Marakeška deklaracija: Zahvaljujoč slovenski liberalni politiki bodo imeli migranti prosto pot v državo

Slika je simbolična (Foto: epa)

Na srečanju 2. maja 2018 v Marakešu, v Maroku, so ministri za zunanje zadeve, notranje zadeve, integracije, zadolženi za migracije in visoki predstavniki 46 držav ponovno potrdili zaveze Organizacije združenih narodov iz leta 2015, ki so jih nato potrdili še februarja 2017 ter zdaj 2. maja 2018. Med državami je tudi Slovenija, vlado je v teh letih vodil Miro Cerar, ki zdaj delo nadaljuje – ironično – kot zunanji minister. Med podpisniki so tudi vse afriške države, iz katerih v Evropo množično prihajajo migranti.

Kdo vse je sodeloval pri tem, v vladi in na zunanjem ministrstvu ne razkrivajo. Navajajo pa, da so bila temelj za majsko srečanje v Marakešu tudi izhodišča, ki jih je je Vlada RS sprejela na seji 29. marca 2018. Pravijo, da jim o tem ni treba obveščati niti državnega zbora, kaj šele iskati širši javni konsenz.

Gre za znano marakeško politično deklaracijo, ki migrantom na široko odpira vrata v Evropo
Sosednja Madžarska deklaracije ni sprejela oziroma se je umaknila iz dogovora Združenih narodov o migracijah. Ocenjujejo namreč, da ta spodbuja gibanje ljudi, kar je po njihovem mnenju nevarno za svet. Marakeška politična deklaracija v imenu človekovih pravic izenačuje status migrantov s preostalimi državljani. Med drugim migrantom podeljuje enake pravice tudi v primeru, ko kršijo zakon. Država mora tako trpeti ilegalne migrante, ne da bi smela kakorkoli ukrepati proti njim. Migrantom, ki kršijo zakon z ilegalnim prečkanjem meje, pa se ne sme odvzeti svobode, saj se s tem posega v njihove človekove pravice. Država se bo trudila za bolj “uravnoteženo poročanje o migraciji in diasporah”, s poudarkom na pozitivnem doprinosu k razvoju družbe, kamor so se naselili. V tem delu gre torej za medije in medijsko poročanje, ki naj bo “uravnoteženo”.

Z deklaracijo je sprejeto, da mora država v svoje delovanje zvezi z migranti vključiti tudi civilne iniciative, nevladne organizacije, migrante, begunske skupnosti, zasebni sektor in medije. Sprejem marakeške politične deklaracije med drugim tudi pomeni, da je strateško vprašanje migrantov rešeno, da imajo prosto pot.

Z marakeško politično deklaracijo se je Slovenija med drugim zavezala:

 • “h krepitvi azilnega sistema”,
 • “k dajanju prednosti prostovoljnega vračanja migrantov”,
 • “k izenačitvi pravic vseh migrantov, ne glede na njihov status”.

Vprašanja kot vroč kostanj
Ko se je sredi avgusta 2018 o tem na družbenih omrežjih že razvila razprava, smo začeli spraševati pristojne, kako je s tem. Vprašanja so si podajali kot vroč kostanj. Iz Cerarjevega vladnega kabineta so nas preusmerili na ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga je takrat vodil še Karl Erjavec (DeSUS), od tam pa na ministrstvo za notranje zadeve, ki ga je vodila Vesna Györkös Žnidar. Tam so nam odgovorili, da “predstavniki MNZ niso sodelovali na dogodku v Marakešu”, zato nam ne morejo odgovoriti, in nas preusmerili spet na zunanje ministrstvo.

Po dodatnih poizvedovanjih so nato na zunanjem ministrstvu končno zapisali: “Deklaracija ni bila podpisana, temveč sprejeta. Poleg tega gre v primeru marakeške deklaracije za politično deklaracijo, ki ni pravno zavezujoča, saj gre za dokument deklaratorne narave, torej nepogodbeni akt.” Glede tega, ali je o tem razpravljala vlada, so zapisali: “Vlada RS o marakeški deklaraciji ni posebej odločala; Slovenija namreč v dialogu z afriškimi državami, ki poteka v okviru Rabatskega ali Kartumskega procesa oziroma procesa iz Vallete zagovarja stališča, ki jih je vlada sprejela pred organizacijo vrha EU – Afrika novembra 2015.

Temelj za pogajanja so tudi izhodišča, ki jih je je Vlada RS sprejela na seji 29. marca 2018, v času priprav na pogajanja o globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah in globalnem dogovoru o beguncih. Slovenija v razpravah izpostavlja, da je potrebno storiti vse, da bi bili migracijski tokovi čim bolje upravljani in da bi se preprečevale nezakonite migracije.”

In še: “Sprejeta deklaracija sledi usmeritvam, ki jih je EU zasledovala, in pomeni nadaljevanje Rabatskega procesa oziroma izvajanje dogovorov vrha EU – Afrika v Valleti iz leta 2015. Slovenija v skladu z deklaracijo o zunanjih zadevah in zakonom o zunanjih zadevah podpira evropske rešitve in oblikovanje skupne evropske migrantske in begunske politike.”

Na dodatno poizvedovanje, ali vlada soglaša z vsebino deklaracije, pa so na zunanjem ministrstvu le zapisali: “Slovenija soglaša z načeli marakeške deklaracije, ki temeljijo na solidarnosti, krepitvi dialoga, spoštovanju človekovih pravic, zaščiti otrok in žensk v nevarnih situacijah, praktičnem sodelovanju na področjih, ki so za Slovenijo zelo pomembna. V akcijskem načrtu so zajeta področja, ki so ključna za izboljšanje učinkovitega delovanja na področju preprečevanje nezakonitih migracij, trgovine z ljudmi ter učinkovitega vračanja migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v državah EU.” Ob tem se nam seveda postavlja vprašanje, kako lahko v vladi oziroma ministrstvu za zunanje zadeve, ki je del te vlade, navajajo, “da Slovenija soglaša z načeli Marakeške deklaracije”? Navsezadnje o tem nikoli niso vprašali državljanov in državljank, še državni zbor ni o tem razpravljal.

Na vprašanje, ali so o tem odločali tudi v državnem zboru, so zapisali: “V skladu z zakonodajo vlada odboru za zunanje zadeve državnega zbora posreduje pobude za sklenitev mednarodnih pogodb, za katere ratifikacijo je pristojen državni zbor, ne pa tudi predlogov za podpis ali sprejetje deklaracij in drugih nepogodbenih aktov, kot je na primer marakeška deklaracija.” V nadaljevanju iz Cerarjevega vladnega kabineta niso več odgovarjali, iz ministrstva za zunanje zadeve pa smo nato le prejeli odgovor, da se iz Slovenije konference v Marakešu 2. maja 2018 ni nihče udeležil in “nihče v imenu Slovenije ni ničesar podpisal”. Vse to se je dogajalo v času prejšnje, Cerarjeve vlade, ki je o tem molčala. Prav tako o tem niso poročali mediji.

V zadnjih dneh pa je spet zavrelo. Prek družbenih omrežij je namreč zaokrožila novica, da bo 10. decembra 2018 v Marakešu potekal podpis pogodbe Združenih narodov, s katero se za migrante odpravljajo vse meje. Vsak migrant bo v države podpisnice pogodbe po 10. decembru 2018 lahko vstopil legalno. Zunanje ministrstvo smo zato vprašali, ali to drži in ali je na podpis 10. decembra 2018 v Marakeš povabljena tudi Slovenija. Odgovora (še) nismo prejeli. Vprašali smo tudi v kabinet predsednika vlade in prosili za posredovanje stališča Marjana Šarca tako do te deklaracije kot migrantske politike ter ali bo vlada to uvrstila na dnevni red in kdaj. Odgovora tudi od tu (še) nismo prejeli. Tokrat z zanimanjem vsekakor čakamo predvsem odgovor Marjana Šarca na temo migrantske politike.

Kaj o tem meni Miro Cerar, je med drugim tako že dokazal v prejšnjem mandatu, ko je bil predsednik vlade, še bolj jasno pa je to povedala Vesna Györkös Žnidar, ki je v preteklih dneh izstopila iz stranke SMC, katere predsednik je Cerar. Dejala je, da so ji v času vodenja notranjega ministrstva očitali, da je nekompatibilna z migracijsko liberalno smerjo stranke SMC, in da SMC kot nekdanja največja vladna stranka ni naredila ničesar konkretnega v smeri sprejetja celovite državne migracijske strategije. In prav Cerar zdaj vodi zunanje ministrstvo, ki pomembno odloča o naših življenjih, povezanih z migracijsko politiko.

Marakeška politična deklaracija, kot so jo 2. maja 2018 potrdile države, med njimi je tudi Slovenija. (https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/20180503_declaration-and-action-plan-marrakesh_en.pdf)

Več si lahko ogledate na strani moja-dolenjska.

 • Vera

  Zdenkin sinček je podpisal, zdaj pa naj reši problem, kakor ve in zna !

  • Olga2345

   Verjetno ga bomo morali mi! Kar z vilami, da jih zmečeno iz patlamenta, skorumpirance!

 • Van Der Waals

  levaki bi nas kr izselil iz hiš in stanovanj in predali muslimano ilegalcem črnuhom ciganom. super čestike levaki pa še socialne pomoči talajo. zgleda da te levaki mislijo da denar pada z neba in da ni potrebno nič delati.

 • Morala

  Kdo je dal Cerarju pooblastilo, da jo podpiše v imenu vseh državljanov Slovenije?!

  • Van Der Waals

   ZDA pa ŽID pod okrijem združenih narodov.

   • Olga2345

    SOROS in KUČAN!

    • Valter BraniSlav

     Oba Olgista in izdajalca…

     • Van Der Waals

      levi fašist!!! 100 miljonov mrtvih pod rdečimi!!!! smrdlivc prokler!!!

  • šmentanamuha

   To je bilo navodilo za tega plazilca. Mislim, da so mu tudi to ta zadno babo “zrihtali” strici v ozadju.

  • BARBARA RAKUN

   Točno to!

 • Olga2345

  OZN je skorumpirana organizacija, pod velikim vplivom Sorosa! Cerar je s podpisom kršil ustavo in vsa svoja pooblastila! Gre za veleizdajo, za kateri ga je treba postaviti za rešetke!

  • Valter BraniSlav

   Tudi Soros in Kucan sta oba zlobna Olgista.

 • Olga2345

  Človek se ob vseh neumnostih levičarjev sprašuje, zakaj sploh kaže dokumente na meji in zakaj sploh plačuje davke, saj Slovenija pod levičarji sploh ni država, ker njenih meja ne ščiti nihče in v komunistični mlakužo lahko vstopi vsak, ki ima pet minut časa in se mu ne ljubi delati!

 • Slovenec 33

  Ti opičjaki, ki izvajajo invazijo na Slovenijo niso krivi, ker delajo to, kar so jim Soroš in njegovi podleži, ki jih tudi v Sloveniji ne manjka, plačali.
  Problem je v tem, da je Slovenija okupirana država, ki jo vodijo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, ki so jim dali prosto pot v našo državo, da bi dobili nove volilce, ki bi jim omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel.
  Zakaj imamo pri nas najdražja goriva v okolici, zato, da lahko vladajoči dodatno finacirajo te nove okupatorje, ker so slovenskim davkoplačevalcem že vse pobrali. Ker dobi slovenski dvakoplačevalec le eno četrtino vsote, ki je izplačana opičjaku za lagodno življenje, kot pokojnino za 40 let dela, plačevanja prispevkov, davkov in samoprispevkov.

  Sedanji klovnovski predsednik vlade ima tako obnašanje za glavno vlogo v predstavi ” Kako čimprej zjebati in uničiti slovenki narod”.
  Podlež veleizdajalski ali pa okupatorski, ne morem iz priimka natančno ugotoviti v kateri predal paše (Šarec ali Šarac).

 • Valter BraniSlav

  Narod hlapcev pac…

 • Felikss_AH

  Kot prvo sploh ne gre za Slovensko liberalno politiko, ampak za klasično Levičarsko SKORUMPIRANO politikantsko drhal, in za raziskati bi bilo naslednje – ali so pro-“imigrantsko” motivirani samo z dodatnimi finančnimi stimulacijami iz Brussels-a, ali pa so v igri tudi direktne pod mizo cash podkupnine s strani Soros-evih Open Borders Foundation agentur.

  Demografski “skrbniki” in organizatorji preseljevanja Afrike v Evropo pravijo da Evropa rabi “svežo” kri, ker je sedanja Nacionalna zaprtost kot neko “rodoskrunstvo”. To “rešitev” Evrope s “svežo” Afriško krvjo bi se dalo primerjati z situacijo ko bi se na primer zmanjšale rezerve pitne vode, potem bi pa neki “genij” prišel z idejo da se izpad pitne vode nadomesti kar z odpadnimi vodami direkt v rezervoarje… in zadeva “urejena”.

  Tale – Video: From Brazil to Canada, the new odyssey for African migrants – https://www.youtube.com/watch?v=x_92f_DZ_2s – je skoraj obvezno za pogledati, narejen v režiji FRANCE 24 TV, in obdeluje emigracijo iz Konga v Kanado. Sicer ta GLAVNO kako so potovali preko Atlantika v Brazilijo (zagotovo namerno) preskočijo in prikažejo skoraj neverjetno pot od Brazila do Kanade. Predvsem je zanimiv “MOTIV” zakaj se je Črna družina odločila za tako pot v boljše življenje – zato ker se je loj kao skregal okoli nekega družinskega premoženja in se zdaj “boji” za svoj lajf. Doma im je bilo tako slabo da oba starša tehtata skupaj nekih pol tone, otroci pa za polovico manj.

  300-kilska glava družine ob tem pribije da so za splošno situacijo v Afriki itak krivi Belci, in zdaj so VSI Belci enostavno DOLŽNI pomagati slehernemu “migrantu” ki se mu sprdne premakniti zavaljeno rit v boljše življenje. Tudi Euro-Mediteranci ki jih vozijo iz Libije v Španijo so dobro hranjenega športnega videza, polni agresivne energije… pomeni nič im ni manjkalo doma, razen da so “reveži” morali sami odpirati pakete pomoči iz Zahoda in se matrati z eventualnim pogrevanjem te… v Evropi im pa “prostovoljke” tlačijo vse to od spredaj in zadaj, oblačijo ih, pa še kavsajo lahko veliko lepše babe kot pa njihove doma. Ko ih zaradi temperamenta popade šimpanzomanija, lahko brez kakršnih koli posledic rajajo po Euro-mestih, divjajo posiljujejo, tudi kolektivno-ritualno prebutajo kakšnega “Belčka”… ja, Evropa je pravi raj za razposajeno Afriko.

 • šmentanamuha

  Marakeška deklaracija je velika in pomembna zmaga NWO elite. Vsaj začasno. Če evropsko prebivalstvo ne bo zmoglo dovolj poguma in pokončnosti, da se upre bolezni, ki napada evropsko družbo in kulturo belega človeka na splošno, bo to konec. To je vprašanje za vsakega posameznika.

 • pajac debeli

  In budale neumne so sle se enkrat izvolit levake, al so pa raje ostali doma, kot da bi sli na volitve. Bo moglo ratati mnogo slabse, preden bo slo na boljse. Problem pa je v tem da kar koli se zafrkne v ekonomiji se da popraviti a demografske spremenbe zelo tezko. Nasi pa niso ni enega brivca, ki je nelegalno v drzavi sposobni naterat. Povprecnega slovenca bodo pa za vsako malenkost, za vsak musji drek u polno po glavi udarli, vem iz lastnih izkusen.

 • Van Der Waals

  SAMO 17 KOMENTARJEV ZA TAKO RESNO STVAR KOT JE MARAKŠKA DEKLARACIJA KI POMEN THE GREAT REPLACEMENT. Samo še čakam da nas levi začnejo pobijat in nadomeščat z črnuhi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Olga2345

  Če bo prišlo o marakeski deklaraciji do glasovanja državnem zboru, kar se mora zgoditiz saj sicer le ta ne velja, bomo prešteli izdajalce in ZAHTEVALI REFERENDUM!

 • šmentanamuha

  Človek pravzaprav ne ve, kaj bi rekel. Zahtevati bi morali referendum.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!