Okoli 200 migrantov se je umaknilo šele po več kot osmih urah pogajanj in čakanja

Samo vprašanje časa je, kdaj se bodo podobne stvari, kot so se včeraj dogajale v Maljevcu, na mejnem prehodu med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, spet ponovile, takrat v še večjem obsegu.

Po več kot 8 urah čakanja na bosansko-hrvaški meji, na mejnem prehodu Maljevac, so se migranti včeraj zvečer vrnili v migrantski center ali v središče Velike Kladuše, od koder so prišli. Tako se je končala igra živcev med okoli 200 migranti na bosanski strani in bosansko-hrvaško policijo na drugi strani.

Policisti ohranjali živi zid
Vse skupaj se je začelo včeraj okoli 11. ure, ko so številni ilegalni migranti v koloni prišli do bližnjega migrantskega centra in zaprli pot najprej preko Velike Kladuše, nato pa so se namestili 70 metrov stran od hrvaške meje. Zaustavila jih je bosanska policija, pri čemer so jim pomagali tudi hrvaški policisti, ki so bili razporejeni na mostu preko potoka Glina in bližnjem travniku. Skupaj so preko celega dneva ohranjali t. i. živi zid, da migranti ne bi šli naprej. Državno mejo med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško je ves čas preletaval helikopter, prispele so tudi številne interventne bosanske policijske okrepitve.

Predvsem mladi moški, proti policistom metali kamenje
Med migranti so bili predvsem mladi moški, nekaj je bilo tudi žensk in otrok. Migranti so proti policistom metali kamenje. Umaknili so se šele okoli 20. ure. Nekateri med njimi so si postavili tudi šotore ob cesti, in sicer tako, da so imeli pogled na hrvaško mejo.

Na meji je bil cel dan tudi načelnik Policijske uprave Karlovačke Josip Čelić, ki je za medije dejal, da hrvaška policija izvaja zakonska določila in preprečuje ilegalni prehod na Hrvaško, da varujejo hrvaško mejo. Dejal je, da so pripravljeni, ne glede na število migrantov.

Hrvaški Radio Mrežnica je še poročal, da so se med ilegalnimi migranti popoldan pojavile nekatere osebe, ki z njimi dnevno komunicirajo v Veliki Kladuši. Nekatere je to začudilo. V teku dneva pa so s predstavniki migrantov potekala tudi pogajanja z namenom, da se vrnejo in zapustijo mejo. Po več kot osmih urah čakanja na soncu so se res umaknili, večina jih je odšla v migrantski center, od koder so prišli, ali v središče Velike Kladuše.

Vsak dan več migrantov in več živčnosti
V Veliki Kladuši je sicer vsak dan več migrantov, ki postajajo tudi vse bolj živčni. Po umoru z nožem enega od Maročanov pa so tudi prebivalci Velike Kladuše vse bolj zaskrbljeni. Umor se je zgodil v tamkajšnjem migrantskem centru Salakovac.

Pričakujejo, da se bo pritisk dnevno stopnjeval
Pri tem so nekateri včeraj opozarjali, da je šlo pri tem migrantskem pohodu tudi za načrtno dejanje z namenom privabiti na ta kraj čim več policistov, s tem pa naj bi se prehodi drugje ob meji med BiH in Hrvaško sprostili.

Celoten članek si lahko preberete na portalu moja-dolenjska.

 • sevenx

  Čakajo da se sestavi vlada pri nas. Potem pa nas čaka poselitev…

  • stajerc5

   Nic se ne boj, ker bodo naslednji “treningi” “EXTREMNE DESNICE”, ves, tiste, ki so jo ze lovili z udbo po hostah, kar ob Sotli. Razlika je v tem, da bodo sedaj tarce premakljive…

  • Olga2345

   Verjamem, da Janša sestavi vlado…nekaterim “NE Janša” se dogajajo stranke…

 • spet-sam-jest

  Hrvati vsaj branjo mejo, ne pa naši capli, k jih naložijo u aute in pelejo u Lublano, sramota od policije! Niso za nč druzga, kt sam kasirat za prekrške, ilegaln prehajanje meje jih pa sploh ne zanima, še pomagajo jim, de jim ni treba peš, ampak jih lepo odtaxirajo in dajo usa navodila, kako do azila, lepo opremlenga stanvanja s plačanimi stroški, zastonj hrane, lepe žepnine…, pa še branjo jih, če glih treba. K bo pršlo do sranja, bo treba najprej z našo policijo obraćunat, k se bojo zihr postavl na stran te drhali!

  • St

   Ja mas zelo prav. Ti naredi prekrsek,te bojo obravnaval,kot najvecjega kriminalca. Takoj bi bli zivahni.

  • turči

   Ja se popolnoma strinjam samo upajmo da se na hrvaškem ne bi zamenjala ta vlada z kako “levosredinsko”… potem pa se bo zgodilo tocno to

   • Olga2345

    Saj so levaki probali…pa so se podelili!

 • Novakec1

  Mine na mejo zakopat in tablo; Pazi minsko polje!

 • Soave

  Oprostite ? Mene samo zanima kdo se je s kom pogajal in seveda, o čem se je pogajal ? Že tako so tam nezakonito !!

 • domovina mili dom

  Teh 200 naložiti na transport pa v Srbijo. Amen

  • Igor Kavalar

   Iz Srbije pa v Grčijo, iz Grčije pa izven EU v Turčijo in tam obravnavat begunce sirske vojne, vse ostale pa kick out nazaj v afriške in arabske države.

   • domovina mili dom

    Samo domino efekt sprožiti. Ne vem kaj delajo obveščevalne službe, a drkajo sorošu ali zadovoljujejo fajonko, razširit bi morali po teh državah novico, da muslimane na silo pokristjanjajo, pa svinjino morajo jesti. Mali korak za službo, velik korak za človeštvo.

  • Novakec1

   Kar pejt pomagat “nalagat”, ne sam kikirikat.

 • črnaovca

  In kje je ostalih 49.800 ki jih stalno napoveujete. Ste kot vrmenarji na POP katerih napovedi so tudi vedno katastrofične

  • Olga2345

   Avstrijci nimajo zastonj vojske na meji!

 • Igor Kavalar

  Kaj se imajo sploh za pogajat?
  Mejo se brani z vsemi sredstvi, ker je temelj vsake države.

 • Soave

  Malo naše muzike ! Da vemo, kje še vedno smo ! V Sloveniji, kjer multikulture teh prišlekov ne potrebujemo. Nismo tako bogati, da bi jih preživljali.
  https://www.youtube.com/watch?v=RcwlhCWmmr8

 • Slovenec 33

  Ko Slovenija ne bo več okupirana in je ne bodo vodili okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, ki pobirajo provizije od trgovcev s temi dezeterji bo potrebno vpoklicati nacionalno gardo (beri domoljube) ki bodo varovali meje in streljali na vse živali, ki ne bodo upoštevale znaka prepovedan prehod.
  V zelo kratkem času po prvih strelih bo pritisk na meje uplahnel.

  • Novakec1

   Ne bo šlo je preveč izdajalcev in simpatizerjev v tej vukojebini, domoljubi v manjšini pa še brez osnovnih sredstev.

 • Olga2345

  Potrebno je postaviti na mejo tudi vojsko! Divjaki razumejo LE silo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!