Mojca Škrinjar: Vsi otroci morajo imeti enake možnosti za dobro življenje

Mojca Škrinjar.

V nabito polni dvorani Sv. Vida v Šentvidu je v začetku tedna potekalo zanimivo predavanje dr. Štuheca o dejavnem kristjanu.

Ločitev med posvetnim in cerkvenim je posledica Kristusovega nauka in razlikuje krščansko cerkev od mnogih drugih religioznih skupnosti in daje priložnost za vsakokratno preseganje samega sebe ter duhovno rast. Hkrati ne omejuje kristjanovega dejavnega družbenega življenja, ki zahteva oznanjevanje in dobrodelnost.

Foto: utrip-ljubljane.si

Kardeljev izgon dobrodelnih organizacij in dobrodelnih kristjanov je bil edinstven v tedanji komunistični Jugoslaviji; slovenski redovniki in nune so svoje dobrodelno poslanstvo, denimo, lahko uresničevali v Bosni, Srbiji, na Kosovu in v Makedoniji, ne pa v Sloveniji. Tudi zato, ker ta misel solidarnosti in sočutja ni bila razvita, danes Slovenci večinoma premalo pozornosti posvečamo problemom okrog sebe, politike ne dojemamo kot služenje drugim, temveč kot nekaj slabega, je povedal. Zato je resnica zanemarjena, mnogi ljudje pa v stiski.

Dr. Štuhec je opozoril tudi na problem mladih, ki odhajajo v tujino in si ne morejo ustvariti družine v Sloveniji, in tudi mladih, ki ostajajo v Sloveniji. Tudi župnija Šentvid beleži več pokopov kot krstov letno. Predavanje dr. Ivana Štuheca nas je globoko ganilo in nam dalo misliti.

Več na utrip-ljubljane.si …

Mojca Škrinjar

 • majda božnar

  Vsi otroci morajo imeti enake možnosti za dobro življenje: v načelu se strinjam s tem, se pa nikakor ne strinjam s tem, da si nekdo privošči otroke, ko pa še sami zase ne morejo, ali nočejo ali ne znajo poskrbeti. Tisti, ki imajo radi otroke, pa se s temi mizernimi plačami komaj preživijo, tisti ta pametni, ne marajo imeti otrok. Pa vendar prispevajo za otroke tistih, ki jih sami niso sposobni preživljati. Nihče se v resnici ne zaveda, da bedaki s preveč otroki vzgajajo bodoče reveže, kajti socialne pomoči ne bodo trajale kar naprej, v tem svetu že ne….

  • Vera

   Ne strinjam se z vami , ker sem starejša in vem, da so bile nekoč družine z 20 otroki . Manj kot 5 jih je imel malokdo . Čeprav je bila revščina se je dalo preživeti, saj so oblačila nosili drug za drugim , hrana se je pa pridelala doma, kot marsikaj drugega . V trgovino smo šli samo po sladkor, sol, kvas , vse ostalo( hrana ) se je pridelala doma, tudi čistila ,kot npr. milo iz loja .Lase smo si umivali v milnici od oglja . Drži, da je danes drugače, toda imeti za bedake ljudi , ki otroke sami spravijo na svet , jih imajo radi , skrbijo za njih , ti pa res niso v breme družbi ! Tudi sreča je pri velikih družinah bolj popolna, kot z enim ali dvema otrokoma .
   Je pa res, da lenuhi,ki živijo na račun drugih ( socialci ), ti pa niso zreli za otroke , če še zase ne poskrbijo .

   • majda božnar

    Saj sem vendar o tem pisala – vsak naj jih ima toliko, kolikor jih lahko sam preživi, brez pomoči države oziroma ostalih davkoplačevalcev.

    • Vera

     Državo izkoriščajo “prišleki ” iz juge , ker so jim to te zadnje vlade po Janši to dovoljevale . Naše Slovenke dobro premislijo, preden se odločijo za več otrok ,ker še z enim ob minimalcu ne morejo shajati , če starši ne pomagajo . Trdim pa, da se vse da, če je v družini prava harmonija in ljubezen brez varanja enega ali drugega partnerja ! Več otrok ( vsaj trije ) je večja sreča, kot ob samo enem , ker ima potem otrok zagrenjeno življenje brez brata ali sestre , ostanejo mu samo prijatelji in znanci . Škoda .

     • majda božnar

      Ga. Vera, razmišljam drugače: verjamem, pri nas, v naši mali Sloveniji, niso vsi dobri ljudje, še več, dobri ljudje so izjema – zato sem prepričana, da vsepovsod obstajajo take izjeme. Sedaj pa tisto, glavno: živimo v dobi robotizacije, pa da dobimo še umetno inteligenco – kaj bodo delali naši otroci, ko odrastejo, pa družina nima nobenih zvez in poznanstev? Bodo vsi v javnem sektorju, ki je že sedaj poln? Imaš otroke, ki so geniji ali pa vsaj nadpovprečno sposobni? Vidite, lepo je imeti malčke, vendar ti odrastejo. Če ne poznaš prihodnosti, ki jih čaka, ta pa prav gotovo ni lepa, verjemite mi, je bolje, da otrok sploh nimaš, če jih imaš resnično rad.
      Pa še to: prepričana sem, da človeštvo čaka 3. svetovna vojna – znanost in tehnologija bosta preživeli, pa tudi bogati ljudje.

   • lokec

    Kakšen smisel bi imelo vesolje brez življenja. Saj bi bilo povsem nepotrebno.

 • Roman Benedik

  Škrinjarca bodi tiho,ker trosiš same neumnosti

 • Burek Burecki

  Vcasih so bili dosti boljsi pogoji za otroke. Ko sem hodil v solo smo imeli 3 razeede po vsaj 30 otrok. Sedaj so pa po 2 razreda z 20 otrok. Zakaj? Zato ker ti drzava za vsak evro ukine pravico do otroskega dodatka. Vrtec 300 evrov. Najemnina je dobra tretina mesecne place racuni pa dobra povica mesecne place. Ostane ti 200 evrov za hrano. In naj bi potem rojevali otroke….

 • lokec

  Bog te usliši.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!