Slovesna položitev temeljnega kamna za gradnjo nadvoza čez železniško progo v Sončne dvore in v Brezje pri Grosupljem

“Čeprav smo že krepko zakorakali v leto 2018 in celo v pomlad, se zaradi neugodnih vremenskih razmer prava gradbena sezona nekako še ni začela. Jasno pa je, da čez zimo v naši občini zagon iz preteklih let ni pojenjal. Na to, da v občini Grosuplje ‘Delamo naprej!’ kaže tudi nedavna otvoritev lekarne ob zdravstvenem domu. Danes je pred nami nov slovesen dogodek,” so bile besede, s katerimi nas je v slovesnost ob položitvi temeljnega kamna za gradnjo novega nadvoza čez železniško progo v Sončne dvore in v Brezje pri Grosupljem popeljal Janez Pintar, sicer tudi občinski svetnik.

Slovesnost je potekala v četrtek, 5. aprila 2018, na lokaciji bodočega nadvoza Brezje, med trgovinama Hofer in Spar. Slovesnosti so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, direktor občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar, vodja projekta pri Direkciji RS za infrastrukturo Miljan Senčar, predsednik uprave CGP Martin Gosenca, med zbranimi na slovesnosti pa so bili tudi župan sosednje občine Škofljica Ivan Jordan, svetnice in svetniki Občine Grosuplje, predsednice in predsedniki krajevnih skupnosti in častni kanonik in župnik na Kopanju Janez Kebe.

Investicijo bo v veliki meri financirala država
Na tem veselem dogodku sta zbrane nagovorila župan dr. Peter Verlič in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. “Zelo smo veseli tega simboličnega trenutka. Temeljni kamen je v samem projektu res da le simboličen trenutek, a ostane zapisan v zgodovino. Sam ga jemljem kot presek vseh tistih prizadevanj, ki smo jih naredili od tistega dne, ko smo se začeli pogovarjati o nadvozu, pa do danes, ko se bo pričela gradnja,” je dejal župan dr. Peter Verlič.

To pa je tudi mejnik, ki pomeni dodaten korak k sloganu občine Grosuplje kot gostoljubne občine, predvsem do svojih občank in občanov, pa tudi do vseh tistih, ki bodo v našo občino prišli. Kajti ne samo, da bomo omogočili varnejšo pot v Sončne dvore za vozila, poskrbeli bomo tudi za pešce in kolesarje, uredili se bodo pločniki, kolesarske steze, javna razsvetljava. “To je začetek nečesa večjega, to je začetek celovite prenove grosupeljske železniške postaje,” je dejal župan.

Povedal je še, da je projekt gradnje nadvoza v Sončne dvore rezultat dobrega sodelovanja med občino in ministrstvom, v dobrobit občank in občanov, ki so hkrati tudi državljanke in državljani. Investicija bo okoli 90-odstotno financirana iz državnega proračuna.

Investicija bo pripomogla k izgledu in varnosti občine Grosuplje
Tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je dejal, da imamo veliko razlogov za veselje. Prvi je zagotovo ta, da bo naselje Sončni dvori z Grosupljem povezal varen nadvoz. So pa tudi drugi projekti, ki so jih na ministrstvu v tem mandatu z odličnim sodelovanjem z Občino Grosuplje uspešno realizirali, in na te skupne dosežke je zelo ponosen. Morda so začeli nekoliko skromneje s krožiščem pri Logotu in urejanjem pločnika do naselja Perovo, ko se je zdelo, da se gospodarska kriza še kar ne bo umaknila. Ko pa smo se vendarle nekoliko izvili iz tega najhujšega primeža krize, so zagotovili več denarja tudi za področje infrastrukture. In sledile so investicije. Uspešno smo zaključili investicijo polnega avtocestnega priključka Šmarje – Sap, pločnike v Šmarju – Sapu, na Malem Vrhu, v Veliki Račni. Vse to pa so investicije, ki so pomembno prispevale k prometni varnosti, pa tudi k lepšemu videzu samega mesta Grosuplje.

Zgodba se na tem mestu ne bo končala. Že konec letošnjega leta se bo predvidoma odprla železniška povezava do Kočevja in začela se bo prepotrebna preureditev Železniške postaje Grosuplje. Omenil je tudi, da je seznanjen, da so potniški vlaki v jutranjih konicah prepolni, da v Grosupljem ni niti več mogoče dobiti prostora na njih. Tudi na tem področju se je naredil premik in Slovenske železnice naj bi kmalu lahko zagotovile več potniških vlakov. “Vse to so razlogi, zaradi katerih smo danes veseli,” je dejal minister in tudi on poudaril, da je sam nadvoz plod dobrega sodelovanja med ministrstvom in občino. “Občina je prevzela intenzivno vlogo koordinacije, vodenja, ministrstvo je zagotovilo 2,7 milijona od 3,1 milijona evrov, kolikor je investicija vredna,” je še dejal. Tudi sam pa se že veseli trenutka, ko bo investicija končana.

Sledil je trenutek, ko so si župan dr. Peter Verlič, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, direktor občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar, vodja projekta pri Direkciji RS za infrastrukturo Miljan Senčar in predsednik uprave CGP Martin Gosenca nadeli čelade in rokavice ter slovesno položili temeljni kamen. Da bo gradnja potekala varno in gladko, je temeljni kamen blagoslovil častni kanonik in župnik na Kopanju Janez Kebe.

C. Š.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!