Intervju s strokovnjakom korporacije IBM Markom Toplakom: Aktualna vlada je podjetje odgnala in prisilila, da so center odprli na Hrvaškem!

Mark Toplak

Mark Toplak je strokovnjak za informacijsko tehnologijo. Večino delovnih izkušenj je pridobil z delom za multinacionalko IBM. Pogovarjala sva se o razlikah, gospodarstvu, prepoznavnosti Slovenije in korporativnem upravljanju. Razkril pa je tudi, zakaj je diskriminiran in zakaj se je vključil v politično življenje.

Imate dolgoletne mednarodne izkušnje, predavate v številnih  državah. Kakšne so razlike med državami, kaj opažate, kako gledajo na Slovenijo?
V zadnjih letih je moja glavna dejavnost predavanje na tečajih IBM, pretežno v tujini. Pri tem opažam, da se je IBM v Sloveniji rahlo zakrčil, medtem ko se predvsem na storitvenem področju v sosednjih državah širi. Tam odpira različne centre z mednarodno misijo, v katerih je več tisoč zaposlenih. Centre ima na Madžarskem, na Češkem v Brnu, kjer so pred desetimi leti začeli z nekaj zaposlenimi, danes pa je tam več tisoč zaposlenih. Podobna situacija je v Bratislavi na Slovaškem. Na tem področju gre namreč za veliko število delovnih mest za mlade, ustvarjajo se mednarodne ekipe, v Brno prihajajo iz različnih držav, tudi drugih celin. Posledično to pomeni razvoj mesta in univerze. Vse to gre mimo Slovenije. Podobni trendi se kažejo tudi v drugih multinacionalkah. HP je na primer ustanovil mednarodni storitveni center v Sofiji v Bolgariji, medtem ko se je iz Slovenije umaknil.

Kako pa je s širitvijo multinacionalne družbe IBM v Sloveniji?
Pred desetimi leti je bil IBM v Sloveniji večji, kot je danes. Pred približno dvema letoma so se trudili, da bi v Sloveniji odprli storitveni center z mednarodno vlogo. Aktualna vlada pa jih je dobesedno odgnala, potem so center odprli na Hrvaškem. Slovenska vlada namreč ni bila pripravljena na resne pogovore. Lokacija je bila mišljena v Mariboru, šlo bi za Center za tehnično podporo strank. Tako se začne, uvodoma je mišljenih nekaj deset ali sto zaposlenih, nato pa se to lahko, če center dobro dela in se razvija, razširi tudi na več tisoč kot v Brnu.

Kako je s prepoznavnostjo Slovenije v tujini, se je tu kaj spremenilo, izboljšalo?
Različno, kakor kje. Veliko je bilo zamenjav med Slovenijo in Slovaško. Na predavanjih še vedno preverim tudi to; ko se predstavim, vprašam, ali vedo, kje je Slovenija. Zanimivo je, da so Slovenijo pred leti poznali v državah tretjega sveta (s seznama neuvrščenih) pa na Balkanu in v sosednjih državah. Na Zahodu nas v glavnem niso prepoznavali. Prepoznavnost Slovenije pa se je zelo povečala v času, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji. Takrat je Slovenija postala prepoznavna. Zdaj se ta prepoznavnost spet manjša, spet nas zamenjujejo s Slovaško.

Kako konkurenčno je slovensko gospodarstvo v primerjavi z gospodarstvom v tujini, kakšne so razlike?
V Sloveniji so stroški dela izredno visoki. To je tudi razlog, da direktne tuje investicije v Slovenijo ne prihajajo prav pogosto. Pomemben razlog, ni pa edini. Prej sem omenil primer IBM. Kar pa mi delamo v tujini, smo konkurenčni, čeprav nismo tako poceni kot tisti iz azijskih držav. Naj navedem primer. Lani spomladi sem v Pragi srečal kolega z uspešno prodajno kariero v panogi IT. V eni od vodilnih multinacionalk je odgovoren za prodajo v regiji. Imel je možnost, da sam izbere lokacijo delovanja. Čeprav pogreša Ljubljano zaradi socialnega življenja in Slovenijo zaradi lepe narave, se je odločil za Prago. Iz stroškov, ki jih podjetje namenja njegovemu delovnemu mestu, je namreč njegov neto zaslužek tam dvakrat višji. Da ne omenjam nižjih življenjskih stroškov in drugih prednosti, ki jih Praga ponuja.

Celoten intervju si lahko ogledate na portalu gorenjski-utrip.si.

 • Slovenec 33

  V okupirani državi, kjer vladajo okupatorji in izdajalci slovenskega naroda se vse veje oblasti trudijo, da bi zatirale in ropale Slovence.
  Da se okupacija slovesnkih dežel lahko nadaljuje, topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma podpirajo stranke, ki so nastale iz verskih blaznežev in njihovih potomcev kot so SMC, SD, DESUS, ZL in Šarce in pri tem uporabljajo vse podlosti, ki so prioriteta najbolj zločinske religije v človeški zgodovini.

 • RATATA

  Same sabotaže!

 • Zgornji

  JA, LOGIČNO – KER SE Z NAŠIMI PARAZITI NEDA NIČ ZMENITI, KER SO PRELENI IN PREZLOBNI, TAKO KOT JE TUDI CELOTEN NAROD PRELEN IN PREZLOBEN !!! ! !!!

 • xtc

  Zakaj levaki odganjajo multinacionalke na vse načine?
  Zato,ker so te premočne in kradljive in pokvarjene koruptivne levake stisnejo v kot in ne da se jih finančno zlomitui ali ustrahovati ali izsiljevati,aj take nakane takoj preprečijo z tropom odvetnikov to pa pomeni ,da za levake ni korita in oblasti,kajti multinacionalke ne bodo podpirale raznih AB,Šarcev,Cerarjev ipd idiotov,ki bi se šli socializem po meri človeka kot Kučan ampak podprejo opozicijo to pa pomeni tistega,ki jim bo omogočal razvoj ne tistega ,ki jih bo dušil zato levaki odganjajo vsakogar močnejšega iz SLO razen ,ko tako zabredejo ,da nimajo več kam,kot so zabredli pri Mercatorju in LP ,ko ne pravno ne finančno nimajo kam več.

 • traktor

  Je pa res zanimivo, da v Sloveniji, gospodarstvo nikogar ne zanima. Nikogar ne zanima, kaj bo jutri, zakaj so slabe plače in zakaj se pametni in pridni izseljujejo. Mater smo dobri,samo 4 komentarji,na tako pomembne teme.

  • tohuvabohu

   Rdečkarjem dol visi za gospodarstvo, zato jih tu ni in s tem tudi izostanejo debate. Če bi bil v naslovu omenjen Janša, bi bilo takoj petsto komentarjev.

 • Soave

  Kako se pa sploh kaj da zmeniti s komunisti ? ‘Do sedaj so še vsako besedo požrli !!
  Povedo pa prav nič, zakaj posli propadajo ! Zmeni se Partija med seboj, tako, kot včasih CK, pa je !!
  Če slučajno vidijo kakšno korist za svoje prikimovalce. . . . .

 • Aron

  IBM gre tja, kjer lahko plača čimmanj, ali utaji čimveč davkov. Da se jih tretira kot božje maziljence je absurd, saj lahko svoje call centre postavljajo kjer je to zanje najbolj ugodno.

 • Aron

  Vedno me čudi, da te multinacionalke najprej gredo na vlado po subvencije, davčne olajšave in druge bomobončke, medtem ko se morajo druga podjetja sama znajti, Kakšen je to tržni kapitalizem, če zahtevaš državno socialo?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!