Primer Ekosistemi: Šokantne ugotovitve upravne inšpektorice

Požar v podjetju Ekosistemi pri Novem mestu.

Upravna inšpektorica je opravila notranji upravni nadzor nad ravnanjem okoljskega inšpektorja, gradbenega inšpektorja, Upravne enote Novo mesto, Občine Straža, ministrstva za okolje in prostor ter Agencije RS za okolje (Arso). Ugotovila je številne nepravilnosti, zavlačevanja, tudi laži, vse pa je šlo v prid podjetju Ekosistemi in v škodo preostalih.

Mag. Mateja Jaklič, upravna inšpektorica v Inšpektoratu za javni sektor, je notranji upravni nadzor izvedla na podlagi številnih pobud za nadzor. Preverjala je ravnanje posameznih uradnih oseb iz Inšpektorata RS za okolje in prostor, ministrstva za okolje in prostor, Agencije RS za okolje, Upravne enote Mesto in Občine Straža. Nadzor se je nanašal na vodenje postopkov v povezavi s podjetjem Ekosistemi, enota v Zalogu (občina Straža).

Okoljski inšpektorat prijave prejemal od leta 2011 dalje
Ugotovila je, da je Inšpektorat za okolje in prostor že od leta 2011 dalje prejemal pobude oz. prijave za uvedbo inšpekcijskega nadzora v Zalogu. V prijavah je bilo navedeno, da podjetje Ekosistemi krši okoljevarstveno dovoljenje in obratuje v prostorih, za katere bi moralo pridobiti gradbeno in uporabno dovoljenje.

Pri preverjanju dokumentacije na Upravni enoti Novo mesto je Jakličeva namreč ugotovila, da podjetje Ekosistemi v letu 2011, to je v času nadzora gradbenega inšpektorja, še ni imelo gradbenega dovoljenja za predelavo nenevarnih odpadkov. Tega so pridobili šele v letu 2012, uporabno dovoljenje za opravljanje dejavnosti pa šele v letu 2014.

Okoljski inšpektor se je odzival, izdajal odločbe, te niso bile izvršene in ni več ukrepal
Upravna inšpektorica je nadalje ugotovila, da se je okoljski inšpektor na prijave odzival, večkrat je ugotovil nepravilnosti in tudi izdal ureditvene odločbe. Vendar pa nato pri preverjanju, ali so te odločbe izpolnjene, ni več ukrepal. Ekosistemom namreč ni izrekel nobenega od možnih ukrepov. Lahko bi mu celo prepovedal opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti. Namesto tega je okoljski inšpektor diskrecijsko izbiral druge ukrepe. Upravna inšpektorica zdaj ugotavlja, da je okoljski inšpektor opustil dolžno ravnanje.

Celoten članek preberite TUKAJ

 • šmentanamuha

  “…Upravna inšpektorica zdaj ugotavlja, da je okoljski inšpektor opustil dolžno ravnanje.”

  In sedaj?

  • AlojzZ

   No, jo bo pa še tožilec. In vse bo v redu.

 • Franc Šink

  Pravoverni Balkanec bi rekel: Od toga nema ništa!!!

 • Novakec1

  Kdo pa nadzira korektnost upravne inšpektorice, tud ona je pod kožo krvava. Butalska posla začinjena po balkansko.

 • Olga_10

  “Stroka” ne deluje, kadar gre za “naše”… Nam je vse dovoljeno… Tudi v sodstvu…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!