Kaj prinaša projekt “Jem drugače, jem domače!”

Foto: iStock

Slovenija se še vedno sooča z nizko stopnjo prehranske samooskrbe in ne izkorišča svojih potencialov na področju potrošnje kmetijsko-živilskih proizvodov lokalnega izvora.

Večji dostop do lokalne hrane je ključnega pomena za večjo prehransko samostojnost, ohranjanje in razvoj kmetij, nova zelena delovna mesta, varovanje okolja ter skrb za zdravje ljudi. In prav takšna situacija je spodbudila Lokalne akcijske skupine iz dveh regij in skupaj iz 22 občin, da se povežejo med seboj in sodelujejo v projektu Jem drugače, jem domače!

Vsebino projekta in nadaljnje smernice bodo predstavili Janja Viher, predsednica TOTI LAS, ki je tudi nosilec projekta, Anita Čebular, LAS Obsotelje in Kozjansko, Mirjana Predikaka LAS Dobro za nas, mag. Mojca Metličar LAS Bogastvo podeželja in Vesna Gorjup Janžekovič LAS Lastovica.

Zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane v zadnjih letih povečuje
Cilji projekta, ki so si jih zadali v Lokalnih akcijskih skupina, so povečati osveščenost otrok in njihovih staršev glede pomena lokalno pridelane hrane, povečati usposobljenost ponudnikov za uspešnejši nastop na trgu, povečati prepoznavnost lokalnih ponudnikov in njihove ponudbe, dvig zavesti ter spreminjanje nakupovalnih navad lokalnega prebivalstva.Kljub temu, da se zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane v zadnjih letih povečuje, menijo, da še vedno velik del prebivalstva kakovostni hrani iz neposredne bližine ne posveča dovolj pozornosti.

Slabo sodelovanje, pomanjkanje organiziranega nastopa na trgu ter slaba prepoznavnost ponudnikov ob vedno hitrejšem tempu življenja usmerja potrošnike v velike trgovske centre. Potrošniki ob tem izgubljajo kompas, katera vrsta hrane je primerna ob katerem letnem času in katero sezonsko hrano lahko kupijo od lokalnih ponudnikov hrane. Lokalne tržnice obiskujejo osveščeni potrošniki, stari v povprečju nad 40 let. Če se bo takšen trend nadaljeval, bo ponudnikov na tržnicah še manj, posledično pa tudi kupcev. V okviru projekta bodo sodelovali tudi z vrtci in šolami, kjer bomo osveščali otroke in njihove starše o pomenu lokalno pridelane hrane.

10 ponudnikov iz vsakega LAS-a
V projekt je vključeno več vrtcev in šol, kjer bodo izvajali delavnice. Ponudnike bodo povabili k sodelovanju preko poziva. Izbrali bodo 10 ponudnikov iz vsakega LAS-a, ki bodo aktivno vključeni v izobraževalne module: trženje, prodaja in promocija, oblikovanje zgodbe ponudnika in javno nastopanje. Individualno svetovanje ponudnikom bo prispevalo k pripravi konkretnega akcijskega načrta za posameznega ponudnika. Ob tem bodo imeli ponudniki priložnost izmenjati znanja in izkušnje in se tudi povezati na različnih dogodkih in srečanjih. Oblikovali bomo e-katalog, kjer bodo vpisani kontaktni podatki ponudnikov ter kaj ponujajo.

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ

 

 • The Lioness

  Še več tegale, morda vzpodbudit tudi vrtce, in šole, ki učijo otroke, kako se gradi samooskrba, kako se dela na vrtu ipd. Ni vse samo v marketingu. Treba je mladino naučit, od kod pride in kako se prideluje lastno hrano.

  • hle

   V sosednji Avstriji otroke že v vrtcu navajajo da je dobro le tisto z označeno z rdeče belim A in jim sploh ni potem potrebno delati ne vem kakšnih kampanj tudi sistem javnih naročil je napisan tako da ima prednost lokalno okolje je pa ta kampanja domače domače v bistvu Evropski trend nič se niso pri nas novega izmislili in se na nekaterih področjih Slovenskim kmetom že odbija v glavo denimo v sosednji Italiji ki je glavni tuji kupec Slovenskega mleka mora biti izdelek ki vsebuje tudi mleko pridelano izven Italije posebej označeno kar pomeni nižje odkupne cene za naše mleko

 • šmentanamuha

  Super, zelo spodbudno!

 • Rumeni Jurij

  Spoštovani, od vseh teh prokektov imajo koristi samo tisti kateri pripravijo projekt in od tega živijo, od tega nimajo nič ne otroci v šolah in ne kmetje-iz lastnih izkušenj to povem. Zadeva bi bila zelo preprosta, če bi mafija izpustila iz rok JN, saj je zadeva identična nabavi v zdravstvu. Tiste primere dobrih praks s katerimi nekateri vehamentno mahajo so posledica napotizma in korupcije ko ravnateljica katera izhaja iz podeželja omogoči svojim sorodnikom kmetom dostavo nad 20%. Slovenska vlada je sprejela Resolucijo o nacionalnem programu prehranske politike RS, katera bi morala biti podlaga za sprejetje zakona o JN kateri mi omogočal socialno ogroženi skupini (šole, vrci,domovi upokojencev)vso hrano iz lokalnega okolja. Zadeva je zelo preprosta, transparentna in v dobrobit državljanov RS, toda dokler bo mafija nad tem imela roke ni rešitve- vse kar sem napisal je iz lastnih izkušenj.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!