Naj bo letošnji advent čas pričakovanja, pokore, odpuščanja, molitve, luči in upanja

Foto: iStock

Kristjani danes začenjajo adventni čas, ki zanje predstavlja čas pričakovanja in priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva. V tem času naj bi se verniki notranje obogatili in pripravili na enega največjih krščanskih praznikov. Zunanje znamenje adventa je adventni venec, v liturgiji pa v tem času prevladuje vijolična barva.

Adventni venec, ki je sicer razširjen tudi med neverujočimi, je najpogosteje narejen iz zelenja, povezanega v venec, na katerega so pritrjene štiri sveče. Prvo nedeljo se prižge prva, nato pa vsako nedeljo ena dodatna.

Čas adventa in božiča se pozna tudi v kulinariki. V tem času namreč iz domačih kuhinj in tudi po ulicah zadiši po cimetu, orehih, kuhanem vinu in drugih dobrotah, denimo potici, piškotih in medenjakih. Vse to in še več ponujajo tudi tradicionalni adventni oziroma predbožični sejmi, ki tako pri nas kot v tujini privabijo številne ljudi.

Naj bo letošnji advent čas pričakovanja, pokore, odpuščanja, molitve, luči in upanja
Bolj kot zunanja priprava pa je za vernike v adventu pomembna duhovna priprava na božič. Ta se kaže v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje spoved, razne odpovedi in dobra dela. K poglobljeni in duhovni pripravi na božič so letos pozvali tudi škofje, ki so zapisali, naj si ljudje v času do božiča vzamejo zase, družinske odnose ter uboge in bolne. “Naj bo letošnji advent čas pričakovanja, pokore, odpuščanja, molitve, luči in upanja,” so zapisali.

Pri bogoslužjih v adventnem času berejo berila, ki napovedujejo prihod Jezusa, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki mu je pripravljal pot.

C. Š., STA

 • Nata

  Ena lepa adventna https://www.youtube.com/watch?v=AiYCJpAoTkE
  Ko iščeš in iščeš na YouTubu sakralno glasbo , slovensko sakralno glasbo, imaš enostavno občutek, da so jo kar ” zradirali ” ??

  • RATATA

   V osamosvojeni Socialistični Respubliki Sloveniji je vrhunec sakralne glasbe magnifikova “In ko enkrat bom umr”, še posebno, če jo na božični večer (že tradicionalno) izvaja na najbolj posvečenem mestu v LjubLjansko-žepankovih Stožise Stožicah.

 • Nata

  Samo na kratko

  Advent – priprava za božič
  Pomembno je, da se v življenju ustavimo
  in da razmislimo o svojem duhovnem življenju
  in svojem odnosu do Boga in bližnjega.
  Pomen adventa
  Latinska beseda »adventus« pomeni »prihod«. V krščanskem
  jeziku se to nanaša na prihod Jezusa Kristusa.
  Cerkvena liturgija imenuje advent vse štiri tedne pred božičem in jih pojmuje kot priložnost za pripravo na Gospodov prihod z upanjem in kesanjem.
  Liturgična barva za ta čas je vijoličasta, kar pomeni spokornost.
  Adventni čas je za kristjane poseben čas, ker nas vabi, da se spomnimo na preteklost, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost.

  https://www.youtube.com/watch?v=tPDwOu8R9jE&list=PLjWlkqA9OEq8on44c7Y1XF7-29Tsn4Rml

 • Karfjolca

  Ah, kot SLO1 IN POPTV… ne zmorete reci… v em casu BEREMO..(ne berejo?) , mi, Slovenci, kristjani!

 • Ivan Friderik Novak

  Umetni kovači izdelujejo tudi kovinske adventne vence, ki so prave umetnine.
  Zamislite si, kako bi kovinski adventni “krancl”, primerno segret, lepo sedel na glavi Strehovčevega Tadeja.

 • Ivan Friderik Novak

  Gasilci jih ne marajo, ker radi zagorijo, adventni “kranceljni”, seveda.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!