Razstrupljanje telesa po preveč zaužite hrane da, toda …?

Foto: iStock

Ob najdaljši noči ter po novem letu, ko si s sorodniki in prijatelji privoščimo več hrane in pijače, sledi marsikdaj odločitev, da “prečistimo” naše telo. Odločimo se za razstrupljanje organizma, včasih z daljšim postom …

Pri tem je dobro, da vemo, da vsak post, ki je daljši od 72 ur, poleg maščob razgrajuje tudi mišice. To verjetno ni nikomur cilj, pa tudi zdravo ni. Mišična masa z leti upada, z nezdravim stradanjem jo slabimo, tudi kostno maso! Kot vemo, mišična masa z leti upada, zato bi bilo od nas neodgovorno, da k upadu mišične mase z nezdravim stradanjem ali nepotrebnim postom prispevamo še mi. Poleg mišične mase zdravniki še svarijo, da s postom upada tudi kostna masa, kar pa v poznejših letih lahko pripomore k povzročitvi osteoporoze.

Mišice poleg osnovnih funkcij prispevajo tudi k ščitenju našega organizma pred mnogimi boleznimi. Tako pomagajo pri preprečevanju diabetesa (izboljšujejo in povečujejo odzivnost celic na inzulin), po obroku pa hitreje pospravijo višek glukoze iz krvi (s tem se iz krvi hitreje umakne tudi povišani inzulin). Oboje prispeva k preprečevanju skladiščenja maščob ter celo k razgradnji že uskladiščenih maščob v telesu. Potrebno je še povedati, da organizem z več mišičevja bolje preprečuje razrast raka v telesu.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu pomurske-novice.si.

 • Zgornji

  No, saj, ze ce je vsaj kak dan posta, se ze da kar dobro vzpostaviti prvotno stanje pred prenaziranjem, … sicer pa se ne prenazirajmo toliko, in vse bo precej bolje . Srecno v leto Gospodovo 2018.

 • dež

  Post je ena velika neumnost.
  Če količinsko zmanjšaš obroke, se odpoveš sladkorju in alkoholu ter povečaš fizično aktivnost, ne rabiš prav nobenega posta. Tudi sadno tekočinski dan 1x tedensko je čisto OK.

  • tohuvabohu

   Zrediš se lahko čez noč, hujšanje je daljši proces. Najslabše pa je stalno izmenjavanje obeh procesov. Teža se povečuje z rastjo količine sala, zmanjšuje pa (deloma) z razgradnjo mišične mase.
   Glede alkohola pa nisem prepričan, da se pretvarja v maščobo. Pivski vampi so posledica hranilnih snovi v pivu. Od žganja se še nihče ni zredil.

   • dež

    Napisal sem splošno, velja za večino ne pa za vse, ker imamo ljudje različno presnovo. Če se začneš ukvarjati npr. s tekom, se tvoja teža bistveno ne zmanjša. Izgubiš sicer maščevje, pridobiš pa mišično maso.
    Pivo je nizkokalorična pijača, težave povzročajo encimi, ki jih vsebuje, ker povzročajo lakoto. Pri meni je težava št.1, če ga ne pijem se ne redim, ne glede na morebitno pregreho pri hrani. Res pa je, da uživam zelo malo ocvrte hrane in sladkorjev.

 • Slo hunter

  Z minimalno plačo nimamo teh problemov!!!

  • Svele

   Ubogi pejt jokat Bavčarju pederletu Janši.

   • dež

    Bilo bi lepo in higienično, da pri nepolitičnih temah politike ne vlačiš zraven. Ne Janša, ne Bavčar ne Kučan z debelostjo ali anoreksičnostjo državljanov nimajo nič.

    • Svele

     Crknte vsi Slovenija obsojena na izumrtje hvala bogu retardi je preveč amen

     • Slo hunter

      Kaj pa pol iščeš tu? Mi pa imamo radi slovenijo samo politiki nam gredo na živce…

     • dež

      Komentiraš na napačnem portalu. Tule bi te bili zagotovo veseli, https://www.psih-klinika.si/, ti pa bi si lahko dal duška.

   • Slo hunter

    Si prisesan na državne jasli? In mi delamo za tebe?

    • Svele

     Prisesana si na moj obesek

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!