Občina Grosuplje uspešno pridobila evropska sredstva za projekt P + R Grosuplje

Vstopili smo v Evropski teden mobilnosti, ki že tradicionalno poteka od 16. do 22. septembra in se letos odvija pod sloganom “Združuj in učinkovito potuj”. V Občini Grosuplje so veseli, da lahko prav v tem tednu, prav pod omenjenim sloganom, delijo informacijo, da bo v Grosupljem že naslednje leto stala parkirna hiša P + R Grosuplje. Tako boste lahko tudi v Grosupljem parkirali svoj osebni avto in pot do prestolnice nadaljevali z avtobusom ali vlakom. Združili bodo torej različne načine prevoza, da bo naša pot bolj trajnostna.

Ministrstvo za infrastrukturo je konec lanskega leta objavilo javni razpis Ukrepi trajnostne mobilnosti – vozlišča P + R (parkiraj in prestopi), v okviru operativnega programa evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020, prednostne osi 4 “Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja”, tematskega cilja 4 “Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih”, prednostne naložbe 4.4 “Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi”, specifičnega cilja 1 “Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih”.

Predmet javnega razpisa je tako bilo sofinanciranje operacij, ki bodo prispevale k razvoju trajnostne mobilnosti in s tem k izboljšanju kakovosti zraka v mestih ter k boljši povezanosti urbanih območij z njihovim zaledjem, zmanjšanju prometnih zastojev, izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v urbanih območjih in povečanju prometne varnosti.

S projektom “P + R Grosuplje” se je na omenjeni javni razpis prijavila tudi Občina Grosuplje. V ponedeljek, 17. septembra 2018, ko je v Družbenem domu Grosuplje na temo Evropskega tedna mobilnosti potekala tudi tiskovna konferenca, pa je župan dr. Peter Verlič z vsemi nami delil informacijo, da je ministrstvo projekt odobrilo, Občini Grosuplje se za izvedbo projekta dodelijo nepovratna sredstva evropske kohezijske politike v višini 1.655.732,80 evra. Ravno v tem mesecu so z ministrstvom že podpisali tudi pogodbo.

Gre za sofinanciranje projekta “P + R Grosuplje” v višini 80 odstotkov (od tega 85 odstotkov iz sredstev kohezijskega sklada in 15 odstotkov integralnih sredstev MZI). 20 odstotkov sredstev bo moral zagotoviti upravičenec.

Parkirno hišo “P + R Grosuplje” bodo zgradili na parkirišču pri občini, poleg Avtobusne postaje Grosuplje in Železniške postaje Grosuplje.

Uporabniki P + R bodo tako skladno s smernicami ministrstva in parkirno politiko svoja vozila parkirali v hiši P + R in se do glavnega mesta odpeljali z mestnim avtobusom 3G ali z vlakom. Vrednost parkiranja v hiši P + R bo prilagojena smernicam ministrstva, ki pa ne predpisuje dražje parkirnine, kot je vožnja do prestolnice in nazaj v Grosuplje.

V parkirni hiši bo skladno s projektom zagotovljenih 222 parkirnih mest, od tega jih bo 161 za namen parkiranja P + R, 61 parkirnih mest pa bo namenjenih plačljivemu parkiranju. V kletni etaži bo možnost polnjenja električnih vozil, ob garažni hiši bo tudi zaprta kolesarnica za 40 koles z možnostjo polnjenja električnih koles.

“P + R Grosuplje” predstavlja tudi pomembno uresničevanje enega izmed petih strateških stebrov načrtovanja, ki jih predvideva Celostna prometna strategija občine Grosuplje. Ti se med seboj povezujejo, dopolnjujejo in so: vzpostavitev celostnega prometnega načrtovanja, spodbujanje hoje kot pomembnega potovalnega načina, optimalno izkoriščanje potencialov kolesarjenja, uveljavitev optimiziranega cestnega prometa ter ta, ki bi ga v tem primeru posebej izpostavili, oblikovanje privlačnega javnega potniškega prevoza. Pri tem zagotovo igra pomembno vlogo prav “P + R Grosuplje”.

Če pa se ozremo še na našo strategijo 3G, pa bo zagotovo držalo “Grosuplje Goes Green”.

 • slaipowi

  Ja seveda. Z Dolenjske se bodo pripeljali 18km do Ljubljane, da bi se potem 50 minut (po voznem redu) cijazili z linijo 3G do glavnega mesta. Recimo 25 minut od NM do Grosuplja potem pa 50 minut za 18 km. Pa ste vi normalni? Še en nateg SDSovskega župana pred volitvami. Pred prejšnjimi volitvami je začel zaračunavati parkirnino na privatnih parkiriščih in potem na sodišču izgubil.
  Vprašajte grosupeljčane če uporabljajo 3G.

  • Robi Slemenjak

   Ta vladajoča klika je naredila v parih letih toliko dobrega za Grosuplje in njegove občane kot nobeden doslej v 20 letih…
   Za tebe pa se vidi da si zahojen levak ki nima jajc da bi se podpisal s pravim imenom…Uboga zemlja ki te nosi…..rdećesrajćni smrad…

   • slaipowi

    No no. Iz tvojega besednjaka mi je vse jasno. Predvidevam, da si grosupeljčan že cca 10 let. Priselil si sr od bogve kje, verjetno živiš v sončnih dvorih in večkrat na dan vidiš vsaj dva dosežka te klike. Cca 1500 € vrednega konjička, ki ga je najbogatejši grosupeljčan podaril občini. Tudi sam ga lahko kupiš na alibabi. Le za tvojega župan ne bo naredil nekajkrat dražjega podstavka oblečenega v marmor. Iz sončnih dvorov tudi vidiš lep in nov zdravstveni dom ter lekarno. Ampak pozabljaš, ali pa ne veš ker si zaveden, da je bil ZD zgrajen z denarjem srečnega dobitnika euro jack pota. Projekt je bil narejen že pred Verličem in Hočevarjem. Tu onadva nimata nikakršnih zaslug. To, da pa sta pozabila zaposliti zdravnike in ordinacoje bolj ali manj samevajo prazme pa tudi nočeš vedeti. O lekarni pa tudi ne bi zgubljal besed, je pred kratkim sodišče vse povedalo o tem projektu Verliča in Jankoviča.
    Verjetno si povezan s to kliko, če drugače ne si pa od njih “kupil”dovolilnico preko ali mimo vrste, tako kot kar nekaj njih, ki so povezani z Verličem, Hočevarjem, Predaličem…. Dokazov za kazenske ovadbe zaradi prekoračitve pooblastil kolikor češ. Saj bodo volitve.
    Ne bom te žalil nazaj, ker si sam sebi največja žalitev.

    Samo v vednost. Sem rojen tu in mnogo bolje vem kam ta pes taco moli.

    • Robi Slemenjak

     Bogi revež……..ti bom pomagal ker ne znaš iskati po netu…kakšen član sds???sončni dvori???sem pa že 25 let grosupeljčan,pa vidim kdaj se je začel razvoj…prosim ne bluzi,pod mojim priimkom in imenom je poštenost ,zato pa se upam PODPISATI S POLNIM PRAVIM IMENOM A NE Itak imaš pa polno cajta pa še naokoli uprašaj malo o meni,se ne skrivam,ker se nimam za kaj,ne levo ne desno,ampak po pameti..to je to

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!