Po dveh letih od vloženih tožb se primeri počasi začenjajo

Foto: STA

Tožbe proti avstrijskim hidroelektrarnam Verbund so to jesen že stalnica na mariborskem in slovenjgraškem sodišču. Konec oktobra so v Slovenj Gradcu obravnavali tožbo zavarovalnice Generali proti Verbundu, v tem tednu so bili tožeči prebivalci Dravograda, za danes je na mariborskem sodišču razpisanih pet narokov.

Na portalu e-Koroška smo že večkrat poročali, da so poplave pred petimi leti občinam v Dravski dolini pustile nepozabno in nepopravljivo škodo. Poleg hudega neurja se vzrok izjemo hudih poplav skriva tudi v spustu velike količine vode iz akumulacijskih jezer v sosednji Avstriji, za katera so odgovorne avstrijske hidroelektrarne Verbund.

Ko je še nedolgo nazaj bilo videti, da bo to še ena izmed zgodb brez epiloga, kot marsikateri primer na slovenskih sodiščih, so se to jesen le začele težko pričakovane obravnave. Minuli ponedeljek se je na Okrožnem sodišču Slovenj Gradec odvila prva obravnava, ki jo sicer vodi Okrožno sodišče Maribor, šestih oškodovancev iz Dravograda, ki Verbund tožijo za skupno 354.000 evrov odškodnine. Kot poroča STA, bo za razčiščenje tožbenega zahtevka in odločitev glede odškodnine potrebno še izvedeniško mnenje, glede na seznam slovenskih izvedencev pa sodnica ne vidi ustreznega izvedenca, zato je možen scenarij, pri katerem bodo v okviru slovenske ustanove angažirali več izvedencev.

Celotno novico si lahko ogledate na portalu eKoroška.

  • Waltter

    Včasih bi bilo dobro za vse če bi postavili sodnika, ki bi imel logiko in bi bil vsaj malo razgledan. Pri tem pa kar nabija stroške izvedencev dasiravno sploh ne razume o čem izvedenci govorijo. Naj si vzame doma za primer (če sploh zna) kuho, v 10 literski lonec kjer bi naredila govojo juho naj spravi 15 litrov vode. Ne vem o čem sploh sanja jasno je da so ji vremenoslovci lepo povedali da deževje ki je bilo bi ne razlilo reke bi pa bil visoki vodostaj ozr. bi kje prek špricnilo, ker pa so avstrijci spustili še dodatno količino vode pa pride 10 l pisker z 15 litri vode v poštev. Naj se sodnica izloči in daj da nekomu primer ki uporablja logiko pamet in posluša ter prebere kaj je napisano v tožbi ne pa da išče strokovnjake in ščiti avstrijce ki bodo znali 15 l vode spraviti v 10 l pisker..

  • Sašo

    Navadna farsa in obiranje državljanov s strani odvetnikov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!