Predstavljamo: 18. najbogatejši med sto najbogatejšimi

(Foto: iStock)

Na letošnji lestvici najbogatejših je Franc Frelih na 18. mestu, njegovo premoženje so sodelavci Managerja ocenili na 64 milijonov evrov.

Frelihovo matično podjetje Plasta iz Šentruperta izhaja iz družinske obrti, začeli so s proizvodnjo folij in plastičnih vrečk, danes je to skupina več podjetij za proizvodnjo plastičnih izdelkov, vključuje pa tudi mirnskega proizvajalca pijač Dana, ki so ga kupili leta 2003.

Plasta, Šentrupert (Foto: moja-dolenjska.si)

Plasta proizvaja polietilenske folije (folije za zastiranje plevela, različne vrečke za smeti in različne folije za gradbeni sektor), glavni izdelki Termoplastov Plama so folije in različne plastične vrečke. V Frelihovi lasti je tudi podjetje S.E.P., njihove izdelke iz plastične mase najdemo v avtomobilski proizvodnji, industriji bele tehnike in široki porabi.

Zadnje podjetje, ki je lani prešlo v 100-odstotno last Franca Freliha, je Plama-pur, ki si ga je delil s holdingom AG. V Plama-puru so lani dosegli odlične rezultate. Prihodke jim je uspelo povečati za 12 odstotkov, na 41,6 milijona evrov. Čisti dobiček pa je zrasel za kar 51 odstotkov, na 4,7 milijona evrov.

Lastniške povezave, v odstotkih in ovrednotenim premoženjem (Gvin.com)

Tudi preostala podjetja v skupini so poslovala zelo uspešno. Negativni kapital ima le Ilirija 1911, v katerem je Plasta 8,7-odstotna lastnica.

Več na moja-dolenjska.si …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!