Tujcem na stotine novih dovoljenj za prebivanje in delo v Mežiški dolini

© Can Stock Photo / nito

Preko 400 dovoljenj za prebivanje ali delo je bilo tujcem v minulem letu izdanih na območju Mežiške doline. Kje tiči razlog za priseljevanje tujcev? Ali lahko tujci pridobijo občinska stanovanja? Kakšne možnosti vključitve v okolje imajo njihovi otroci?

“Pisanje župana ene od slovenskih občin v zvezi z rastjo števila tujcev v Sloveniji me je spodbudilo, da postavim nekaj vprašanj,” je razlog za svetniško vprašanje ravenskemu županu Tomažu Roženu podal občinski svetnik Igor Oder. Zanimalo ga je, če ima občina pregled nad izdanimi bivalnimi dovoljenji za prebivanje tujcev, koliko dovoljenj je že bilo izdanih in kako občina tujcem dovoljuje stanovanja ter kako poteka integracija otrok tujcev v okolje občine. Občina Odru odgovarja, da so pridobili podatke Upravne enote Ravne na Koroškem, ki pa ne razpolaga s podatki po posameznih občinah pač pa le s podatki za celotno območje, ki ga UE Ravne na Koroškem pokriva. Torej, vse štiri občine (Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem) v Mežiški dolini.

V letu 2017 je UE Ravne na Koroškem izdala 197 enotnih dovoljenj za prebivanje in delo. »Enotno dovoljenje tujcem iz tretjih držav omogoča vstop v našo državo ter bivanje, zaposlitev in delo v Sloveniji. S tem je prosilcem za dovoljenje omogočen enostavnejši postopek pri upravni enoti po načelu: vse na enem mestu,« pojasnjuje Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje in dodaja, da tujci, ki v Slovenijo pridejo z namenom zaposlitve, samozaposlitve ali dela, torej ne potrebujejo več dveh različnih dovoljenj – dovoljenja za prebivanje, ki so ga prej izdajale samo upravne enote in delovnega dovoljenja, ki so ga izdajali samo na Zavodu za zaposlovanje.

Enotnih dovoljenj je bilo izdanih največ, sledijo jim dovoljenja za začasno prebivanje tujca, državljana tretje države, katerih je UE Ravne na Koroškem izdala 173. Ko tujec vloži prošnjo za začasno prebivanje v Sloveniji, se mu lahko na podlagi vloge, oddane diplomatskemu predstavništvu ali konzulatu RS v tujini, izda le začasno dovoljenje. Dovoljenje za stalno prebivanje tujca, kakršnih je UE Ravne na Koroškem v minulem letu izdala 94, pa lahko tujec pridobi, če je na podlagi dovoljenja začasnega prebivanja neprekinjeno zakonito prebival v Sloveniji.

Celoten članek preberite TUKAJ

 • soc

  Državljani tretjih držav. Domnevam, da gre za Avstrijce, Britance, Kanadčane…

  • pajot

   Bi rekel. Skipetarjev je zanemarljivo malo.

   • Steiermark

    pa srbov tudi….

 • KAPIBARA

  Dovoljenje za bivanje- za kaj jim ga sploh dajo- ilegalcem, je samo dovoljenje za napajanje iz socialne blagajne, njih in njihovi družin :-(
  Tile NE BODO nikoli delali !!

  • Steiermark

   zakaj pa bi, če jim pa komunistična moralno etična svojat to dovoljuje oz. prepoveduje delati! Poleg tega, pri nas ni dela že za naše, torej preužitkarjev iz kamelolandije ne rabimo uvažati, raj poskrbimo zase in za svoje! Najprej naši, kamelarji pa lepo domov!

 • Slovenec 33

  Tako delajo veleizdajalci slovenskega naroda, ki uvažajo nove okupatorje.
  Zagotovo imajo ti veleizdajalci ime, priimek, naslov in jih bomo izbezali iz njihovih brlogov.
  Tudi koliko podkupnin dobijo za izdajo takih papirjev je potrebno ugotoviti.
  Se vidimo po volitvah golazen ničvredna.

 • lado

  Eh ,KOROŠCI BREZ HRBTENICE !!!! KOT VSI SLOVENCI !!! SRAMOTA NARODNOSTI!!!! GNOJI GOBEZDAŠKI , visite tu gor , VSTAT PA AKCIJA ,BREZ MILOSTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Olga_10

  Revizija po volitvah!

  • antimur

   Lahko pa tudi po Partljičevem navdihu iz socialističnega kulaka “uzela magla”.

 • antimur

  To je verjetno samo predvolilna gesta levih fašistov (alias kučanistov). Dokazali bi radi svojim podpornikom, da so zagrizeni pristaši okupacije Slovenije in smrtni sovražniki Slovencev in naše kulture.

 • freedomfighter

  Migrant ki dela mene prav nic ne moti saj vec delavcev pomeni vecjo konkurenco ne pa tako kot sedaj ko moramo v podjetju zaposlovati ze take ki niti ne znajo niti se jim ne da delati ampak je tako pomanjkanje delavcev da enostavno nimamo izbire in to se nam je ze zacelo poznati na produktivnosti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!