Krajani Jelšan zahtevajo varovano mejo in nočejo migrantskega centra; mnogi si ne upajo niti na lastno dvorišče!

Fotografija je simbolična (Foto: Twitter)

Predstavniki krajevnih skupnosti v Občini Ilirska Bistrica so po tistem, ko je občina ugotovila, da bi bil svetovalni referendum o sprejemno-registracijskem centru za migrante v nasprotju z veljavno zakonodajo, ustanovili Civilno iniciativo za varovano mejo. Med prvimi aktivnostmi bosta zbiranje podpisov pod peticijo ter protestni pohod do meje.

Na ustanovnem zboru civilne iniciative konec preteklega tedna so imenovali ožji koordinacijski odbor, ki ga sestavljajo predstavniki vseh političnih list in strank, ki so se zbora udeležili, ter predstavniki obmejnih krajevnih skupnosti Jelšane, Podgrad, Kuteževo, Novokračine in Zabiče. Za vodjo iniciative so izbrali predsednika Krajevne skupnosti Jelšane in pobudnika ustanovitve Civilne iniciative za varovano mejo Ivana Ceglarja.

Civilna iniciativa poziva državo, naj varuje državno mejo, kot je to zapisano v zakonodaji. “Če bi bilo varovanje državne meje dobro, tudi sprejemno-registracijski center, ki ga načrtuje država na mejnem prehodu Jelšane, ne bi bil potreben,” je povedal Ceglar.

Mnogi ne upajo več na lastna dvorišča
Ustanovitvi civilne iniciative je botrovalo predvsem vsakodnevno srečevanje z migranti, ki hodijo mimo hiš v neposredni bližini državne meje, krajanom vzbujajo strah, povzročajo škodo in puščajo za seboj odpadke. “Zdaj si že popoldan, kaj šele zvečer ali ponoči, mnogi ne upajo več na svoja dvorišča. Še posebej to velja za naše žene in dekleta,” je še dejal predsednik Krajevne skupnosti Jelšane, ki se tudi sam dnevno srečuje z ilegalnimi prebežniki.

Državno mejo mora Slovenija varovati po pravilih schengenskega območja, ki mora ostati za tiste, ki spoštujejo zakonodajo in prihajajo v Slovenijo z osebnimi dokumenti na mejnih prehodih, vedno odprta. Za to se bodo zavzemali tudi v Civilni iniciativi za varovano mejo ter od države zahtevali dosledno varovanje državne meje. Prebivalci obmejnega območja v Občini Ilirska Bistrica se povezujejo tudi z drugimi območji v Sloveniji, kjer so tudi načrtovane vzpostavitve sprejemno-registracijskih centrov v primeru večjega prihoda migrantov.

V Jelšanah živi 250 prebivalcev, v načrtovanem centru, za katerega je ministrstvo občino že prosilo za lokacijsko informacijo, pa naj bi bilo deset zabojnikov ter dva šotora s 600 do 1.000 ležišči.

Demokracija

 • karlina

  GROZLJIVOOOO, GROZLJIVOOO, KAJ ZE PRAVI SLOVENSKA USTAVA-PRAVICA DO VAROVANJA ZIVLJENJ DRZAVLJANOV IN NJIHOVEGA PREMOZENJA, OZ. DO SVOBODE !!!!!

 • stajerc5

  Kot ponavadi so v Svici malo naprej kot ostala zasmrajena EU. Vceraj je bil sprejet izvajalni zakon, da se vsi sumljivo nevarni prisleki vracajo v njihove drzave, pa ceprav jih caka tam mucenje in smrt!!!!!!!!!!
  Seveda je to proti vsem Bla-bla Amnesty, se pa za varnost drzave kot taksne in drzavljanov pozvizgajo na njih! In sedaj pomislite; Njihov CVP je enako nasemu Toninevemu sranju, ki mu pravijo NSi!
  Spodaj original:
  “Der Ständerat pfiff auf die Empfehlung der vorberatenden Kommission. Mit 22 zu 18 Stimmen bei einer Enthaltung hat das Stöckli heute beschlossen, Terroristen künftig auch in Staaten, in denen ihnen Folter oder gar der Tod droht, zurückzuschaffen. Weil bereits der Nationalrat ja zum Vorstoss von CVP-Nationalrat Fabio Regazzi (56) gesagt hat, muss der Bundesrat diesen umsetzen.”

 • Franc Šink

  Je prav za prav težko verjeti, da me je vprašal neki v okolici spoštovan občan tole.
  Ali mogoče veš, da mogoče prodaja kdo kakšno orožje.
  Na vprašanje zakaj, Je odgovoril.
  Migranti pa to saj veš.
  MORAMO se zamisliti!!!!!

 • Franjo Trojner

  Kdo vodi našo vlado? Mizar?? Kulturni delavec Serpentinšek gotovi ni! Kdo torej?? Slabo poznani zanič komik, ki se ni dokazal niti med komiki in še manj, kot tretjekategorni politik, kot drugorazredni župan!
  Zakaj se zdaj čudite, če gre država z nami vred k vragu?? Na volitvah je potrebno bolj modro glasovati, pa nam ne bodo kreteni vladali, kot se nam redno dogaja zadnje čase! 1 milijon volilcev se volitev ne udeležuje, upam, da vam Šarec pride do živega, da boste na naslednjih volitvah že en dan prej stali pred vrati volišč, samo da se vam Šarec nikoli več ne dogodi.

 • GverilaStyle

  Narod Slovenije bo moral stopiti skupaj….in sterat vse te teroriste v kozji rog!!!!!!!! Z demokracijo so nas zasužnili veljaki v navezi z politiko…..in treba je povedat da so kamele pri nas samo v ZOOju….nč sexa nebo zastonj!!!!!!!!

 • Vlado77

  Vsi tile ,ki so zaskrbljeni bi se morali predvsem koga volijo. To kar imamo sedaj jih ne bo rešilo. Niti štrajki niti referendumi-

 • von Rhein

  Vaške straže.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Ljudje, oborožite se! Oborožite se, ker skoraj vsi ilegalni migranti imajo nože. Če se boste znašli v težavah, ne bodite goloroki. Oborožite se in vedno imejte nekaj pri sebi!

  • rrrrr

   Ja , Primorčki imajo vedno prave stvari pri sebi:

   – nonoti dve knjižici : jugoslovansko za partijo in bančno za italijansko penzijo.
   – vnuki dve majici: za doma Titovo, za ljubljanski faks Bolivarsko.

 • šmentanamuha

  Izdajalsko početje Šarčeve vlade pod vodstvom nadkoalicijske stranke Levica se nadaljuje.
  Morda bod ljudje končno le dojeli, zakaj je treba iti na volitve in dobro razmisliti, koga bodo volili.

 • rrrrr

  Dragi Primorci na vzhodni meji:
  1 Ali vas na volitvah ena polovica ostane na kavčih, druga pa obkrži rdeče riti?……. Ma, uoštja, je taku !
  2 Ali vaše izvoljene rdeče riti vabijo migrante v vaše kraje?………………………………….Ma, uoštja, je taku !
  3 Ali vaše izvoljene rdeče riti načrtujejo pri vas migrantski center?………………………..Ma, uoštja, je taku !
  4 Ali se ponoči v strahu pred migranti zaklepate v hiše?………………………………………Ma, uoštja, je taku !
  5 Ali ste rdečim ritim dopustili, da vaš kraj Sv. Peter preimenujejo v Ilirsko Bistrico?. Ma, uoštja, je taku !
  .
  ,
  Alora, mone zmotjene ! Bejšte pole k svetem Petri da vas kon tuta forca en malčk cbne u vaše rdeče riti !

 • Nata

  Po toči zvoniti. . . . .

  Je pa rrrrr spodaj tako dobro napisal, da lahko samo dodam
  ma. . . . uoštja, je taku !!

 • Lisjak

  Maja 2013 je parlament sprejel spremembo ustavnega zakona o referendumu.Za je glasovalo 86 poslancev,eden je bil proti.Spremembe so podprle vse poslanske skupine.S tem so omejili pravico do referenduma-odslej ga lahko zahteva 40.000 državljanov,ne pa tudi 30 poslancev in državni svet.
  Na referendumu se ne sme več odločati o zakonih o davkih,carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu,ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna;o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev,obrambe države,varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč;o zakoni o mednarodnih pogodb;in o zakonih,ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic oziroma druge neustavnosti.
  To je to!

  • Novakec1

   So zategnil štrik okoli vratu sloovcam

  • Nata

   To se.pravi, da so eni zopet pljunili v lastno skledo!!

 • Frank Novak

  MIGRANTE NA DOMOVE LEVAKOV.
  Fajonka, Mesec in drugi komaj cakajo da jih dobijo na lastne domove.

 • sunday

  ljudje v jelšanah in okolici prav imate, uprite se izdajalcem tako kot bi se morali vsi slovenci upreti tej izdajalski golazni, ki so jo izvolili polpismeni umski bolniki – slovenija je z vami in jutri bodite vi z nami – bodimo skupaj, držimo skupaj !!!

 • Olga101

  Koga do so volili?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!