Izseljevanje mladih družin pospešuje stanovanjska problematika

Mladi se v želji po boljšem življenju in priložnostih selijo s Koroške, velika večina koroških občin se srečuje z negativnim selitvenim prirastom. Eden izmed razlogov za izseljevanje je stanovanjska problematika, ki se je občine dobro zavedajo, problematika pa ne ostaja neopažena niti pri koroških kandidatih za poslance.

Nedavno smo poročali o problematiki izseljevanja na Koroškem. Z negativnim selitvenim prirastom se srečuje 11 od 12 koroških občin, samo Muta se lahko pohvali s pozitivnimi številkami. Podpovprečne plače, nezadostno število ustreznih delovnih mest in bližina Avstrije, kjer so življenjski pogoji boljši, so razlogi, ki v veliki meri odganjajo Korošce iz regije. Med razlogi za odseljevanje pa se skriva tudi stanovanjska stiska mladih družin, ki večkrat ostane neopažena in pozabljena, posledično pa za problematiko ni ustreznih rešitev.

Župani v Mežiški dolini se problematike izseljevanja iz njihovih občin zavedajo, poslužujejo se različnih načinov, kako bi ohranili obstoječe prebivalstvo in privabili kakšno mlado družino, da bi se priselila na Koroško. Denimo v občini Ravne na Koroškem, ki ima po podatkih SURS-a skupni prirast na tisoč prebivalcev v vrednosti -3,4, mladim nudijo dodatno pomoč v smislu subvencioniranja stroškov obresti pri najemu stanovanjskega kredita, s čimer lahko enkrat letno prejmejo do 500 evrov subvencije, jim pomagajo pri razpisih za neprofitna stanovanja in se zavzemajo za gradnjo bloka z 20 neprofitnimi stanovanji. V Črni na Koroškem so pod tržno ceno ponudili odkup komunalno opremljenih parcel, podobne rešitve iščeta tudi občini Prevalje in Mežica. O problematiki smo se pogovarjali s kandidatom za poslanca na prihajajočih državnozborskih volitvah Alešem Logarjem, saj ima rešitve za stiske mladih družin vključene v predvolilni program. Mladi nimajo osnovnih pogojev, za katere bi se morala v prvi vrsti zavzemati država.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu e-koroska.si.

 • xtc

  Nehajmo z floskulami,sposobne in delovne odganjajo predvsem minimalci in nepravna država.

  • večni srb

   Celo to ni res, normalne ljudi najbolj odganjata vojaško policijski teror in brutalna zakonodaja. TO namreč pomeni, da je pravosodje skorumpirano, država pa gnila do amena.

   • Novakec1

    Država je poleg gnilobe še bolna.

  • Novakec1

   Ja, sužnji imajo minimalca, tako hočejo bukseljski birokrati.

 • večni srb

  Deložacije so smer zatiranja prebivalstva, zato bo otrok manj, zagotovo ne več.
  Saj ne živimo več v socializmu, vsakomur pri nas pripada njegov dom, ki je samo njkegov in od nikogar drugega oziroma živijo skupaj z družino, kdor bi rad svoj zasebni dom, si lahko edino zgradi novega ali investira v neko stanovanjsko shemo in počaka,da bodo zgrajeni novi bloki.
  Dom se deduje, bolj kot vse ostalo, pravica do tiste določene nepremičnine je večna, samo debilni norci bi šli deložorat ven stare in neprilagojene, da bi noter nažokali mlad gnoj in tako omogočili pomladitev delovne sile.

  Rešitev za Slovenijo je edino kitajski model, treba je zgraditi prazna mesta oziroma četrti, kamor bi se počasi, a sistematično selilo podeželsko prebivalstvo, ki bo itak pocrkalo takoj, ko ne bo več tistih čudnih subvencij za kr neki. Kkao so lahko kmeti, če še za sebe ne pridelajo dovolj hrane in po kakšni logiki se jim splača voziti v službo, v mesta, kjer zaslužijo ravno dovolj za dostojno preživetje, nikakor pa za urejanje okolice in vzdrževanje življenja v odročnih rovtah, kjer NIKOLI ne bo nobene razvite civilizacije.

  • Franc Šink

   Predlagaj to v tvoji Srbiji, in nehaj sovražiti kmete.

  • hle

   Slovenski kmet je preživel tudi pred subvencijami in pravi kmet bo preživel tudi po njih stanovanjska problematika pa je pri nas preveč napihnjena vasi na Slovenskem že dobesedno izumirajo če že kdo pride na novo pride kaka Šiptarska družina z ducatom otrok mlade Slovenske družine pa bi rade ves konfort ki ga nudi mesto ali predmestje v tem je glavni problem seveda pa bi še najraje videli da jim to omogoči država to je tisti ostanek socializma

 • Novakec1

  Saj ni stanovanjske problematike, stanovanja talajo za šalo in poravnavajo najemnino, vprašanje za 1mio€; komu? Odgovor v drugem dejanju, grozljivke.

 • mona lisa

  Mladi se izseljujejo zaradi slabih plač, ker nimajo stanovanj in vsega kar se danes dogaja v lopovski Sloveniji. Po drugi strani pa se sprejema migrantsko drhal za katere gre veliko denarja. Vlada pa molči o številkah koliko migrantov je že v azilnih domovih in drugje po Sloveniji. Mlad migrant ilegalno prestopi mejo prosi za azil in cepci ga dajo v azilni dom, namesto marš od kod si prišel. Lažna humanost levakov. Humani do migrantov (borcev islama) in nehumani do naših delavcev ki garajo za zajamčeno plačo, mladih ki nimajo dela, ubogih upokojencev ki životarijo z miloščino, bolnih in še koga. To je sedanjost v katero nas vodijo levaki in komunisti.

 • mare

  Treba izseliti mlade Slovence, da se sprosti stanovanja za migrante.

  • Zgornji

   JA, TAKO SI MISLIJO TILE POKVARJENCI KI SO ZDAJ NA OBLASTI !!! ! !!!

 • mona lisa

  Glavno da so stanovanja za migrantsko drhal.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!