Reportaža hrvaških novinarjev o novi migrantski poti iz Bosne v Belo krajino

Foto: Ž. K.

Hrvaški spletni portal JutarnjiVijesti je objavil reportažo z naslovom Hrvaška na poti tihega migrantskega vala, kjer opisujejo novo, tj. južno migrantsko balkansko pot. Novinarji so obiskali tako Veliko Kladušo kot Belo krajino. V daljšem članku, opremljenem tudi s fotografijami in video posnetkom, so zapisali, da gredo migranti iz Grčije proti Albaniji in Črni Gori, nato pa prek mesta Nudo vstopajo v Aranđelovce in Trebinje v Bosni in Hercegovini (BiH). Po BiH potujejo prosto z javnim prevozom, avtobusi in s taksiji, vse dokler ne pridejo v Veliko Kladušo (manj v Bihač). Koridor skozi Hrvaško gre nadalje prek Karlovačke županije, v delu, ki je najkrajši do slovenske meje. Med BiH in Slovenijo je tu 70 kilometrov razlike.

V Slovenijo vstopajo na območju Bele krajine, občine Črnomelj, prek reke Kolpe (na 15 kilometrov dolgem območju od kraja Ladešići (na slovenski strani Žuniči) do Fratovaca v Bosiljevu, na slovenski strani Učakovci). Potujejo večinoma ponoči.

V BiH so lani evidentirali 800 migrantov, sedemkrat več kot leto pred tem. Pri tem je Sirijec le vsak dvanajsti, prednjačijo iz Alžirije in Maroka, Pakistanci in Afganistanci. V Karlovški županiji so lani prijeli 202 migranta, januarja letos pa 21. Pri tem v Jutarnjem navajajo, da je število migrantov, ki prehajajo Hrvaško, zagotovo večkratnik števila kot to prikazuje policijska statistika. To utemeljujejo s tem, da obstaja veliko število tistih, ki jih ne evidentira nobena država. Velike razlike so tudi med evidentiranimi na Hrvaškem in v Sloveniji.

Na območju PP Črnomelj januarja in prvi teden v februarju 22 primerov s 112 migranti
V Jutarnjem navajajo še številke slovenske policije, od koder so jim sporočili, da je policija na območju Policijske postaje Črnomelj v letu 2017 evidentirala samo 6 primerov ilegalnih prehodov preko Kolpe, kjer je šlo za 14 migrantov. Samo januarja 2017 in prvi teden v februarju pa so zabeležili 22 primerov, kjer je šlo za 112 migrantov. Nadalje hrvaški novinarji opisujejo smrtna primera pri prehodu Kolpe v Ladešićih in Učakovcih, o čemer smo tudi mi že poročali.

V Veliki Kladuši v džamijah in pri zasebnikih, dnevno prihajajo novi
Po podatkih, ki so jih pridobili hrvaški novinarji, se migranti na območju Velike Kladuše zatekajo v zasebne objekte, k zasebnikom, in v dve džamiji, kjer je nameščenih več deset migrantov, dnevno pa prihajajo novi. Zato v Jutarnjem ocenjujejo, da bi Hrvaško že kmalu lahko zajel pravi migrantski val.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.

 • xtc

  Minska polja so rešitev z vsake strani ograjena z gosto bodečo žico.,ki preprečuje slehern dostop do njih,brez nasilnega vstopa.

  • dr Janez Sveti

   Vidim, da ti je pri srcu sistem Severne Koreje. Vtakni si mino nekam.
   DR Janez Sveti Krajinski park Kolpa

   • marker

    Ne vem kaj imaš proti minskem polju. Naš bivši vrhovni sodnik se je navduševal nad točnimi streli graničarja, ki so zadeli ubežnika čez mejo. To je pa v redu, ane?

    • dr Janez Sveti

     Zakaj mene sprašuješ te neumnosti?
     DR Janez Sveti

   • traktor

    Jebi ga, sem podjetnik. Če vsi zaslužijo, pa dajmo še mi. Šverckomerc od komada ene dva jurja, preden pride čez severno mejo, pa na obvezno drugo skračenje kožice, naj pade še jurja. Ali veselice nema.

    • dr Janez Sveti

     Zberi se, ker verjetno je samo tebi jasna tale tvoja žlobudranščina.
     DR Janez Sveti genij

 • črnaovca

  In kaj delajo Hrvati. Nič kot po navadi. Tudi l.91 so mirno opazovali vojaške kolone ki so se valile proti Sloveniji.

  • Novakec1

   Jim organizirajo prevoz z halala malico od BiH meje do Bele krajine. Zato tudi nečejo v Šengen.

 • šmentanamuha

  V Slovenijo prihajajo s podporo muslimanske skupnosti, ki je povezana preko hrvaške in BIH. Torej policija, muslimani namerno švercajo in skrivajo ilegalce po svojih mošejah. Se bo kaj zgodilo, ali boste samo stali križem rok?

  • karlina

   TOČNO in vprašajmo se, zakaj že, muslimani v Sloveniji gradijo dve novi džamiji, v Mariboru in Kopru ??????

 • karlina

  Bravooo, hrvaški novinarji, samo oni si upajo govoriti o tej nevarnosti, saj jih zaradi tega nihče ne preganja, v Sloveniji pa levi mediji pojejo njim slavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!