Stojan Petrič, ki ima zaslombo v Forumu 21, račun povišal za milijon evrov

Foto: STA

Aprila lani smo poročali, da bo leta 2018 v Kočevje po nekaj desetletjih spet pripeljal vlak, tako potniški kot tovorni. Obnova še zadnjega 12-kilometrskega odseka železnice – to je od Ribnice do Kočevja – se je namreč začela že v letu 2016. Vendar pa zdaj kaže, da ne bo tako. Ne samo časovni zamik, za milijon evrov je višja tudi cena obnove od sprva dogovorjene.

Modernizacija t. i. kočevske železniške proge bi morala stati 14,85 milijona evrov. Za izvajanje gradbenih del je bil na razpisu Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI), ki je v državni lasti, izbran Kolektor Koling iz Idrije, ki je ponudil najnižjo ceno in je v lasti tajkuna Stojana Petriča, lastnika številnih podjetij, do katerih je prišel s postopkom menedžerskega prevzemanja. Petrič ima zaslombo v Forumu 21, hkrati je lastnik Časopisnega podjetja Delo. Kot takšnemu mu uspeva na številnih državnih razpisih, kjer nato sklepajo številne anekse k osnovnim pogodbam. Mimogrede, ena takšnih prigod zadnjih dni je tudi sklenitev prvega aneksa na območju izgradnje drugega tira, kjer so izgradnjo prvega kilometra oziroma izvlečnega tira podražili že za četrtino dogovorjene vrednosti.

Dela dražja za okrogel milijon, tudi časovno se vse zamika
Tako je bilo tudi z deli za kočevsko železniško progo. Ponujena cena v višini 14,85 milijona evrov se je namreč že dvakrat spremenila. DRSI je s Kolektor Kolingom podpisal že dva aneksa k osnovni pogodbi, začetna cena je višja za milijon evrov. Po prvem aneksu iz novembra 2017 so ceno povečali za 532 tisoč evrov, konec maja 2018 pa so sklenili še drugi aneks in dogovorjeno ceno povišali še za dobrih 442 tisoč evrov. Skupno na 15,8 milijona evrov.

Prvi aneks naj bi bil po pojasnilih direkcije sklenjen zaradi dodatnih del (dodatek za širok izkop v kamnini V. kategorije), drugi pa naj bi bil sklenjen zaradi določenih sklopov nujnih nepredvidenih del, vezanih na dokončanje projekta, so za Finance pojasnili v DRSI. Dodajmo, da državna direkcija spada pod okrilje ministrstva za infrastrukturo. Direkcijo vodi Damir Topolko, odhajajoči minister pa je Peter Gašperšič, doma sicer iz okolice Novega mesta.

O železniški progi med Grosupljem in Kočevjem
Železniški promet med Grosupljem in Kočevjem je bil ukinjen leta 1970, ko je bila prenovljena cesta Kočevje – Ljubljana, znova pa je postal aktualen v zadnjem desetletju, ko je omenjena cesta postala preobremenjena. Dnevno se namreč iz Kočevja v Ljubljano in nazaj vozi okoli 1.250 ljudi.

Leta 2008 so progo, dolgo 49 kilometrov, začeli obnavljati. Do leta 2013 so obnovili del od Grosupljega do Ribnice, nato pa so dela zaradi pomanjkanja denarja zastala. Novembra 2016 so z deli znova nadaljevali in začeli z obnovo še zadnjega dela proge, to je od Ribnice do Kočevja. Obnova 12 kilometrov dolgega odseka poleg obnove železniške proge vključuje še zamenjavo ter posodobitev signalizacije in telekomunikacij. Zajema tudi obnovo železniške postaje Kočevje, izvedbo del na postajah Ribnica, Ortnek, Dobrepolje ter ureditev postajališč Čušperk, Spodnja Slivnica in Stara Cerkev ter gradbeno ureditev nivojskih prehodov.

Kdaj bo vse to res končano in kakšna bo končna cena, pa je v tem trenutku še velika neznanka. Odvisna tudi od tega, kdo bo vodil vlado v naslednjem obdobju.

moja-dolenjska.si

 • Ryuk

  Tudi gradnja izvlečnega tira na progi Divača-Koper se tudi draži z aneksi. Na kraškem terenu so namreč nepričakovano naleteli na … apnenec. Petričev kolektor koling = 2. SCT.

 • goldhorn

  Tudi na našem koncu Kolektor gradi dve krožišči. Na enem se je delo ustavilo, ker je zmanjkalo denarja za drugi aneks.

 • Get Smart

  FORUM 21 = je združenje v lasti
  MURGL SRBO RVACKE KAVIAR ŽIDO KOMINTERNISTIČNE oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE partije JUGOSLAVIJE.
  FORUMU 21 predseduje predsednik, ki tukaj predseduje tudi PREDSEDSTVU CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
  in sicer tovarš MILAN KUćAN.

  .
  FORUM 21 združuje vsa POKRADENA podjetja, ki si jih je MURGL KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE
  prenesla na svoj račun in so trenutno še uradno prijavljena v Sloveniji.

  petrići, jankovići (najbolš fuk-reketator na svet nje je uradno SOUSTANOVITELJ
  FORUMA 21) i tako dalje do tokija, so vsi po vrsti ritardirane MURGL JUGOKOMUNISTIČKE lutke, ki jih je KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE naredila za slamnate tajkune = kao lastnike (de iure lastnike podjetij,
  ki so vsi de facto v lasti KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE,
  ki je lastnik tudi dupetov vseh petrićev, jankovićev i tako dalje do tokija).

 • Zgornji

  PARAYITSKI HINAVSKI POHLEPNI ZLOBNI POKVARJENCI NAM ŠE NAPREJ KRADEJO IN KRADEJO, KOT DA JE TO NORMALNO …

 • Soave

  ” Kdaj bo vse to res končano in kakšna bo končna cena, pa je v tem
  trenutku še velika neznanka. Odvisna tudi od tega, kdo bo vodil vlado v
  naslednjem obdobju.”
  + + + + + + + No, tale je pa svetovna !! Cena je odvisna od vladajoče politike ?? Ta je res dobra. Zato se tov. Stojan tako bori za levo opcijo ?

  • macon

   Tip je odkrito povedal, da bo pocuzal več, če bodo vladali njegovi levi. Odkrito razgrinja korupcijo in namesto, da bi se prevažal v marici, je ugleden gospodarstvenik.

   Res smo banana vukojebina.

   • Soave

    Smo ! Večja baraba je. . . . . .bolj ” ugleden ” je !

 • SIMON ROZIC

  Dragi moji državljani, ko slišim ime Petrič in Kolektor, in F21, mi zašklepeta
  zadnji zasluženi drobiž v denarnici….Gospod tovariš Petrič odhaja na
  zaslužen letni dopust in le-ta ne stane samo ene povprečne slovenske
  uboge plače, ampak kar miljonček…saj veste in razumete: privatna letala,
  najete jahte s posadko, najete vile na odličnih destinacijah…pa še kakšna
  mladoletna mucka bo dvignila svoj ljubki repek (za denar, seveda ) in miljončka
  ne bo več! Pa saj je tir še dolg in za vsak KM kakšen miljonček aneksov, pa
  bomo zvozili od “Litije do Čateža” ….ko jebe 2TIR ! !!!

 • janko

  Vse to sami dokazi, da je res tako: UDBA IMA VSE V ROKAH! POPOLNIMA VSE!!

 • Olga2345

  In to UDBOMAFIJO podpira Ljudmila murglska!

  • janko

   Ona se po moje ne zaveda niti pol tega kar obstaja in kot pošten človek tudi ne verjame, da smo tako v temi. Grem stavit!

   • Soave

    A veš, da upam, da je res tako.

    Zamerljivcev pa je na desnici kar nekaj.

 • Minovak

  Ta levorokec je zanesljivo za v doživljenski zapor, a ne tak, kot si ga predstavljamo, drugi tir bi ga morali nagnati graditi samo z krampom in lopato, za plačilo pa kos suhega kruha in pol litra vode in – nič več. Vse to pa velja za kompleten F21 in njihove ritoliznike, le kruh bi dobili samo vsak drugi dan.

 • althar

  Volite kučanove lutke, Slovenčki, in plačujte udbomafijske položnice.

  Tako preprosto je to press

 • dr Janez Sveti

  “Stojan Petrič, ki ima zaslombo v Forumu 21, račun povišal za milijon evrov”

  Novinarji so dragi!

  DR Janez SVeti redakcija

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!