Prvi DA za “napad” zasebnih osnovnih šol in izogibanje odločitvi ustavnega sodišča o izenačitvi financiranja z javnimi šolami!

Foto: iStock

Vlada je z zamrznitvijo izvajanja odločbe (“zaveze”) ustavnega sodišča, ki je v zvezi s financiranjem zasebnih osnovnih šol že v letu 2014 odločilo, da so te upravičene do enake obravnave kot javne šole, nakazalo smer, da ne misli spoštovati najvišje veje sodne oblasti in tako izigrala njeno odločbo. Tako je koalicija (SMC, SD, DeSUS) skupaj z Levico ter dvema nepovezanima poslancema (Bratuškovo in Klajnščkovo) s 60 glasovi za in 22 proti dala zeleno luč za začetek postopka spremembe ustave, kjer bodo poskušali spremeniti določilo, ki ne bi izenačevalo enake obravnave financiranja javnih in zasebnih šol pri izvajanju obveznega javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja.

Ker je “danes” v 57. členu Ustave RS zapisano, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev, je tudi ustavno sodišče v letu 2014 različno financiranje javnih in zasebnih osnovnošolskih programov razsodilo kot neustavno. Vlada je namesto k spoštovanju te odločitve, da zasebnim šolam zagotovi enako, 100-odstotno financiranje za izvajanje obveznih javnih programov in ne 85-odstotno, kot to počne danes, izvedla manever in začela postopek za spremembo ustave. Za le to je potrebna dvotretjinska večina, kar pa na “prvi preizkušnji”, ki je bila v torek v parlamentu kaže, da bo do te vsekakor prišlo!

Celoten članek si lahko ogledate na Pomurske-novice.

 • Hun

  ne razumem kako je sola privat..ce jo v celoti financira drzava..naj mi ksn ugledn pravnik to razlozi po domace?

  • dež

   Od države je v privatnih OŠ financiran samo z zakonom določen učni program. Lastniki šole so privatne osebe in ne država. Kar pomeni, da je takšna javna šola bistveno cenejša od državne, ker država nima stroškov z gradnjo in vzdrževanjem šole ter spremljevalnimi dejavnostmi. Če tega ne razumeš, si res ubogi.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Tega pa še marsikaj ne razumejo, oziroma nočejo razumet. Problem je ideološka zaplankanost. Pretok preko sinaps potem ne sledi zdravemu razumu.

   • Olga_10

    To so navadni provokatorji!

 • DJURO SUMAR

  Upam, da jim bodo ukinili tudi tistih 85 %. Privat naj bo privat. Naj se šolajo v cerkvi ali v farovžu, saj že tam poberejo državi preveč denarja.

  • Olga_10

   Upam, da vas bomo spokali na smetišče zgodovine in zaprli pipce rdaecezvezdašem in teroristom iz NOB!

   • DJURO SUMAR

    Bomo videli. Ponavadi zmagajo talevi.

 • Jovo Jamnica

  Prvi DA za “napad” zasebnih osnovnih šol in izogibanje odločitvi ustavnega sodišča o izenačitvi financiranja z javnimi šolami!

  Za kaj pa te ta drugi da???

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!