Italijani ne pozabljajo na Goli otok in komunistične grozote

Foto: Primorska24.si

Politični zapori so bili za enopartijske sisteme sinonimni in tudi nekdanja Jugoslavija je imela svojega v Sredozemlju, kamor so zapirali disidente, politične nasprotnike in vse, ki bi lahko ogrozili obstoj Titove diktature. Italijanski tednik L’Espresso je v svoji zadnji številki objavil reportažo Simoneja Cristicchija, sicer glasbenika, ki je pred kamero Giovannija Cocco zbral nekdanje taboriščnike in njihove sorodnike, ter zapisal njihove zgodbe trpljenja na Golem otoku.

Goli otok je bil na območju nekdanje Jugoslavije tabu tema in šele skoraj desetletje po razpadu skupne države so zaporniki dobili prva izplačila odškodnin za krivično zaprtje pod diktaturo Komunistične partije. Na otok so takratne jugoslovanske komunistične oblasti 9. julija 1949 v taborišče poslale prve zapornike, tudi iz Slovenije, skupno pa je bilo na otoku zaprtih prek 15.000 zapornikov, zato ga nekateri imenujejo tudi Jugoslovanski Alcatraz.

“Preden so prišli na otok prvi kaznjenci, tu ni bilo nobenega zelenja. Vse je bilo pusto, golo, samo skale in kamenje. Od tod seveda ime otoka – Goli. Ko so na otok pozneje pripeljali mlade sadike dreves, so morali kaznjenci najprej odstraniti kamenje, nasuti zemljo, kolikor so je lahko izgrebli iz kamnitih tal, potem pa te krhke sadike zaščititi pred soncem. Z navzdol upognjeno glavo, na kateri ni bilo nobene zaščite, z rokami, prekrižanimi zadaj na hrbtu – to je bila sicer zaukazana drža vsem golootoškim kaznjencem, so tako stoječi pod vročim soncem s svojimi telesi in nekateri tudi z življenjem omogočili, da so drevesa na otoku zrasla. Kot se je premikalo sonce po nebu, tako so se nad mladimi drevesci dolge, peklensko vroče poletne dni premikali kaznjenci, da bi jih s senco, ki so jo lahko dajala njihova shujšana telesa, zaščitili. Na dan so dobili kozarec vode.”

Vladimir Bobinac, zapornik na Golem otoku

Več si lahko ogledate na portalu primorska24.si.

 • Franc Šink

  Veliko je bilo tudi komunistov ki oblastem niso bili povšeči. Ha ha komunist komunista.
  Janko Veber naj prvo pošlje sam sebe!

  • Olga_10

   Pa Kučana, da bo kamenje nosil z enega konca na drugi!

 • RATATA

  Italjani ne pozabljajo na komunistične grozote,
  Slovenci ne pozabljajo na fašistične grozote.
  Ja, italja, ki je z anatantnimi silami 1915. zahrbtno izposlovala ugoden posel z ozemlji in ljudmi je bila fašistična.
  Fašistična italija je iz Slovencev delala italjane, če so se pa upirali jih je pa zapirala, mučila in morila.
  Ne pozabiti grozot, ki jih je počela fašistična italija!!

  • Olga_10

   Zahvalite se “bratom” Srbom!

   • RATATA

    Sicer ne vem točno na kateri del in katero nesrečno obdobje ciljate, toda lahko rečem “le vrag je od nekdaj nam mejak”.
    Srbska prikrita mahinacija z nemškimi avstrijci je po prvi vojski tudi zelo prišla do izraza, dogovarjanja v ložah za ozemlja slovenskih dežel so se pa skozi vsa obdobja dogajala na vseh straneh. Prav vsi so nam povzročali žalost in gorje ampak prav do vseh “smo” prijazni in molčavi (da se jim ne bi zamerili ali zakaj?).
    Tudi Avstrija je Italiji ponujala naša ozemlja. Že ob porazu proti Prusiji se je meja z Italijo prestavila bolj proti vzhodu, za območje Beneške Slovenije….

  • cosmosjasnovidec

   RATATA
   Seveda je to vse resnica ne pa tudi pozabiti,da vsi Italijani niso bili “FAŠISTI” in so bili tudi v Italiji Partizani kateri so se borili v notranjosti proti “nemškim in italijanskim fašistom”.
   To so bili enaki partizani kateri so verjeli v svobodo ter enakopravnost po povojnem času kot so bili tudi Partizani v Jugoslaviji med vojno katere je pa boljševistični komunajzerski diktatorski režim pod “titom” na koncu vojne izdal.Ker se niso z boljševizmom strinjali oziroma tisti kateri se niso so bili masovno pobiti drugi so se pa zavili v molk ter pač molčali,če so hoteli preživeti pod diktaturo.
   O tem še najbolj ve vse komunajzerska driska tovariš”milan kurčan”kateri je mnogim pomagal na oni svet oziroma pod rušo vendar seveda nima jajc,da bi kaj več povedal glede tega.
   Še za Krambergerja katerega je dal pospraviti molči čeprav vsa Slovenija in tudi tujina ve,da je naročnik umora on.

   • RATATA

    Res je, da en del italjanov niso bili fašisti.
    Bili so tudi partizani, dve sorti partizanov. Ene so vodili komunisti v popolnosti, druge pa ne.
    In na koncu so prevladali tu in tam komunisti.
    O zasedenih ozemljih in zajetih slovenskih ljudeh tam ob obali jadranskega morja, okrog Trsta in Gorice pa ne bom razpredal, ker zelo težko gledam celo vremensko napoved, ko so nam tako grdo vzeli Kras in obalo … Nabrežina, Sveti Križ … kilometre slovenske obale.
    In o tej obali in o teh slovenskih ljudeh so se dogovarjali komunisti med sabo, zanje pa vemo, da ljubijo internacionalo.

 • Vince Blake

  No, Italijani so tule zadnji, ki se imajo kaj za ustiti. Saj ne rečem, da se nekaterim, ki niso bili nič krivi po vojni niso dogajale krivice. Zagotovo so se. Ampak so se tudi našim očetom in dedom, ki so končali v njihovih koncentracijskih lagrih. Če se ima kdo kaj za ustiti glede Golega Otoka, smo to mi….Slovenci.

  • RATATA

   Ja Vince, že vsa desetletja je govor o tem, da so Italjane matrali komunisti,
   fašisti so pa matrali neke sciave. Fašisti so morili Slovence in še koga drugega in ti fašisti so bili glavni v Italiji, Italija je bila fašistična, tega nihče ne izusti skoraj nikoli!

   • cosmosjasnovidec

    Ja.Vendar kot sem že napisal ne vsa Italija saj je ogromno Italijanov mrzilo Musolinija kateri je z nemškimi fašisti do kapitulacije izvajal teror nad njimi.
    Skoraj enako kot diktator “tito”nad Slovenci.

  • cosmosjasnovidec

   Že res vendar je bilo tudi ogromno italijanov kateri se med vojno niso pokorili fašistom in so bili prav tako partizani.
   Seveda pa ne taki kot v SFRJ kateri so izvirali iz boljševiške ruske golazni katero je vodil v SFRJ diktatorski komunajzerski pedros “tito” kateremu je ukazoval smrduh “stalin” in katerega je “tito”seveda moral ubogati kot sedaj tovariš “pahor” komunajzarsko podgano “milana kurčana”.
   Partizani so namreč bili skoraj po vsej Europi predvsem pa kot prvi ustanovljeni z vstajo proti nemškemu okupatorju ravno v Franciji in Italiji saj so še takrat na začetku komunajzerski “RUSI” in partizani pod “titom” v Yugi sodelovali z “Adolfom Hitlerjem”kateremu so bili zavezniki.
   Šele pozneje ko jih je Hitler izigral glede Norveške ITD. so se obrnili proti njemu zato je tudi napadel Rusijo kar je bila njegova usodna napaka zaradi zime na katero ni računal.Napadel je ob nepravem koledarskem času drugače bi vedno pijane ruse v trenutku semlel v prah.
   Švabi so namreč imeli preveč precizno izdelano orožje za ruske razmere katero se je zaradi premrzlih razmer raztezanja zaštekovalo.Rusi imajo namreč ravno zaradi velikih zim zelo ohlapno in razklopotano orožje,da preprečijo zatajitev.
   Švabi so imeli tudi obleke predvsem pa obute preveč knap škornje zato so jim zamrznili prsti na nogah.Rusi imajo oziroma so takrat imeli najmanj cirka 3-4 številke večjo obutev,da so si noge dodatno ovili z krpami in nato obuli škornje.
   No hotel sem pa pojasniti,da je na golem otoku prav tako končalo ogromno teh Italijanskih partizanov kateri se z takim diktatorskim komunizmom niso strinjali enako kot naši Slovenski in še veliko Partizanov po vseh bivših repuplikah Yuge.
   Vsi ti so končali na Golem otoku ali pod rušu saj so jih večina pobili v Kočevskem rogu ter drugod kamor so jih odvažali tudi na prisilno delo podzemeljskih objektov.

   • Vince Blake

    Seveda. Lej, krogla in kolajna nikoli ne zadeneta tapravega.
    Ne dvomim v to, da je na Golem končalo tudi veliko italijanskih partizanov. Kakor tudi naših, ki so 48-tega leta “pozabili” sneti sliko tovariša Stalina s stene. Ali pa so to bili enostavno planirani zaporniki….zato, da so se izpolnile planske kvote.
    Jaz razumem njihovo zmedenost. Do 1948 je bil tovariš Stalin bog in batina, pozneje samo še batina, še kasneje si pa batine dobil, če nisi javno rekel, da je Stalin batina.
    Jaz vseeno dajem Titu priznanje, da je 1948 imel jajca reči Stalinu: “fuck off! ” Ker drugače bi bila naša zgodovina še bistveno bolj siva, kot je že bila. Zahod nas ne bi branil pred Rusi, če bi šle stvari po zlu. Ker smo po razdelitvi med velikimi spadali v Sovjetsko vplivno območje.
    Je pač bilo tako, da je partija ugrabila partizanski odpor za izvedbo revolucije. In do sedaj so še vse revolucije bile krvave, Tudi ameriška, francoska…itd.

   • Interkom

    Makijevci so prve oborožene akcije izvajali šele 16. februarja 1943, prej so se neoboroženi ukvarjali z obveščevalno dejavnostjo, z nevstopom v vojaške formacije okupatorja, s skrivanjem Židov in rešenih pilotov zavezniških letal, torej neoborožen odpor proti okupatorju. V italiji pa so partizani nastali takoj po kapitualciji Italije, iz vseh fašistov so nastali partizani, res pa je treba pohvaliti tiste fašistične topničarje, ki so po kapitualciji Italije pomagali partizanom “očistiti” Turjak in Grčarice.

 • Valter BraniSlav

  Da ni bilo Titove diktature, bi imeli Stalinovo.

  • Olga_10

   Imeli bi demokratično državo, po vzoru Avstrije!

   • Valter BraniSlav

    Seveda, tako kot vsi ostali Slovani: Poljaki, Cehi, Slovaki, Bolgari, Srbi, Hrvati, Bosanci, Crnogorci, Makedonci, Bosanci, Ukrajinci in Belorusi… Vse te je pred Stalinom obvarovala Amerika… kenede?

    • Olga_10

     Slovani so imeli zlocinski komunizem in z Avstrijo ni nobene primerjave!

     • Valter BraniSlav

      Ja ampak Slovenci smo Slovani in ne Germani. Slovani pa smo manj razumski, bolj custveni in naivni.
      Ker smo imeli Tita smo imeli lazjo obliko komunizma kot ostali Slovani.

     • etrusk

      Valter, o Slovenski zgodovini ne veste NIČ , Mi nikoli nismo bili slovani
      OSTI JAREJ

     • etrusk

      Tudi Nemški narod ima iste prednike kot mi.

     • Valter BraniSlav

      Niti Tito, niti Stalin, niti Zahodni zavezniki, niti Jugoslovani med drugo svetovno vojno tega niso vedeli.
      Zakaj jim niste tega povedali?

     • Valter BraniSlav

      To bi jim nekdo moral povedati leta 1941…. zamudil si 77 let…

     • cosmosjasnovidec

      Zato,ker smo mi bolj njihovi predniki kot slovanski kar je razvidno že iz časa Avstroogerske in še prej.

     • cosmosjasnovidec

      Če ne bi bilo pedofilske diktatorske nesnage”tita”bi Slovenija lahko spadala pod Avstrijo kar bi bilo še najbolje saj bi se tako znebila balkanske golazni in vsega financiranja katero je šlo tja.
      Bila bi nad Švico,če ne bi balkanska golazen pobirala vsega denarja iz nje ter ga dajala vsem lenuhom na balkanu predvsem pa Makedoncem.
      Malo se o tem seznani tudi preko interneta ne da cmizdriš vedno enako z to tvojo morilsko “titovo”golaznijo.
      Jebala te smrdljivca “tito in stalin”v tvojo zahojeno rit.
      Bila sta navadna ničeta kar pomeni čista O-la in škoda da ni posmrtnega življenja,da bi se nesnagi cvrli v peklu za vse poboje in vse kar sta storila človeštvu.
      Severno korejec Kim jima niti ne seže do podplatov kaj šele gležnjev čeprav je fuknjen v nulo.

     • Valter BraniSlav

      Od kod tebi da je bil Tito pedofil? Takrat ko je porocil 14 letno Pelagrijo je bilo normalno da so se zenske porocale tako mlade.
      Ja ce ne bi bilo, potem bi bilo, in potem bi ti bil srecen!
      Ampak dejstvo je da:
      https://www.youtube.com/watch?v=_jv0uUV2YaI

     • Valter BraniSlav

      Oh kako bi bilo vse lepo, ce ne bi bilo tega in onega in tistega … vendar:
      https://www.youtube.com/watch?v=_jv0uUV2YaI

 • Olga_10

  To je Kućanov socializem s “človeškim” obrazom!

 • dr Janez Sveti

  Drahi naši makaronarji, obstaja še en otok, ki ga lahko opišete. Imenuje se RAB!

  DR Janez SVeti capo di banda

 • Valter BraniSlav

  Imeli smo sreco da je nas vodil Josip Broz Tito. Zaradi njega smo imeli blazjo obliko komunizma kot ostali Slovani

 • Interkom

  Samo Italijani pozabljajo v članku napisati, da se ta otok odlično vidi z Raba, kjer so Italijni med WWII POBILI najmanj 1500 Slovencev, od tega 100 otrok. In od teh 10.000 interniranih Slovencev jih je bilo 9999 denunciranih od RKC v Ljubljanski pokrajini, en pa je bil po administrativni napaki med njimi. No ja, ta je potem postal kapo in odrejal, koga ubiti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!