Pogovor z Mariborčanom z umetniško žilico Rajkom Ferkom

Rajko Ferk

Kako bi sebe opisali v otroških oziroma mladinskih letih? Ali je bila že takrat prisotna umetniška žilica?
Moji prvi likovni “uspehi” so bili v šestem razredu osnovne šole Janko Padežnik, ko sem ustvaril sliko z motivom Banja Luke, kjer je bil v času potresa na služenju vojaškega roka moj brat in sva ga z mamo obiskala. Naslikal sem ruševine mesta v črno-beli tempera tehniki. Takrat je bil naš učitelj akademski slikar Oton Polak in slika je romala v Beograd na razstavo. Drugo moje opazno delo je bil linorez in tudi tista grafika je bila dobro ocenjena. Po osnovni šoli sem imel dobre likovne profesorje, s prof. Otonom Polakom sva se ponovno srečala, in akademskega slikarja Bogdana Čobala ter akademskega kiparja Vojka Štuhca. Po več desetletjih naju je pot ponovno združila  s slednjim, Vojkom Štuhcem, in je bil moj mentor ter me vodil v mojem načinu slikanja. Moji začetki so bili vedute slovenskih mest, predvsem Maribora, v mešani tehniki akvarela in rotringa. Tako sem v 15 letih imel okoli 300 razstav v Sloveniji in tujini. Galerijo v Kavarni Hotela Betnava vodim že sedmo leto in mesečno prirejam nove postavitve razstav, običajno ob sebi še gostim dva umetnika. Tako sta se prvič v Mariboru predstavili Jasminka Čišić, rojena v Splitu in živi v Ljubljani, in Jadranka Pausić. Odprtja razstave se je udeležilo veliko obiskovalcev iz Hrvaške in naših že rednih “abonentov”.

Kako najdete navdih za svoja dela?
Ko sem prešel iz realizma v abstrakcije, so mnogi poznavalci likovne umetnosti povedali, da je v meni še en človek, ki bruha barve na platno. V zelo dolgi likovni kritiki je zapisal priznani profesor, likovni kritik Alfredo Pasolini, da sem vizionarski slikar tretjega tisočletja in prelomnica na evropski likovni sceni. Za razliko od drugih slikarjev jaz z gumijastimi lopaticami odstranjujem nanesene barve in tako dobi slika prosojnost, ki ob svetlobi izza slike dobi drugo dimenzijo. V večini slik so skriti obrazi, živali, pošasti, pokrajine z drugih planetov …

Kako sporočate vaše ideje skozi vaše izdelke? Kakšne so te ideje?
Moje slike so drugačne, opazovalec se mora poglobiti v sliko in tako najde veliko različnih podob. V več likovnih kritikah je bilo poudarjeno, da napovedujem prihodnost in da je veliko elementov iz preteklosti. Eni vidijo sporočilo takoj, drugim ga pokažem in tretji ne najdejo ničesar …

Kakšni so vaši občutki do mesta Maribor? Ali ste kdaj uporabili mesto kot navdih za ustvarjanje?
Maribor je čudovito mesto z lepo arhitekturo in tako so nastale moje vedute mesta. Kot zanimivost, da tujci opazijo to, česar mi ne vidimo. Italijanska akademska slikarka Silla Campanini mi je šepnila “Tukaj pa živijo bogati ljudje”. Letelo je na urejenost hiš in okolice, navdušeni so bili nad krožišči, kjer se vsako razlikuje od prejšnjega.

Glede na to, da se ukvarjate z dobrodelnostjo, kako bi reševali probleme z revščino v Mariboru?
Organiziral sem več dobrodelnih avkcij in zadnje, lansko leto je bilo zaenkrat tudi zadnje. Imeli smo veliko odličnih likovnih del priznanih umetnikov, vendar ni bilo “pravih” kupcev, tako da so nekateri slikarji odkupili svoje slike … Z veseljem doniram slike, kot organizator pa na žalost vsaj tako, kot je bilo, ne delujem več.

Več si lahko preberete na portalu e-maribor.si.

 • OrangeHitler

  Nova24, s takimi članki izgubljate čas, saj jih vaši navijači ne morejo nemudoma povezati z (izberi):
  – kučanom
  – titom
  – partizani
  – petokolonaši
  – komunisti
  – JJ
  – “levičarsko drhaljo”
  – migranti
  – sorošem
  – RTV
  – NLB
  – vsem naštetim

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!