KZ Krka opozarja na občuten padec odkupnih cen zelenjave

Foto: iStock

V Novem mestu je minuli konec tedna potekal 24. Gregorjev sejem, ki je bil prvič po 23 letih na novi lokaciji. Vsa leta je bil na lokaciji Graben, na zemljiščih, ki so bila v lasti Kmetijske zadruge (KZ), letos pa je bil na peščenem platoju ob parkirišču trgovskega centra Qlandia. Graben je KZ namreč prodala, po neuradnih podatkih naj bi bil kupec sosednjo podjetje Krka, tovarna zdravil, ki deluje na drugi strani reke Krke.

Prireditev Gregorjev sejem z obsežnim spremljevalnim programom je bila kot vedno tudi letos zelo dobro obiskana, tokrat je bil poudarek na avtohtonih sortah in pasmah.

Poslovanje zadruge v letu 2017
KZ Krka je v letu 2017 dosegla 25,7 milijona evrov celotnih prihodkov, kar je 3,2 odstotka manj kot leta 2016. Leto 2017 je zadruga zaključila z izgubo v višini 283.789 evrov. Zdajšnje vodstvo pri tem navaja, da je izguba za približno tretjino manjša od izgube v letu 2016. V vodstvu KZ navajajo, da je glavni vzrok za to zaprtje nekaterih nedobičkonosnih trgovin in ukinitev nedonosnih programov. Na poslovanje naj bi posledično vplivale tudi neugodne vremenske razmere – spomladanska in poletna suša, ki sta prizadeli tudi kmete oziroma kooperante.

Več lahko preberete TUKAJ

 • marker

  “KZ Krka opozarja na občuten padec odkupnih cen zelenjave”
  Smo v kapitalizmu, kjer ponudba in povpraševanje kreirata odkupne cene zelenjave in vsega ostalega.

 • Soave

  Seveda. Razumljivo. Saj trgovcev ne zanima domača kvaliteta, ampak nizka cena eno figo vrednega sadja in zelenjave iz Bog ve katerih hladilnic.
  Takih mandarin, kot sem jih kupovala letos, še nisem videla.
  So to sploh mandarine ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!