Intervju z mag. Karmen Furman: Realistka, ki od sebe zahteva nemogoče

Foto: mojepodravje.si.

Karmen Furman je magistra pravnih znanosti s področja delovnega prava in prava socialne varnosti. Na Pravni fakulteti v Mariboru je leta 2005 diplomirala z odliko in se po končanem študiju zaposlila v pravni službi Občine Slovenska Bistrica. Delo na področju lokalne samouprave je nadaljevala na Občini Poljčane, kjer je vse od leta 2011 zaposlena na delovnem mestu direktorice občinske uprave. Opravila je številne strokovne izpite, med drugim tudi pravniški državni oz. pravosodni izpit. V  letu 2016 je na Pravni fakulteti v Mariboru uspešno zagovarjala magistrsko nalogo in pridobila naziv magistra pravnih znanosti s področja delovnega prava in prava socialne varnosti.

Kateri so bili vaši največji delovni dosežki?
Vsi zaposleni v javni upravi se moramo zavedati, da je javni sektor – in v okviru le-tega tudi občinska uprava – v prvi vrsti servis občanom. Tukaj smo, da rešujemo vsakodnevne težave občanov v skladu z veljavno zakonodajo. Pri tem je zlasti pomembno, da znamo krmariti med zakonodajnim postopkom in zakonsko določenim rokom ter načinom, da nastale težave in situacije tudi čim prej rešimo. Lahko povem, da je seveda poleg uspešnega črpanja evropskih in državnih sredstev za izvedbo projektov in investicij v lokalni skupnosti zagotovo največji uspeh tudi spoznanje, da kot vodja ugotoviš, da so tvoji zaposleni uspeli razviti odgovoren odnos do svojega dela in da njihove vrednote presegajo lastne interese posameznika.

Trenutne odgovornosti in dolžnosti pri delu?
Direktor občinske uprave koordinira in vodi delo vseh zaposlenih v občinski upravi. Pri tem je pomembno, da hitro in vnaprej prepoznaš težave, ki bi lahko nastale na različnih ravneh delovanja občine, in jih nato poskušaš učinkovito reševati v dialogu s krajani ter svojimi sodelavci. Na žalost pa lahko vidimo, da je v naši javni upravi še zmeraj preveč birokracije. Tako imamo armado zakonov, podzakonskih predpisov in na njihovi osnovi prezapletene uradne postopke, ki na eni strani ovirajo oz. demotivirajo javne uslužbence ter povzročajo neučinkovitost njihovega dela, na drugi strani pa povsem upravičeno jezne stranke, ki si seveda želijo čim hitrejše reševanje njihovih vlog, vendar jim je glede na ves ta sprejeti pravni kaos velikokrat nemogoče ugoditi. In na tem mestu je država trenutno povsem odpovedala.

Koliko ljudi vodite na delovnem mestu?
Trenutno je v občinski upravi naše občine poleg mene zaposlenih še enajst sodelavcev.

Kako izgleda vaš delovni dan?
Vsak nov delovni dan mi prinese nove delovne izzive. Delo v manjši občini je namreč zelo raznoliko, pestro in dinamično, saj mora vsak zaposleni pokrivati več področij dela. Kot direktorica občinske uprave poskušam delovati strokovno in odgovorno pri povezovanju in koordiniranju dela znotraj same uprave, poleg tega pa biti predvsem strokovna pomoč županu pri uresničevanju načrtovanih občinskih projektov.

Trenutni projekti v občini?
Lahko se kar malce pohvalim, da smo v vseh teh letih delovanja naše občine uspešno počrpali razpoložljiva evropska in državna sredstva. V dobrih desetih letih delovanja naše občine smo investirali več kot 18 milijonov evrov v neposredne naložbe, izvedli okoli 100 investicij, pri vsem tem pa je zagotovo najpomembnejše prav dejstvo, da so lahko prebivalci občine o prioritetah razvoja in investiranja v naše kraje odločali sami, in sicer preko izvoljenih predstavnikov v občinskem svetu. Prepričana sem, da smo s skupnimi prizadevanji bistveno povečali kakovost bivanja v naših krajih.

Celoten intervju si lahko ogledate na portalu moje-podravje.si.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!