Pozor: Vsak dan je v povprečju povoženih med 15 in 20 srn in srnjakov

Foto: STA

V zadnjih desetletjih povsod po svetu narašča število trkov vo­zil z divjadjo. Glavni vzroki so: intenzivno širjenje cestnega in deloma tudi železniškega omrežja, povečanja gostote prometa, vedno večjih hitrosti vožnje vozil in tudi zaradi izjemnega povečanja nemira v naravnem okolju (na primer nočno gobarjenje s svetilkami in vožnja v naravnem okolju z motornimi vozili in kolesi).

Slovenski lov­ci in upravljavci cest si sicer na različne načine prizadevajo, da bi se število povo­ženih živali zmanjšalo. V zadnjih letih jim je to deloma tudi uspelo. Število povožene srnjadi, ki najpogosteje zaide pred avtomobile, se od leta 2010 stalno zmanjšuje, a je še vedno vsak dan v povprečju povoženih med 15 in 20 srn in srnjakov.

Med omilitvene oziroma odvračalne ukrepe sodi tudi letošnja namestitev zvoč­nih odvračalnih naprav na vseh priključkih na gorenj­ski avtocesti. Če na cesti opazite povoženo žival, o lokaciji najdbe obvestite pristojno službo za odstranjevanje poginulih živali na dežurno številko Nacionalnega veteri­narskega inštituta, ki v Sloveniji izvaja javno službo veterinarsko higienske služ­be.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu osrednje Slovenije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!