = 1.100.000smrti po Balkanu in v Sloveniji !
  ——————————————————————–
  2 hrvaška norca pobila več ljudi , šteto na km2 kot Lenin in Stalin skupaj glede na štev. prebivalstva!

  • Olga_10

   Imate srbske podatke? Srbi zlocine ostalih potencirajo, svoje pa korenijo….Odštejte Pavelićev zločine (39.000) in ostalo prišteje k Titu, ki je po osvoboditvi še dve leti pobijal v Jasenovcu!

   • Hribouc

    700.000 žrtev Jasenovca piše v borčevski knjigi o Jasenovcu, ki jo je fotr dobil od ZZB.
    —————————
    Da je pobijal Tito družno z Ustaši pišejo tudi zgodovinarji-točnih podfatkov ni.
    Da pa je pobijal prasec še po vojni – pa slišim prvič!
    Kje so podatki o tem?HVALA.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!